icon

Malé bábo bez mamy. Aký je váš názor?

tinki
24. sep 2011

Stretávam sa s mamičkami, ktoré mi tvrdia, že do roka dieťaťa nikdy nenechali malé na dve, tri hodiny ani u mami ani u svokry. Ja to robím bežne. Ak potrebujem niečo vybaviť, alebo ísť niekam so staršou dcérou, alebo si niečo odbehnúť kúpiť. Malú nakojím, už teraz aj prípadne nakŕmim, dám spať a nechám ju mamou. Kým sa vrátim je vyspatá a hrajú sa. Nevidím na tom nič zlé. Preto nechápem, keď niekoho stretnem na ulici a opýta sa ma, kde mám malú a ja poviem, že s mamou alebo svokrou, tak mi oznámia, že oni také malé deti nikdy nenechali doma samé. Keďže sa mi to stalo už 4 - krát, začínam mať o sebe pochybnosti. Aký je váš názor?

wieruss
24. sep 2011

@estterka cakame babenko v decembri a riesim nielen kocik ale aj satku, aby som sa s nim mohla pohodlne presuvat, lebo chcem aby bolo co najviac so mnou ... ALE, chodim aj do skoly, a ver mi, ze nie je mozne, aby si prisla na skusku s babatkom v satke na sebe .. to proste minimalne polovica ucitelov tolerovat nebude 😅 takze v nutnych pripadoch to proste inak nejde .. alebo si zober, ze chyti mamicka infekciu... nie je mozne byt stale s babatkom aj ked velmi chces 😉
@tinki urcite venujes svojim detom tolko casu a lasky kolko potrebuju a preto ked potrebujes nieco vybavit alebo si oddychnut je normalne, ze ich das na potesenie niekomu inemu... nic zle na tom nieje... moja starka sa ma tiez pytala, ci jej maleho donesiem potom na par hodin ked uz bude na svete a bude trosku vecsi, ze sa s nim potesi, vravim, ze preco nie a ona mi hovori, ze lebo dnes co vidi tak maminky nechcu davat svoje deticky ani babke, svokre ci prastarej mamke ani na chvilu osamote 😖

elienka
24. sep 2011

Moja malá má necelých 5 mesiacov a mne varuje moja mama,môj otec, manželova teta a malú už mi varovala aj manželova 82 ročná babka, všetci to zvládli na 1. Sa vždy teším, keď s ňou idem k nim na návštevu, lebo stále ju chovajú, venujú sa jej a ja si výborne oddýchnem. A Sofi je psychicky v poriadku, na všetkých sa teší, usmieva. Dobre mi padlo, keď bola ešte úplne maličká a ja som ju nemusela ťahať do Kauflandu na rodinný nákup. Áno dieťa sa dá zobrať všade, len mám pocit, že mi s ňou všetko 4x dlhšie trvá, takže ak mám čas, vláčim ju so sebou, lebo som kludnejšia a nebojím sa že by psychickú traumu zažili hlavne tí čo ju varujú (nechcem si ich odplašiť 😀 ), Keď čas nemám, tak varujú všetci čo sa dá. Malú kojím a popri materskej pracujem. A nemyslím si, že som horšia mama.
Len keď si moja mama skúšala manducu a manželova teta (obe boli nadšené) tak mne to pripadlo trocha zvláštne ju vidieť takto na druhých (asi som trocha žiarlila) Ale dokonca aj manželova sestra varovala, nosila malú v manduce keď sme boli v zoo, absolútne sa jej venovala a ja som mala perfiš výlet. Len keď nosila Sofi v manduce, tak sme boli väčšia atrakcia ako celá zoo - ona je totiž reholná sestra, tak priťahovala pohľady ako magnet

