icon

Je vhodný Halloween v jasličkách?

mantilka
17. okt 2015

Ahojte mamičky. Blíži sa koniec mesiaca október a sním aj v poslednom čase "udomácňujúci sa " na Slovensku sviatok Halloween.
Bola som prekvapená, keď som tento týždeň v programe mojej dcérky= jasličkárky našla príprava na Halloween.
Tradičnými znakmi Halloweenu sú špeciálne vyrezané tekvice/ Jack O´Lantern/ ,vo vnútri ktorých je sviečka, čarodejnice, duchovia, netopiere, čierne mačky, metly, oheň, príšery, kostlivci a pod. Farby červená, žltá, oranžová a čierna.
Minule v rádiu riešili problematiku ako deti odnaučiť sa báť v noci. Do diskusie sa zapojilo veľa ľudí...teda asi veľa detičiek so strachom z bubákov bojuje. Popisovali tam mnoho problémov, vrátane nočných desov.
Keď dám 1+1 dokopy je to dva...ako to vlastne je. Je vhodný Halloween pre také malé deťúrence ( jasličkári, škôlkári)...nerozvýjame tým ich už aj tak dosť veľkú fantáziu o bubákoch? Je normálne strašiť deti a podporovať deti v strašení? Keď si predstavím ako to prebieha pripadá mi to ako vzájomné strašenie.... K tomu by som si priala, aby sa vyjadril nejaký detský psychológ...ako to s našimi deťúrencami je?

katarinamarkova
18. okt 2015

@mantilka ale ved v jaslickach ci skolke nebudu robit strasidelnu krvavu nocnu party 🙂
osobne si aj na zakl. realnych skusenosti pod: priprava na tento sviatok predstavujem:
- spravime z tekvicky panacika ktory jeeeej vie aj svitit
- spravime si krasne klobuciky s hviezdickami, mesiacikom
- sprvime si nejake masky na krarneval - ja princezna, ty macko, on policajt, alebo nejaka ta bibi carodejka 🙂
- zhasneme svetlo, zapalime sviecku a naucime sa nejaku super krasnu pesnicku

strach - je len divny pocit z niecoho neznameho......u tak malych deti na 99.9% plati toto. len u nas dospelych, ktory mame mozno aj nejaku tu extra hroznu skusenost za sebou - topil som sa, videl som do hlavne nabitej zbrane, tazka havaria autom - je strach obcas spojeny uz aj s poznanim konkretneho zleho.

taky priklad:
- ak deti od malicka ucis, ze jeeej aky pekny chlpaty bubo 🙂 tak sa to dieta bude na neho - mozno nie na prvy,ci druhy krat....ale na treti a dalsi usmievat a tesit sa z neho.
- ked deti ucime, ze jeeej tma- vidime svetielka a mozme robit tiene - tak sa jej nemaju preco bat
- ked deti ucime ze jezibabka s klobukom je len postavicka z rozpravky, ktora obcas nieco pocaruje a vari odvary ludom na pomoc, a navyse nosi super klobuk tak sa jej skutocne deti nemaju preco bat...

s detmi sa doma bezne od malicka hram - ze bu - spoza rohu, deky atd.......ta dvojrocna si prave vcera od smiechu skoro cvrkla ked som spravila bu bu spoza gauca

macamac
18. okt 2015

Baby,inak pozerám,často tu spomínate s Haloweenom karneval. To mávate s tým spojený aj karneval? Lebo u nás je karneval len v období fasiangu.

macamac
18. okt 2015

@horana dnešný príspevok,ktorý si venovala mne o 11.07 , neberiem osobne. Myslím,že si sa tam rozpisala už dosť vseobecne o sviatkoch. Tak ja zareagujem k tým Vianociam a Pamiatke zosnulých. Nepatrím k tým,čo majú na Vianoce živý stromček a obsypany darčekmi,ani k tým, čo vypekaju už odvčera x druhov kolacov a obzieraju sa pred telkou. Nie. Neprezivam ich konzumne a viem čo je ich podstatou. Taktiež teraz nebudem obsypat hroby blízkych a chodiť za bieleho dňa práve na ich sviatok. Nie. Na hroby chodím kedy chcem a max s kahancom. Konzum, svetske veci a reči iných ma nezaujímajú,žijem,ako cítim.
Je však veľký rozdiel v tom, prečo konkrétne sviatky vznikli. Na akom pozadí. A teda ja skutočne nemám vedomosť, žeby Vianoce vznikli na pozadí niečoho nekaleho a násilného.

