icon

Nastúpenie 1,5 ročného dieťaťa do škôlky, nie do jasiel

petrassvk
12. jan 2016

Ahojte mamky, sme v takej nestandartnej situacii a zaujimal by ma vas nazor. Ja aj manzel sme zamestnani a kedze u nas v okoli nie su ziadne jasle, vozime denne maleho (1,5 roka) do zariadenia v meste od nas 23km. Nie je to extra pohodlne ale zvykli sme si. Su to sukromne jasle, ozaj sa nam tam paci a malemu tiez, pi par tyzdnoch si zvykol aj on, vobec neplace a opatrovatelky ma rad. Pytala som sa v skolkach u nas ci beru aj mladsie deticky, vsade bola rovnaka odpoved ze az od 2 rokov, kedze zariadenie nemaju prispisobene podla zakona pre mladsie deti.Svokra prisla teraz s tym, ze ma znamosti a maleho teda vezmu do skolky blizko domu aj hned. Na jednej strane super, na druhej sa obavam. Som do konca tyzdna na sluzobke, nemozem sa tam ist pozriet a popytat tak mi to vrta v hlave. Ak podla zakona nie su prisposobeni malym detom, ako ho tam mozem dat? Skolkari chodia na vychadzky, ale ako pojde taky drobec, co si robi co chce? Co ho daju na voditko? Mozu spolu vychadzat deti nerovesnici? A co hracky, tiez su vekovo hranicene. Plienky vraj problem nie su. Som z toho vedla a svokra sa uz uraza, ze ju ztrapnim, ked teraz odmietnem. Rada by som usetrila tu kazdodennu cestu no za aku cenu? Kym sa dostanem k realnym odpovediam, viete sa so mnou podelit o skusenost, ci nazor, pripadne na co si dat pozor?

Strana
z2
trdelnik234
12. jan 2016

@nyusika Sponzorskym darom ci ako? A vsade je to tak,ci len v okresoch, kde je vyssia porodnost?

sardinka335
12. jan 2016

Pod 2 roky nezoberu. do štátnej ..,,nebojte,,. 🙂

trdelnik234
12. jan 2016

@sardinka335 dufam, uz len kvoli tomu dietatku. Ako mne je to jedno, ja miesto v slovenskej skolke teraz nepotrebujem, len som z toho taka prekvapena. A nemam rada take, ze "po znamostiach" , pretoze niekedy je to dvojsecna zbran. To len na margo toho, keby si niekto myslel, ze zavidim tym, co takto usetria.

petrassvk
autor
12. jan 2016

Dievcata, svokra mi povedala, ze ked sa za riaditelkou tak jej dala rovnake stanovisko ako mne a potom zrazu na chodbe stretla kamosku ucitelku, ktora im skocila do reci, ze "jasne, ja ho vezmem do triedy" a na to riaditelka zmenila rec a dala jej do ruky formulare. Svokra vravi, ze je to vyborna ucitelk, no podla mna bude skor vyborna kamoska. Neviem sa dockat, kedy pridem domov a pojdem tam, pretriast vsetky nalezitosti. Je to normalna statna materska skola. Maju tam deticky od 2 rokov, ale neviem aka je u nich oficialna vekova hranica. Nas drobec urcite nie je z tych "kam polozis, tam najdes". Spinka uz sice len raz denne, ale nie v postielke pre velke deti. Svokra teraz na moje naliehanie klopi usi a navrhuje sukromnu matersku skolu, ze aj tam ma kamosky. Samozrejme, ze matersku by som vyuzila najdlhsie, no praca vola a v podstate aj maly vyzaduje kolektiv. Chodievali sme do centier, medzi deti, tam sa tomu tesi, ale presne ako niektore pisete- medzi starsimi moze byt outsider, pomalsi, menej zrucny atd. Teraz nam vie aj trucovat, no nedaj boze by sa tapkali po hlavach zo vzdoru, nechcem si to predstavit. V jasliach sme deti pozorovali cez okno s muzom. Jedna ucitelka na 3 deticky, a vsetky sa este hraju samostatne, maximalne sa na seba usmievaju, lebo kolektivna hra este len zacina nadobudat tvar. Ach jaj, sipim doma hadky... Tesim sa, ze mame rovnake nazory

mirkaaa80
12. jan 2016

@petrassvk presne ako hovoris, v jaslickach je starostlivost ooooovela vacsia, a maly je este naozaj malinky. Ta skolka je prisposobena pre deti od 3 rokov. Ak maju v triede mensie deti, musi tam byt vacsi pocet uciteliek, a neviem teda ako si chce zobrat ta ucitelka na svedomie tvoje male dieta, akoze maju nadbytok uciteliek, alebo sa bude venovat iba tomu malemu na ukor riadnycb skolkarov? Ja by som to urcite neurychlovala, netreba to silit, nech sa pekne pomalicky uci to, co ma. Ja by som sa naozaj bala dat tak male dieta ku skolkarom, a je jedno ci to su 3rocni alebo predskolaci!!! Co ak mu nejako ublizia, zhodia zo schodov. Robim ekonomku, uctovnicku v skolke kam chodi maly, takze trosku viem ako to tam chodi a preto hovorim jednoznacne NIE!

