Kojené vs nekojené deti - badáte nejaký rozdiel?
Ahojte maminky, snad skor tie, ktore vedia porovnat, najst nieco spolocne, rozdielne a pod. medzi detickami, ktore boli kojene uplne, alebo uplne nekojene. Badate na detoch velmi velky rozdiel kvoli tomu? Ako sa napr. spravaju, vyvijaju, napreduju, zdravotne..vidiet velke rozdiely? V com je ne/kojenie velmi dobre, veľmi zle?Dakujem 🙂
@dskjhfdlkdjhl Ved je normálne ze väčšinou sa geny dedia "ob generáciu"...,😉
Moja nebola kojena ani den. je z nej sikovne a samostatne dievcatko. Je sporotovo a pohybovo nadana. Rada sa pomojda, a vie byt sama a zabavit sa sama. Do 4 rokov ani nebola chora. Nieje z nej ziaden ciciak,ktory sa nevedel odputat od nas rodicov. S rovnakou laskou ju na rukach krmil manzel i ja. Vzdy ked potrebovala pricupkala k nam do postele hoci aj uprostred noci. Podla mna je cisty blud pridat nekojenym alebo kojenym detom nejaku vlastnost. ✌️😉
@julianadrx Ja sa vyjadrím ako mama nekonečného dietata resp. velmi krátko. Syn bol kľudný, spokojný, prespal dosť skoro celu noc ( no tu noc nepripisujem UM, skôr tým že ja som bola take iste dieťa ), chystanie mlieka pre mna bola pár minútová záležitosť absolútne má to nezobrazovalo a islo mi to od ruky, či cez deň či cez noc - automatika. Ak sa udrel prvá pomoc bola vziať ho do náručia pritúliť si ho a pohladkať hneď sa utíšil. Nehodnotili by som vztah matky a dietata ktoré je kojene a ktoré je nekojené. Je to prilis tenký ľad.
Ja si myslím že zdravie kojených deti sa prejavuje aj/až v budúcnosti, puberte, dospelosti ... Napr. ja som bola kojenia, keď som bola staršia, napr. 8 r. a viac, tak som bola chorá iba raz za 4 roky cca (teraz v dospelosti ani nepamätám kedy som bola naposled marod... Pekných 5rokov nič...), ďalej nikdy som nemala problémy s vyrážkami, kožnými vecamy... Ako príklad uvediem: mala som kamošku rovesníčku, ktorá bola od narodenia na umelom mlieku, bola dosť často chorá a mala stále veľké problémy s vyrážkami, ktorých sa nevie doteraz zbaviť ... Podľa mňa to má vplyv aj na plodnosť ženy v budúcnosti... Určite je materinské mlieko to najlepšie čo mamička vie dieťaťu pre jeho zdravie postihnúť... Umelé je len umelé...
@misinka0611 Presne ako pises. Moje deti sa chodia neustále "tulit" aj ked som ich dojcila "len" 10mesiacov. To nie je o prsniku v ústach. A spraviť v noci flasu mlieka? 😀😀😀 No možno skor ako nadojcit.😉 A "nebudit" otca? Preco? Dieťa je len matkino? Alebo lebo chodi do práce? A matka co? Sunky doma vala? (Teda okrem tych 24/7 a holych koza na kozu). Ja som nadojcila, tatinko prebalil ak bolo treba alebo nachystal fľašku ak bolo treba.
@postavicka1212 nepravda,vsetko je o genetike.nas mama odstavila v 3mes a prm kravske a sme zdravi.Imunita je vec genetiky,stravy a otuzovania,nie pitia MM
@postavicka1212 Ano je ale tak max.do roka. Potom je to uz len doplnok a zbytočný. Obe deti dojcene do 10mesiacov, syn bol chorý naposledy ked mal polroka a potom v prvom ročníku kiahne-perfektny priebeh. Dcerka este chora nebola (nikdy ATB
)az na tie kiahne ked mala 1.5roka-este lepši priebeh. Par soplov nepocitam ako chorobu.
Ja som nebola dojcena. Naposledy som bola chora a mala ATB mozno pred minmalne 15rokmi ak nie viac.
@evittam ano, ale tiez to nie je pravidlo, dost zalezi aj od toho, ako gen. zatazeni sa manzelia stretnu. V kazdom pripade, ja kojeniu nepripisujem nic, hoci som kojila naozaj dlho, ale dalsi bod k dobru bol tiez, ze sme za kazdeho pocasia boli von-toto mohlo zdravie ovplyvnit ovela viac. jednoducho najlepsie je, ked si kazda urobi tak, ako sama uzna za vhodne.