Samozrejme opakujem k téme - je jasné, že deťom sa nebude prezentovať história Haloweenu. Že tu ide o niečo ine. A páči sa mi to spomenuté pomenovanie Svetlonos. 😉

mantilka
autor
18. okt 2015

Podla informacii mojho manzela uz v jaslickach prebiehala priprava na Halloween.
Deti mali vystrihnuteho cierneho netopiera, mal nejaku masku a biele oci. Takze ziadne tekvicky...netopier sa mi zda osobne dost nechutne zviera. Ale uz cakam, ze 70% mamiciek mi to tu bude vyvraciat... 😀 ...ako by sa mi v podstate netopiere mali pacit, vsakze.... 😀 😎

jana_eyre
18. okt 2015

@mantilka pozri pytala si sa na nazor zien - tie ti ho napisali.. jedna strana suhlasi s tebou, druha nie, detsky psycholog sa nenasiel.. ked sa to tebe osobne nepaci a nesuhlasis s tym, tak svoje dieta v obdobi ked budu mat slavnost do skolky nedavaj a budes mat pokoj.. nikto ti tu predsa nerozkazuje co sa ti pacit ma a co nie - je to normalna vymena nazorov, hoci uz som si vsimla, ze akykolvek iny nazor aky sa ocakava sa tu musi brat ako utok a vnucovanie..

podla mna je netopier uplne normalne zviera, take ako kazde ine - zvierata su sucastou nasich zivotov a som rada, ze moje deti z takych veci hrozu nemaju.. vklude chytia aj pavuka a vylozia ho von ak ho doma najdu.. ucim ich len mat respekt pred vsetkym, co by im mohlo fyzicky ublizit, ale neucim ich mat iracionalny strach..

katrinka8
18. okt 2015

Baby, ale veď pôvodné naše rozprávky, ktoré zozbieral ujko Dobšinský, vôbec neboli určené pre deti! Boli to príbehy určené pre dospelých, ktorými si krátili "dlhé zimné večery" pri párání peria či kolovrátku 😀 A mimochodom, tie, ktoré sú už dnes akože pre deti, tak tie sú už podstatne upravené - tie pôvodné boli ešte horšie 😝

sisaka
19. okt 2015

mna vzdy prekvapi, ako su ludia schopni najst vo vsetkom len to negativne. Halloween pre jaslickarov bude urcite inak ponati ako pre skolakov, teenegerov, ci dospelakov. Som si ista, ze nikto tam nebude deti nicim strasit, je to, ako to uz niekto spomenul len dasi sviatok, na ktory sa mozu deti pripravovat, nieco vyrabat, naucit sa nejake basnicky, pesnicky, preobliect sa do kostymov... Pokial viem, pre takuto vekovu kategoriu ani ziadne strasidelne kostymi nie su, malinke deti byvaju zvacsa poobliekane za rozne zvieratka, trochu starsie - princezny, carodejnice, rytieri, pirati, ci ine rozpravkove postavicky a potom skolaci mozno nejaki akcni hrdinovia, zombies ... Mne sa tento sviatok nahodou paci, doma vyrezavame tekvice, rozvoniava tekvicova polievka, pecene tekvicove jadierka, peciem tekvicovy cheescake, cela nasa komunita sa vyzdobi vyrezavanymi tekvicami, niektore domy maju strasidelnu vyzdobu, niektore skor jesennu (zvacsa seniori), v zavislosti od vekovej kategorie, ktora v dome zije. Mame uzasnych susedov, ktori kazdorocne urobia strasidelny dom z ich domu, vstupne je dar v podobe trvanlivych potravin, ktore idu potom na charitu, mame ludi, ktori robia strasidelne garaze, samozrejme idu len ti odvazni , susedov, ktori robia pre deti balicky miesto sladkosti... vacsina domov otvara detom dvere a dava sladkosti, ti, ktori nechcu jednoducho nezasvietia vchodove svetla a nik ich neotravuje. Na druhy den zubari zvyknu organizovat vykupovanie sladkosti, napriklad my sme davali zubarovi, ktori dal za kazde pol kilo detom 1 dolar a 1 jablcko islo na charitu, ini davaju kefky, pasty ... Do skolok skol, chodia deti v tento den tiez oblecene v kostymoch, nesmu byt prilis strasidelne, bez masiek na tvar .... deti, ktore sa nechcu obliect nemusia, nikto tu z toho vedu nerobi, mnohe deti nachystaju pre spoluziakov balicky so sladkostami, gumami, ceruzkami, nalepkami, tiez dobrovolne. Ak niekto vidi na tomto sviatku nieco zle, tak uz fakt neviem, co im ulahodi....