loginexistuje
12. jan 2016

@petrassvk ak zoberu do statnej skolky dieta pod dva roky / a teda skolka musi odvzdavat zriadovatelovi podklady o nastupujucom dietati a tam je datum narodenia ... tak porusuje zakon a hrozi jej za to postih. Teda riaditelke a neviem teda ci ona je ochotna riskovat ze pride o pracu. Dalej je prijatie takeho dietata na ukor ostatnych deti ja ako matka co ma v tej skolke dieta by som sa oficialne na to stazovala ze to tvoje prijali. V skolke ma jedna ucitelka 20 deti a len cez obed su dve ...

cele to je divne a skor z kategorie sci fi

timea7
12. jan 2016

@nyusika ak si riaditeľka dovolí zobrať do materskej školy dieťa mladšie ako dva roky, musí si byť vedomá toho, že porušuje zákon. Ak by som mala svoje dieťa v triede, kde je prijaté takéto bábätko, tak by som okamžite za riaditeľkou vyštartovala. Ak by som nepochodila, tak by som na to išla cez radu školy, zriaďovateľa, aj školskú inšpekciu. Učiteľka, ktorá má v triede 1,5 ročného chrústika, sa nemôže plnohodnotne venovať ostatným deťom, aj keby chcela. Ak sa niečo stane v triede, kde je takéto drobča, riaditeľka by sa z toho nevykrútila. Možno je v situácii, že má tak málo detí, že sa snaží urobiť čokoľvek, aby škôlku udržala nad vodou, toto ale nie je cesta, ale porušenie vyhlášky a závažné.

sardinka335
12. jan 2016

Ja velmi neverím tomu že riaditelka štátnej MŠ vedome a dobrovolne porušuje zakon alebo vyhlašku. Ja som tiež kamoška ,,s kade kým,, kedze som robila v školstve...aj som jedno dievčatko pomohla dostať do 1. ročnika ZŠ lebo ich neprijali inde a u nás sa uvolnilo miesto ale všetko bolo ,,lege artis,,. Ani najväčšia kamoška si porušenie zakona a sťažnosti rodičov nezoberie na triko...ak je to v ramci zakona a dieťa splna podmienky tak sa da aj ,,čachrovať,, ale inak...a ešte tu pisatelka píše ze citujem: Dostaneme riadnu zmluvu, cize to nie je "na cierno" vtlacit dieta. Tym si teda beru velku davku zodpovednosti, ja im to pojdem pekne prizvukovat, ked sa vratim domov. - aku zmluvu dostane v štátnej školke? Fakt nechapem....

timea7
13. jan 2016

@sardinka335 mne tu tiež kopu vecí nesedí, zmluvu môže dostať len v súkromnej materskej škole alebo v nejakom detskom opatrovateľskom centre. Pochybujem, že by sa našla riaditeľka, ktorá by takýmto spôsobom riskovala a úplne pochybujem, že by sa našla učiteľka, ktorá by si takéto malé dieťatko do triedy zobrala. A určite by som neťahala dieťa zo zariadenia, kde sú tri deti na jednu dospelú osobu a kde je dieťa šťastné do zariadenia, kde je niekedy učiteľka na všetky deti celý deň s výnimkou vychádzky, sama (ak tá druhá ochorie). Veď o rok, rok a pol pôjde do škôlky tak či tak.

sardinka335
13. jan 2016

@timea7 jasne ze je to nejaky ,,ofajč,,. potom ze diskusie maju 10 strán lebo kým sa pride k ,,meritu veci,, tak sa dva dni diskutuje...