pralinka25
24. sep 2011

no ja neviem ale predsa mama a svokra uz predsa vychovali deti a kedze sme tu tak asi spravne nie,
ja som tiez neni nadsena ked idem prec ale si opakujem ze to je pre dobro vsetkych zucastnenych. babicky su strasne stastne ze mozu byt s nim. urobili by pre maleho to posledne. dokonca by som povedala ze laska starych rodicov je velmi potrebna pre deti. vedia dat detom nieco uplne ine ako my rodicia. a to nemyslim zle. ja by som pre maleho spravila vsetko na svete ale stary rodicia maju pre ne nezastupitelne miesto. ak ma niekto moznost im ho zverit je hriech to neurobit. je ine ked su maminy v zahrranici odkazane same na seba alebo rodicov uz nemaju ale ak maju a stary rodiacia tie deti miluju preco im ich nedat? maly babky a dedkov miluje, tesi sa z nich, a ak by sa mi neico stalo alebo nam obidvom viem ze ich pozna ma ich rad a mal by niekoho blizkeho nezostal by zrazu sam s cudzimi ludmi.
mimochodom teperit decko do nakupakov a ordinacie je podla mna nezodpovedne, ved male dieta ani nema co robit na miestach kde je plno ludi s roznymi virusmy chorobami. neviem na co je to dobre. ja som malemu obetovala co som mohla nosila ho cele dni v manduce lebo plakaval prebdela cele noci a bola s nim ale jednoducho ambulancia gynekologa alebo nutne nakupy potravin v centrach su podla mna neni vhodne miesta pre mimino. on z toho nic nema a maximalne nachyta nejake neduhy.
som zvedava co by ste niektore urobili co v ziadnom naozaj ziadnom pripade nedali dieta do roka nikomu ak by ste nedaj boh museli ist do nemocnice, alebo otehotneli a isli rodit do roka, skratka v zivote su situacie kedy je dobre ze dieta ma vztah aj k inym ludom ako k rodicom.
ja sa tiez branim davat maleho na strazenie ale potom si uvedomim ze to nieje kvoli nemu a jeho dobru ale je to cisto sebecke ze jednoducho chcem byt s nim ja ja a ja. ale rovnako s nim chce byt aj ta babka aj ten manzel. takze netreba to hrotit a nedavat nikomu ani za zivy svet.

josie3331
24. sep 2011

ja davam tiez strazit malu chlapovi alebo mojej mame.... a pride mi cudne pouzit spojenie "dat strazit dieta chlapovi" teda vlastne jeho tatovi... ved tato je rovnako rodic ako ty no nie 😕 a je pravda ako to tu niekto pisal... ked ju niekto len na chvilku postrazi, tak dokazem z toho fungovat niekolko dni...netvarim sa ako supermatka, neviem ci to, co robim je naozaj to spravne, len dufam, ze vdaka tomu strazeniu bude mat lepsi vztah so svojim tatom a babkou... a ked som ja s nou, tak sa jej snazim maximalne venovat...
a chodim externe do skoly a par hodin mesacne pracujem...

michelleuk
24. sep 2011

@tinki ahoj ja bezne nechavam malu s ocinom kedze roby poobede od 14 hod tak neni problem vecinou utorky a stvrtky od tej 9rano do 11 aj dlhsie...podla mna je to normalne vsak niekedy je to na psichinu aspon pri mojej malej diablici 😀

aliza
24. sep 2011

@tinki neries, vzdy sa najdu mamicky, ktore si myslia, ze maju patent na vsetko, ze vsetko robia najlepsie a kto tak nerobi, je zlou matkou, pohodlnou a neviem akou. Tiez nechapem, kde chodia na tie rozumy, ze dieta ma byt do roka len s matkou, zase nejaky casopis a la Mama a ja? Ako ja s tym v zasade tiez suhlasim, ale nebudem to tu prezentovat ako jedinu pravdu. Pri dcere som to tak robila lebo som to tak citila, ale pri synovi je to ine, tiez zijeme v zahranici a nie mojou vinou sa kurz, ktory som robila, neukoncil do terminu mojho porodu, ale vymenili nam lektorku a pridali dalsi polrok, zmenili nam celu koncepciu, musela som vsetko prerabat a tak...bola tu moja mama a tak uz tyzdnoveho mi ho strazila na necele 2 hodky, bol doma aj mm a nic sa nestalo. Mala som v nich 100% doveru. Takisto som neskor zacala chodit na treningy raz tyzdenne, strazil mm, pekne ich aj ulozil na spanok, oboch. Maly nikdy neplakal, bol spokojne, stastne babo a mm si to s nim uzival, maju krasne puto, ved je to jeho otec, nie cudzi clovek, tak nechapem, co je na tom take zle, nechat ich raz tyzdenne spolu na hodinku-dve. Ak to niekto citi tak, ze treba byt s dietatom nonstop, tak OK, nech si tak robi, ale nech neodsudzuje druhe mamicky, ktore to citia inak. Nikde nie je napisane, ze tie deti, ktore mamicky neopustili ani na minutu, budu v zivote spokojnejsie a stastnejsie ako tie, ktore sem tam mama opustila na nejaku tu hodinku. Kazdy nech robi, ako citi, neexistuje spravne alebo nespravne.

