icon

Má 2 roky a ku mne žiadnu autoritu

sade88
20. apr 2016

Ide o to ze moj syn ked sme vonku tak nechce chodit za ruku vsak dobre necham ho ale ked ideme cez cestu tak ho chytim a vytrhava sa mi...alebo ked sme dlho napr. na pieskovisku je cas ist tak ho chytim ze pod ideme a on sa hodi o zem, tak az potom ked capnem po zadku, place a ide sa ...ale je to des, ani ma to nebavi chodit na prechadzky uz ked je taky, pred muzom ma respekt velky, zavidim mu ho....neviete mi poradit ako ho naucit viac ma respektovat? ci to sa asi neda ze?

zuzanadringus
21. apr 2016

Moj ma 2 a pol roka a rozumie mi velmi dobre vsetko... Nikdy som s nim nerozpravala recou: bobo, kakuskat a podobne a ani som nedovolila, aby s nim niekto tak hovoril. Nejde o to ci dieta vie alebo nevie dobre rozpravat, ide o to, ze dieta ti aj vo veku dvoch rokov velmi dobre rozumie. A samozrejme sa pocuvanim teba uci aj spravne vyslovovat, artikulovat, spajat suvetia atd.

zuzanaete
21. apr 2016

@ewisam Posluchat ho budem, ked budem stara a budem mat plienky a on sa bude o mna starat. 🙂 No vidim, ze to mate doma vesele. Prajem pevne nervy a hlavne vela tvorivosti do odpovedania.

ewisam
21. apr 2016

@gretocka no my mame v oblube zachranarov momentalne, tak to riesime pri tozpravke, ze musia posluchat velitela a nemoze si kazdy robit co chce... fakt je ze decka skusaju odkial pokial...a treba nastavit tu hranicu, toto este ok, ale toto uz nie, to je moj nazor. Otazkou je, ci ma dieta nerespektuje, ak ma iny nazor ako ja...

ewisam
21. apr 2016

@zuzanaete Hej a posplieta to a dozviem sa, ze uz si mam dat plienku 😀 Hovorim to je na roman, takze nemam velmi rada vety typu zmen sa a dieta ta bude respektovat, laskyplne vychovavaj... Kazde deco je ine a je to velmi individualne a umenie je vychovavat...

sardinka335
21. apr 2016

akoze mi deti neposluchame? Ja to mam hned doma vysvetlene....kolko krat mi tie deti ,,posluchame,,. Často varim to, čo im chuti - takze poslucham. Dnes sme boli kupovat tenisky - vyberali sme take ake sa pačia synovi a nie mne - takze zase poslucham. Potom chcel ist do Datartu pozerat nejake PCčka...a ja som chcela ist do DMky...samozrejme kazdy obchod ,,kilometer od seba,, Urobili sme kompromis - ty chod tam a ja budem tam - takze zase poslucham. Potom chceli ist do All toysu čo ja naozaj nepotrebujem, okrem toho som uz bola kvalitne ovešana taškami a ruky vyťahane ako opica...ok, išli sme - takze zase poslucham...Takze to že ,,mama neposlucha,, neexistuje - pytam sa na nazor, davam moznost vyberu, dokazeme urobit aj kompromis. Ale kto nesie zodpovednost, tak ten velí a ma konečne slovo, pretoze naše deti nemaju tolko skuseností, nedomyšlaju tak do dosledkov a čo je najdolezitejšie - nenesu ziadnu zodpovednost za svoje činy. Takze zhrnuté a podčiarknuté - poslucham svoje deti viac než dosť. Takto sa to da starším detom pekne vsvetlit, tým menším..neviem...ked mi 9 mesačna vybera cela natešena hlinu z kvetinača tak zarevem ,,nono,, nesmie sa to a nič nevysvetlujem - to by naozaj nemalo zmysel. Všetko primerane veku. Ked bude mat tie 2 roky tak k tomu ,,nono,, pridam aj nejaku jednoduchu prupovidku.

