Mám dodržať sľub vo výchove dieťaťa?
Dala som dcére (7r) 2 možnosti: buď si nechá vlasy česať a zapletať alebo ich ostrihám.
Už dlhšie protestuje proti obom, lieta jej to všade, chumelí sa pod čiapkou. Snažili sme sa jej vybrať účes, čo by sa jej páčil, ale chce len rozpustené. Má vlasy skoro po pás, manžel hovorí, že bez milosti jej to vezme po ramená, ako sme jej avizovali. Je to moc tvrdé ?
Nedávno sme dali zostrihať aj staršiu, ale urobili nám to krivo a viac ako sme chceli, tak sa trocha obávam či do toho ísť.
Mne moje vlasy tak vynachválili,že som si ich pri najbližšej príležitosti dala strihnut nad ramena. ;D ….. ale k veci. Áno, čo poviem, to treba dodržať ale… vždy je možnosť nápravy, prepáč a odpusť sa u nás nosí.
Ja nechápem, prečo riešiť niečo, čo netreba. Ma zamotané vlasy, že ich treba strihať? Sú to jej vlasy. Neprežívala by som to tak..Moja musí mať sponku alebo aspoň vlasy za ušami, keď ide jesť, lebo to vie byt nechutne… ale ináč… :D nestarám sa.. poradím, ukážem, viac neriešim.
ja by som jej skúsila len po lopatky... po plecia je troška krátke.
@lola568 nemyslim si, že nemôžeš zmeniť názor inak stratíš autoritu a bude ti skákať po hlave. Veď tvoje rozhodnutie nie je dogma, skôr je dôležitejší váš vzťah a dovera. Pokojne jej povedz, že si to prehodnotila, avšak stále to chceš nejako riešiť, lebo ako chodí sa ti nepáči. Či ma nejaký návrh, pokial by si nechala vlasy skrátiť, mohla by nosiť aspoň nejaké čelenky, sponky, spony…?
@lola568
Ja som sa tiež nechcela strihať a ani cesať ako dieťa. Páčilo sa mi ako sa slnko odráža medzi vlasmi a tiež pekne voňali, keď mi padali do tváre (teraz už viem, že to bola vôňa tutti-frutti a doteraz tú vôňu milujem, lebo voňala ako vietor, detstvo a mama).
Ale mojej mame viac záležalo na mojich pocitoch ako na vlasoch a viem, že keby mi ich vtedy ostrihala, nikdy by som jej to nezabudla.
Ja mám proste asi šťastie na takú skvelú mamu, je mi ľúto, že to šťastie nemajú aj ostatné deti.
Akožééé.. Toto za mňa od základu zle.. Za mňa hrozné odstrihnúť dievčaťu takto vrkoč. Zároveň som zástanca toho, že ak raz niečo poviem, tak to platí a bodka. Akurát si myslím, že je fajn predom sa zamyslieť nad tým čo hovorím. A za mňa možnosti buď toto alebo ťa ostrihám.. No.. No comment radšej. Mne toto riešenie fakt príde už jak taká šikana.. Ospravedlňujem sa, ale nemôžem si pomôcť..
Stým že dieťa z toho nebude mať traumu si dovolím nesúhlasiť.
Nie je to vyslovene trauma, ale do dnes si spomínam na tie pocity, keď mi otec odstrihol môj krásny dlhý vrkoč. Už nikdy potom som mu nedovolila česať mi vlasy a robiť copiky (dovtedy ich robil len on). Nechápala som, ako to mohol spraviť, strašne som sa naňho hnevala. Moje vlasy mi v škole chválili chlapci aj dievčatá a zrazu som bola nikto, obyčajne decko s krátkymi vlasmi. Do dnes nedovolím nikomu hrať sa s mojimi vlasmi.
Takže áno, určité následky to má.
Príde mi skôr smutné a divné, že na toto riešenie si ešte aj hrdá.
@lola568 to vážne ženy by ste ostrihali vaše deti, lebo nemajú účes, aký chcete vy? Vám by sa to s vašimi vlasmi páčilo? Moja je tiež ako divá Bára, nechce nosiť cop, ale v živote som sa jej nevyhrážala 🤦🤦 keď chce mať rozpustené, nosí také, vypne ofinu, nech to nemá v očiach a je spokojná ...