dazdovka
24. sep 2011

@tinki Pochybnosti hod za hlavu, stavila by som sa, ze tieto "supermatky" vlacia svoje deti po nakupnych centrach, kde na ne ciha more bakterii a virusov od klimy, cez klucky, rucky na nakupnych vozikov po vzduch recyklovany klimatizaciou ktora sa cisti raz za desat rokov... A to nehovorim o navstevach zdravotnickych zariadeni, kde na chodbach postavaju a pokaslievaju chori ludia, tam mozes nakupit aj tuberu... Jasne ze je dobre, ked mas komu dat dietatko, aby si si povybavovala, nakupila, alebo sa raz za cas s muzom vyvetrala na nejakej kulture, alebo len tak na vzduchu 🙂 Mam s tym skusenost, ked sa mas na koho spolahnut, ze sa postara ked si nieco potrebujes zariadit, nikto tym neutrpi, stari rodicia tiez vedia byt vdacni za taketo chvilky, ich to tiez nabija energiou, citia sa potrebni a utuzuju sa vazby v rodine.

alenka600
24. sep 2011

@aliza Velmi pekne napisane🙂 To je presne to, ze kolko krat by som sa aj zapojila do diskusie na MK, ale v 80% si zahryznem do jazyka, lebo tu je tolko kritickych supermamiciek......Nekojis? Naco si si robila dieta.....Pracujes popri MD? Krkavcia mat si.....Nemas dietatko na sebe ako indianska babicka non stop? Ty nie si dobra matka.... a podobne. Ja tiez nepoznam sprave riesenie. A HLAVNE. Kazde babo je tak ine! Moja neterka bola doslova bytostne zavisla na svojej mamine, clovek az videl, ze mala prepada panike, ked jej mamina len zavrela dvere na WC. No tak ju segra nosila non stop vsade. A mala je teraz doslova samostatna a priebojna. A synovec bol taky normalny, mal ine potreby, zvladal to aj bez mamky a bolo fajn. Takze podla mna hlavne neexistuje jedna sablona, ale treba sa riadit potrebami dietata. Ked ma potrebuje tak som tu pre neho. Ked je stastne aj bezo mna, tak naco si mam vylepsovat image matky len preto ze sa to patri??

alenka600
24. sep 2011

A napadlo mi este, ze ked mala sestra prve dieta, ja som bola este studentka, more casu a vzdy som k nej na 1 den do tyzdna chodila. A vtedy si sestra napr. konecne mohla pospat aj dve hodky a ja som mala maleho na starosti. Mamina oddychnuta, babo stastne, ja som sa vela naucila o detoch (kompletne som sa o neho starala) a vybudovala som si uzasny vztah so synovcom - teraz uz ma 10 rokov a struha formu, ale ku mne sa este vzdy od radosti prituli a necha sa mojkat. Takze myslim si, ze ak to dietatko zvlada dobre, citi sa v pohode a citi istotu u tej osoby, tak mu to moze rozsirit emocne prilezitosti.

