icon

Máte doma nadané dvojročné dieťa?

nili
11. aug 2012

Rada by som si popisala s mamickami nadanych 2 -3 rocnych deti. Mam nadpriemerne inteligentnu dceru. Najde sa niekto?

digysa
6. feb 2014

Moj syn, uz druhak napr. nekresli vobec nos. Pytala som sa ho preco? Odpovedal, ze sa mu tie hlavy s nosom jednoducho nepacia..... 😅 A pritom zacal plynule citat o dobry rok skor, ako dcera, ktora je detailistka na kreslenie.

digysa
6. feb 2014

@susankafl Tvoja dcera kresli dost vela detailov na taky maly vek. Pekne.

kaja73
6. feb 2014

@digysa ked sa mi to casovo podari-hodim sem foto kresieb mojich dvoch synov-prvy-pismenkoval od 2 rokov,cital od 3,5 roka,pocital,ovladal detailne krvy obeh,dychaciu sustavu,traviacu,vsetky planety v spravnom poradi ,plus aku ma ktora planeta farbu,tvar velkost,teoreticky ovladal pasterizaciu......-vsetko ako 3 rocak.
Jeho kresby boli detailne,ale kreslene zasadne len jednou farbou-hlavne hnedou,ciernou ,alebo perom......farby dobrovolne zacal pouzivat az v cca 8 rokoch..
Ml.syn-nepozna pismenka-ma 4 roky-vie si len napisat svoje meno-od 3,5 roka,jemnu motorika ma celkom fajn-vie pisat do maleho riadku ciarky,vlnky.....od necelych 3 rokov...,kresli hlavne s temperkami,vystrihuje z farebneho papiera,lepi podla fantazie.....nebavi ho vesmir,telo cloveka ani z rychlika.......encyklopedie vobec nemusi.-starsi na nich fical...
Hodim sem kresby z obdobia ked st.syn kreslil jediny namet vyse 2 rokov-hviezdne vojny-mal 6-7 rokov vtedy-bol prvak a popisy daval zasadne len v angline-zijeme na SK a ja anglinu moc nemusim....a on len anglicky pisal na svoje kresby. farbicky by vtedy nechytil ani omylom do ruky.
Ale v 8 rokoch zrazu nabehli farby 😕 sme nechapali ....ale namet zas len jeden a ten mu zostal dodnes-tanky..... 😝 len dnes ich uz modeluje-teda cca 7 rokov fici na jednej tematike-najskor kresby tankov,potom velke modely z lega-podla fantazie-funkce-pohyblive....a v posldenej dobe modelarstvo tankov z plastu......
Musim nahrat fotky-nemam ich v PC...

kaja73
6. feb 2014

starsi syn-
prve 4 kresby--vek 6,5 roka-len pero -faby nepouzival sam od seba vobec 😖
predposledna kresba-prechod k farbe,ale stale este popisuje-vek 7 rokov
posledna kresba -uz nepopisoval a zacal pouzivat konecne farby-vek 8 rokov

mladsi syn-chce robit vsetko farebne
piaty obrazok a siesty obrazok-vek cca 2,5 roka-pracoval vsade uplne samostane,hra sa s farbami
siedma foto-vek cerstve 4 roky-uplne samostane strihanie,lepenie,kreslenie-farby vyberal sam-ziaden kresliaci zazrak-ale farby musia byt

dvaja bratia a kazdy uplne iny 🙂

michaela.g
7. feb 2014

@nili ahoj nam dost pomaha http://www.montessori-doma.sk/

a aj zaclenenie do kolektivu dost pomoze. Tak pohladaj mamicky po okoli, materske centrum, alebo podobne...

nili
autor
7. feb 2014

@michaela.g Dakujem, pozriem si to. Uz chodime do skolky, zacina sa to rysovat. 😉