horana
19. okt 2015

@macamac Ide o to ze ani Halloween nevznikol na pozadi nicoho nasilneho. Je to len propaganda katolickej cirkvi, jej typicke formulacie ako kultura smrti a pod. a ovecky dalej neskumaju a automaticky preberu. Ked na nase uzemie prislo mmch nasilne pokrestancovanie (co je zamlcovany fakt) potrebovalo nahradit povodne sviatky tymi svojimi a tak ich dala na tie iste datumy a ludom sa prikazali (pod nasilnymi trestami ktore potom aj boli vykonavane) slavit tieto nove. Vianoce sa dali na obdobie Zimneho slnovratu, kedy sa povodne slavilo po najdlhsej noci ked sa zacali dni opat predlzovat narodenie noveho slnka. Symbolicky aj Jezisko je nove slnko, ktore sa narodi uprostred najvacsej temnoty,to by bolo OK, len sa to cele nemuselo diat tak nasilne (cize ked ma nieco nasilne pozadie, tak prave tento jav a formou akou prebiehal na starych slovanoch ked si na nasom uzemi cirkev delila sfery vplyvu). Tak isto obdobne aj Mikulas, v tom obodbi sme mali Strareho (12. mesiacika) - Deda rodu (v inych vetvach slovanov Dedo Mraz), ktory bol prisny ale spravodlivy a hodnotil nase ciny za predosly rok. To on sa symbolicky pytal "Posluchal si?" a ked bol naimportovany Mikulas, tak tento Ded rodu, ktory bol archetypalne zarasteny (stary zreci sa uz neholili ani nestrihali), nedokazali jeho postavu uplne vylucit a tak ju "premenili" na certa, postupne zaciernili a spotvorili, ktory sprevadza Mikulasa a je akoze zly. Cize prave oni tam tu kulturu strachu zacali zavadzat. Ale to je jedno, pisem to len preto ze pomerne malo ludi je v tom rozhladenych a nepozna to pozadie. Dalo by sa to este dlho o tom pisat, ako mnohe, ale napr. onen Halloween bol povodne keltsky Samhain - sviatok umierajuceho slnka. Spolu so sviatkami Lughnasadh, Belane, Imbolc: sviatkami slnovratov a rovnodennosti bol cyklicky rok rozdeleny na 4 useky. V noci z 31. oktobra na 1. novembra bol Samhain, cas kedy stena medzi svetom zivych a mertvych je velmi tenka. Kelti vtedy nosili mrtvych dary. Duchom pri ich pobyte vo svete zivych mali na cestu svietit lampase vytvorene z vydlabanej repy, teda vtedy este nie tekvice, ako je to dnes. Ludia zapalovali na poliach a lukach ohne aby sa mrtve duse, ktore "nikoho nemaju" prisli ohriat k ohnom a dali ostatnym pokoj. Bol to velmi vazny sviatok, uctievali sa bohovia a mrtvi.Zaroven prebiehali ritualy majuce za ulohu zbavit sa negativnych aspektov cloveka, aby sa mohol novy rok zacat "nanovo" (pre Keltov to bol zaciatok ich noveho roka).
V 16. storoci obratila cirkev tento sviatok na svoj obraz. Sviatok Samhain premenovala na "All Hallowed Evening", co je sviatok vsetkych blahoslavenych.
Halloween, s nazvom ako ho pozname dnes, sa slavi inak nez oba tieto menovane a je to v podstate cista komercia. Kazdopadne ani povodne to nebolo na ziadnej nasilnej udalosti, takze moje deti su poucene aj o tomto lebo nechcem aby im niekto tlacil kaleraby do hlavy ako jednoduchi ludia co absolutne netusia o com to je a malo byt.

