Má 2 roky a ku mne žiadnu autoritu
Ide o to ze moj syn ked sme vonku tak nechce chodit za ruku vsak dobre necham ho ale ked ideme cez cestu tak ho chytim a vytrhava sa mi...alebo ked sme dlho napr. na pieskovisku je cas ist tak ho chytim ze pod ideme a on sa hodi o zem, tak az potom ked capnem po zadku, place a ide sa ...ale je to des, ani ma to nebavi chodit na prechadzky uz ked je taky, pred muzom ma respekt velky, zavidim mu ho....neviete mi poradit ako ho naucit viac ma respektovat? ci to sa asi neda ze?
@marcelatje my sme tiez boli zo zaciatku jediny kto odchadzal s revom akoby som ju zaziva rezala ale zlepsilo sa to vzdy je tam pokus o divadlo ale kedze nemam o predstavenie zaujem tsk aj rychlo dohra
18 mesacne a aj mladsie dieta vie pochopit, ked sa mu veci jasne vysvetlia, urcite nedavat po zadku! pred tym ako budete na odchode mu zacni hovorit, ze zachvilu uz pojdete, lebo sa idete najest, lebo si idete do obchodu nieco kupit, ze sa idete kupat... normalne s kludom, ze vies , ze by sa rad hral, ze pridete ked sa vyspi, ked sa naje atd atd, spomen nieco co ho doma caka, na co sa moze tesit ... skus to, trpezlivo, s laskou, pojde to... mozno sa par krat bude este hnevat, ale vzdy to rob takto a vysledok sa dostavi 🙂
Necitala som vsetky prispevky, ale toto som riesila uz davnejsie, tiez sa snazilo vencit dieta mna a nie ja dieta.. No ale nie som z tych, co povedia a ved necham ho tak.. Nenecham! V juli bude mat 3r a za ruku chodi stale, ked prideme na ihrisko a pod ma pohov, vtedy ho vypustim, ale inak za ruku, maximalne na dva kroky odo mna, neexistuje, ze by mi utekal, neexistuje, ze by si urcoval smer prechadzky.. Zase nech to nevyznie blbo, jasne, ze robime veci co on chce a ideme kam on chce, ale ne denne, ked nieco niekam musime ist vybavit, alebo nakupit a pod tk sa proste ide.. Niekedy mam pocit, ze si o mne niektori rodicia myslia, zesom sibnuta, ale viem ake mam dieta a viem, ze bude robit neplechu, ak nanho nedohlianem.. Postupne sa to ale meni k lepsiemu a ja zvolnujem tempo, ale neviem si predsavit hanbit sa za jeho spravanie k inym detom, alebo celkovo ludom.. Moje dieta je duracellko, nezastavi sa, ale ked mu poviem daj mi ruku, tak mi ju v momente podava
@charlie1980 ja mam dost narocneho starsieho,tiez vselico riesime,raz to,raz ono (nie stale,ale vyskytne sa). Od 20.m.vzdor,ked mal 24.m.,narodila sa mu sestricka,ktora mala koliky,cize casto placuce babo. No napriek tomu sme chodili von. Lebo hoci nerozpraval,tak jednoduchym vetam a hlavne cinom rozumel. Vysvetlili sme si ihriskove pravidla,cez cestu bola ruka automaticky,nastastie kocik som mala taky,ze som ho krasne jednou rukou zvladla. Tiez som hladala a aj hladam riesenia na urcite situacie. Na niektore som prisla sama,o inych som sa docitala,vyskusala,co sa mi osvedcilo,pouzivam,co nie,vylucila som (ale zas u ineho dietata moze fungovat). Tak ako na moje 2r.,ak nechceli ist,neplatilo pa-pa,ja idem.. Nie oni ostali stat a ani sa nepohli. Takze tam jedine vziat a odniest. Ako su vacsi,uz plati cau,ja odchadzam.
A timea7 je ucitelka v ms,tam.si veru musia poradit aj so silnymi osobnostami. A oni si s nimi veru poradia.
@sade88 ,,....neviete mi poradit ako ho naucit viac ma respektovat? ci to sa asi neda ze?........,,
dieta...vlastne aj kazdy iny clovek, ci dieta ci dospely presne vie ku komu si kolko dovolit, presne vie, komu moze skakat po hlave a ku komu ma chovat prirodzeny respekt a uctu.
tak isto ako vieme aj to, pri kom sa citime fajn a pri kom zle, s kym nam je veselo a s kym chytame depky.
tvoju vetu som si na zaciatok pozicala, lebo v nej hovoris presne o vsetkom.
- neviete mi poradit - poradit ako zvladnut vlastne dieta, ktore my vôbec nepozname, my ti máme radit.....práve ty by si mala byt tou, co to svoje dieta pozná najlepsie.