@evittam No vidis na to budenie som zabudla aj reagovať. K tomu som chcela napísať, vstali sme obaja ja som isla nachystat mlieko , muž prebaliť. Kým prišiel mlieko nachystané a mohlo sa podávať. Alebo naopak ja som prevalila, muž nachystal mlieko. Nenútila som ho vstávať kľudne som mohla dat zohrievať vodu a popritom prebalovat. Ja absolútne nechapem tomu mytu ake je náročné a zdĺhavé urobiť jedno mlieko. Ja neviem asi ako generácia sme strašne spohodlneli. Je fajn si ulahcit veci ale robit z robenie mlieka kovbojku, musim sa smiať :D Vsetko má + aj - no to nakonci s tým vzťahom má donútilo reagovať už. A potom prečo sú tie čo im kojiť nejde v takom strese a pomaly depresie chytajú keď si take prečítajú.
@dskjhfdlkdjhl no ja moju alergiu nemam na koho hodiť, u nás alergiu nemá nikto, ja som s tým v rodine začala a preniesla aj na dcéru, lebo keď sa ona narodila, moja alergia sa výrazne zlepšila a teraz ju už nemám. A mimochodom, ja som tiež nebola vôbec kojena, moje sestry boli.
Ale to kojenie-nekojenie sa fakt nedá nejako významne posúdiť a porovnať, nakoľko každé dieťa je iné a každé môže zdediť iné genetické predispozície a nikdy sa nedozvieme co by bolo keby bolo kojene/nekojene. Ale moje rozhodnutie bolo deti kojiť, aj toto mame asi v rodine geneticky dane, kvalitné mliečne žľazy ale takmer žiadne prsia, čiže tuku v prsiach malo. všetky ženy v našej rodine mali veľa mlieka a kojili dosť dlho. Keď počujem, ako vie kojenie ženy potrápiť, tak som vďačná za túto možnosť.
Nas je nekojeny a chory byva minimalne...
@postavicka1212 to nie je o kojeni/nekojeni😉
@misinka0611 aj moj manzel do teraz robi stale mlieko(teraz uz len rano)ale inak stale od narodenia robil on🤗
@misinka0611 Ja som písala svoj pohľad na vec, všetci vieme, že kojenie je veľmi citlivá téma... súhlasím, že aj moje deti môžu byť kludné lebo som bola taká aj ja aj manžel, mám dve sestry (jedna 2 deti, druhá 3 deti) ani jedna nekojila (ani nás 3 mamka nekojila), ja som šťastná, že dojčiť môžem ... nemenila by som ale neodsudzujem tie ženy, ktoré sa rozhodnú nekojiť resp nemôžu kojiť ... UM som krmila sestrine deti aj ja, aj mama, teta, bárs kto, mohli si dovoliť odísť, u kojeného dieťatka si ho pritúliš k sebe xykrát denne,je to ten kontakt telo na telo, pozerá sa na vás, tými malými rúčkami vás hladí atd .... to som myslela tou blízkosťou, ... je samozrejme, že láska a vzťah dieťatka verzus mama je krásny v každom prípade 🙂 ... každé dieťa miluje svojich rodičov a každý rodič svoje dieťa!!! Nechcela som sa nikoho dotknúť ani uraziť, len som napísala svoju skúsenosť 🙂
Mam 6r, kojena mesiac potom UM ...prvu noc prespala az niejefy medzi 2-3r... Mala reflux a koliky ...chodila este nemala ani rok, id dvoch rokov vyprava cisto od troch dvojjazycne...a co sa chorobnosti tyks mala doterax 1x sarlach 1x zapal pluc , 2x ruky nohy usta a kiahne...prve styri choroby schytsla vzdy na svk na dovolenke... A atb mala 3x pri sarlachu a xapale pluc a pri beznej preventivke jej nasli bielkoviny v moci... Inak nemava ani sople..
Takze to ake dieta bude nezavisi od kojenia al nekojenia... Ani to ci bude dieta "kontaktne" al nie...
@ptmt1011 teraz si si velmi pomylila adresata😉
@saskia_98 nemal by sa do Vás púšťať nikto... Lebo každá mama robí to najlepšie na základe svojho vedomia a svedomia pre svoje dieťa.... Tie čo sa do Vás pustia sú viac ako drzé..
Velmi by ma zaujimalo,ci je tu nejaka detska sestra alebo detsky lekar/lekarka. Ti by to vedeli najobjektivnejsie posudit (maju najvacsiu vzorku na porovnanie).