exupery
25. sep 2011

Kazdeho osobna vec,ja som od malinka malu nechavala u mamy,ked som nieco potrebovala vybavit,alebo sme proste sli niekam vom vecer s MM,a preco nie.mame doverujem,viem,ze sa mi o malu postara,a ona s nou bola rada,...clovek potrebuje proste vypadnut z toho stereotypu,inak by sa zblaznil.
Mozno,ze niekto to proste zvlada,nepotrubuje cas sam pre seba,ale konkretne pri nasej malej,sa proste neda nic ,co sa robi viac ako hodinu,robit.Je to hyperaktivita.
Takze ,aspon raz za mesiac nasa mala chodi starym rodicom na vikend,oni su spokojni,mi si oddychneme,ideme von s kamaratmi,mm na ryby,a pod.a mala si ani nevsimne ,ze sme tam neni...podla mna deti treba aspocializovat

hajanka
25. sep 2011

Ja som maleho dlho nikde nenechavala, on by bezo mna ani nikde nevydrzal, ale ak babetko vydrzi v pohode bez maminy, tak v tom nevidim problem. My sme vtedy dokonca este byvali v spolocnej domacnosti so sestrou, bratom a otcom, takze bola zabava a presne ako @alenka600 pise, syn si vybudoval krasny vztah so vsetkymi z nich. Ale doma som ho sameho s nikym nenechavala, max tak na hodinku. On este doteraz je taky ze je radsej so mnou, ale ked treba tak presi u nich. Teraz ma sestra babetko a snazime sa byt spolu rovnako casto, aby sme mali rovnako pekny vztah a boli si co najblizsie. Obsac sme sa zvykli smiat, ked moj syn povedal sestre mama 🙂 sestra mi uz malu (6m) par krat nechala samu, kocikovat, obcas u nej prespim, aj na noc u nich a no problem. Teraz si uvedomujem, ze aj mne trebalo troska oddychnut a ako dobre by mi to bolom mozno padlo, ale nic nelutujem. Kazde babetko je ine, treba brat do uvahy jeho individualitu a podla toho sa riadit.

janka_pn
25. sep 2011

@tinki v pohodicke, keby si vedela s akymi nazormi sa ja stretavam 😀 😀 😀 neriesim...

macamac
25. sep 2011

@tinki nestresuj sa 😉 normálna vec-a každého osobná vec a názor,beriem
ja som deti nechávala len s mojou mamou alebo mužom-keďže som nemala s kým iným a nikomu som nedôverovala
neviem,prečo by som ich ťahala napr. po lekároch medzi chorých ľudí a pod.
skrátka-kde sa dalo,chodili a chodíme spolu a kde nie,tak boli doma
moje deti poobede spávali-malá ešte spáva-4 hodiny,tak si vtedy plánujem,ak niečo potrebujem a vybavím-a ona sa kľudne vyspí 😉
každá mama,ak potrebuje povarovať,myslím si,že to nerobí preto,aby sa detí rada zbavila na pol dňa,ale aby si niečo v kľude vybavila a nerušila napr.režim dieťatku-nech sa kľudne vyspí/zahrá doma s niekym,koho pozná 😉 a jasné-že najkratšou cestou a v najkratšom čase letím za nimi 😉
ale ak si niektorá aj len tak potrebuje prevetrať hlavu a oddýchnuť-a nechá ich povarovať doma-je to normál,každý si rozumie a skutočne si nedovolím súdiť nikoho-ani tých,čo ich všade nosia so sebou
každý nech žije a robí,ako mu vyhovuje,neboj,určite nerobíš nič mimoriadne a reči typu"kde máš deti?" si nevšímaj-deti nerodíme preto,aby boli na nás nalepené,ale treba im dať aj trochu priestoru na čas pre iných blízkych ľudí v detstve bez našej prítomnosti-a potom neskôr im predsa dávame "krídla" 😉

p.j.jacky
25. sep 2011

moja mala este bezomna nebola.Len 2x ju strazil manzel ked som isla na gynu a to som bola objednana presne na hodinu.Ked ju necham babkam mala reve o zivot.A ked treba ist po obchodoch ,tak mam kamosky a vzdy si navzajom vonku strazime kociky....asi do roka by som nenechala...ale je to len vec nazoru....to ze malu nechas mame ci svokre nevidim nic zleho a hlavne aby babatko bolo spokojne. 😉