- ako ho naucit viac ma respektovat - respektu sa neuci - respekt niekto voci niekomu citi - prirodzene, lebo ho ta osoba vzbudzuje.....ak ma niekto vybudovany len akysi umely, nauceny respekt, nejedna sa o respekt, ale len o povedzme strach z danej osoby, alebo kludne aj obycajne pohrdanie - spravim to tak, lebo viem, ze prave mne to prinesie pozitiva.......respektu dieta nikdy nenacis, respekt musi k tebe jednoducho citit.
- ci sa to neda? .....vôbec si neveris....preco?
len som ti chcela ukazat, ze ak chces aby niekto k tebe respekt citil, musis ten respekt vzbudzovat, musi ten clovek z teba citit, ze si respekt a uctu zasluzis.
musis si verit, musis si byt ista, pevna, tak ako laskyplna tak aj zasadova zaroven.
ak nezmenis seba, postoj tvojho dietata k tebe sa tiez nezmeni.
@sade88 nechape?
2. ročné dieťa veľmi dobre chápe, čo znamená - ideme domov.
to že nejde, neznamená, že nechápe.
@marcelatje ja ti neviem, mne to staci naozaj aktivne vyjasit, sice obcas som grogy a nemam problem...ked sa nahodne vyskytne daky protest a ponahlam sa, poviem, ze prideme poobede ked sa najeme a ide sa, ak sa neponahlam sme dlhsie vonku... U nas bezne tak 4h za den, ak je pekne pocasie, takze sme si uz zvykli
@katarinamarkova Presne tak, ty to vies naviac tak pekne vysvetlit.
@katarinamarkova Pekne si to napisala, len sa mi vidi, ze si neposkytla konkretnu radu, kt. by zakladatelka potrebovala..../ nemyslim to zle, ale vela knih o vychove je plnych dobrych myslienok, len nik nenapise ako ich uviest do praxe/
"musis si verit, musis si byt ista, pevna, tak ako laskyplna tak aj zasadova zaroven" Mudra veta, len strasne obsirne napisana a predstavit si pod tym moze hocikto hocico...
Rešpekt buď máš alebo nie. To sa nedá naučiť. Teraz sme boli s krstniatkom V zoo podotýkam nič nemáme načítane s mm a malú máme f2f raz za pol roka lebo býva mimo Sk na budúci mesiac má 2r. Aale raz som povedala že po vitrína sa nebucha že to robí zvieratkám zle tak to nerobila.nechcela jesť čo som jej dávala nevadí. Som jej povedala duša moja budeš jesť až neskôr. Keď sme niekde išli musím má počkať. Prsty nepchat do volier.fungovala ako hodinky - blbé prirovnanie ale nemali sme s ňou za celý deň problém aj bez múdrych kníh žiadne že obdobie vzdoru inak podľa špecifikácie.pedagógov je to nezvladnuta výchova. stačí používať sedliackeho rozum a spomenúť si ako nás vychovali rodičia. Ty veru nemali kedy čítať knihy O výchove a aj napriek tomu keď niekde prídem pozdravom podakujem a chovamm sa ako človek
@bykaterina vacsinu z nas vychovavali bitkou. Mna sice az tak nie,ale tiez som dostala na zadok. No poznam pripady,kedy ti moji rovesnici boli biti za rozne kraviny.
Hmm.. No neviem..nasa vo veku dvoch rokov bola poslusne,mile,usmievave dievcatko..a prisli dva roky a zmena zo dna na den. Bez pripravy.
Starsi zas vo veku 20m.
Navyse deti viac vzdoruju tym,ktorych tak nepoznaju.. Nasa sesterka dost vzdorovala,dovolovala si a terorizovala svojich rodicov. S nami bola malo a posluchala ako hodinky. ( ja som od nej o 16rokov starsia). Napriek tomu je z nej samostatna uz mlada dama,sikovna,mudra,rozhladena s vlastnyn nazorom,ktora si ide za svojim. A to som sa o nu na zaciatku bala,lebo jej sposob ucenia bol katastrofalny,totalne rozptylena pozornost,tazko sa sustredila. No a teraz si mohla vyberat skolu aku chcela,popritom robi vrtula v zadku.
Ona nastastie bola ten pripad,kedy napriek vzdorovaniu to dobre vypalilo,lebo predsa len,mala urcite hranice.
Neviem,ci mas vlastne deti,ale asi nie. Ale aj v minulosti boli deti problematicke,len sa to riesilo tou bitkou. Co dnes nepomaha. Preto hladame ine riesenia. Deti aj rychlo zabudaju. Nasa az na 3.x v rozpati 6-7m.pochopila,ze ked ublizi mensiemu babatku,pojde prec - domov ci do kocara. Pritom babatka vzdy milovala,len prosto tie 3razy babatko mladsie asi o rok,skrabla. Tak mala po zabave. Vzdy to na nehaky cas pochopila,ale kedze este pamat kratka (alebo len chcela otestovat ako zareagujem?) spravila to zas.