ewisam
21. apr 2016

@sardinka335 lenze predstava mojho syna o posluchani je, ze on povie a ja urobim a teda pustim mu rozpravky od rana do vecera, vsetko pekne upracem, nebudem ho budit, nutit jest co on nechce,dam iba cokoladu, ked si zmysli dostane tablet a celu svoju existenciu podriadim jeho vymyslom 😀 a taku dohodu ja neakceptujem, tak sa mu to nepozdava. hold musim sa polepsit 😎

sardinka335
21. apr 2016

@ewisam tak ááno - to by sa aj našim pačilo. To uz boli take otazky, ze či ,,nemoze ostať doma,, (rozumej v stredu rano len tak si zmyslí ze načo do školy) a podobne hovadiny....ale moje deti tak nejako vedia ,,kedy je dost,,. Lebo ak prepisknu tu hranicu, tak som ,,ako šelma,, a oni uz poznaju take varovne signály, takze v podsate to u nás celkom funguje.

timea7
21. apr 2016

@ewisam nevysvetľuj, nechaj ho nech na niektoré veci príde sám. Môžete sa napr. večer pred spaním rozprávať o tom, ako by to bolo, keby ste si úlohy vymenili - ty by si bola dieťa, on rodič. Ráno by si vstala a pišťala, kde máš raňajky. vie ti ich zabezpečiť a urobiť? Nie? Treba ťa zaviesť do škôlky. Môže riadiť auto? Nie? Môže ísť miesto teba do práce? Tiež nie? Tak potom musí počúvať on teba, nie ty jeho. Samozrejme na niektorých veciach sa dá dohodnúť, ale v niektorých prípadoch žiadna debata nie je prípustná. Nemusíš do nemoty vysvetľovať napr. to, že sa treba chytiť cez cestu rodiča za ruku a prečo. Ak vysvetlíš zo dva, tri razy, bude to vedieť navždy. Potom ti už netreba rozoberať, len na tom trvať. A ak sa pýta stále dookola na všetko možné, buď rada. Kto sa veľa pýta, veľa sa dozvie, teda pokiaľ je nablízku niekto ochotný odpovedať.

siska53
21. apr 2016

@zuzanadringus ja som s detmi nikdy nesuslala,neznasam to a zakazala som.suslanie aj rodine, normalne sme si vzdy citali knizky,normalne sa s nimi rozpravala. Okrem vyrazov kaka,cika ci bobo hovorim so svojimi detmi normalne. Alebo som.im mala hned povedat,ze to je hovno,vykal,exkrement.. Moc ci rana,modrina a pod.?To by sa im uz len uzasne vyslovovalo. Tie vyrazy sa naucili ci naucia neskor.
Ale kedze deti su po tatinkovi,tak zacali hovorit neskor. A to,ze mam hovorit v jednoduchych vetach,mi radila logopedicka,lebo zhluk slov sa niektorym detom tazsie identifikuje,preto radsej jednoduche vety.
A co znamena,ze niekoho zrazi auto,si taky mrnus predstavit nevie. Rovnako ako si dieta predskolskeho veku nevie predstavit,co naozaj znamena smrt.
To,ze dieta vela chape,mi pisat nemusis,to viem.aj sama. No trvam na tom,ze niektore veci si nevie predstavit..az ked to zial skusi. Napr.nechytaj,pali to - a dieta aj tak chyti a zisti,co to znamena,ze to pali.
no ale tema bola o inom.

bubelko
21. apr 2016

@ewisam podla mna zbytocne vysvetlujes... ono - cim jednoduchsie a pravde najblizsie vysvetlenie, tym skor to ten 2r pochopi. dokonca aj ti "vyspelejsi" ci "tvrdohlavi". mam doma oba pripady (ten tvrdohlavy je najtvrdohlavejsie dieta v skolke, ku ktoremu si prosim davaju ucitelky medzi sebou "navody na pouzitie" - a ver, ze ten navod na neho funguje a vsetky profesionalky sa zhodli, ze ked ho dorzuju, nemaju problem. ) ale mozno sa mi to len zda. nepoznam ta, usudzujem len z tvojich prispevkov 😉 tak to prosim neber v zlom 😉

mirro
21. apr 2016

V mnohých prípadoch je problém v komunikácii s dieťaťom. Nepýtaj sa: Ideme cez cestu,daj mi ruku,aby ťa nezrazilo auto,dobre? Dávaš možnosť voľby. Oznám mu vecne a s kľudom: Teraz ideme cez cestu,daj mi ruku. Keď usúdiš,že nejde o nebezpečnú situaciu,vtedy diskutuj. Chceš dostať tento jogurt alebo tento? Dvojročné dieťa rozumie veľmi dobre aj keď niektoré ešte nerozprávajú. U nás to fungovalo.