abbey1
19. okt 2015

@mantilka Netopiere sa ti páčiť nemusia. Ja a moja 5 ročná dcéra ich chodíme pozorovať do neďalekej jaskyne. Všetko je o uhle pohľadu. Keď niečo chceš vidieť negatívne, tak to tak budeš.

stribog
19. okt 2015

@moni244 tu nejde o to, aby deti v hlbokých myšlienkach spomínali na človeka ktorého ani nepoznajú ale o to aké vzorce správania, aké hodnoty do týchto detí vštepíme. Čo z našich detí chceme vychovať! Buď stádo nevedomých uctievajúcich strašidlá, alebo vedomých ľudí, ktorí vedia, že na jeseň je kontakt zo zosnulými silnejší ako počas celého roka. Ja som o tejto téme napísal aj článok, ak chcete prečítajte si: http://www.jupitera.sk/2012/10/hlbsie-pochopeni...

abbey1
19. okt 2015

@stribog Nehnevajte sa, ale speltáte 2 veci dokopy. My sme stratili veľkú časť rodiny. Uctievame si ich denno denne spomienkami, hlbokými myšlienkami, kytičkami na hrob, vlastne nie je dňa, aby sme si na nich nepomysleli a nežili o niečo lepšie, aby náš život mal hlbší zmysel. Napriek tomu s deťmi oslavujeme i Halloween. Jedno nevylučuje druhé. Ale skôr sa mi zdá, že ľudia si potrebujú vytvárať "pesudobubákov" a pseudoproblémy" , na ktoré by sme mohli zvaliť našu nezvládnutú výchovu, povrchný život a tak povediac väčšinu našich problémov.

horana
19. okt 2015

@stribog Ten tvoj clanok co linkujes je napisany pekne, niet mu co vytknut. Akurat ze este nemusi vylucovat povodne chapenie toho co predchadzalo Halloweenu. Ide o to ze tak ako sa neraz komercne slavi Pamiatka zosnulych, presne tymi umelymi kvetmi ktore symbolicky spominas, tak sa komercne chape aj Halloween, ktory tiez mal byt o niecom inom. Vzdy zalezi od konkretneho cloveka ako to pojme. Lebo potom by sme rovnako prisne mohli zrusit aj Pamiatku zosnulych, kedze kolk ludi ju slavi nevedome a len preto ze sa patri.
Takze volakedy sa aj Halloween slavil "vazne" akurat sme si pri nom nespominali vyradne len na svojich vlastnych zosnulych, ale zapalovali sa ohne aj za zbludile duse a prialo sa dobro aj im. Zaroven prave preto ze predkovia chapali a vnimali jemnohmotny svet, videli aj tieto utvary su tedy medzi nami, pohybuju sa tu a da sa im pomoct, a ti silnejsi im svietili na cestu (duchovne aj symbolicky) a ti duchovne slabsi sa ich snazili odplasit tym sa sa prezliekali to takych kostymov aby si ich nevsimli, resp. nechali na pokoji, tak sa pred nimi chranili. Ochrana potom niekde prerastla aj do formy bujareho veselia, inde zas do toho "ist skor spat" a nechat v okne svetlo.
A tak ako nabozensky zapal nemusi nutne zavisiet na forme, a tak ako su v "ujuchanej" Amerike vselijake tie gospelove zbory kde ucitevaju Boha piesnami a vo vytrzeni z nich sa s nim spajaju, nemusia byt horsi od "nasej" babicky kostolnicky, ktora je sice "slusne ticho", ale tah a zapal moze mat mensi nez ti ujuchanci, tak nemusi ani bujary Halloween este vylucovat tiche spominanie na cintorinoch ani ho rusit. Ono konieckoncov hlavny cas kedy su otvorene brany medzi svetmi trva 3 dni: od 31.10. po 2.11., cize je dost casu aj na oslavenie svatych, beznych zosnulych a aj na pomoc duchom a dusiam ktore bludia.