Ono cudzie dieta ta vzdy bude viac posluchat ako vlastne,lebo to vlastne ta viac bude skusat.
@siska53 si myslís že deti teraz Ľudia nelomia ako žito? sa veľmi myslíš. Ale to riešenie je smutné že ich lomia. Všetko sa dá vysvetliť aj bez bitky.
Len vieš ja to vidím na okolí že deťom sa venujú malo ale zato sociálnym sieťami do aleluja a potom nedaj boh vydržať a počúvať vlastene dieťa pol hodiny. A to nehovorím aké sú arogantne deti dnes stretávala som to V detskom centre že presne ako to tu jedna kočka písala že príde rodič pre dieťa a ono malo probleem nastúpiť do auta že chcelo aby prišla babka alebo mama nie otec pre ňu a to neustále ukladanie aby vôbec dieťa niečo urobilo
Uplacanie malo byť
@bykaterina ale niekedy proste nevysvetlis... tak co potom? Priklad. Nedavno sa ma syn pytal, ze preco musi dieta posluchat rodicov a nieje to naopak...NUz a na reci typu rodic autorita, viac skusenosti, chce mu len dobre atd. Povedal len, dobre viem, ale preco je to tak?
Aku fundovanu odpoved mu dat?
Donemoty vysvetlujem, uz si pripadam ako verkel a ako hrach o stenu... niekedy 😀
@ewisam prave preto, ze to je tak obsirne, ako si napisala, to pomoze prakticky vzdy a vsade, na ihrisku, na ceste, doma, medzi detmi, medzi dospelymi, dnes aj zajtra, aj rano aj vecer aj v noci, aj o dva roky aj o 20 🙂
@ewisam ...nik nenapise ako ich uviest do praxe......
asi prave preto tvrdim nieco take ako vyssie....lebo ono môzes mat nastudovanych milion tych dobrych rad, ale ked ich pouzijes neisto, nedosledne, bez autority, bez respektu tak su na dve veci.
necitala som celu diskusiu len poznamocka, uz som ju pisala do viac tem... pravidla treba este pred tym ako mame pocit ze im dieta rozumie. Tj. ruku na ceste treba zacat riesit od prvej chvile ako dieta chodi a to dosledne. U nas to funguje stale a to ma dcerka uz styri roky a syn sest, ale cez cestu jednoducho ideme spolu. Teraz ako chodime s kocikom, drzia sa kocika cez cestu kazdy z jednej strany.
Co sa tyka odchodu z ihriska, u nas funguje system dohodovania uz popredu. Tj. o patnast minut budeme odchadzat.... preslo pat minut, takze ste mame desat minut..... mate poslednych pat minut na pohranie a potom zacneme zbierat formicky, dobre?.... Uz je cas zacat zbierat hracky. Kto pozbiera ktore?
Su vynimocne situacie, kedy sa deti snazia presadzovat svoje, ale v zasade nam to takto funguje aj s tym starsim, ktory bol odmalicka "rozumny" ale aj s malou "tvrdohlavickou".
Vela diskutujeme a vysvetlujeme, o jasnych veciach poviem rovno, ze to nie je na diskusiu, ze to musi byt tak a tak.... a niekedy poviem dvakrat a potom necham tak. Ked sa jedna o veci ktore nie su otazkou zivota a smrti, necham deti obcas aj "vyzrat" si vlastne rozhodnutie.
@sisaka Kludne sa moze pouzit aj odpocitavanie po minutach. Nas mal teraz dva roky a pouzivame uz dost dlho. Postupnost je 5min, 2min,1min, posledny krat cosi urobit. Nevie, co je presne 5 minut, ale plne chape, ze sa mu cas skracuje a bude zmena cinnosti. Dostava dostatocny cas, aby to spracoval a protesty sa minimalizovali. A este vela vyuzivame ratanie do 3.
@ewisam odpovedala by som: No lebo to tak je, ze ocko s mamkou ziju na zemi uz dlhsie a zazili viac skusenosti, vedia viac predvidat. A ked neviem nieco ja s ockom, ideme sa opytat babky s dedkom, lebo oni maju este viac skusenosti - tento priklad pouzit len v pripade dobrych rodinnych vztahov 🙂
V praci maju rodicia sefa, ktory je zodpovedny za smerovanie firmy. Rozhodovanie nie je len vysadou, ze ta druhi musia posluchat, je to aj obrovska zodpovednost za rozhodnutia. Ked rozhodne zle, moze to mat vazne nasledky
Toto su veci ktore som rozvinula ja v debate s mojimi detmi na danu otazku. Riesime ich aj my z casu na cas, ze preco musia posluchat oni nas, preco nemozu o vsetkom rozhodovat sami....