Ja som obe deti kojila dva roky. Doteraz som mala potrebu obhajovať sa prečo tak dlho pre tupé výroky niektorých matiek typu kojofilka, pcha cecek do huby, decko bude nesamostatne. Až neskôr mi došlo že tak ako mne nie sú iné mamičky povinné vysvetľovať prečo nekojili a ja ich neurazam tak sa ani ja nemusím nikomu spovedať a ospravedlňovať. Každého je do toho veľké ..... Mňa tiež nezaujíma či niektora nekojila, kojila a ako dlho. Každá mama robí podľa seba a tak je to správne. Mlieka som mala, že mi tieklo potokom tak asi som ho mala vylievať do umývadla a kupovať umelé aby som bola in. Inak dcéra má 10 rokov, je zdravá ako ryba, jednotkarka, veľa športuje a je samostatná. V škole prírode bola prvý krát už ako 5 ročná a zvládla to bez plaču na rozdiel od veľa iných detí. Ku babke chodí na prázdniny od 3 rokov. Syn detto. Nepripisujem kojeniu zázracne vlastnosti ale myslím že nejaké benefity má. Ja som kojena nebola a mám autoimunitne ochorenie.
@kittykat22 Nestlé 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 si zabila
@marvin1234 😅
@malasandrika veru aj ja som si začala užívať materstvo až po odstaveni v 18m. Furt zničena, nevyspata, dieťa vkuse umrncane za cickou. Od kedy nekojim, tak mám doma pohodové zlaté dieťa. Veľmi som chcela kojit dlho, myslela som si, že je to to najlepšie čo môžem dieťaťu dať. Ale po tejto skúsenosti sa moje názory veru pomenili tiež
Dakujem vsetkym 🙂 Ja osobne rozdiely medzi takymi detickami nerobim a uz vobec medzi mamickami. Stretla som sa ale s dost skaredou reakciou kvoli tomu, ze syn nie je kojeny, ale na UM. Nikomu okrem mojho manzela nemam potrebu vysvetlovat skutocnost, preco je to tak a ako mi to bolo luto, ze nemozem kojit. V porodnici som bola s 2 mamickami, ktore sa mi prestriedali na izbe. Obe dojcili, vtedy este aj ja. Mali za sebou asi vsetky kurzy, ake sa daju kupit. K dojceniu kopu pomocok. Co ma ale zarazilo bolo to, ako mamicky plakali az sa im ruky triasli, ze babo vyvratilo mlieko, ze maju malo mlieka, ze nejde mlieko, preco babo stale place (fakt stale rev hrozny) ked malo mlieko, plakali a zaroven sa smiali, obvinovali sa, ze nie su poriadne mamy ked nedaju poriadne mlieko (!wtf), roztrasene volali domov s niekym neustale kolko mlieka mali a kolko dieta vypilo a ze nechce a musia dat prikrm, ale to nechcu..mne to prislo take hrozne, ako som ich videla kyvat sa na posteliach, ze ma az mrazilo..sestriciek, tych "ruzovych" ktore tlacia prsia a ukazuju ako na to sa stale pytali: takto je to ok? Kolko mu mozem dat? Kedy mu mozem dat? Jednoducho pre mna nepochopitelne, obrazky z filmov a casakov ako mamicky lubezne sedia a dojcia v porodnici sa mi razom rozplynuli..No, po tom vsetkom som iba to chcela, ze dietatku s jeho vybavou najviac pomohla genetika si myslim a ne/dojcenie z neho zdravsieho, mudrejsieho, lepsieho cloveka neurobi 🙂 Dá di dá di daa..mier 🙂
@pribinacka ja vidím obrovsky rozdiel, ale vzdy na vsetko vplyva viac faktorov. Hlavne v tom aku podporu a sebavedomie to dojcenie dava dietatu. Ze malo naozaj to co potrebovalo a chcelo v danom obdobi, tak lqhsie zvlqdalo tazsie situacie. U velmi introvertneho dietata to vidno najviac. Nedojcene ale zaroven akoby strasene recami dospelych, malo problem s komunikaciou s inymi ludmi. Pri zmienke ze niekto pride uplne hystericky rev. Objatie a pod bolo malo. Dojcene dieta nebolo tlačené do interakcie s inymi ludmi, vzdy sa okamzite chcelo nadojcit. A po kratkom dojceni, vediac ze sq moze kedykolvek vratit, tak sa odhodlalo same ist medzi ludi. Toto platilo len ak bolo s matkou, cca 2 rocne dieta. A teraz ako starsie je uplne inde, nq to qku ma povahu je to neakutocne.

@0silvia0 s tou alergiou je to take zvlastne, moj bratranec bol dlho kojeny, ja vobec a mame presne taku istu alergiu, ako mala nasa spolocna babka, pritom nase mamy to nemaju. Moje deti zatial tiez nie, ale ja to kojeniu nepripisujem.