jana_eyre
19. okt 2015

@macamac a ked som pohan (co naozaj som, lebo nie som krestan ani pokrstena ako aj moje deti) tak haloween mozem oblubovat, slavit a nikto sa mi nebude cudovat ? :D

sardinka335
19. okt 2015

Nechce sa mi čítať 4 strany prepáčte, za chvilu ,,prchám,, po deti...každopadne my sme krestania a neoslavujeme ziadne ,,helovýny,, pre nás su to ,,dušičky,, a pripomíname si našich zosnulých - z vyrezavaia tekvice nemám taumu ani z masiek...pokial deti vedia o čo ,,ide,, čo asi jasličkári tažko...s mojimi deťmi sa už o tom da rozpravať...a okrem toho chodia do cirkevnej školy takže ,,helovýn,, nám nehrozí. Netreba robiť z komara somara, treba si udržať hodnoty ktorým ako rodina veríme ale zase netreba ani helovýn dramatizovať.

macamac
19. okt 2015

@jana_eyre to nie je o tom 😉
ja naozaj neriešim históriu Haloweenu, lebo ja tento sviatok neslávim a neriešim 😉
ale samozrejme zdobíme jesenné ovocie-zeleninu, robíme dekorácie a v našom okolí sa žiadne karnevaly k tomuto dňu nekonajú. my mávame karnevaly cez fašiang.

mne je jedno, čo budeš obľubovať 😉 a kto je akého vierovyznania.
ja sa na to nepozerám z tohto pohľadu. ani z kresťanského. mne sa len jednoducho určité veci spojené s týmto sviatkom nepáčia 😉
toť vsjo 🙂

macamac
19. okt 2015

@sardinka335 asi tak 😉

moni244
19. okt 2015

@horana ty si to krasne napisala a vystihla

jana_eyre
19. okt 2015

@macamac ja len reagujem na link, ktory si pridala a slova v nom..

ja som za to, aby kazdy slavil to, co mu je vyhovuje - ak sa niekomu nieco nepaci nech sa tomu vyhne /a vyhnut sa haloweenu nie je zas taky problem/, ale zas hladat za kazdou novou slavnostou nieco, co moze deti nejako ohrozit mi pride troska zvlastne..

takze tak ako ja akceptujem to, ze na slovensku sa stale slavi velka noc /ja osobne ju rada nemam, ci uz sibacku, alebo celkovo ten sviatok/ tak by som ocakavala, ze aj ostatna spolocnost bude akceptovat ludi, ktori chcu slavit haloween..

a nevravim teraz, ze ty nejako neakceptujes, pisem to len vseobecne na vysvetlenie mojho prispevku..

horana
19. okt 2015

@macamac Inak to je velmi vystizny clanok zo 14:40 taky typicky inkvizicny. Neviem ci si citala Meno ruze id U. Eca kde je v romanovej forme ale so spustami inspiracie skutocnymi podlozenymi historickymi udalostami su ukazane praktiky stredovekych inkvizitorov. Ked chceli niekoho obvinit a exemplarne tresty cas od casu udrzovali chudobu v poddajnosti, vybrali si nejakeho chudaka/chuderu a na nu nasili ze napr. robi obcovanie s diablom lebo ma ciernu macku a cierneho kohuta a ako to navliekali na babky bylinkarky. Im stacilo niekoho obvinit a bola to hotova vec, dokazali si to totiz dobre postavit a tie obvinenia boli pomerne nepriestrelne. Dokonca to pouzivali aj voci sebe navzajom, benediktoini voci frantiskanom a pod., na telologickej urovni dokazali znicit protivnika, ked mu dokazali chybne nazory tzv. "okultizmus",... aj v nasich slovenskych dejinach nemecka klika cirkvi obvinili Cyrila a Metoda z herezizmu, len preto ze chcel Bibliu prelozit do slovanskeho (diabilskeho) jazyka. Dokonca to dalsi papez aj "zozral" a museli cakat na dalsieho a dovtedy sa skryvat v zavetri, je o to pekny dokument natoceny. Prikladov by bolo na strany. Nechcem rozvlacne. V clanku zneuzivaju napr. info ze druidovia pri tomto sviatku casto pouzivali zvieracie obete, ze vsak v tej istej dobe take iste pouzivali aj zidia a ze aj sam Jezis nosil obetne ovce do chramu pravidelne, to uz nedodaju. Ten clanok je typickou znoskou prekrutenych skutocnosti, uplne ucelovo pre neznalych navrstvenych tak ze naozaj moze vytvorit patricny efekt, neustale opakovanie slov ako nasilie, temno, okultizmus...Dokonca doslo aj na bosorky ako akesi pohasnke uctievane bohyne okultizmu - smiesne. Umucene bylinkarky sa musia v hroboch obracat. A hned nahota, rokova hudba, predstupen olultizmu. Presne podobne argumentovali cirkevnici proti joge v skolach. Smutne ze ani po tisicrociach sa tiezo praktiky nezmenili a stale su funkce. A jednoduchy veriaci lud im to zerie aj s navijakom. Informacna vojna vobec nie je moderny vynalez.