@ewisam To si mi pripomenula, ked som sa raz starala o deti. Raz som nieco chcela od jedneho dietata a to mi povedalo, ze nie som jej sef, aby som jej rozkazovala. S uplnym kludom a rozvahou mi to povedala. Tak som jej razne povedala, ze sice nie som jej sef, ale teraz som za nu zodpovedna a bude robit to, co jej ja poviem. Viacej sme uz problem nemali. 🙂 Zjavne to robila bezne aj inym opatrovatelkam, lebo starsia ju hned upozornovala, aby prestala. Niekedy sa naozaj tazko vysvetluje. Chce to klud anglicana. 🙂
@siska53 2 ročnému dieťaťu povieš, nech dá cez cestu ruku, aby auto nespravilo "BOBO"???? S deťmi treba v prvom rade rozprávať normálnou rečou...
@zuzanadringus u nas nebolo treba.
A co mu ako povies? Ze ho zrazi auto a pojde do nemocnice? To si ezs dvojrocne decko nevie predstavit. Ale co je bobo,vie. Predstav si,ze moje deti v tom veku este hovorit nevedeli. Tak zlozite vetne konstrukcie by nepochopili. S detmi treba jednoducho,v jednoduchych vetach.
@katarinamarkova suhlasim, ale neviem teda ci mas ci nemas deti...z praxe viem, ze dieta bude skusat stale...aspon tak je to u nas doma, ze dobre vie, ze nie ale milion raz sa opyta, ci nahodou sa situacia nezmenila, takze respekt v tom pravom slova zmysle no neviem neviem... A vlasne co je to respekt? Ak ma dieta na slovo poslucha ako psik? Respektuje ma dieta, ak ma iny nazor, ci to sa nepripusta? Ja sa snazim s detmi komunikovat ako s malymi dospelymi, teda dohodneme sa a dohody treba dodrzat, ak dodrzane niesu, prichadza sankcia. Robim snad chybu? 🙂
Dalsia vec su mudre myslienky v knizkach... darmo mi bude niekto hovorit o tom ako deco v obdobi vzdoru si nevsimat, ignorovat, sak amok prejde, ukludni sa, ked sa posadi naprostred cesty a trucuje...Takze by bolo mozno fajn, povedat to zrozumitelnejsie, aj pre tych, ktori roky nestudovali, ze treba skusat vyhybat sa detskym atakom, ale nie za kazdu cenu...
@bykaterina presne ako píšeš...mnohí sa deťom ,,strkaju do zadnice,, na kolenách prosia aby išlo, aby neviem čo...a aj tak to nefunguje. Minuly tyzden sme boli synovi zhanat sako v jednej pozičovni a pani majitelka neskor povedala, ze syn je ,,zlaty,, a dobre spolupracuje. Celkom som bola prekvapena z jej reakcie, zase moj syn nie je ziadny anjelik ale tak podla mna sa sprava normálne a spolupracuje ked sa mu povie. Ma 9 rokov. No a podla pani je syn super, lebo jej tam vraj neskakal po gauči a nesedel tam ofučany, ze on ,,néékcéé,, si niečo skušať, ale normálne si sadol, k veciam sa spraval normalne - sako aj ostatne ,,,zvršky,, vyzliekal opatrne bez kmasania, šklbania, trhania...a posluchal jej pokyny.
tak ked toto je ,,super,, spravanie tak to sme fakt dopadli - podla mna tak sa ma spravat kazde ako tako normálne dieta. Ešte mi pani povedala, ze raz jej prišlo do pozičovne dieťa, skakalo po gauči a neviem čo tam všetko vystrajalo a mamička miesto toho aby si dieta riešila, tak povedala ze ma ADHD....tak asi moze zdemolovat pol obchodu.

takét situácie máme za sebou kopec. ked bol asi v tom veku, nenormálne bol protivný. raz som ho chcela cez cestu chytiť za ruku, vytrhol sa mi, tak som ho zobrala na ruky, lebo autá čakali, a dokonca ma uhryzol do pleca, pár krát sa aj stalo ked som mu capla ja tak mi dal naspať. zistila som že aj ja musím zmeniť prístup. a to od základov. nie kričať a biť. ale normálne vysvetliť, a rázne trvať na svojom. našťastie teraz si už nič také nedovolí. a ked sparí niečo zlé, viem že bitka na neho neplatí. vačší význam má výrazné dohovorenie. Ale našťastie už je vačší a rozumnejší.
ako sa hovorí, ohýbaj ma mamko...