Nepáči sa mi postup lekárky, čo mám robiť?
ahojte. Dnes moj malý 16mesačný syn dostal ráno teplotu. Nejako som to neriešila, keďže už to mal v spojení so zubami. Ale včera trocha fúkalo, boli sme vonku a malý sa mi oblial džúsom, tak som si myslela že aj z toho to môže byť. Dala som ho spať doobeda a keď sa zobudil, strašne plakal...telota 39, no zľakla som sa a bežala k doktorke. Pozrela, vraj zapálené hrdlo, ale uvidí čo mu dá, spravila mu CRP (mimochodom musela som zaplatiť 4,50) vyšlo mu nízke (vraj8) a aj tak mu ATB dala, už ani neviem koĽké v poradí za jeho život...aj som sa jej na to spýtala že prečo mu dáva ATB -penbene a ona že to už zajtra by mu mohla vyskočiť hodnota, že ona to vidí ako začínajúcu angínu. No chápete to???na čo mu potom brala krv z prsta a robila ten test??? ja už ničomu nerozumiem...inak neviete ako to je s podaním diazepamu? dala som mu polku o 16.00 a teraz o osmej ešte asi štvťku...hneď zaspal...davala som mu zábaly, vkuse mi spí..cez deň mal 40 teplotu..mám taký strach...a nervy na doktorku, čo si o tom myslíte???
ahojte zaujala ma tema o diazepane, mne presiel zarukov a rada by som ho mala preventivne po ruke doma, mala som taky cipok v takej tube,ale ten mi dali na pohotovosti, teraz som sa na to pytala lekarky ci by mi ho nepredpisala aby som ho doma mala pre pripad, no ona povedala,ze mi vie predpisat len cele balenie a to vraj nemoze, ze ak potrebujem len jeden-dva kusy tak jedine na pohotovosti si pytat, no ale tak nemam "cestu" na pohotovost 🙂 tak ako sa k nemu dostat?volne mi ho asi nepredaju, ze?
@anavila, verila by som 6temu zmyslu, ja som zmenila lekarku a nelutujem
@annalena a keď sa už objavia tak čo? Synovec dostal krče v zábale pri zbíjaní teploty, začalo ho celého krútiť, ťahalo mu jazyk dovnútra, skoro nám zomrel pod rukami, našťastie sme v tom strese nejako podali prvú pomoc a prebrali ho. Bolo to strašné, nikdy by som to už nechcela zažiť. Tak pri teplote nad 40, ktorú sme naozaj zrážali deň a noc, tak diazep. podám. Veď to nedávam každý deň. Naozaj sme teraz podávali možno po 1,5 roku. A predtým sme ho podali možno 2x. Lebo hoci dcéra bola minulý rok často chorá, ale teploty mala max. nad 38 a dali sa pekne zrážať sirupmi ( ak stúpalo vyššie).
@adelaine myslim, ze o diazepame co to viem, jeho indikacie aj kontraindikacie, kedze s nim denne robim 🙂 a ano, mas pravdu, rektalne podavanie je pomerne rychle, do par minut. preto ma zmysel ho mat doma ak uz boli v rodine krce a podat ho rektalne dietatu pri krci. ale ak som to dobre pochopila, tak baby tu podavaju preventivne tabletky, ci 😕
@smarti ak sa objavia treba podat rektalne diazepam. pokial viem, tak na febrilne krce zatial ziadne dieta nezomrelo. viem, ze to vyzera strasne, videla som ich niekolko a pre rodica to musi byt este horsie, cize chapem vas strach 😔
nechcem sa tu hadat ani nikoho presviedcat, zaujala ma vsak tato diskusia, preto som si nasla par odbornych clankov o tom, ale nenasla som nikde ziadne odporucanie, aby sa detom, ktore krce nikdy nemali, podaval preventivne pri teplote diazepam. ak niekto nieco take nasiel, rada si to precitam 😉
@smarti - ten cipok reaguje behom par minut a uvolni ten krc. Treba ho len mat doma (aj my mame v chladnicke, snad nikdy nepouzijeme). Treba vtedy dohliadat hlavne na to, aby dietatu neopuchol jazyk a dychalo.
moj mladsi syn mal ferbilne krce a to mal teplotu 39. Dr nam tiez dala diazepan ako prevenciu pred krcami ak by niekedy este mal take vysoke teploty,nastastie za 2 roky odvtedy nemal tak vysoku teplotu, ale nikdy by som po tejto skusenosti necakala s podanim diazepanu az pri ferbilnom krci.
