icon

Je dobré odložiť vianočné darčeky ako výchovný efekt?

vvpp
21. dec 2024

Máme 3.5 ročné dieťa, ktoré vykonáva veľkú potrebu do nohavíc alebo plienky. Na malú potrebu sa pýta, ale na veľkú nie. X krát sa denne pýtame, či nechce ísť na nočník alebo WC a aj keď ho tam posadíme, tak max. vykoná malú potrebu. Teraz pred Vianocami hovoríme, že darčeky dostanú iba deti, ktoré sa nepokakajú. Snažíme sa takto motivovať, ale dieťa sa na tom iba smeje. Čo keby sme darčeky odložili o niekoľko hodín prípadne na druhý deň, akože Ježiško takýmto deťom darčeky nenosí ? Mohlo by to mať nejaký výchovný a motivačný efekt ?

berenika39
21. dec 2024

@mamina7070 nene, myslíš, že tímto to dítě pochopí?

mamina7070
21. dec 2024

@berenika39 tak ale ide onzdrave intaktne tri a pol rocne dieta tak nerobme z neho nechapajucu osobnost ak to je truc a pod tak ano aj takto moze pochopit ze s nimi nevykyva

domak2
21. dec 2024

@vvpp ty aj vieš čo je motivácia, či len rada použivas cudzie slová? To by bolo napríklad, že keď sa vykaka do nočníka dostane nálepku. To o com hovoríš ty, je trest. Ak sa nevykaka nedostane darčeky. A to teda neviem či ma pre 3 rocneho vôbec nejaký význam.

mamamasama
21. dec 2024

@vvpp Žena, ty nie si v poriadku. Uz to tu niekto spomínal. On sa vám nesmeje. Smiechom môže maskovať stres, strach, bolesť. Namiesto pochopenia a lásky mu zoberte darčeky. Veď je to malé dieťa. 🤦🏻‍♀️

marca12
21. dec 2024

@vvpp Nechapem preco nepatrate po pricine. Ved on to nerobi naschval. Tym,ze ho hresite,vyhrazate sa mu nijako nepomozete.

mamamasama
21. dec 2024

@mamina7070 ide o 3,5 ročné dieťa! Nerob z neho rozumnú vyzretú osobu.

selest
21. dec 2024

Je to dieta, vyhrazanie nefunguje. Skus pozitivne motivovat. A okamzita odmena. 3.5 rocne dieta moze posobit rozumne ale nevie spajat take suvislosti a vobec tak casovo vzdialene. Iba mu zlomis srdiecko..

nikpa
21. dec 2024

@vvpp toto naozaj nie! Je to 3,5 ročné dieťa. S kakanim ma problém veľa detí, aj starších aj keď sú už na malú potrebu dávno odplienkovane. Buď to ešte nechápe, musí do toho dozrieť alebo ma z toho blok, je to zmena a chce to čas aby si zvykol, naučil sa na nové. Schovávanie darčekov bude pre neho akurát tak trest a spôsobí mu len ďalší stres. Takto mu naozaj nepomôžes. On to nerobí naschvál, to si uvedom.
Veľmi zlý nápad!

vvpp
autor
21. dec 2024

@matrioshka333 vďaka za zmyslupnú odpoveď na rozdiel od niektorých, čo sa sem asi chodia iba vyventilovať 😁

vvpp
autor
21. dec 2024

@mamamasama trochu slušnosti by ti nezaškodilo

vvpp
autor
21. dec 2024

@mamina7070 vďaka za tipy

mamina7070
21. dec 2024

@vvpp a este mozes spravit aj to ze kup mu nalepky (podla zaujmu paw patrol atd) na ladnicku ci donzositka do kalendara ak sa mu podari vykakat do wc dostane nalepku za desat nalepiek prvych moze ost s tebou dondracika a vybrat si malu hracku
za pokakanie sa nedostane nic v ten den

janickacrazy
21. dec 2024

@vvpp hlavne skús zistiť, či sa niečo nestalo v škôlke, možno sa opýtaj aj učiteľky

mamamasama
21. dec 2024

@vvpp Kde konkrétne som bola neslušná? 😳

nin12345
21. dec 2024

@vvpp toto naozaj ti skrslo v hlave? Ved neterorizuj to ubohe dieta

berenika39
21. dec 2024

@mamina7070 poslouchej, tohle jsou metody 100 let zpět....

vvpp
autor
21. dec 2024

@janickacrazy učiteľky v škôlke nepovedia všetko. To vieme aj od iných rodičov.

vvpp
autor
21. dec 2024

@prasiatko30 dalo by sa to aj slušne okomentovať. Vlastne keď vidím ten názov nicku, tak mám pochopenie.

vvpp
autor
21. dec 2024

@mamamasama 22.33 tá úvodná veta je OK ?

