icon

Mám dodržať sľub vo výchove dieťaťa?

lola568
21. dec 2024

Dala som dcére (7r) 2 možnosti: buď si nechá vlasy česať a zapletať alebo ich ostrihám.

Už dlhšie protestuje proti obom, lieta jej to všade, chumelí sa pod čiapkou. Snažili sme sa jej vybrať účes, čo by sa jej páčil, ale chce len rozpustené. Má vlasy skoro po pás, manžel hovorí, že bez milosti jej to vezme po ramená, ako sme jej avizovali. Je to moc tvrdé ?

Nedávno sme dali zostrihať aj staršiu, ale urobili nám to krivo a viac ako sme chceli, tak sa trocha obávam či do toho ísť.

Strana
z3
kristina2412
22. dec 2024

Mám dve dcéry ,obe majú vlasy takmer po pás, lebo to samé chcú, boli chvíle, keď sa nechceli česať, nepáčil sa im vrkoč, tak sme sadli a pozreli nejaké video návody na účesy a našli kompromis, čo ráno stíhame. Vhodné prípravky sú samozrejmosť. Proti ich vôli by som ich nikdy neostrihala , rovnako ako som im nedala prepichnúť uši bez toho, aby to samé chceli.

moonlight1210
22. dec 2024

Toto nepochopim.

Rodicov, co vymyslia blby trest. Sami si nie su isti, ci ho splnit. A potom ho splnia.

Len aby nevyzerali ako blbci.

Mali by ste sa obaja aj s tvojim chlapom dat psychicky dohromady. Vy ste ti, co maju najprv rozmyslat, potom konat.
Ved vy ste ti dvaja dospeli v rodine.
Asi.

lujza123
22. dec 2024

@lola568 moja to mala podobne v tom veku, tiez som sa jej vyhrážala 😂.
Nakoniec som ju ostrihala, ale teda spracovala som ju tak ze to aj sama chcela. Ze sa to len podstrihne, najskôr 10 cm a potom až po ramena.
Bolo to praktickejšie pre nás obe, ona mohla lietať jak divožena a ja som nemusela rozčesávat dredy. Lebo vazne jej sa tie dredy stihli spraviť za pol dňa a ked sla k otcovi na víkend tak to bol jeden zachumlany chlp

Ako dlhé vlasy sú pekne na dievčatkach, ale vyžadujú starostlivosť a nie každé dievčatko je ten typ co sa nechá ráno očesat a vydrží jej to do večera. Niektoré sú jak z divých vajec, ráno do skoly pošleš učesanú princeznú a poobede ti pride strapatý Maugli s dierami na kolenách 😂
Dlhé vlasy si môže nechat nárast v puberte ked sa o ne sama postará

A ako píšem, podstrihnut si ich dá aj po dobrom, nemusí to byt trest … Akoze ja som vzdy vychovávala dieťa tak ze vzdy prídu prirodzene nasledky a áno dlhé vlasy ked nečešeš mas z nich dredy a tie už len ostrihať. Ale zrovna tu mi to prišlo kruté, ženy sú citlivé na svoje vlasy či ma 5 alebo 50 , takže radšej po dobrom. Dieťa presvedčíš

prasiatko30
22. dec 2024

@moonlight1210 presne, treba si velmi dobre premysliet trest aby sa za prve dodrzal a za druhe nebol premrstrny -tu sa v poslednej dobe roztrhlo vrece s absurdnymi trestmi.

@lola568 myslim si, ze ked vidis, ze dievca ma problem s cesanim a upravenim vlasov tak skor ako sa vyhrazat by bolo lepsie ist na to kludne a pomaly na nu vplyvat aby si tie vlasy dobrovolne podstrihla na kratsie - tie dlhanske vlasiska pre male dievcata su len otroctvom tak pre dieta ako pre matku a kedze to majitelku vlasov nebavi, tak by bolo dibre dohodnut sa na docasnom skrateni - po plecia, napr, kedy nebude musiet tomu venovat tolko pozornosti. Ak sa jej to nebude pacit tak vlasy dorastu - nie je to tragedia, nie je to ireversible, proste teraz skratite o 30cm a do roka a do dna ich ma tak isto dlhe a dcera bude vidiet ci ju to bavi viac s kratsimi vlasmi kedy sa s tymi vlasmi nemusi tolko prduskat, alebo chhce mat dlhe vlasy a starat sa o ne. Ale nie vyhrazat sa jej !!!! Vsak vklude jej povies, ze mozno by mala porozmyslat nad touto alternativou a vyskusat. Problem je v tom , ze ty jej na jednej strane vytvaras potrebu mat dlhanske vlasy ako rapunzel ale potom sa jej vyhrazas ze jej ich odstrinhes - tak jasne, ze dievca ma z toho dramu ked vidi, ze pre teba su tie vlasy dolezite

senta_sofia
22. dec 2024

@ki__ da, ale zaberie to podstatne viac casu, preco si nepomoct, ked sa da?

