Materská školka a nedokončené povinné očkovanie
Ahojte mamičky, 🙂
dnes som si bola zobrať prihlášku do MS, keďže dcérka bude mať v auguste 3roky a od septembra by som ju chcela dať do školky. Problém je, že nemáme posledné povinné očkovanie MMR a do prihlášky sa musí po "novom" vraj napísať veta, že: Dieťa má všetky povinné očkovania. Aj vy ste sa s tým stretli?? 😕
Neviem o tom, že je taký zákon na SR (možno mi niečo uniklo), ktorý prikazuje zverejňovať takéto informácie o dieťati. Podľa môjho názoru je to dosť diskriminačné! 😒
@sardinka335 no ak majú taký zdravotný preukaz, aký sme niekedy museli mať aj my, učiteľky, tak tam nebola o očkovaní ani zmienka....
@timea7 a tak samozrejme nové ,,trendy,, si vyzaduju nove postupy....pred x rokmi nikto neriešil, očko neočko - boli všetci tak nebolo čo riešiť....kedze je to ,,trend,, posledných rokov, tak staršie ročniky asi sa predpoklada ze očkovane su. Ja som na pracu v školstve mala len odporučanie od doktorky ,,je zdravotne sposobilá,, a to bolo všetko - škola mala na to svoje tlačivo. Zdravotný preukaz uz pedagogovia mat nemusia tym padom.
@sardinka335 aj ja mam zdrav.preukaz kedze som v styku s potravinami ale tam sa na ockovanie vobec nepytaju 🙂
@lenuska6666 kedysi museli mať učiteľky zdravotný preukaz práve z tohoto dôvodu - styk s potravinami, dnes je to zrušené....
a šak ,,nebojte,,všetko bude...kolko to bude trvat, neviem mozno par rokov, ale na regionalnom urade verejneho zdravotnctva, ak sa im začnu kopiť otazky tohoto druhu, ze teda ,,,ako to má byť,, tak smernicu vydaju v cuku letu. Zatial to asi nie je take ,,horuce,, nakolko neočkovanie sa tyka skor malých deti, ktore pracovne veci zatial neriešia.
@sardinka335 vydajú smernicu v cuku letu, ktorá bude takou kravinou, že až, aby ju mohli novelizovať do nemoty 😠 😠 😠 😠
@timea7 tak nebude to ani prvá ani posledná kravina z dielne byrokratov. Ale zase do istej miery chapem, ze nejake usmernenia pre inštitucie musia byt. Tie ,,naše,, metodické priručky 😀 😀 😀
A zase v zakone su aj tzv. epidemiologicky závažné činnosti, kde pri zanedbaní postupov hrozí vznik alebo šírenie prenosného ochorenia. Lebo tam spadaju aj zariadenia spoločného stravovania ....a napr. zakon 355ťka o ochrane, podpore verejneho zdravia tam ma aj opatrenia na predchádzanie vzniku a šíreniu prenosných ochorení aj očkovaním v mimoriadnych pripadoch....No nejdem tu o tom polemizovat v tuto neskoru hodinu...bru bru noc...
@sardinka335 k tomu preockovaniu dospelych.. ucinnost napr. zlozky proti ciernemu kaslu sa odhaduje na 5 rokov a s ostatnymi je to podobne, potom protilatky zmiznu. Kedy si sa ty dala naposledy preockovat? Alebo ktorykolvek dospely? Teoria kolektivnej imunitt je pekna blbost. Mimochodom po prekonani osypok ich clovek viac nedostane, ale po ockovani moze. Pytam sa ako je to mozne ked by to mali byt tie istte protilatky? Skutocne su protilatky v krvi meradlom imunity?
@zitova čo je blbost a čo nie ja osobne riešim s doktormi, ak mam problém a nie na mamičkovskom fore, na to mi je moje zdravie priliš cenne aby som sa riadila nazormi anonymných nickov vyštudovaných na internete.
@abeata Prepáč, ale to ti kto povedal, že očkovanému dieťaťu žiadna nákaza nehrozí? Môžeš mi dať názov vakcíny, ktorá ti zaručí, že tvoje dieťa tú chorobu nedostane? Ja o takej totiž neviem. Žiadna vakcína ti nezaručí, že na tú chorobu neochorieš a ani jej lepší priebeh a ani nič iné. 😉
@sardinka335 ja ti ani neradim 🙂 pytam sa na tvoje posledne preockovanie niektorej z chorob z hexy (okrem tetanu) a ci poznas niekoho z okolia kto sa preockovava. Ak nie, ty a ti vsetci, ktori sa nepreockovavaju vratane mna.. ako prispievaju ku kolektivnej imunite?
