Moje dieťa bije iné deti v škôlke
Ahojte mamičky, mali ste tento problém niektorá. Náš malý bol od narodenia veeeeeeľmi živé dieťa. Do jeho dvoch rokov som sa nevyspala, bol v neustálom tempe. Teraz má 2 roky a 9 mesiacov, chodí do škôlky a tam bije iné deti. Som z toho nešťastná, skúšala som trestať, chváliť, nerozoberať... zatiaľ nič nepomohlo. Veľakrát som uvažovala z kade má tu agresiu v sebe. Bývame v rodinnom dome a o poschodie nižšie býva jeho sesternica ktorá u od narodenia robila zlosť (veľmi na neho žiarlia a žiarli doteraz). Momentálne sa ich snažím oddeliť čo sa ale nedá úplne. Mali ste niektorá doma malého bitkára? Poradte mi ako na neho aby si uvedomil, že "tadeto cesta nevedie". Ďakujem
@danusskaaa
prosim ta, ty preco vykricnikujes? sa to zle cita
ad, nevidim ziadnu naslednost na rozhovor, rozoberas ine veci ako my, nikto tu nic take nepise, ako vypichujes, takze sa snazis pohadat zrejme s nejakymi hlasmi v hlave
uz na mna nic neadresuj, sa mi to ani nechce citat, nemam potrebu ti nejak korigovat volnomyslienkarske usudky, co ty sama povazujes za nejaky rozhovor so mnou v suvislostiach, alebo co je toto
@maciatkolulu netusim, sa nastastie odstahovali a tieto deti su uz v skolskom veku, na druhom stupni vsetko
ja teraz taham tretie malinke :D a ten zatial fajn, celkom chapajuci chlapcek, ma dva roky a styri mesiace a musim dat bacha, aby som ho nezozrala :D
@sardinka336 ja viem ako to v školách chodí, sama som tam učila ešte pred nástupom na materskú 🙂 ...a moja dcéra nie je žiadne neviniatko - to priznávam. Decká sú rôzne, na niektoré stačí krivo pozrieť, na niektoré nezaberie ani krik, či trest. Druhá dcéra je úplne iná a počúva na slovo. Žiaden problém. Dnes som sa na staršiu v škôlke pýtala (lebo mi to nedalo) a povedali mi iba toľko, že deti už nebije... chválabohu, konečne pochopila. Akurát, že je neskutočne živá a neobsedí ani minútku.
Neboj nič, ja si s ňou dám rady, a kým pôjde do školy bude tak aby som sa za ňu nemusela hanbiť 🙂
Okrem dcérky mám ešte 2 mladšie deti a ver mi, že nie vždy sa dalo všetko ustriehnuť. 🙂 Poradiť by ste mali hlavne zakladateľke, lebo ona založila túto tému a doteraz sa unúvala iba jedna mamička...
Dcéra sa vie pekne pozdraviť, poďakovať, poprosiť, popýtať si niečo a to bitie zvládneme tiež ;)
Určite z nej teraz kvôli tomu nevyrastie, vrah, zlodej a kriminálnik. záleží mi predsa na tom aby s nej vyrástol dobrý a slušný človek, no niekedy to nejde zo dňa na deň ;)
@sardinka336 a @maciatkolulu máte pravdu v tom, že na ihrisko chodia rôzne mamky... aj také, čo na deti úplne kašlú a ťukajú si do mobilu. Toto našťastie nebol môj prípad, ak ste narážali na mňa. 🙂 No verte mi, že dalo mi niekedy zabrať ustriehnúť aj 1,5 ročnú dcérku a s veľkým bruchom v 8 mesiaci utekať za staršou. Jasné, že za každú bitku iného dieťaťa dostala po zadku a keď nepomohlo, zdrapila som obidve deti a išla s nimi domov 🙂 Niekedy iba stačilo, že som zavolala manželovi, ak bol doma a zobral domov iba staršiu.
Baby mám z vás dvoch pocit, akoby ste sa do mňa nepriamo pustili a verte mi, že sa mi to nečíta príjemne. Ja ako prvá som reagovala na otázku mamičky (zakladateľky) a toto vás asi naštartovalo... Chcela som mamičke napísať iba toľko, že aj moja dcéra "sa bila" a zlepšuje sa to.