timea7
13. jan 2016

@sardinka335 a zakladateľka čuší, ale MK žije 😎 😎 😎 , no kto je chorý, alebo sa zotavuje, tak mu aspoň prejde čas 😎 😎 😎 ...ešte týždeň doma a už ma začnú baviť aj témy - Môžem byť tehotná? 😀 😀 😀

trdelnik234
13. jan 2016

@timea7 baby, ja sa priznam bez mucenia,ze ja som na koniku aj v office, na tajnaka, ale som. Daco porobim, obvolam, a sup kuknem, ze co nove. Doma by som si na to cas urcite nenasla. 🙂

naty_s
13. jan 2016

@petrassvk Ahoj, mam podobnu situaciu. Mala ma 20 mesiacov a vozim ju do sukromnych jasli 20 km. Skolku mame oficialne od 3 rokov za domom. Beru vsak aj od 2 rokov, ak maju kapacitu (dieta do 3 rokov sa rata za 2 deti, tak preto).
Ale urcite by som malu neprelozila, aj ked by ju uz pomaly vzali. Ako uz pisali niektore baby. V jasliach sa prisposobia aktulanych vekovym potrebam, zvykla si, ma sa tam super. Necham ju tam az dovtedy, kym sa bude dat 🙂

timea7
13. jan 2016

@trdelnik234 no a čo? Veď to je fajn, ako psychohygiena. 😎 Ja tiež keď niečo robím, jasné, že nie v MŠ 😀 😀 😀 , tak sem odbieham, lebo sa nedá sústrediť na jednu činnosť dve, tri hodiny v kuse bez prestávky.

petrassvk
autor
13. jan 2016

Asi som sa sa zle vyjadrila s tou zmluvou. Dostali sme ziadost a kadejake papiere na vyplnenie, tak som len dedukovala, ze tam bude aj zmluva. Mame ju teraz v sukromnych jasliach, preto mi to prislo automaticke. V birokracii sa neorientujem. Ja osobne som tiez proti a vase prispevky mi velmi pomozu pri hadke co bude doma 😁 hoci je vec jasna ako facka. Bohaci nie sme, aby sme uplne bez problemov sa rozvazali taku dialku denne, hoci je to zvladnutelne a maly preto v jasliach odsedi od 8:30 do 17:45. Jasle su ale jasle. Pani riaditelka v jasliach manzelovi hovorila, ze nas drobec potrebuje jedny ruky, ale ze nam da skusobnu dobu ak to chceme vyskusat. Velmi tolerantna osoba, no ja nechcem. Baby vdaka

trdelnik234
13. jan 2016

@petrassvk Tak drzim palce, nech rozhovor so svokrou prebehne v pohode. Inak celkom nechapem, ze pises, ze s rozvazanim 23 km 2x denne mate naklady a ze skolka by toto vyriesila. Akoze je mi jasne, ze benzin nemas zadarmo, len som si myslela, ze byvate na dedine ( tam, kde je skolka) a ze maleho davas do jasiel v meste, kam dochadzas do prace. Tym padom mi logicky vyslo, ze rano odchadzate do mesta minimalne dvaja plus manzel, ak zacina rovnako. Ci nie? Ak by to tak bolo, tak vydelis naklady na dopravu dvoma. Pripadne ponukni odvoz za peniaze niekomu z dediny, kto ma rovnaku pracovnu dobu a nema k dispoziciu auto, kebyze na teba svokra vytiahne ze "zbytocne benzin palite". Co by sa zmenilo, keby bol maly na dedine v skolke? Rozvoz do mesta rano by sa nekonal? Ci ako? Pozri, ak ho das do skolky, mozno usetris benzin, ale ak ho tam nedas, usetris si problemy. V podstate uz si rozhodnuta, tak trvaj na svojom, je to tvoje dieta, tvoja zodpovednost. Napis potom ze ako to dopadlo. Inak aj moja mala chodieva domov okolo siestej, vynimocne okolo piatej.

timea7
13. jan 2016

@petrassvk no teraz spomínaš opäť jasle, tak ide tvoje dieťa do ďalších jasieľ, alebo škôlky, alebo som niečo prehliadla? A nechápem, prečo by mala byť u vás hádka, manžela hádam pomocou logických argumentov a osobného šarmu presvedčíš 😉 a svokre poďakuješ a povieš, že ste sa rozhodli inak. Bodka. Nie si povinná niečo vysvetľovať.

adka31
20. jan 2016

@petrassvk MS by porusila zakon a to sa teda sakra cudujem riaditelke, ze si toto chce zobrat na triko( ale dobre, jej vec), ale viac sa cudujem Tebe, ze nad takym niecim vobec uvazujes.
posem to z pohladu ucitelky MS. preboha, ja mam doma 23 mesacne dieta a nedam ho do skolky, hoci v nej robim, teda momentalne som na MD. nezvladal by cinnosti a denny rezim v skolke. tak ako moze toto zvladnut rok a pol rocne dieta????? ochhhhhhhh

Strana
z2