lleniak
25. sep 2011

@tinki ak to vyhovuje malej, tebe, aj mame, tak reci vobec neries 😵

gubcikova
25. sep 2011

@tinki moja dcérka prvý krát bola na 2 hod.bez mna ked mala 3 mes.varovala ju svokra.potom to bolo každý mesiac tak na 2 hod.,potom ked už jedla aj príkrmy tak si ju svokra brávala k sebe tak na 4 hod.to mala nejakých 7mes.a odkedy sa nekojíme čo je od 15mes.chodí 2 krát do mesiaca na jednu noc bud svokre,alebo svokrovi

amadora
25. sep 2011

keď máš takú možnosť tak prečo nie... ja veľmi nemám komu nechávať strážiť ale keď niečo potrebujem zariadiť, vybaviť alebo ísť k lekárovi vždy sa snažím zabezpečiť niekoho na stráženie, myslím že je to lepšie ako ťahať dieťa všade so sebou, takže kľudne 🙂

maria30
25. sep 2011

@tinki podľa mňa natom, že necháš dieťatko samé u mami alebo svokry nieje nič zlé..veď nie je samé, ale pod dozorom dospelej osoby.. ja som to pri prvých dvoch robila tiež.. ale teraz po dvojičkách mám hrozný strach, takže sa ho bojím komu koľvek nechať vrátane manžela 🙂 ...ale u mňa je to len o psychike.. nie o tom, žeby som bola proti tomu.. a také reči, že načo ho "odkladáš" si nevšímaj.. je to úplne normálne 😉

vefi89
25. sep 2011

@tinki ja by som pochybnosti vôbec nemala 🙂 ja sa síce mojej mame bojím nechať (a ani ho nechce na dlhšie ako hodinu), ale svokru som s ním nechala aj tri dni 😅
nemyslím si, že je sa nad čím pozastavovať, pretože ak niečo potrebujem vybaviť, tak je jednoduchšie a asi hlavne aj rýchlejšie nechať dieťa u rodičov, najmä ak im dôverujeme.. Moja svokra má 3 deti (+2 žiaľ nedožili dvoch rokov) a 7 vnúčat... a je úžastná.. mám v ňu plnú dôveru, a dokonca, keď som bola na tri dni mimo, ani raz som necítila potrebu jej zavoať, či sa náhodou niečo nestalo 😅 jedine čo som sa mm spýtala, či je všetko ok, a on mi tiež len stroho povedal, ž ekeby nebolo, tak sa to dozviem 😝

a ešte by som podotkla, že toto môže byť dôležitým ukazovateľom aj pre ďalšie obdobie vývoja... myslím si, že to dieťa, ktoré stráži starká, teta, kamarátka, bude sociálnejšie a spoločenskejšie ako dieťa, ktoré je výhradne pod dozorom svojich rodičov....

maria30
25. sep 2011

@estterka samozrejme je to Tvoj názor, že dieťa sa dá vziať všade.. ale na druhej strane, je to správne brať ho všade?.. napríklad ako si písala, že aj do ambulancie, tak keby som ja išla so sebou k lekárovi, tak by som malé dieťa so sebou určite nebrala.. k lekárom chodia chorý ľudia a veľmi rýchlo môže byť choré.. to je zas môj názor 😉