Prečítala som si potom celú diskusiu a aj reakcie iných žien a je iba otázkou času, kedy tu zasa vznikne nejaka hádka, a niektoré si skočia do vlasov... ach jaj
@mirkava tym istym som si presla so synom + ine deti z mojho okoliA. Deti z toho vyrastli. Je to jeden z ich prejavov do toho, co predchadza uderu, vstupuje x faktorov - zalezi od temperamentu, povahy, situacie...
Deti potrebuju zistit ze vola sa nepresadzuje bitkou ci silou, ale su aj rozumnejsie sposoby. Len trojrocne dieta na to este nema kapacitu. Syn zistil, ze sa da aj vykecat z konfliktov, ci odputat pozornost druheho od toho co mu nechcem pozicat- okolo 3,5 roka, hoci na svoj vek vyborne rozpraval. On este proste na to v tej dobe mentalne nedospel. Tiez som si prezila svoje trapenia a uplne ta chapem🙂
Zasadne je iba byt nablizku, aby sa predislo nebezpecnym situaciam, vysvetlovat a snazit sa posobit na dieta, ono casom same pochopi. A velmi ho lubit, prejavovat mu lasku. Lepsiu radu ti nedam, iba vydrz a lub ho🙂
My máme rovnaký problém v škôlke s jedným dievčatkom. Tiež má okolo 3 rokov (neviem presne), a bije detičky. Údajne tak robila aj na ihrisku - ja som sa s ňou nestretla nikdy, lebo my sme chodili na iné ihrisko. Synček ju "vyfasoval" do triedy, kamoška sa chytala za hlavu, s kým to idú chodiť. Dievčatko deti bije, asi 2. alebo 3. týždeň dokonca náš malý doma večer plakal zo 2x, že nechce do škôlky, lebo to dievčatko ho bije, je zlé a nepočúva pani učiteľku. Ja som sa na to pýtala pre istotu v škôlke, či si to aj neskreslil, že konkrétne jeho zbila (lebo tak zase mohol to nejak aj pokrútiť - keďže deň predtým mi tvrdil, že mu skryla do umyvárky topánky - a to nebola ona, bolo to iné dieťa, náhodne som sa o tom dozvedela, lebo mi chceli volať, že nevedia nájsť malému topánky, a treba ísť s deťmi von - nakoniec boli v tej umyvárke) Pani učiteľka mi vravela, že vedia o tom, že dievčatko bije deti, sledujú ju viac, snažia sa, samozrejme, predchádzať tomu, riešia to (zrejme aj s rodičmi), ale že to ide dosť ťažko. Nakoniec sa to zlepšilo, čo sa nášho malého týka, a tvrdí, že jeho už nebije, ale že iné deti ešte bije a stále nepočúva pani učiteľku...
A na margo tých pováh - moja sa tiež v podstate nevie brániť, je už prváčka v škole, a nejak extrémne sa to nezmenilo. Našťastie, deti jej zle nerobia (ani jej nerobili) - ale to predbiehanie na preliezkach a spol. je u nej bežné, ako tu bolo aj vyššie spomenuté. A tiež napr. sa stalo, že jej robil zle chlapec, čo s ním sedela, štuchal ju, vyrušoval atď. Spolužiačka, čo s ním sedela predtým, si to nenechala, ale mala smolu, pani učiteľka videla len ju, ako mu to vracia. Nakoniec chlapca presadila k našej. Zopakovalo sa to, robil jej takto zle. Nechávali sme to týždeň-dva na dcérku, nech ide s tým za pani učiteľkou. Nešla - vyhovárala sa, že nemala čas, že zabudla atď. Ona je dosť že hanblivá. Ale vystupňovalo sa to tak, že jej popísal rukáv, natrhol Šlabikár - tak som šla za učiteľkou ja. Keby som to nechala na dcérku, tak neviem, ako dlho by to trvalo. Inak, mne povedal, že jej robil zle preto, lebo sa s ním nechcela rozprávať (cez hodinu) a že on sa chcel rozprávať. Rozsadila ich nakoniec (teraz robí zle ďalšiemu dievčatku), aj dcérke hovorila, že si to nemá nechať, že sa musí brániť, ak jej niekto robí zle. Neviem, do akej miery to zabralo - ale už raz bola povedať pani učiteľke, že im chlapci robia zle. Ale zase si neviem predstaviť, že by som ju nechala sa trápiť, kým sa odhodlá s tým niečo robiť - keďže jej napr. počmáral zošit, a kým ostatní písali, ona gumovala to popísané, a potom nestíhala písať. Takže nie každé dieťa sa vie jednoducho vyburcovať k nejakej obrane, nie to ešte vrátiť druhému.