zuzulik236
21. apr 2016

mne ked nechce dat dcera ruku cez cestu ( co je ozaj malokedy nakolko som ju super formou naucila pravidla cerveny panacik musime stat zeleny panacik rychlo utekame ) tak to riesim tak ze ju chytim vzadu na bunde ci mikine za kapucnu alebo za golier len tak akoze lezerne no pritom pevne a zjavne s tym problem nema myslim ze je to lepsie ako riesit hystericke sceny... takze asi tak

dana_l
21. apr 2016

@sade88 deti musia posluchat. a to nie preto ze som "silnejsia" ale preto ze to ma tak byt. inak by mi po hlave poskakali. mozu sa mi aj o zem hodit ale bude sa robit po mojom.
vzdy povedz - upozorni ze co sa bude robit a potom to tak aj urob. ak sa ti hodi o zem, zober na ruky a odnes tam kde potrebujes. s jednym dietatom si rychle vies poradit. ak by si mala viacej ako dve tak tam by si prisla o nervy. nestaraj sa o pohlady inych matiek. tie co tym presli ta chapu, niektore do toho stadia este neprisli tak vobec nechapu ze co sa deje.

ewisam
22. apr 2016

@bubelko ja mam rada toto forum, lebo tvrdim, ze viac hlav viac rozumu.... a to co je vseobecne filozoficky platne podla mudrych knizok nemusi platit pre kazdeho, lebo kazde dieta je ine... a na kazde nieco ine plati...Ja sa v kazdom pripade nestazujem, popisujem len realne situacie denno-denne zazite. Mladsi je pohodak, starsi filozof.. a ako som pisala vyssie, kym niekomu staci jednoducho vysvetlit napr. v nose sa nesparame, niieje to pekne, su tam bacily, sopel utierame do vreckovky a nie do rukava atd. Moj fiskus na to zahlasi ze preco? kym ine by bolo spokojne vyskerene a davno by zabudlo a hralo sa dalej... ale to uz je na inu temu

ewisam
22. apr 2016

preto do nemoty vysvetlujem 😉

katre
22. apr 2016

Necitala som vsetko, ale ze obdobie vzdoru je nezvladnuta vychova?🙂 moj syn sa zmenil prakticky zo dna na den. Presne si pamatam ako 18mesacny smaril siltovku na zem a tvrdohlavo cupel dalsich 10 minut, ked som mu povedala aby ju prosim zdvihol, ze sa to nerobi. Odvtedy najfrekventovanejsie slovo je nie. Je vyspely a bystry v 2 rokoch uz plynulo rozpraval, a skutocne je to o silnom charaktere. Niektore deti su submisivnejsie, lahsie sa podriadia. Niektore maju silnejsi charakter, moj syn je vyslovene kontaktny a organizacny typ.) Upozornovanie - este 3 krat sa smyknes a pod na nho neplati. Zakazdym zaznie len - nie a nakoniec ked pride k odchodu tak byvaju slzicky. Nehadze sa mi o zem ale ideme s placom. Pri niektorych veciach mu davam na vyber - jablko alebo banan? Odpoved je nie🙂 takze tolko vychova vs obdobie vzdoru. Nechcem dieta lamat, ale vychovat z neho zdraveho sebavedomeho cloveka s empatiou a zodpovednostou k zivotu. Ale to myslim ze chcu vsetky z nas. Kazda chce svoje dieta vychovat najlepsie ako vie.