ollski
25. sep 2011

@tinki ....ked je u svokry ci mamy mala spokojna, ty tiez nemyslis na to co tam robi, veris im, vies, ze je o nu postarane, vobec by som to neriesila, podla mna je dobre, ked si dieta zvykne aj na niekoho ineho...za to, ze ju obcas nechas s babkami, ta predsa neprestane mat rada 😉 pre mu je to zmena, ich to tiez urcite tesi, ty si oddychnes....my sme nechavali dcerku od nejakych 4m u mojej mamy aj na noc, zial som nekojila, takze to slo, doteraz sa maju velmi radi, chodi ku nim rada...obcas aj ku sestre, velmi sa zakazdym tesi, berie to ako vylet, trosku zmenu...so syncekom je to tazsie, toho som kojila, ale nie len preto bol nauceny len na mna, tazko ho bolo utisit, nakrmit, uspat...pri nom to neprichadzalo do uvahy...od nejakeho roka a pol, uz u babky bol aj na noc, no moc caste to v porovnani z dcerkou nie je....taktiez mame teraz problem v skolke, kde chce tiez len mna, tazko si zvyka...takze vsetko ma svoje pre aj proti....

estterka
25. sep 2011

@wieruss no ja som mala velmi silnu infekciu,streptokokovu v hrdle a mala sa odo mna nepohla,cele dni bola so mnou v posteli a bola som si stopercentne ista,ze to nedostane,kvoly dojceniu 😉 ale to je ina tema. ak by si nemala kam dat malu,nemala nikoho nablizku,tak by si aj na skusku s nou isla.lco by si ju nechala pred dverami? ked moze dojst zena do europskeho parlamentu do prace s dietatom v satke 😉

@maria30 u nas je jedna cakaren pre deti,dospelych,gynekologa,takze aj ked ide ona k lekarovi,je s tymi ludmi v cakarni. tak isto moze chytit hocico na prechadzke,na navsteve niekoho atd.ano myslim si,ze dieta ma byt sucastou zivota matky a je to spravne,aby islo vsade s mamou. uz len ak niekto chce dojcit na poziadanie,teda nefunguje na intervaloch kazde tri hodiny,inak sa to neda 😉 je to o tom,ako to kto vidi a ako to ktora mamicka citi. ja neodsudzujem,ani nesudim,len som chcela napisat,ze da sa to zvladnut vsetko s dietatom.

vefi89
25. sep 2011

@estterka všetko sa dá zvládnuť s dieťaťom, máš pravdu... ale ja si myslím, že aj pre osobnosť dieťaťa je dôležité, aby bolo samostatne aj s inými ľuďmi ako rodičmi... určite to uľahčí adaptáci pri nástupe do kolektívu 😝

estterka
25. sep 2011

@vefi89 ale vsak do roka sa dieta nemusi adaptovat do kolektivu,ci pobyt s babkou je adaptacia? 😉

tinki
autor
25. sep 2011

Ďakujem vám za názory. Ja chápem, že ak detičky plačú, tak to asi mamičkám nedá a nechcú ich nechať samé, ale moje obe dievčatá to znášajú super. Hrajú sa, vôbec nie sú vystrašené, neboja sa cudzích ľudí. Aj tá staršia, keď začala chodiť do škôlky, tak vôbec neplakala. A keď si myslí, xlucia, že to, že nenosím svoje deti stále so sebou, je o mojej pohodlnosti, tak potom je na veľkom omyle. Myslím si, že ak pôjdem niekam sama, skôr niečo vybavím, popritom sa nadýcham vzduchu, upokojím, tak sa potom svojim deťom o to s väčšou radosťou venujem. Čo môže chýbať dieťatku, keď je napapané a spokojne sa hraje s babkou alebo s ockom, kým ja tam nie som? Tie dve, tri hodiny, si to ani nevšimne. Aspoň moje deti nie. A keď na nich príde hlad, už som doma. Som rada, že je viac takých mamičiek, ktoré nepovažujú za hriech, ak nechajú dieťatko niekomu postrážiť. 😉

martuska75
25. sep 2011

@alenka600 presne s tymto tvojim nazorom suhlasim. mam dve baby a prvu som si doslova musela brat aj na zachod 😀 a mladsia to bezo mna bez problemov chvilku zvladne. Takze ked potrebujem vybehnut k lekarovi alebo tak a naplanujem si to na jej najspokojnejsi cas tj. niekde medzi 9,00- 15.00 tak uplne ok. V to