@dismonika vieš čo mna to nenaštartovalo len tato tema sa tu opakuje kazdu chvilu...ja takeho problémi nemám lebo moja dcera si rychlo odvykla mna bit - mna to boli takze som capla aj ja jej s tým ze či jej to je prijemne tak ak ano budem ju capat aj do večera..no myslíš ze jej to bolo prijemne? Nebolo a tak pochopila.
@katrinka8 toto ja uz zo zasady nenechavam len na učitelku ak sa to opakuje a vidim ze sa to nerieši. Pridem do školy a poviem dcere ,,ktory je to chlapec čo ti robi zle?,, Ukaze mi, ja pridem a poviem mu ze nechcem viac vidiet ze mojej ,,Enofke,, robi zle a decko pozerá jak péro z gauča....a funguje to na 99,99%.zvlášť na prvom stupni ...cudzie deti sa dospelých stale boja, nevedia čo od nich čakat. Nechodim za deti orodovat ani riešit situácie ale toto sa mi osvedčiloked sme raz mali problém a bolo po probléme a nie čakat kym sa učitelka zobudi a začne milostivo niečo riešiť.
Ak sa jedna o dieta malicke - dvoj, trojrocne, tam sa este da predist situacii, zabranir tomu, aby dieta niekoho udrelo, bohuzial nie vzdy, lebo deti je vela. Ale u malickeho dietata to moze byt sposob nadvazovania kontaktu s inymi detmi, alebo upozornovanie na seba. Tteba ho naucit a dorazne mu dat najavo, ze takto nie. Ak sa jedna o starsie dieta, skolaka, tam by mali byt pravidla ovea ovela tvrdsie. Dieta v tom veku uz vie, co a ako, nech si s.nim rodic ueobi poriadok, lebo bude vylucene zo skoly. Nekompromisne. Inak tiez sa nam osvedcilo zajst do skoly a o dva roky starsiemu rozvirencovi dat jsne najavo, zs mensim detom ublizoval naposledy.
@sardinka336 Jasné, že na mňa a na manžela si nedovolí, lebo by vedela, že čo bude nasledovať 🙂 A preto mi záleží na tom, aby sa pekne správala aj k deťom. Určite nedovolím to, žeby boli na moje decko v škole šťažnosti. Určite ako pedagóg vieš, že tie učiteľské decká sú ešte častejšie "prepierané" ako tie neučiteľské 🙂 A hneď by sa každý obul do mňa, že s vlastným deckom si neviem urobiť poriadky a druhé chcem vychvávať.
Popravde som sa aj obávala, že aká bude jej reakcia (staršej dcéry), keď sa jej narodí braček (má skoro 8 týždňov), no ona ho zbožňuje (aj mladšia) a nedali by ho ani za svet. Na neho zatiaľ nežiarli a už mladšia vôbec nie.
Teraz na ňu idem taktikou, že keď ublíži sestre alebo inému dieťaťu, musí sa ospravedlniť a dotyčného/dotyčnú objať alebo pohladkať. A trvám na tom, kým sa tak nestane.
Ako si písala, môže ísť aj o vyžadovanie si pozornosti. Ona sa zmenila príchodom jej sestričky na svet a vždy keď som sa s mladšou hrala v piesku (staršiu piesok nebaví), tak išla za deťmi a štuchla nejaké. Vtedy som nevedela byť na dvoch miestach naraz, alebo udržať obe deti na jednom mieste.