zuzca80
19. mar 2014

@nili ahoj, ozyvam sa takmer po roku. Neviem, ci si na mna pamatas a na moju dominiku. Ako ste pokrocili? U nas je trochu stagnacia. Uz nerobi take velke skoky. A nemam vobec cas sa jej venovat. Ale obcas ma sokne ako napriklad minule, ked som zistila, ze vie citat dvojciferne cisla. Len tak. Neviem, kde sa to naucila. Citat stale nevie. Teda len take trojpismenove slova. Ovela vacsi problem jej robi pisanie. Napr. Ona nechape samohlasky. Mysli si, ze kazde slovo je zo spoluhlasok. Takze ked chce napisat stolicka, tak vymenuje pismena stlck. No ale to je jedno. Neriesim to. Skor ma mrzi, ze povahovo sa stale nezmenila. Stale dufam, ze sa to upravi, ale nic. Stale je velmi submisivna. Nikdy neprehovorila pred vacsou skupinou ludi. Dokonca sa nikdy ani nepostavila pred vacsiu skupinu ludi. V skolke mali korculovanie. Nechcela tam ist, lebo lad sa smyka a ona spadne a potom ju to boliet a nebude sa jej to pacit. Alebo vcera mala doma polhodinu hystericky zachvat, lebo jej kvapla kasa na stolicku a ona omylom na nu stupila. Tak jacala, ze ona sa teraz nemoze postavit, lebo bude lepkava zem a ze sa nemoze vyzliect, lebo sa nemoze postavit, atd....ale taky zachvat, ze ju zacalo napinat. Nastastie sa do takejto vyvrtky dostane len raz za cas. Ale vtedy je to naozaj na nastevu psychologicky. Ale inak je uplne normalna.
Inak u nej sa trochu specialnost prejavuje tak zvlastne. Ked bola mensia, bolo to viac viditelne. Teraz len tak obcas. Ma neskutocnu pamat. Ale ze neuveritelnu. Ona si pamata presne veci z veku, ked mala 2 roky a skor. Ale presne detaily. A na vianoce som jej kupila hru zamocke schody. Hrala sa to na stedry vecer a na druhy den rano si sama otvorila zadania na strane, kde je najvyssi level a sama skladala. A vedela to. To ma sokovalo. Ale pocuva pesnicky v radiu a hovori, ake nastroje hraju. Nic speci, ale tak sa mi to zda tiez dobre, ked v tomto veku rozoznava saxofon, klavir, husle, trubku, bicie, flautu. Tie zaklady. Ale povedzme si na rovinu. Mozart v 5 rokoch zlozil symfoniu, ze ano....hahahaha

zuzca80
19. mar 2014

Jo a riesilo sa tu kreslenie. Tak moja dlho nevedela vobec kreslit. Uplna katastrofa. Naozaj prve pisala pismena a az potom zacala trochu kreslit. Ale ked vymaluvava, nevyjde za ciaru. Teraz sa to trochu uz zlepsilo, ale teda stale bieda. Podla mna v skolke cisty priemer.

zuzca80
19. mar 2014

Citam dozadu. Co sa tyka cudzich jazykov. To ze vedia cudzie jazyky moc nesvedci o nadani dietata. Kazde dieta sa vie naucit viacero jazykov. Moje deti pozeraju rozpravky v anglictine. A vela veciam chapu. Stredny syn obcas na mna povie po anglicky. Najma cisla, farby ale aj take bezne slovesa. Vzdy ma to prekvapi. Dcera nevie aktivne pouzivat anglictinu ale pasivne vie vela. Nemyslim si, ze budu anglictinu nejak super vediet. Len sa im snad bude v skole lahsie ucit.

riverparkdanceschool
28. mar 2014

Mamičky, ak je Vaše dieťatko nadané na tanec a pohyb, určite rozvíjajte jeho talent už od detstva. Zoberte ho na hodinu Tanec detí s Disco Jarkou k nám do Riverpark Dance School. Skvelá hodina pre detičky od 2 rokov je tu každý utorok o 10:00 a štvrtok v tom istom čase. Stačí ak zoberiete Vaše dieťatko a prídete si zatancovať k nám. Tešíme sa na Vás!