@zuzkap2 zuzi u vas je uz situacia ina, kedze tvoj maly tie krce uz mal, tam uz je viac nazorov, ktore sa priklanaju tymto detom preventivne diazepam podat. hoci su aj studie, ktore to ani vtedy neodporucaju. ale to uz je asi vec kazdeho pediatra, ktory dieta najlepsie pozna, ako sa rozhodne.
ale davat vsetkym detom preventivne pri teplote diazepam, to fakt neviem, na zaklade akych studii niekto nieco take odporuca.
@elinka27 lekarka ti ho moze predpisat, ak mate v rodine skusenosti s FK. ja som ako mala feb. k. mavala a brutalne, takze pri starsom synovi som sa na to preventivne pytala a dostala som plne balenie tub na rektalne pouzitie, pre pripad potreby. nastastie som ich nikdy nemusela pouzit. ale dva krat sme mali namale.
a ostane maminy co tu mudrujete ze by ste nedali diazepam, to svedci len o tom ze ste to u vlastneho dietata nezazili.
ak tam realne krce hrozia, je lepsi diazepem ako poskodeny mozog. kazde lieky maju kopu vedlajsich ucinkov, a deti ich jedia.... treba ich davkovat preto s rozumom. kto sa stava do opozicie za kazdu cenu, nevie o com hovori, eventualne tom nic nevie. podobne ako s ATB.niekedy ich prosto treba. nie ako jedna mamina co tu pisala ze mala od dr. potvrdene zapal usi u dietata co je fest bolestive, ale ATB nedala, lebo vsak staci sirup na teplotu... chuda dieta si to odtrpelo, a ona priznala ze usi nikdy zapalene nemala. takzde bolest si ani nevedela prestavit.
skutocne ma udivuje, ze su tu maminy co maju dve aj viac deti, ale o ich starostlivosti nevedia skoro nic, len spekuluju a odsudzuju.
@annalena
Súhlasím,a ani ja sa nechcem hádat.
To je zaujimave, moj manzel je doktor na zachranke, ale diazepam je u nas tabu. Febrilne krce - to je podla mna velmi komplikovana otazka - v 11 mesiacoch sme utekali do nemocnice - postup prijatia dietata, ktore uz prestava vnimat okolie, je na Kramaroch velmi zaujimavy... Skratka - podla opisu to vyzeralo na febrilne krce, dokonca si to cez telefon myslel aj moj manzel, ale ziadny diazepam nespominal. Maly mal teplotu, davala som mu klasicku kombinaciu paracetamol/ibuprofen. Ale v podstate to dobre zaberalo, takze stacili aj 6-hodinove intervaly. Pil dostatocne. Bolo vsak leto a pomerne teplo, tak rychlejsie dychal. Az po dlhsom case som zistila, ze tie krce asi museli byt z toho. Asi by som mu nejaky diazepam podavala uplne zbytocne. Ale je zaujimave, ze vsetci hned hovorili o febrilnych krcoch a toto nikoho nenapadlo.
Dnes vela doktorov straca prehlad, bud toho maju vela, alebo su nejaki nedostudovani. A tak sa poistuju. Mnohymi ockovaniami, zbytocnymi ATB. Kazda mamina si musi nakoniec sama rozhodnut, co spravi, dieta je v jej rukach, ale nemyslite si, ze preventivne podanie diazepamu zostava bez ucinku. Detske telo si s mnohym vie poradit, len mu treba dat moznost. Mnohe deti spia v zavretych nevyvetranych izbach, teplota nad 25 stupnov a este prikryte perinkou. A ked ochoreju, tak ich rodicia nadopuju vitaminmi, probiotikami a este navrch liekmi.. Vsak dnesne deti mozu mat tak kvalitnu stravu, ze ich telo si s vacsinou beznych chorob musi poradit!! Osobne by som doktorku, ktora mi preventivne naordinuje ATB- lebo sa to moze zvysit - urcite vymenila. Ak nastane angina, budem to riesit, na to nie je ani na druhy den neskoro, ale ak nemala nastat, tak to len opat znizuje uplne prirodzenu imunitu dietata. Pomlciac o tom, ze uvedomele matky okamzite bezia do lekarne a prikupia este probiotika a dalsie nevyhnutne vitaminy. Ak budete v 6-7 rokoch dietata riesit napr. sennu nadchu alebo alergiu, ktoru pripadne zatial nikto v rodine a okoli nemal, tak si spomente na ATB podane pre istotu.. Nechcem mentorovat, ale dost ma stve, ze namiesto klasickych babskych rad a zdraveho rozumu, davame prednost dobre nastavenym reklamam farmaceutickych firiem a vobec si neuvedomujeme, ze takto pomaly a iste nicime zdravie nasich tolko milovanych deti.
xlucia - ako si povedala - mala si to doma, ale nie preventivne pouzivala.. Neznamena, ze ked ma dieta horucku 40, tak mu musis strkat diazepam, ale mas ho naozaj pripraveny, ak by nastali krce...