Čo sa týka témy, ktorú založila mamička chlapčeka - tak nesledujem často tie diskusie, no toto ma zaujalo, lebo aj moja staršia sa v lete podobne chovala. No mamku zakladateľku to očividne trápi a asi si fakt nevie dať rady, keď žiada o pomoc. Tu by som sa asi poradila a porozprávala s tými učiteľkami, keď na malého skúšala fakt všetko a nič neplatí.
Ináč veľmi sa mi páči ako tu napísala jedna mamička, že aj jej syn bol taký v tomto veku a tiež skúšala kadečo, až musel na to sám "mentálne dozrieť" a teraz je to už OK 🙂 Sme tu na koníku od toho aby sme si poradili a pomohli. ;)
@lululilien malý aj hryzal iné deti a aj nad. Boli sme u psychologicky, dala nám niekoľko rad ktoré zabrali a prestal ešte pred nástupom do škôlky. V škôlke to začaloznova. Má dobrú učiteľku ktorá už zistila ako na neho ale ochorela a dva dni zastupovania sa zmenili na hrôzu. Mám ho teraz doma a má záchvaty placu. Nemali by mať učiteľky v škôlke nejakú psychologicky prípravu? Veď nie všetky deti sú a ako anieliky
@mirkava ved oni maju..... a co tie deti, co placu, lebo ich tvoj kuse napriklad?😉 ako nie v zlom, ale predsa dieta ma v prvom rade vychovavat rodic, potom by aj ten mal mat predprivu z psychologie....
@maciatkolulu áno rodič preto sme boli u psychologicky a riešili. Bohužiaľ v škôlke na neho nemám dosah tam je to na učiteľke a jej zlá reakcia spôsobí ešte väčšiu agresiu
@mirkava ahoj... precitala som si len tvoj uvodny a teraz posledny prispevok...
no - ono kazda ucitelka ak ma nato skolu tak vyvojovu psychologiu by mala mat v skole - cize vzdelanie tam je... fakt je ze ked ma deti 20 tak sa jej 1 bude vychovavat tazsie ako rodicovi daneho dietata...
Moja skusenost - moja dcera a aj syn su obaja velmi zivi a vzdy boli - obaja mali vo veku medzi 2-3 rokom tendenciu bit ine deti... ale nebili! v momente ako som videla naznak takehoto spravania tak boli z kolektivu brany mnou a bolo im jasne vysvetlene ze taketo spravanie nebudem tolerovat - normalne hranice... mozno 5-6x prebehol pokus o dane spravanie - vzdy nasledovala z mojej strany rovnaka reakcia - prec od zabavy, prec od deti a vysvetlovanie... Zabralo to... Spravanie sa opakovalo u syna ( teraz mal 5 ) este asi 2x vo vyhrotenych situaciach - reakcia opaet rovnaka, z mojej strany uz o dost prisnejsia - trest byt sam na asi 30 minut... Moje deti su velmi socializovane a miluju kontakt s inymi ludmi cize forma trestu odnat im takyto kontakt na nich zabera najlepsie - ty musis vediet co zabera na tvoje dieta a podla toho mu urcovat hranice... vo veku 2-3 roku musia byt tie hranice podla mna velmi vyrazne a jasne - dieta si vtedy buduje osobnost a vytvara navyky...
ak sa ti ucitelka stazuje je opaet aktivita na tebe - musis svojmu synovi vysvetlit ze to spravanie v skolke nie je dobre a nie je ok ani pre teba - ucitelke daj kludne typy co na tvoje dieta najlepsie zabera - predpokladam ze sama si zhorsovat situaciu nebude a tvoje rady ak budu fungovat pouzije...
@mirkava ja si myslím, ze asi tu psychologicku pripravu by mali mat v provm rade nastavajuce matky...a čo ze ti doma plače? Tak to rieš...a nečakaj na učitelku. Prečo plače? Len tak? Je mu niečo luto...mna to ani nebavi to tu z vas tahat ako z chlpatej deky. Dieta ma zvyčajne dovod prečo plače a tie čo vedia hovorit to mozu vyjadrit, nakreslit...sadnut si s nim a rozpravat sa alebo odputat pozornost a rozptylit ho nejakou hrou, čitanim knizky..a su deti ako moja dcera ktora plače, sedim pri nej na posteli a pytam sa jej a ona proste len chce plakat a nepovie, ticho ako partyzán...vtedy jej poviem, ja budem tam a tam a ked sa chceš o tom rozpravat tak pridi, ked nie tak ti nemozem pomoct, bodka, punktum, šmitec..vybavene. Tak ale ona ma 7 rokov takze tam je to zase ine.