Čítam, že si jej to odstrihla... Chudák dieťa 🫥
@alex1212 uplne na kratko? A potom co? Uplne dohola? A takto si uplne v poriadku. Neviem co tebe rodicia doma robili, ze je z teba taka bezcitna zena ktora je ochotna trapit dieta, klamat mu a silou mocou ublizovat aby bolo po tvojom.
Baby, tak ja mám našťastie chalanov a tí vlasy neriešia.... Ale ak by sa mi dieťa odmietalo cesat a sv vlasmi by bol problém, nemá ich po zadok. 2 hodiny denne bojovať, pod sa ucesat atď, to nie. Ja si vždy pomyslím svoje, keď v škôlke ráno zahlási rodič, že pani učiteľka ti učeše, lebo ráno sme nestihli.... Osobne by som to neriešila ako autorka, ale ona dcére jasné povedala. Buď sa dá ucesat, alebo vlasy dole.
Čiže ste dali dcére na výber z dvoch možností z ktorých ona nechce ani jednu a teraz sa tešíte, že jej ich konečne môžete ostrihať, lebo však si nevybrala! Super! To čo ste za rodičia? Na výber sa dáva tak, že je tam možnosť ktorá vyhovuje aj tomu druhému. Nemáte nič lepšie na práci ako sa rozčuľovať má dcerinym vlasmi? To akože ráno manžel vstane a uvidí, že ich má rozpustené a straaaasne sa naštve, lebo ho to v živote obmedzuje, pretože pretoze pretože ......co? Ja fakt nechápem.
@lola568 čítam, že si jej ich odstrihla...ľutujem tvoje dieťa. Všetci robíme pri výchove chyby, ale ty si na to hrdá. No tak si ťa bude pamätať ako bezcitnú ženu, čo dodržiava slovo. Ale však si na to potom spomen, keď budeš dumat nad tým, prečo máš s dcérou zlý vzťah a nedôveruje ti. Si ako malé decko na ihrisku asi by si mala skúsiť dospieť trochu.
@ukulela lenže existuje milión možnosti ako to vyriešiť a nie takto, ona proste zvolí tú najľahšiu pre seba, výchovne zranujucu a ešte sa hrdí ako tým dcéru naučila, že dodrzí slovo. Však nech sa tej dcery spýta, čo ju tým naučila. A ešte sa bude určite rozčuľovať, ak bude dcéra smutná na Vianoce, nebude sa chcieť fotiť alebo ísť po návštevách...alebo sa nebude tešiť darčekom od milujúcej mamy. Lebo však tie sú prejavom lásky, nie.
Ja som to nenávidela nás matka strihala všetkých na krátko ja brata aj sestru (sestra má o polovicu dlhšie vlasi ako ja. a tiež sa prestala strihať v podobnom veku ako ja okolí 13/14 rokoch sa zoprela že nie ja dodnes nechápem ale že prečo má stále dlhšie vlasi ako ja som o 5rokov staršia ako sestra .)dodnes zato mamu nevadim nestriham si vlasi iba končeky a dcérke tiež nebudem síce má len 3 roky a 8mesiacou a nemá dáke dlhé vlasi má zatiel také jemné , riedke a krátke v živote som ju nestihla až teraz sa nám darí urobiť mali cop žiadne extra účesu
Ale máme nejaký rituál že ráno a večer sa vlásky teší vždy či chce alebo nie .
Skús tvoje ponúknuť nech sú sama výbere aky by chcela účes aj hrebeň aký sa jej páči a v dmku by som kúpila sprej na rozčesavanie vlasov
@kittykat22 mojej sesternici otec normálne vystríhal hlavu takmer dohola... Mne to už ako dievčaťu pripadalo totálne ale, že totálne kruté.. mna otec vždy brával k chlapskemu holicovi, čo má ostrihal na hribika.. pamätám si že ma raz aj v 11r ešte ostrihali na chalana a potom na mňa spolužiaci na ulici pokrikovali chalanskymi menami.. bolo mi hrozne.. takze takéto riesenie sú proste len pokračovanie rokov minulych..
ja som si povedala že ja nebudem vôbec riešiť čo moje deti budú nosiť na hlavách.. a to ja teda nie som nejaká benevolentna mama ktorá si nechá deťmi skákať po hlave, ale myslím že treba bazirovat na iných veciach ako sú vlasy..
Moje deti vedia, že jediné na čom mi záleží je, ako sa chovajú k ostatným a k sebe..