bubelko
22. apr 2016

@ewisam poznam tiez. a hej, kazde dieta je ine.
faza "a preco" je myslim u kazdeho dietata velmi rozvinuta a v tom obdobi sa maloktore uspokoji s 1 odpovedou, ale pokracuje dalej. niektorym ale staci dat 3 odpovede a dalsie rozvijaju az do neviem kedy. ale v urcitych situaciach sa mi osvedcilo skratka uz dalej nevysvetlovat a nechat ho, nech rozmysla nad odpovedou, co som mu dala. hlavne, ak sme sa vratili oklukou k povodnej odpovedi 😉
prosto bud som mu povedala, ze uz som mu odpovedala preco, tak nech skusi porozmyslat alebo ako som pisala vyssie - protiotazkou. 😉

siska53
22. apr 2016

@ewisam Inak niekde som citala,ze je dobre sa opytat,co si o tom myslia oni. Lebo ze my im.hned pohotovo odpovedame. Nechat ich skusit porozmyslat,preco je to tak - preco napr.na sopel sluzi vreckovka.. Nech pouvazuje aj on.

ewisam
22. apr 2016

@siska53 myslim si, ze to dobre vie, len ked pride na lamanie chleba automaticky utrie do rukava a skusa, kolko znesiem /ved pracka operie, tak co, ze ano/len tiez si nemyslim ze je to o nerespekte a zlej autorite, jednoducho si vyberie svoj sposob. Podobne ako s hygienou, stale bazirujem na tom, ze po wecku sa ruky umyvaju...alebo ocakavam vela, ze este musi dozriet .../ kedze to nieje velmi bezne ani medzi dospelakmi/... tak to netusim 🙂 Ale to uz je ina story

siska53
22. apr 2016

@ewisam je lahsie utriet to do rukava ako zhanat vreckovku vi po jedle servitku (hoci lezi hned vedla taniera).
Ale je pravda,ze vela ludi na to kasle. Mna vzdy udivovalo,ked som pozeravala istu dobu Burlive vino,ze oni pridu domov a hned idu jest ,ani ruky si neumyju nic. Normalne mi to tam prekazalo.

Maleho som rok ucila,ze po toalete a po vonku ci napr.i po papani a tak sa ruky (tvar) umyvaju. On to aj robil,ale obcas akoze haha sranda ci hnev,ale bol mnou osobne preneseny do kupelne a musel sa umyt. Prosto som mu povedala bez emocii,ze ruky prosto treba umyt,aby sme neochoreli,je to hygiena a hotovo. Teraz nema problem s umytim ako takym,skor ss obavam kvality umyvania,lebo vsak nema cas,je tolko dolezitejsich veci ako dokladne umyvanie ruk.. Aj ked aj vdaka tomu,ze pozerava Bol raz jeden zivot,to berie trosku vaznejsie.

Ono prosto vzdy volaco bude a ja vravim,dieta je len vychovavane. Ci je naozaj vychovane,zistime skor az v dospelosti. No aj tam staci casto zla partia a je konec.

bykaterina
22. apr 2016

@sardinka335 ano dieta adhd a drbne mu sladky napoj a sladkosti co mu podporuju aktivitu .
my sme teraz predavali dom a to si mala vidiet edno dieta ☹ nam normlane po fasade s takym labelom kreslilo a rodicia v pazi tak som ju upozornila ze to sa nesmie robit a este boli urazení ale mna ta fasada nestala 5 € do slaka

timea7
22. apr 2016

@katre o nezvládnutej výchove som písala ja, ale v inej súvislosti, nie že je obdobie vzdoru nezvládnutá výchova, to si si nejako zle vysvetlila. Za nezvládnutú výchovu považujem to, že deti nemajú stanované žiadne hranice, a keď ich aj majú, tak sa raz dodržiavajú, inokedy nie, podľa toho, ako sa to hodí....Že dieťa v období vzdoru začína prejavovať svoju vôľu je normálne a pre jeho vývoj dôležité. Aj jeho reakcie, že nechce ísť domov z ihriska, skúša, kam až môže zájsť. Je pravdou aj to, že niektoré deti sú submisívnešie, iné s rodičmi bojujú veľmi búrlivo. Ale všetkým pomôže cez toto búrlivé obdobie ľahšie prekĺznuť stanovenie hraníc a ich dodržiavanie.