macamac
19. okt 2015

@jana_eyre ani ja nemám rada zvyky spojené s Veľkou nocou 😀 😉
ale keďže chlapi v rodine to radi a mám dcéru, tak sa snažím to vydržať 😀 aj keď plánujem najbližšie ísť niekam na víkend s rodinou 😉
ja fakt neriešim nejak okázalo žiadne sviatky, väčšinou to vnímam duchovnejšie...ale zase ten Haloween má predsa pre mňa len akési aj "temno" v pozadí, čo sa mne ako dospelej nepáči...samozrejme, deti to nervnímajú 😉 🙂

macamac
19. okt 2015

@horana ja v podstate s tebou teraz súhlasím 🙂
a sú mi jasné aj nekalé praktiky napr. Cirkvi a mnohé iné...sám Ján Pavol II. sa ospravedlnil za neprávosti, ktoré páchala katolícka cirkev.
ja to beriem...všetko
len ako som spomínala vyššie....no neviem nejako prísť na chuť symbolom smrti a už vôbec nie, že sa to pretavuje do aktivít s deťmi (nemyslím teraz Haloween ako taký), alebo teda že to majú na oblečení...neviem, také čudné mi to príde na malých deťoch a ich "móde" 😉

nyusika
19. okt 2015

jemine, to naozaj vsade treba hladat nejake hlboky zmysel a za vsetkym cirkev ?

ved toto je len taka nevinna zabava, male deti tomu aj tak vôbec nerozumeju, vacsie z toho maju zabavu. proste detsky program.
zmysel sviatku zosnulých je snad zrejmy kazdemu, toto ale neporovnavajte so ziadnym zmysluplnym sviatkom.
je to nevinna zabava.
a ci sa niekomu netipieoe pacia, ci nie, co uz...v zivote sa ikskrat stretávame s niecim, co sa nepaci kazdemu, neda sa vyhoviet vsetkym