@sardinka336 ja viem prečo plakal a ako som už písala riešim všetko a dokonca sa obrátim aj na odbornú pomoc. Ty nevieš čo riesis tvoje deti sú anielikovia tak nedávajte rady keď nemáš skúsenosť.... Pa
@mirkava tak s tym stiskanim by som bola tiez opatrna, pretoze nie kazde dieta ma rado, ked ho druhe objime a navyse ked ho predtym rafol, alebo nieco podobne.....automaticky sa moze zaca branit a odstrci previnilca a uz mozu byt opat v mele😉 ucitelky su ucitelky a rodicia su rodicia, ani na zakladnej skole nebude mat vuse tu istu ucitelku, proste ked robi zle, tak robi a ostane patricny trest, ktory sa mu nepaci, to je jasne, to, ze bol predtym zvyknuty na iny sposob je pekne, ale.... Ver tomu, ze rodicia deti, ktrorym tvoj ublizil tiez nie su nadseni, ked doma place dieta, lebo nechce ist dajme tomu do skoly . priklad, chodia sa stazovat ucitelia do skolky, ta to nasledne riesi, co je samozrejme s tym co ataky sposobuje. Snad ti ho nezbila😉 A pokial mate vaznejsi problem, tak to treba riesit dalej.
@maciatkolulu pozor!!! Nie predtým rafol!!!!! Ak rafne tak už len odísť a vysvetľovať. Zastaviť agresora keď vidíme že má úmysel ublížiť
@mirkava teraz trochu nerozumiem, piseme predsa o skolke, tam asi nieco vyvadza a kuse a tam realne ucitelka nemoze stat pri jednom divoskovi a hladiet, kde si chce kusnut😉 Alebo som nieco nepochopila?
@maciatkolulu ako ja tu metodu objatia vyuzivam tiez - moja ked mala hysaky tak to bolo jedine co na nu zabralo... a jasne ze sa nechcela vtedy mojkat🙂 stacilo ale drzat chvilu dlhsie a ukludnila sa a uz sa aj ona mojkala... ( takto som si vychovala 2 mojkadla... aj ked to 9rocne uz v skole nechce lebo to nie je COOL 🙂 )
suhlaism ale ze v skolke sa tieto pokusy na detohc uplatnuju omnoho tazsie ako doma... preto aj pisem ze tie hranice treba nadstavit doma a ked je nejaka recidiva v skolke tak tvrdo opaet zasiahnut - ja preferujem spolupracu rodic ucitelka... ak toto ale nefunguje tak je to na rodicovi...
@dai aha, ale ja som to pochopila tak, ze dotycny utocnik, ma ist pomojkat tu svoju obet...😉
Vies, ale problem nastava vtedy, ked si rodic povie, ved ucitelka je povinna atd...
@mirkava čo sa týka toho hryzenia, tak to robil aj môj bratranec, keď bol malý - 3 ročný. Nič na neho neplatilo, až kým ho jeho matka tiež neuhryzla do zadku tiež (niekto jej to poradil). Odvtedy to prestalo. Teraz má chalanisko 15 rokov, je veľmi šikovný, chodí na 8 ročný gympel a učí sa najlepšie z triedy. Správanie tiež super.