lola568
autor
22. dec 2024

@jesenzima poviem vám, od rána behá opäť s rozpustenými, ale sú krátke a je to iné, nevláči to za sebou, aj jej je lepšie

drobcek100
22. dec 2024

@lola568 Jednoznačne.Ked boli moje deti školopovinné (3ks), švagor im daroval morča.Bolo zlaté, strapaté.Cela starostlivosť potom skončila na mne.Upozornovala som ich na to, že keď mu nebudú čistiť peliesok, dám ho preč.Nic sa v ich prístupe k morciatku nezmenilo.Starala som sa sama, až raz zazvonila kolegyňa so synom,prišli pre morča.Deti vystrájali, ako som to mohla urobiť.Moja odpoveď bola: dosť dlho som Vás na to upozorňovala že to urobím.Neverili.Ale odvtedy vždy urobili čo mali.Uz sú dospelé, ale aj svojim deťom to zdôrazňujú, že keď rodičia ich o niečo požiadajú a majú to urobiť,tak to musia urobiť.Nie je to trest,ale každý má v rodine svoje povinnosti

lola568
autor
22. dec 2024

@h2 vôbec to nerieši, večer bola zaskočená, keď sme vytiahli nožnice, ale ona bola viackrat upozornená a mala XY prípravkov a pomôcok, ktore jej to mali uľahčiť, včera vystrájala aj pri umývaní, u nás už nebolo o čom

lola568
autor
22. dec 2024

@galinotchka ja som jej najskôr odstrihla polovicu vrkoča, neuzemnilo ju to, stale tvrdohlavo tvrdila, že sa nebude česať, okej, nebude, šmyk celý vrkoč, ako chlapec nevyzerá, konečne to má upravené, na traumu to tiež veru nevyzera

lola568
autor
22. dec 2024

budem už teraz strážiť dĺžku pri ramenách čo jej bude rásť, aby sme potom nemuseli takto radikálne strihať

slovakboy
22. dec 2024

@lola568 vyjednávať a presviedčať ju môžeš ale ostrihať jej vlasy proti jej vôli je ako znásilnenie. Je to súčasť jej tela, ku ktorému má mať pekný vzťah. Ak ju donútiš, zlomíš ju a tvoja výchova skončila. Urobíš z nej poslušnú zlomenú bytosť, alebo sa proti tebe zatvrdí a bude ešte horšia. Vlasy sú jej a nie tvoje. Nerob deťom nič čo by si neurobila kolegovi v práci. Môžeš s ňou jednať ako skúsená a dávať jej príklady a rady a vysvetliť jej prečo je to alebo toto lepšie. Samozrejme keď doeta ide skočiť do priepasti tak ho donútiš vsetkymi možnými prostriedkami. Ale toto nie je ten prípad.

slovakboy
22. dec 2024

@lola568 ho až teraz čítam, že už sa stalo. Mňa mama v detstve strihala na kilometrovú vzdialenosť. Veľmi sa jej to páčilo a nerešpektovala, že sa mi v škôlke a neskôr aj v škole smejú. My sme synov vôbec neinštruovali. Mladší je už dospelý, má skoro 2 metre a vlasy po pás. Krásne dlhé blond vlasy. Má s nimi kopec starostí, ale je to jeho charakteristika a sám sa rozhodol. Už hovorí, že si ich nechá budúci rok skrátiť po ramená. Až nám je smutno, ale urobí ako chce. Dôležité je používať kondicionér, potom sa ľahšie rozčesávajú a neštiepia sa na koncoch.

slovakboy
22. dec 2024

@slovakboy na milimetrovú dĺžku vlasov. Nie kilometrovú 🤭

bubik6x
22. dec 2024

@lola568 moja 8 ročná, vtedy 6 ročná mala vlasy až po kolená ale ona ich takto chcela a vždy prišla aby som ju ucesala, ale zrazu už nechcela mať dlhé tak sme išli ku kaderníčke, vlasy ostrihali a predali a teraz pestuje znovu aby ich predala 😂 ale ak nechce spolupracovať tak jedine ostrihať, bude mať z toho ponaučenie a kaderníčke povedz keď sa ti niečo nezdá ak sa bojíš že to urobí zle

maya_hi
22. dec 2024

@lola568 veď sú to len vlasy. Dorastú 🙈 Nechce si ich česať, ostrihať. Dovidenia.

princezna_bosorka
23. dec 2024

@lola568 jj, nasilim ostrihat je vhodne riesenie, ak chces, aby ta za to poriadne nenavidela a este dlho ti to nezabudla.

Zistovala si, preco odmieta oboje? Jej samej dlhe a rozpustene vlasy nevadia?

pupava36
26. dec 2024

Urcite jej to nerobte, nestrihajte jej tie vlasy, vysvetlite jej ze nech si ich aspon upravuje, češe atd, pripadne čelenku ked ich nechce do copu ale rozpustené. Mna takto nasilu ostrihala mamina ked som mala 8 rokov a nebavila som sa s nou mesiac koli vlasom. Keby mi niekto siahol na moje vlasy bez mojho vedomia a dovolenia teraz tak mu dolamem ruky.

h2
26. dec 2024

@pupava36 Neskoro. Ostrihala ju ešte v ten deň, ako tu založila diskusiu. ☹️

pupava36
28. dec 2024

@h2 aha takze zbytocna diskusia, naco sa pýtala ked zrobila po svojom 🤦🏼‍♀

mariaa79
30. dec 2024

@lola568 treba si vždy stáť za slovom.

Strana
z3