cmulinko
19. okt 2015

Ja mam na to taky nazor,ze Slovaci stracaju svoje vlastne hodnoty a vlastnu kulturu.Neoslavuju sviatky,ktore su uzko spojene s nasim narodom ale nemaju problem oslavovat povodne pohansky sviatok pochadzajuci z Irska ( a nie z Ameriky ) v takej forme v akej forme je Halloween znamy len preto,ze je to zabava pre deti.Nemaju sajnu o tom,ze Halloween je vlastne tak isto sviatok spojeny spomienkou na svatych ale v inom style akym je to zname v nasej kulture.Ludia si Halloween oblubuju coraz viac lebo ideme sa bavit,prezliekat sa do kostymov strasidiel tak preco nie...preberme si cudzi zvyk cudzieho statu len preto,lebo je to zabava a vsak nikomu to neskodi.To je sice nevinny nazor a nikomu to neberiem,ale ja sa s nim absolutne nestotoznujem.Keby Ramadan bol zabavny,tak tiez ho oslavujeme?...alebo keby navsteva do Mekky bola zadarmo a all incluziv,tak sa trepeme aj tam,len preto,lebo sa z toho mozu deti tesit,ze to bude zabava? Ja zijem v Irsku odkial tento sviatok pochadza a moje deti vedia preco mi tento sviatok neslavime v Irskom style a preco nenakupujem sprostosti na dekoraciu a preco sa neprezliekaju doma do kostymov a nechodia po susedoch na Trick or Treat a vsetci co nas poznaju rozumeju tomu,ze nie je to nas sviatok ako ho slavime my a co sa zvykov tyka tak mame svoje zvyky,ktore su odlisne a respektuju to uplne bez problemov.Ked tomu ja v Irsku co je centrum celeho diania a jadro Halloweenu dokazem odolat a slavit sviatok vsetkych svatych stylom,ktorym nas ucili nasi rodicia a ktora je sucastou nasej kultury odkial pochadzame a ktoru odovzdavame nasim detom a oni to chapu tak moc nerozumiem tomu osialu doma na Slovensku.Teraz tu nikoho nechcem kritizovat.To,ze tomu nerozumiem preco ma niekto potrebu slavit Halloween na Slovensku neznamena,ze niekomu urcujem ako ma zit a co ma oslavovat len moze sa stat,ze si to niekto ospravedlnuje tym,ze je to velky osial a vsade sa to reklamuje a tazko tomu odolat v skolke a v skole a tazko detom vysvetlit,ze Halloween na Slovensku nie je sviatok ale len prebrata cast sviatku, z ktoreho sme si spravili zabavu a dobru trzbu nakupnym centram.Kto chce,tak nema problem odolat a drzat sa nasich zvykov a prehlbovat a podavat detom dalej nase zvyky,ktore mozno pre dieta nie su take zabavne ako Halloween,ale su nase a nie cudzie.Pre mna osobne jednym z najkrajsich sviatkov bolo ist s celou rodinou zapalit sviecky na hroby a vidiet tisicky nadhernych sviecok svietit po celom cintorine.Ten zazitok by som nevymenila za ziadny kostym ci sladkost a velmi mi tento zazitok chyba na tunajsich cintorinoch.

nyusika
19. okt 2015

@cmulinko prave preto nepreberame halloween ako pamiatku zosnulych...ale iba tu korku z toho, zabavu, veselost...komu sa nepaci, nemusi sa vtedy bavit, povinne to nie je.
zosnulých si pripomíname inokedy, bez ohladu na to, ci mi v okne svieti tekvica.
rovnako sa u nas udomacnili aj ine, donedavna este nepoznane sviatky...nevsimla som si, ze by niekto mal nejake námietky voci dnu matiek, najnovsie aj dnu otcov a podobne...valentin napríklad patri tiez do tohto sudka.
su to neskodne, mile "sviatky"

macamac
19. okt 2015

@cmulinko presne tak 🙂

nyusika
19. okt 2015

@cmulinko a pokial by si aspon polovica dospelej populácie vzala z ramadanu to zdrzanie sa pitia alkoholu, tak aj ramadanu tlieskam :D :D

cmulinko
19. okt 2015

@nyusika neskodne nie su,ked vytlacaju tie v ktorych sme vyrastali.Citim to asi podobne,ked raz pride ten cas,ze aj na Slovenske Vianoce dorazi Santa....je o len otazka casu a Jezisko bude uz len minulostou aj an Slovensku a viem o com pisem,lebo je velmi tazke uchovat nase zvyky tam,kde Santa funguje namiesto Jeziska.Den matiek,otcov ci Valentin nevytlaca ziadny povodny sviatok v nasej kulture.

nyusika
19. okt 2015

@cmulinko nic to nevytlaca...jeden karneval v skolke nemoze vytlacit dusicky.
podla mna robite z komara somara,
je na rodicoch, ake hodnoty vstepia svojim detom.
my vsetci vieme, ked\y je cas na vazne zamyslenie a kedy na neskodnu zabavu.
a bez smiechu je zivot smutny.

cmulinko
19. okt 2015

@nyusika na zdrzanie sa pitia alkoholu a oddavania sa inym radovankam mame nas stary dobry 40 dnovy post...netreba na to spominat na ziadny Ramadan.