alenka600
25. sep 2011

@estterka Netvrdim, ze je dobre nechavat malinke dietatko u niekoho od malicka, ale ako som spomenula - tu je materska 3 mesiace. A deti ziju, su stastne, prosperuju. Ci to je dobre? No ja myslim, ze nie, ale zaujima to tu niekoho? Nie. Do parlamentu mamicka mozno so satkou s babom prist moze, ale tuto bud po 3 mesiacoch nastupi alebo DOVI. Zivotne naklady vysoke - tj nemusi byt mamicka karieristka, ked nastupi po par mesiacoch do prace, len jednoducho je tazke sa uzivit......
Opakujem, detom sa dari, nepreplacu dni a noci, nie je to ziaden krvavy masaker.
Je to dost o tom, ze clovek vidi veci okolo seba a povazuje to za standard a normu. Ale existuju aj ine veci.
A nevidim to tak ciernobielo - ako pises, dieta ma byt sucastou zivota matky. Samozrejme!!!! Ale ak to dieta ostane par hodin inde, tak uz nie je sucastou zivota matky????
Absolutne suhlasim s tym, co pises - je to tak, ako to mamicka vnima a citi. Len preco tu naozaj tak casto jasne citit ten podton? Ze supermama koji, je stale s dietatom, nepracuje. A ta co to robi inac, no tak ta je.....iba taka polovicna mama. A tie supermamky vidia veci ciernobielo a tie polovicne mamky vidia veci farebne.

macamac
25. sep 2011

@estterka pobyt s babkou nie je adaptácia-ale normálna vec 😉 kedysi žili 4generácie v 1-izbových domoch - ako myslím ešte moju babku 😉 - a tam boli všetci stále 24hodín spolu,na očiach, na roli, na poli, doma, na dvore....spústa ľudí-a myslím si,že tie "staré dobré generácie" boli super empaticky a nesebecky vychované a určite nebolo toľko psychických problémov a porúch,ako dnes-proste,človek je tvor spoločenský a to,že žije v úzkom kontakte aj so starými rodičmi,tetami,sesternicami...by malo byť samozrejmé,ale bohužiaľ v dnešnej dobe už je to málo častý jav,čo je na škodu veci pre všetkých 😒

takže baby-nech každá robí a žije tak,ako to vyhovuje všetkým zúčastneným 🙂

alenka600
25. sep 2011

@macamac Super postreh! Ked sa nad tym zamyslim - ja nemam ani jednu jedinu sesternicu, mam 5 bratrancov a vsetci zili vzdy mimo SR. Moja sestra je o 7 rokov starsia ako ja, takze keed som bola maly susen, ona uz chodila do skoly, ked som ja bola skolaacka, tak ona uz teenagerka, ked ja teenagerka, tak ona uz vydata - tj spolocne temy ziadne. A strasne mi to chybalo a chyba mi to do dnes - mam vela kamaratov, znamych, kontaktov a tak, ale taku blizku, "najlepsiu kamosku" som nikdy nemala. Ja som sa to jednoducho nemala kde naucit - ziadna sesterka, kontakt so segrou povrchny, bratranci vsetci prec. Prezila som krasne detstvo u babky velmi casto, ale babka je babka, nie je to dôvernicka, rovesnicka. Ale uznavam, ze toto je uz prechod do inej temy, tu bola otazka na dieta do 1 roka, alebo tak. Takze sorry za odbocenie od jadra temy, ale Tvoj prispevok o zivote rodiny spolu ma inspiroval 🙂

veronikam
25. sep 2011

Matka nie je stroj a raz za as potrebuje hodinku dve iba sama pre seba. Takze je viac nez normalne, ked strazi otec, babka ci svokra. Ja chodim 2x do tyzdna na Zumbu, strazi moja mama. Ked chceme is s muzom raz za cas vecer niekam, strazi svagrina. Ked idem s kamoskami, strazi manzel. Je to prirodzene a normalne, potom tie matky aj tak vyzeraju psychicky aj fyzicky, ked su 24 hodin iba s detmi. Ale ked im to vyhovuje, nech s nimi chodia aj na zachod. 😉