Aj ATB niekedy treba. Ale nikdy preventivne. Len preto, ze by to mohlo nastat.
zuzkap2 - tak ako napisala adelaine - rektalny diazepam ucinkuje ihned, takze ani Ty nemusis svoje dietatko preventivne krmit nejakym svinstvom, ale pockat, ci vobec krce nastanu. Samozrejme hlavne zrazat teplotu.
Dva clanocky, pricom ten druhy je zaujimavy... Sice vdaka skvelej vede sme prisli na to, ze FK v podstate ziadne tazkosti nesposobuju, pre istotu podame pri horucke diazepam.. Naozaj sa vam to zda normalne? Prvy krc dieta prezije bez toho, lebo rodicia su v strese, diazepam nemaju, maximalne privolaju sanitku (ktora ho vacsinou tiez nepoda, lebo kym pride, je casto po krcoch), ale pri druhom krci su uz zasobeni a aby predisli traumatizujucemu zazitku (hlavne svojmu-dieta si z toho vela nepamata), tak ho preventivne podaju.. Pri prvych priznakoch horucky. Pise pan doktor neurolog. Viete si predstavit malinke dieta matky s ledva ukoncenym zakladnym vzdelanim? Dieta ma 37,5? Sup ho Diazepam. Vsak pre istotu?
http://www.emimino.cz/denicky/kvetnatka-2005-fe...
http://www.ozinfodom.info/index.php?page=clanok...
A rada sa dozviem, co neviem o starostlivosti o deti a kde som ju podcenila. Mam 3. Ja netvrdim, ze viem vsetko, ale naozaj sa branim tejto doktorskej prevencii. Je jednoducha a na prvy pohlad zabera. Len sa nikomu nejak nechce zaoberat vsetkymi moznymi nasledkami.
no baby, som rada, že sa tu rozpútala takáto diskusia..lekárku by som vymenila, pouvažujem o tom, aj keď ma brzdí to, že najbližšiu lekárku mám 30km...či to bude stáť za to..a čo ak zas natrafím na takú múdru ako je táto.
@anjelicek26 píšeš, že som si mala otvoriť ústa..no aj som chcela, ale ona ma ani k slovu nepustila, spýtala som sa či je nutné tie ATB dávať keď mal nízke CRP. Ona na mňa kukla že čo si dovoľujem spochybnovat jej postup, dieťa mi plakalo na rukách, určite som nemala chuť sa s ňou hádať..a navyše, niesom lekár a keď som mala v náručí chorého syna, tak jediné čo som chcela bolo aby mi doktorka pomohla a aby sa mal dobre..všetko mi to vlastne došlo až keď som prišla domov. Bola som vystresovaná a šokovaná...preto som si u nej neotvorila poriadne ústa. Ona ani nenavrhla žeby sme na druhý den skontrolovali CRP, a mňa to vobec v tom strese nenapadlo...Ale tu sa nechcem ospravedlnovat, jednoducho som z nej skalmana a bojim sa o maleho či nebude vďaka nej v živote často chorý...keby dávali súťaž v množstve predpísaných antibitik, tak nasa doktorka jednoznačne vedie. To mam aj z rozpravania inych mamiciek...tak ma to stve..že nakoniec asi isto zmenim doktorku pre svoje deti.Tolko krat som si už hovorila, že nepojdem z anou kym teploty nebudu trvat tri dni ale ja sa hned tak zlaknem, ze bezim k nej a hned sme aj s ATB doma. To je moja slabost asi..niesom natolko silna a mudra aby som sama rozoznala či ide len o teplotu napr. zo zubov alebo či je chorý..ked decko ani nekasle ani sople nema, len bum- zrazu teplota jak hrom....stalo sa to už aspon 5krat. a zakazdym antibiotika...ja už fakt neviem...
To je predsa normalne anavila, ze sa o svojho maleho bojis. Po bitke je kazdy general 😀 A naviac ano - Ty mas problem, ktory my tu v BA nepozname - totiz aj tu niekedy treba za dobrym doktorom zacestovat, ale stale je to v meste a v pripade nudze dosiahnutelne s MHD. Verim, ze nie je lahke prist k takej babe a povedat, prosim si kartu, odchadzam. Ale mala by si sa na to odhodlat hlavne kvoli detom. Skus si trebars zobrat niekoho so sebou ako psychicku podporu. Niekoho, koho sa to az tak bytostne netyka - manzelia byvaju vdacne objekty 😉 alebo skus pohladat nejaku odmeranu kamaratku, ktora by Ta pripadne podrzala, ak by zacala robit cavyky. Ale hlavne zo vsetkeho najprv skus zistit, ci je ta druha lepsia. Dnes uz az tak nevadi, ak je trochu dalej, slusni doktori Ti radi poradia aj cez telefon. A ak mas auto, tak uz tych par km nieje velky rozdiel, aj tak musis dieta nasadit. Velmi Ti drzim palce, sama by som takuto situaciu nerada riesila... Ja som mala velmi zlu doktorku na strednej, ta isla presne tymto systemom a jedneho dna som sa proste vzoprela. Nesla som k inej, bol socik, ale jednoducho som si prestala ATB vyberat. U mna ale neslo o vysoke horucky, ale o chronicky zapal dutin a z toho vzniknuty kasel. Bolo by idealne - kedze je to dieta a asi nemas v okoli ziadneho doktora - naozaj najst niekoho ineho.