A keď smiem vedieť, aké rady ti dala psychologička? Rozpráva tvoj malý? Moja dcéra začala lepšie a zrozumiteľnejšie rozprávať, až keď žačala chodiť do škôlky. Dovtedy len málo a slabo - nech som sa snažila akokoľvek. Teraz už povie, čo chce, čo cíti a je to lepšie. Často teraz za mnou chodí a uisťuje sa otázkou: "Či ju ľúbim", hlavne keď sa venujem mladšej. Vtedy si ju pritúlim, pohladkám a už je dobre. Možno to bol všetko prejav žiarlivosti na tom ihrisku, lebo vonku skôr mohla niekomu urobiť nazlosť a tak na seba upozorniť - "že haló aj ja som tu." A tým pádom jej aj vyhovovalo, že sme išli domov z ihriska, lebo išla aj mladšia. Snažím sa obe dcérky zapájať aj do rovnakých činností, no sú to úplne rozdielne povahy - a toto je niekedy náročné. Momentálne u nás funguje pomáhanie so starostlivosťou o bračeka :D :D :D Livka ty dones plienku a sudokrém a Natálka ty dones cumlík a deku ;)
@dismonika hlavne, ze uz nekuse😉 to by bolo dost zaujimave, inak mas to teda pekne divoke 😉, mat po sebe takto tri deti, fuuuu, podla mna zohrala pri velkej hlavnu ulohu ziarlivost, to je uplne normalne a prirodzene a je uplne jasne, ze pri dvoch, teda valstne uz troch detom nemozes behat vkuse za zadkom tej najstarsej diablicke😉to by si sa musela dat naklonovat ako sagan v reklame😉 Nuz drzim paste
@maciatkolulu tak ono je teraz zial taka doba ze rodicia si na jednej strane myslia ze vsetko ma ucit ucitel na druhej mu do vsetkho chcu frflat🙂 som akurat v Meine Psychologie citlaa taky super clanok pred tyzdnom - v zmysle ze rodicia maju prestat kecat ucitelom do ucenia lebo to dost skodi ich detom... som si hned na MK a mnoho diskusii tu spomenula🙂
@mirkava no vidiš tak rieš prečo plače, ja mam dost skusenosti určite viac ako ty ale to je jedno a ako hovorim najťažšie je pracovat s rodičmi a nie s detmi..😝
typ pre mamky ktore vedia po nemecky:
https://www.psychologie-heute.de/news/familie-e... super clanky su tu...
@sardinka336 - našťastie až takto ďaleko to nezašlo, že by som vyslovene musela takto zasahovať. Chvalabohu, stačilo rozsadiť. ale keby bolo zle ozaj, tak by som asi zasiahla sama, keby som videla, že učiteľka nerieši.
Ja by som skôr ale potrebovala nejaký "návod", ako dcérku naučiť sa brániť proti takýmto pomerne bežným "zle robeniam" (nemyslím také, že by proste vyslovene už išlo o také to násilné zlo, že si ju niekto vyberie a ide jej vyslovene zle robiť, či nebodaj šikana), že aby vedela povedať proste len Prestaň, nerob mi! a pod., alebo aby teda vedela aj učiteľke, družinárke prípadne povedať, že jej niekto robí "zle" - je dosť hanblivá, tak toto nejako riešiť. Hoci sa to výrazne lepší, ale i tak... Synček je v tomto taký, že on si nenechá, keď čosi mu niekto robí, čo sa mu nepáči, vie slovne sa ozvať. Bože, píšem ako Maďar 😀
Mne dnes syn uz v 2 rocniku povedal ze jeho spoluziacka co s nim sedi povedala ze ak mu neda pastelky tak mu bude robit zle syn jej povedal ze nie a ona ho kopala tak jej tie ceruzky pozical na vytvarnej mu obrus vytrhla z lavice vsetko si povylieval.no strasne ako sa tie deti spravaju alebo dalsi ho drzi pri stene a pokial ho nebude nosit ho nepusti.a to su 2 ci co si vymyslia ked budu starsi ved to uz je zacinajuca sikana.
@maciatkolulu to ti poviem je to náročné :D 3 detičky za 3 roky - no nevymenila by som ich za nič na svete, ani tú mojú žiarlivú čerticu ;) Teraz behám za nimi všade ako namydlený blesk a popôrodné kilá už išli dávno dole + aj 5 ďalších. No keď začne behať aj malý, to ešte len bude zábava 🙂
...a keby som mala možnosť vrátiť čas o 3 roky späť, rozhodnem sa tak isto, aj napriek tomu, že už týždeň nespíme kvôli malého kolikám, prostredná objavila čaro šuflíkov a skriniek (komplet všetko vyhadzuje) a u najstaršej riešime, kto má pipíka a kto má pišulu a prečo ;)

@celasapremenim predpokladam, ze dotycny anielik bude chodit do sukromnej skoly....