Dvojročné dieťa v škôlke - váš názor
Maminky zaujíma ma váš názor na to, či je skoro dať 2r dieťa do MŠ? V septembri budeme mať 2r a 4mes. Po prípade tie ktoré ste dali dieťa skôr do MŠ, napíšte mi prosím ako to vaše deti zvládli. Ďakujem
moja starsia nastupila presne ked mala ako tvoje, teda 2r 4 mesiace a od zaciatku skolku zboznovala, ziadne ranne place, chronicke choroby ani nic neprislo...ona je taka spolocenska ze neist do skolky je pre nu trest, trochu mala problem s jedlom lebo je vyberava, ale aj to sa casom poddalo...teraz v septembri nastupi uz aj mladsia, ta bude mat 2r a 8 mesiacov..uz teraz sa nevie dockat, tiez stale uteka do triedy, kazde rano si pyta deti tak behame po skolkarskych klubikoch, verim ze to zvladne aj bez mna kedze si ma vobec nevsima a len obcas skontroluje ci som v miestnosti...ale to su moje deti...svagrina co dala maleho presne na 2 roky tak neustale chory a plakal, utekal ze ucitelky museli len nanho oci a behat mu za zadkom, takze aj ho odhlasili po pol roku trapenia a skusia zasa v septembri ked uz bude mat 3 roky... ty si poznas dieta a vidis ako sa sprava v kolektive a ako zvlada situacie ked ostane bez teba ...inak v septembri pocitaj ze dieta bude takmer isto plakat...tam je to retazova reakcia, place jedno pridaju sa ostatne 😀 mozno keby slo a nebola si si ista, odlozila by som nastup na januar...tak nastupovala moja starsiia a tam uz su deti vyplakane a teda ked nastupovala nemala ani ona tendenciu plakat lebo deti sa uz tesili alebo aspon nerobili cirkus ....
@zazvorka87
@cickamon
No baby ja som sama učiteľka v MŠ. Po pravde chcela som byť s malou doma 3 roky ale dostala som ponuku do práce aká sa neodmieta, tak zvažujem že idem a malá ku mne do MŠ tiež ale ja do veľkej triedy a ona do malej.
Preto tu píšem, stále myslím na to či už zvládne.
Ked moj mladsi nastupil do skolky, mal tiez 2r 4m a v pohode to zvladol. Je pravda, ze tam uz mal brata a boli si stale nablizku. My sme mali uzasnu skolku, miloval ju, pani ucitelky tiez. Spätne hodnotim jeho skory nastup do skolky ako pozitivny a nelutujem to.
Tiez som nastupovala do prace, tak bol v skolke hned od prveho dna na cely den.
Ono záleží na tom ako je emočne dieťa vyspelé. My sme dávali keď mala necelé 2r (tiež kvôli práci) a veľmi som spokojná, mala sa vyhrá, pekne tam všetko spapá, už si pospevuje básničky, žiadne plače ani zmeny v správaní a viac si vážim spoločný čas - dávame len na pol dňa. Pomaličky chceme nabehnúť na celý. Ale netreba čítať všeliaké tie “múdre” štúdie ako sa tým dieťaťu ubližuje. Mám pocit že v AT je materská rok, niekde menej/viac, deti idú do škôlky, nikto to nerieši, všetci sú v pohode. To by mali deti asi z celej západnej EU traumu :-P
Vsetci traja mi isli na dva roky a nebol problem. Teta ktora sto rokov robi v skolke mi vravela ze ovela lahsie sa adaptuju dvojrocne ako trojrocne a viac, lebo uz vzdor apod.
Moja chodi od 23mesiacov a nelutujem👍
Velmi zavisi od dietata... mne to syn starsi napriklad nezvladol. Neslo tam o adaptovanie, ale o tempo, rezim, unavu, chorobnost s tym spojenu (on bol proste chronicky unaveny, kedze v skolke spavali len 1,5h aj tie 2 rocne a on potreboval spat tak tri). Fakt, ze v tom veku nerozpraval tomu tiez moc nepomohol. Zmenil sa povahovo, uzavrel do seba. "fungoval", lebo musel, nikdy neplakal, nepocikaval sa, vzdy pekne jedol...ale proste to nebol on... vzala som ho a nakoniec bol do styroch rokov u opatrovatelky a nelutujem tie peniaze... celkovo by som dnes pre dieta pod tri roky volila kombinaciu jasle alebo opatrovatelka, skolku nie... predsalen je tam ten pristup k tym detom iny, ocakavania ine.