rodinnevikendy2
Odpoveď bola odstránená
ewka0012
3. apr 2014

ahojte baby,chcela by som sa pridat do diskusie,pretoze mam pcoit ze aj ja mam nadpriemerne inteligentne dieta a neviem co s tym,ja sama mam fotgenicku pamat,ucit ma bavilo,muz je tiez inteligentny takze to asi zdedil.opisem aspon v skratke,od roka rozorava teraz mam 26mesiacov,vie plynule slovensky,pozna naspamat vsetky knizky,hocikedy pouzije vyraz z knihy pri niecom co zapada,opakuje uz aj anglictinu,vie pomenovat vsetko,najradsej ma tazke slova ako helikoptera,štuplik,guľôčka,nebavia ho klasicke knizky ale detska poezia a hlavolamy,vie uz nieco z abecedy aj pocitat do 10,recituje basne,v pohode vie tri slohy pesnicky,spieva piesne nielen detske ale hocico z radia,cele knizky mi hovori naspamat,cokolvek mu poviem ci ukazem hned si to zapamata,zdravi ludi,hovori nazdravie,vie aj vselijake technicke veci napr.kde je motor auta,vyfuk,kolajnice atd.najnovsie uz sa pyta co je toto,preco,ako,co je tam napisane,vie vymenovat vsetky znacky aut aj tie tazke,pamata si loga,ked ideme po ceste ci parkovisku vsetky vymenuje spravne,no je toho vela,co sa tyka obliekania a jedenia a plienok v tom sme trochu pozadu lebo mal nejake pohybove problemy,museli sme cvicit aby sa vobec postavil a posadil,uz je ok,ale to je ina kapitola,myslim si prave preto ze co mu boh nenadelil po fyzickej stranke ma po psychickej.nebavi ho hrat sa s rovesnikmi lebo vacsina z nich nerozprava ci im nie je rozumiet,moj maly rozprava uplne zrozumitelne,akurat l a r trosku hapruje,vyhladava miesta kde je sam,napr.utecie mi z ihriska a sadne si sam na lavicku,ci sa hra tam kde deti nie su,ked aj deti za nim pridu odide inam kde je sam,ma radsej starsie deti,tie sleduje,hra sa s nimi,je uplne fascinovany ked vacsi od neho kreslia,hraju futbal ci hokej,ci sa rozpravaju hned je pri nich.niekedy vonku objima stromy,z coho mam zvlastny pocit,kazdy kto nas pozna sa cuduje aky je mudry,ako rozprava,aj lekari su uzasnuty,nechcem premrhat jeho talent,rozmyslam o anglickom kurze,ci nejakej bilingvalnej skolke,ale tu nic nie je v PN,ani nepozname take podobne dieta,do skolky ho v septembri nezoberu lebo bude mat len 2,5roka,doma sa mi nudi,nic ho nebavi,niekedy neviem co s nim

zuzkaanicka
3. apr 2014

@ewka0012 ale aj doma sa da robit milion veci a dieta sa nebude nudit ... mozes s nim kreslit, malovat, modelovat, skladat puzzle, spievat, recitovat-nechapem, preco by sa mal nudit 😉

lubina
3. apr 2014

@ewka0012 ja som sa bola poradit v psychologicke poradni lebo nasa dcerka je nieco podobne ako tvoj syn a psychologicka sa najskor stretla len so mnou, povedala som jej co a ako a ze potrebujem poradit, ako sa mame spravat aj my rodicia a jej okolie...poradila a dalsie stretko uz bolo aj s dcerkou....robili jej nejake testy a zistili ze je dopredu oproti svojim rovesnikom a poradili nam co a ako postupovat. Takze treba skusit aj tuto moznost, ake je syncek ozaj nadany, je skoda premrhat to

zita19
3. apr 2014

@ewka0012 Skus s nim hrat sachy. Nebude sa nudit a sach zvysuje IQ o 2 body.

stardust
3. apr 2014

@ewka0012 no veru, ako radi @zita19 , nauc ho hrat sach a nudit sa ti uz nebude 😉 😉

bubelko
3. apr 2014

@ewka0012 prosim ta, to je aka ta fotogenicka pamät? 😕 ja poznam len kratkodobu, dlhodobu, senzoricku a fotograficku, ale o fotogenickej som este nepocula 😉

zuzca80
3. apr 2014

@ewka0012 moja dcera skladala 2 rocna uz puzzle tak z 24 kuskov (2-rocna myslim, ze presne 2 roky). takze ak ma rad hlavolamy, tak ho zabav s tymto. ju puzzle velmi bavilo, alebo aj tie zamocke schody je dobra hra pre jedneho. je strasne vela logickych hier pre deti. urcite ho zabavis.

ewka0012
5. apr 2014

@bubelko asi si si pomylila fotefenicku s fotograficku,fotograficka ani neexistuje,fotogenicka znamena ze ked si nieco precitam si to hned zapamatam presne ako to tam bolo napisane,napr.v skole ked som isla odpovedat v pamati som si citala list z knihy akoby ho vidim pred sebou

ewka0012
5. apr 2014

@zuzkaanicka viem ze sa da robit milion veci,ved aj robime,lenze ako som pisala jeho klasicke hracky ako auticka,vlaciky,lopty moc nebavia,ani pieskovisko,ci stavat nejake veze,kreslit tiez nie,sachy hrat neviem a na to je este asi maly nie ved ma 26mes,puzzle ho nebavia,len citat citat,pocuvat basne,pesnicky a samozrejme vymyslat ako kazdy chlapec