annm81
21. dec 2024

Ufff, toto je na všetkých úrovniach tak blbý nápad, že je ťažké nájsť preň slová....Pre začiatok, Vianoce sú pre deti najkúzelnejší a najkrajší čas roka a na ich zrušenie by ozaj mal byť veľmi závažný dôvod. Ozaj chceš namiesto rodinnej sviatočnej pohody mať doma konflikt? Iná vec je, že ak trestať dieťa, tak trest, ktorý neskôr zrušíš je v tak nízkom veku kontraproduktívny. Uvažovať o takomto treste ako o varovaní, v rovine dlhšej časovej škály, sa dá pri svedomitom staršom dieťati, kde si to detailne viete verbálne vysvetliť. Pri trojročnom ho naučíš ešte tak to, že ťa vôbec nemusí brať vážne, lebo nakoniec aj tak dostane to, čo chce.
A najzávažnejšia vec - dieťa by sa nikdy nemalo trestať kvôli vylučovaniu. Jediné, čo tým môžeš dosiahnuť, je situáciu zhoršiť. Ak má telesný problém, potom mu môžeš privodiť veľmi silný mentálny blok, ktorý budete riešiť roky. Ak má psychický problém s vylučovaním, tiež ho takto nevyriešiš, len zhoršíš. Dieťa sa ti pravdepodobne vôbec nesmeje, je v strese, má strach, alebo je bezradné. Potrebuje tvoju pomoc. Je veľmi malá šanca, že to robí schválne - a aj v takom prípade potrebuje pomoc, nie trest.

abbey1
21. dec 2024

@vvpp Chúďa dieťa. Darčeky by mal Ježiško zadržať vám rodičom. :(
Veď sa tu bavíme o malom dieťati s možným fyzickým alebo psychickým problémom. A bum, namiesto pomoci prídu tresty.
Ach, tu na koni človek, ked číta niektoré témy, dúfa, že sú to výmysly.
Potom si uvedomí, že toto reálne niektoré deti prežívajú. A potom sa čudujeme, že psychológovia a psychiatri nestíhajú. :(

prasiatko30
21. dec 2024

@vvpp odpoved bola primerana vasim napadom na potrestanie 3,5r dietata

duppka13
21. dec 2024

Vianoce a kakanie by som nemiesala, dieta si to spojit do suvisu nevie, a aby nemalo z toho nejaku traumu nakoniec.

petamich
21. dec 2024

Uff cele zle a viac k tomu uz asi nie je co dodat, namiesto toho, aby ste patrali po pricine, ktora toto spravanie sposobila, mu akurat tak este prehlbite traumu, ktoru mozno preziva a z velkej potreby spravite strasiaka, ktory navyse bude dovodom, pre ktory dieta nedostalo darceky hoc cely rok posluchalo atd., a ste na najlepsej ceste vyrobit mu mentalny blok a problem so stolicou, ktory budete riesit este zopar Vianoc, naozaj neviem komu tato vychovna metoda napadla 🤷‍♀️

vvpp
autor
22. dec 2024

@duppka13 uznávam, že to nebol dobrý nápad. Preto aj bolo dobré sa tu opýtať a prečítať si tie odpovede.
Ďakujem za rozumné názory bez emócií. Niektorí si sem ale chodia zjavne ventilovať svoje frustrácie, ale ak im to pomohlo odbúrať predvianočný stres, tak aj tak dobre.
Šťastné a veselé ! 🎅

1306monika
22. dec 2024

@vvpp súhlasím s názorom že trestať dieťa za kakanie do plienky bude iba cesta zlým smerom.
Hľadajte príčinu, pýtajte sa... Prečo ale nie hľadajte tresty.
Moje deti mali problém celé obdobie v škôlke kakať. Ono keď si malo sadnúť na záchod s ďalšou kopu deti, kde sa isto nájde niekto kto sa posmeškuje že to smrdí, tak sa vášmu dieťaťu ani nečudujem že to takto vymyslelo.
Ja som mala podobný problém a dohodla som sa s učiteľkou v škôlke aby chodil syn do ich záchoda inak nám to zadržiaval až domov a boli stoho bolesti bruška, nechcel do škôlky, a tak( mal problémy s intoleranciou takže na wc musel chodiť).
Proste potreboval súkromie.
V škole na záchod pokiaľ naozaj veľmi nepotrebuje nechodí dodnes ale vieme prečo.
Ak budete hľadať Ježiška ako toho čo ju potrestá tým že jej nedá darček tak + bude neznášať aj jeho aj Vianoce.

martinka13
Autor odpoveď zmazal
ahhola
22. dec 2024

3,5 rocne... tj 42 mesiacov, to ste mali zvladnut v lete, vtedy to plienkacom dojde, ze bez plienky je pohodlnejsie. Vianoce by som do toho nemontovala, ked mu to nedopne, nedate mu vajko na Velku noc? 😅

mamamasama
22. dec 2024

@vvpp Ta veta je v tvojom prípade úplne namieste.

66simonka66
22. dec 2024

Daj si hlavne pozor, aby si nátlakom nevyvolala opačný efekt a to taký, že dieťa nebude chcieť kakať a bude zdržiavať a len vtedy nastane skutočný problém. Naša malá zdržiavala stolicu, po 11 dňoch, kedy nešla kakať a bola taka zapečená, nás už strašili hospitalizáciou a klystírom, nie je to potom naozaj sranda. Možno dieťaťa ešte nie je pripravené a hlavne ak ho chceš naučiť na nočník, urob to iným spôsobom, nie strachom.