Ani som nečítala všetky odpovede, lebo som zdesená z tých, ktoré som zatiaľ stihla prečítať od začiatku. Že "šmykni bez milosti"?! Napíšem z pohľadu dieťaťa: celé detstvo som mala krátke vlasy, aj moja sestra. Lebo mama nás proste "šmykla bez milosti". Niesla som to ťažko, moja sestra, ktorej vždy záležalo na vzhľade viac, než mne, ešte ťažšie. Jediné "šťastie" bolo, že v tom čase to takto robili všetky matky, takže sme vyzerali otrasne viaceré. V puberte sme sa vzbúrili a nechali si vlasy nárasť.
Na druhej strane chápem aj autorku. Ja mám syna, ale mám dve netere a keď boli u nás na prázdninách, tak česanie a robenie účesov 2x mi trvalo dobrých 20 minút. Napriek tomu by som žiadne radikálne kroky proti vôli dcérky nerobila.
Teraz čítam, že dcérka už je ostrihaná?! 😳 Toto si jej musela urobiť, teraz, na Vianoce?! A hneď z vlasov po pás si jej odstrihla celý vrkoč, že má vlasy nad ramená! Za mňa si sa zachovala doslova kruto, nechcem si ani predstaviť, ako sa, chudiatko, musí cítiť!
@h2 Ja som v šoku takisto. Veď jej stačilo možno podstrihnúť suché končeky, aby sa vlasy lepšie česali a nezamotávali. Toto je megakruté. Očešem ťa, urobím vrkoč a zrazu šmyknem, kde mi ujde ruka nožnicami... Chúďa dieťa... Mám 3 dcéry, všetky neznášali sponky, gumky, no tak mali vlasy rozpustené. Úzko je z tohoto...
Dávaš jej rozcesavac?
Lebo česanie niektorých matiek boli aj mňa, keď sa len pozerám
@lola568 moja ma tiez po pas a nosi stale rozpustene, nikdy nemala rada copy a ani ju do nich nenutim. Kup kefu, co nesklbe a bude sa cesat rada.
fuuu, teda ti gratulujem, ukazala si jej kto je sef 🙁 moja ma jemne vlasy a stale sa jej zamotavali, neskutocne guce mavala vzadu na hlave… Musela som jej to odstrihnut, co uz neslo rozcesat.A ked videla, ze jej tam trcia kratke ostrihane vlasy, naucila sa aj poriadne cesat.Tiez nosi iba rozpustene.Priznavam, mala som na to neskutocne nervy, ale takto drasticky by som to urcite neriesila.Syn ma tiez dlhsie vlasy, musi mat celo zakryte.Nedavno som ho dala ostrihat a dost mu skratila ofinu.Ked isiel od nej, mal cely cas ruku na cele.Dlho mu trvalo kym sa s tym zmieril.Teraz ma vlasy ako z filmu- tie roky sedemdesiate a veru ho neviem dostat ku kadernicke, lebo sa boji, ze mu to zas moc skrati.Ale ved su to ich vlasy, nech si to nosia ako chcu.Mna tiez nikto nenuti sa dat ostrihat a neprikazuje mi, ako mam mat uces, tak preco by som to mala robit ja svojim detom? Len preto, lebo su to deti a ja rozhodujem o vsetkom, aj o tom aky uces budu mat?Strasne niektore komentare
@zuzitko74
Hovorila som o svojej skúsenosti, emócie si tomu dodala ty. Toto podľa mňa dobrá mama neurobí, ale veď je to nakoniec jej vec, každý robíme vlastné rozhodnutia a žijeme s nimi ďalej. Len to dievčatko teraz pôjde do školy amatérsky ostrihané a nešťastné, že nemá svoje vlasy.
@senta_sofia kefa ktorá nešklbe je zbytočná, ak sa tie vlasy češú bezcitne. Vlasy sa daju rozčesať aj úplne bezbolestne s hocijakým hrebeňom. Ani sa nečudujem, že to dievčatá neznášajú a robia "cirkus", keď vidím ako ich rodičia šticujú.
Ako decko som mala vlasy po zadok a neznášala som sa česať, lebo keď som to robila ja alebo mama, tak to vždy bolelo. Otec mi, ale každý večer krásne a hlavne bezbolestne rozčesal celé vlasy. Naučil ma, ako sa o vlasy starať, tak aby sa mi nezamotávali, ako sa česať tak, aby ma to vôbec nebolelo. Nakoniec ma ostrihal z úplne iného dôvodu. Nie preto žeby nemal nervy na moje vlasy.