sardinka335
22. apr 2016

@bykaterina ved to....miesto toho aby ,,vadneho,, riešili tak to šlahnu za diagnozu. Zase všeličo sa da chapat, ale lahostajnost? pracovala som v osobitnej škole, ale ani tam tie deti sme nenechali aby nas bili a robili si čo chcu lebo ved chudatka su ,,vadne,,. Kde by sme došli....to iste aj v beznej škole. Dieťa s ADHD a agresivitou a rodičia sa čuduju a su ofučaní, ze prečo ich liblinga nechceme zobrat do školy v prirode. Ako nonsens...niečo tam vyvedie lebo ovladat sa nevie a ja pojdem ,,do basy,,.

katarinamarkova
22. apr 2016

@ewisam prepáč, fakt sa mi nechce vysvetľovať čo znamená slovo: rešpekt.....
ale aspoň tak okrajovo
- ak sa dieťa rodiča spýta, či niečo môže, neznamená to, že ho nerešpektuje
- ak niekto myslí na rady z kníh popri tom ako mu dieťa sedí v strede cesty zaslúži si dešpekt a nie rešpekt
- to že dieťa poslúcha ako psík, nie je rešpekt, ale udupanie osobnosti malého človiečika
- fakt nechapem prečo spájaš rešpekt voči niekomu s iným názorom.....snáď aj o tom je rešpekt, že rešpektujem že iný môže mať aj iný názor

alebo aj takto nejako:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Respekt

kp7333
22. apr 2016

Nam sa osvedcilo v takychto situaciach "dat na vyber" - napr. pri prechadzani cez cestu sa opytat: das mi pravu ruku alebo lavu? Tiez ako uz bolo spomenute, urcit pravidla, trvat na nich a dopredu upozornit - napr. pomaly uz pojdeme domov z ihriska,dohraj sa,vyber si,co chces este naposledy robit - chces sa smykat alebo hojdat? Ak smykat, tak 3x sa smykni a ideme. Nedodrzi, tak ratam do 3 a odchadzame aj nasilu. A ak chce ist aj zajtra, musi slubit, ze nebude robit problemy pri odchode.

katarinamarkova
22. apr 2016

@ewisam a k tym detom: 3

katre
22. apr 2016

@timea7 nie, myslim, ze to tu spominal niekto iny. Tusim, ze niektori psychologovia povazuju obdobie vzdoru len za nezvladnutu vychovu. Tak len ze s tym sa nejak nestotoznujem....aj ked niekedy je tazke urcit tu hranicu co je vzdor a co uz je zlyhanie rodica. Ale chapem aj ze defi su rozne a niekto tym preplava viac menej v pohode a niektore mamicky nestastne riesia ze dieta bije a hryzie..alebo prejavuje agresivitu v roznej forme. Moj syn mal obdobie niekolko mesiacov ze nas bil..skusal ako zareagujeme. A to som si myslela, ze ked ja nebudem bitku pouzivat ako vychovny nastroj, ze mu nedam priklad takej komunikacie a ani on to nebude pouzivat :D lustila som tu rady ako na to..a povacsinou sa tu pisalo, ze stacilo raz "no no" a vysvetlit a bolo vyriesene. U nas nepomohli mesiace vysvetlovania, trpezlivosti, kriku, ignoracie, motivacie, objati... proste kazde dieta je ine. A matky ktore maju deti submisivnejsie ..maju tendencie nerozumiet ako preboha nedokazeme dat do pozoru jedno decko. 🙂

charlie1980
22. apr 2016

@katre Ocividne si zlyhala 😃😃😃 Navyse, tvoje dieta ta bilo preto, lebo to videlo urcite od teba 😃 (ironia off)

katre
22. apr 2016

@charlie1980 a to ma este caka puberta! 🙂

candii
22. apr 2016

@trdelnik234 sorry ale dieta prirovnat k spotrebicu?? Silne kafee pre mna 😂😂😂😂😂😂😂