@evittam... A prečo sa potom očkuje 😉 Žeby predsa len išlo skôr o farmaceutický biznis? Odporučila by som prečítať všetky príspevky a nie iba vytrhávať veci z kontextu.
@lenuska6666 ale vdaka ockovaniu tu tie prave kiahne nie su ☺
@katka1981 presne, toto rozčuľuje aj mňa. Syn bude mať 14.9. - 3 roky, dala som prihlášku do 6 škôlok a ani do jednej ho nevzali pre nedostatok miesta. A viem o deťoch čo sú mladšie od neho a prijaté boli, i napriek tomu že nemajú trvalý pobyt v meste. Musím zostať doma a dať v práci výpoveď.
@smutko4 choď za zriaďovateľom, odvolaj sa, nedaj sa tak ľahko, poukáž na deti ktoré sú mladšie a nemajú trvalý pobyt v mieste škôlky. Aj dať dieťa so súkromnej je lepšia alternatíva, ako prísť o zamestnanie. Predsa ti z príjmu niečo ostane, keď dáš výpoveď, nebudeš mať nič. O rok môžeš skúsiť zase. Držím palce.
@smutko4 ak ho das od septekbra do sukromnej, tak este za ten mesiac budes mat narok na preplatenie 280 eur.
@smutko4 nam do skolky vzali bez problemov 🙂/treba sa odvolat ;) ale tiez zalezi ci pracujes alebo si doma s dalsim dietatkom
@smutko4 ale neprídeš o prácu, o rok ti dieťa možno do štátnej vezmú, tak to budeš mať stále lepšie, ako ostať doma bez haliera a tŕpnuť, či prácu zoženieš. Inak pozerám, že bydlisko TT, tak zrejme zarobíš minimálnu mzdu, keď ti po zaplatení škôlky ostane 50 eur, tak to nebude až také terno. Ale aj tam by som výpoveď nedávala, najprv by so sa odvolala a poukázala na to, že boli prijaté deti, ktoré nemajú v mieste škôlky trvalý pobyt. Ešte by som skúsila okolité dediny, niekedy v tých menších voľné miesta sú, tiež je to lepšie dieťa vláčiť denne desať km, ako ostať doma.
@sasika6 u nás netreba mať očkované detičky 🙂 http://www.lono.sk/ekoskolka-lieska
@alicka850 ty si teda múdra ako rádio....asi ti uniká aj to že veľa očkovani spôsobuje aj veľa trvalých následkov a aj úmrtí ...viď enormný nárast alergii,intoleranci autizmus....žeby náhoda ?? Nie kopec sajrajtu čo obsahujú tie očkovania .Daj svoje decko napichat čím len chces ale nekecaj tu aki debilni sú rodičia ,ktorí chcú mať svoje dieťa zdravé so silnou imunitou ,mimochodom ktoru ničia tieto jedy už od útleho detstva...skús čítať aj príbalové letáky ,alebo aj prípady z reálneho života rodičov čo mali zdravé dieťa a po očkovaní už zdravé nebolo.Krasna ukážka pri očkovaní proti Covid 19...smrteľná choroba v súčasnosti kategorizovana ako respiračné ochorenie koľko naivných ľudí sa dalo pichnúť ??? A aj tak ochoreli s omnoho horším priebehom a čo sa ukázalo jujha respiračné ochorenie ,žiadna smrteľná nemoc,že?? Potrebovali ľudí vystrašiť ...čo sa im podarilo tak na 40% takže toľko k tvojmu sprostemu komentu na rodičov ,ktorí ľúbia svoje deti a preto ich neockuju,
@alicka850 inak mimochodom na kiahne sa neockuje ,je to nepovinné
@lenkamikusova no a ty budes mudra ako 2 radia, ked reagujes na temu z roku 2016 🙈 teba rodicia nelubili, ked si zaockovana? 😂
Este k tym intoleranciam, kedysi (rozumej 30 a viac rokov dozadu) nie ze intolerancie neexistovali, ale sa nediagnostikovali a nerobili sa na ne testy. Tvoj komentar su iba pozliepane kecy, ziadne realne % alebo cisla napriklad toho “enormneho” narastu alergii intolerancii a autizmu 🤦🏼♀️

@sisa1909 kucharky musia mat tzv. preukaz zdravotnej sposobilosti...ale či to zahrna aj očkovanie to neviem...