zuzkaanicka
5. apr 2014

@ewka0012 myslim, ze pojem fotografickej a fotogenickej pamate mas pomyleny Ty 😉
Co sa tyka tych cinnosti na doma-tak citajte, recitujte a spievajte, ak ho toto tak bavi ... deti by sa nemali nudit 😉

ewka0012
5. apr 2014

@zuzkaanicka tak hadam sa tu nebudeme hadat?ja som chcela poradit o dietati a dozvediet sa nieco nove a nie aby mi tu niekto pisal hovadiny o pamati atd

zuzkaanicka
5. apr 2014

@ewka0012 pozri, nikto sa s Tebou nehada, @bubelko Ta upozornila, ze fotogenicka pamat neexistuje (alebo si si ju fotila a bola pekna? 😅 ) a Ty, namiesto toho, aby si uznala, ze si sa pomylila, tak jej vypisujes, ze fotograficka pamat neexistuje 😖 ... neviem, kto sa tu chce hadat 😖
Co sa tyka dietata, tak som Ti poradila celkom dobre, tak sa zbytocne rozculujes ... deti by sa nudit nemali, ak ich nieco bavi, tak by sme ich v tom mali podporit, takze ak je rad, ked mu citas, tak mu citaj ... samozrejme, je vela cinnosti, ktore sa daju robit-ale ako pises, nic z toho, co som v prvom prispevku vymenovala, ho nebavi, tak viac Ti poradit neviem ...

medovka14
5. apr 2014

len pre info🙂
fotogenicky - vhodny pre fotografovanie a filmovanie 🙂
fotograficka pamat - mimoriadne rychle a kvalitne zapamatanie si zrakovo vnimanych veci 🙂

zita19
5. apr 2014

@ewka0012 fotogenicka pamat mi ujo Googel nasiel iba v tvojich prispevkoch. Ani teta wikipedia v EN, CS a SK verzii nic take nepozna. Ja tiez, ale to nie je az taka relevantna informacia. Posledna nadej Slovnik cudzich slov ju itiez neuvadza. Podrobnejsie informacie najdes napriklad tu:
http://www.odpovedi.cz/otazky/existuje-lepsi-pa...
http://www.cudzieslova.sk/hladanie/fotogenická ...
Takze @zuzkaanicka aj @bubelko maju pravdu.

ewka0012
5. apr 2014

jaj toto je sila uz som sa viackrat utvrdila ze sem sa nikam neoplati nic pisat,clovek chce pocut nazor a radu a miesto toho do neho niekto len rype a zbytocne uraza,nechapem,to nemate doma co robit ze chodite po forach a rypete do ludi?ja som sa tu zapajal do debaty o nadanych ludoch a nie aby som sa tu s niekym dohadovala o pamati,jasne ze ma to rozuculuje,naco sa zapajate do temy ked to nema s temou nic spolocne?radsej sa chodte venovat detom a muzovi ked nemate co robit

zuzkaanicka
5. apr 2014

@ewka0012 prosim Ta, precitaj si svoje prispevky a potom reakcie na ne a potom tu niekoho hodnot 😉

ewka0012
5. apr 2014

uz nekomentujem ani sa do nicoho nezapajam,nemam na taketo veci chut ani cas dovi dopo,hadajte sa s niekym inym rypacky

bubelko
5. apr 2014

@ewka0012 prepac, ale pomylit si sa pomylila ty. sama mam fotograficku pamät, pamätam si tiez ako text vyzera, ako vyzerala strana, kde som sa dopracovala k nejakej informacii 😉 pises o inteligencii, tak by si mala ovladat vyrazy, ktore pouzivas 😉. fotogenicka pamät neexistuje - medovka14 ti to pekne objasnila.
prajem ti pekny vecer 🙂

ewka0012
5. apr 2014

pekne viete urazat,to ze sa clovek zmyli este neznamena ze nie je inteligentny nie,ale s hlupakmi co vyryvaju si ja nemam co povedat,da sa napisat aj slusne ze si sa pomylila a nie urazat ze nie si inteligentna,nemam slov,tu sa pisalo o nadanych detoch nie?nechapem preco stale vyravate,ked uz sem prispievate mate aj vy nadane deti ci len tak idem na forum a vyryvam ze kto sa pomyli tak ho zdr..m?dajte uz pokoj dovi