@iva_ab tu v nemecku tiez davame deti rocne "mimo", ale teda nie do skolky...jasle alebo opatrovatelka, skolky dvojrocne beru len vynimocne... a nie, traumy s toho samozrejme nemaju, len treba zvolit to vhodne pre tak malicke dieta hlavne vzhladom na povahu a moznosti... v kolektive 25 deti v skolke sa take drobatko strati nech sa tie dve ucitelky snazia kolko chcu, nikdy to nebude ten kluc ako v jasliach personalne ci opatrovatelka (1 na 5 maximalne)
@kajka951 závisí to od dieťaťa. Ak nie je na tebe nonstop zavesená, nerobí jej problém zostať u babky, alebo u tety, má rada deti, je koľko toľko samostatná, že sa vie sama najesť s lyžicou, napiť z pohára, obliecť si aspoň tepláky, obuť papučky, nevidím problém. Niektoré je na kolektív pripravené v necelých dvoch rokoch a je tam šťastné, niektorému to nesedí ani v štyroch. Je ale lepšie dať takéto malé dieťa do škôlky na jar, ak deti bývajú menej choré, aj už je zbytok triedy zabehnutý, takže sa mu učiteľky môžu lepšie venovať
Moj mal v aprili dva roky a v septembri siel do skolky. Uz nemal plienku ani cumel a teda on tam chodil rad. Bil vdacny za kamaratov, ucitelky zboznoval, rad im sedel na kolenach a rozprával sa s nimi. Akurat nerad kreslil.
Zalezi od dietata.
@anjelicek26 tych mensich deti nie je tolko v triede, je ich tak 12-15 a su na to dve ucitelky
@martinkatinka to otvoria triedu dvojrocnych? Lebo u nas ich dali normalne k 3-4 rocnym a teda nejake skvele to nebolo, bola ich plna trieda.
@anjelicek26 ano, u nas otvorili dve take mensie triedy dvojrocnych a potom vacsich spojili
@anjelicek26 u nas v skolke je 7 tried takze vzdy je trieda dvojrocnych, montessori 2-3 rocne deti, 3-rocne deti, montessori 3-4 rocne deti, 4-rocne deti, montessori 4-5 rocne deti, 5-rocne deti...pre najmensie skupinky ma riaditelka zariadene asistentky aby na take ako prezliekanie, krmenie, dozor ked sa ide niekam ak treba boli v triede aspon 4 takze je to fakt ako v jaslickach...
@cickamon tak to je vyborna skolka, len proste nie su vsetky statne taketo.
@kajka951 ja som dala syna ked mal 1.5r do jasliciek rano sa vyslovene tesil
@iva_ab max. dlzka materskej v AT je 2 roky, pracujem tam takze mam info z prvej ruky 🙂, ja som vyuzila 2 roky byt doma s dietatom, ale mam kolegyne ktore sa vratili do prace uz po roku, kedze sa striedali s partnermi, je to tam vcelku bezna vec….
autorke, nevahaj a chod do toho, je vcelku vyhoda ze mozes byt blizko pri dietati…
@martinkatinka ak to nie je sukromna skolka, dve ucitelky tam nie su po cely cas.
@anjelicek26 takych malickych deti nemoze byt v triede viac ako dvadsat
@elizabet173 skoro rano a pred zaverecnou su po jednej, inak su vacsinou 2 pri tych malickych
bavite sa o statnej skolke? ci sukromnej? lebo moja bude mat v septembri 2 roky a 9 mesiacov a vsade krutili hlavou, že ju nevezmu...je tam nejake poradie...a moja kedže je decembrova tak je na poslednom mieste :D
@misana84 v štátnej ti zoberú len niekde na dedine, kde sa im nehlási veľa detí, inak nie, lebo nie je miesto ani pre staršie deti a prednostne sa prijímajú predškoláci, lebo predškolská je povinná. A áno poradie je bežné, ešte majú prednosť aj deti, ktoré majú v škôlke súrodenca
@elizabet173 ano preto ma prekvapuje, že mamicky davaju 2rocne deticky do skolky- skor jasle....ale asi sa bavia o sukromnych...tak my sme dali na 4 skolky prihlasky tak uvidime
@misana84 ako som písala po dedinách kde majú v škôlke zapísaných 14 detí, im zoberú
Môj mladší nastúpil ako 2 roky a 2mesačný, hneď na celý deň a to bol v Tom čase ešte kojeny. Bolo to len na 6 týždňov, potom leto strávil doma a od septembra natvrdo. Išla som do práce, zvykol si
@misana84 tak ja sa bavim o statnej... poplatok 10 eur na mesiac + strava 😀 sme male mesto a 9 skolok, takze 2-rocne beru skoro vsade, nieje problem ani plienka, ci ked nieje samostatne v obliekani ci krmeni... tato jedina ma vsak triedu vylucne 2-rocnych a nemiesaju deti so starsimi...ale ano vo velkych nestach hlavne na zapade je problem umiestnit aj 4-rocne deti niekedy ....
Moja dcerka v takom veku do skolky vobec nebola zrela. Aj podla detskych psychologov deti do 3 rokov su silne individualisticke, potrebuju si vytvorit pevnu vazbu s matkou a kolektiv nepotrebuju vobec. Hovorite, ze nemaju traumy - ale ved to dieta vam nepovie ze mama, ja mam z toho traumu, ze si ma tam dala. "Len" sa moze uzavriet do seba, byt naladove, problemove, konfliktne, moze prestat jest... No dobre, nebudem vas o nicom presviedcat, kazde dieta je ine... ale potreby maju podla mna podobne...
@nickpick Ano, mozem potvrdit. Som aktualne na Karenz, je moznost vyberu, ako dlho zena chce byt doma. Podla toho sa mesacne rozrata balik penazi. Ja som na 2roky. Od dvoch rokov malu prihlasujem do skolky, trieda pre 2-3r deti