Tuto mas stranku aj s hodnoteniami rodicov - neda sa na to uplne spolahnut, ale napovie
http://www.znamylekar.sk/hodnotenie-lekarov/ped...
Inac - kolko trvali tie teploty? Sestra rodila a prve roky s detmi prezila vo Svajciarsku, tam su s ATB velmi skupi, a maly maval toto - volali to 3-dnova horucka. Vacsinou sa na konci trosku vysypal, ale za 3 dni to naozaj bolo prec. Bez vsetkeho. Kamaratke takto tiez maly zateplotoval castejsie za sebou - ona tomu zas hovorila, ze rastie, lebo do tyzdna musela menit oblecenie. Nasim zase teploty sprevadzali mnohe zuby. Najhorsie boli trojky. To islo az na 39. Ale ich brat nemal ani len zvysenu teplotu. To je tolko moznosti, preco u maleho dietata vyskoci teplota... Niektore deti reaguju teplotou skoro na vsetko, co s inymi vobec nehne.
@smarti mne doktorka povedala, ze mam dietatu davat viac sladkeho a mastneho - nema prave tabulkovu vahu.. Pani doktorka, neurologicka. Zajdi si niekedy na stranky, kde matky hovoria o pochybeniach doktorov. Aj my matky mame este na krku nejaku hlavu. Daj si tichu hodinku, sadni si za pocitac, vypni modreho konika a vsetky ostatne vykecavacie servery a skus si v klude precitat pribalovy letak, vygooglit, co mozu sposobovat jednotlive latky obsiahnute v takychto liekoch. Nie chodit po doktoroch a davat si potvrdzovat taketo hovadiny. TO NIE SU ICH DETI!! Divila by si sa, ako sa doktori menia, ked ide o tie ich. Pokial netrva krc dlhsie ako nejakych par minut a nevracia sa v pravidelnych intervaloch, tak nie ziadny dovod diazepam podavat. Ziadny. Ak sa to nahodou stane, tak mas na ten diazepam naozaj dost casu, aby si ho podala - krce prichadzaju pravidelne, v priebehu 5-10 minut uz niekolkaty. Takze volaj sanitku a kym pride, podaj diazepam. Alebo sa ich rovno spytaj, ci to mas este spravit. Dalsia liecba patri uz aj tak im. Tym, ze preventivne 4-krat podas malu davku, tak si napocitaj, kolko si nacpala do dietata za den. Vlastne za 4 - ak som to spravne pochopila. Nie kvoli zdraviu dietata, ale Tvojej psychickej pohode! Otvorenie okna a vyzlecenie dietata nie je posledna ale prva moznost. Aj sanitka ked pride, bude sa snazit dietatu znizovat teplotu..
@mvtina ja som mojmu dietatu preventivne este nepodala ziaden liek a ani tak neurobim. Diazepan sme dostali az na druhy den u dr. ak by sa krce este niekedy zopakovali, nastastie za dva roky odvtedy uz ani nemal taku teplotu. A mozno by sme sa vtedy vyhli aj krcom, len o teplote sme nevedeli. Vecer sme maleho ulozili spat a bol bez teploty az o druhej rano sme sa zobudili nato ze ho celeho velmi trasie a chrcal
@anavila tak zmen lekarku aj my sme zmeniuli dochadzame 20km v zime ked boli deti chore tak aj 3krat do tyzdna sme behali hore dolu ale najkor si urob prieskum lekarok aby ste sa uz nesekli a isli ku dobrej lekarke mne moj prieskum trval asi pol roka kym som sa rozhodla pre tu novu ale ta ku ktorej sme chodili bola otrasna podla mna nic nevedela v jednom kuse hovorila ze nechajme to tak ja uz neviem co s tymi detmi mam robit NO povedz mi ako toto doktorka moze hopvorit matke? A kto TO MA VEDIET a ohladom toho dochadzania ja mam kamratku ktora dochadza ku detskej lekarke viac ako 40km a to vobec niesu rpi peniazoch ziju skromne ale vravím ku tej nasej byvalej sa uzýn nedalo ani jej chodit co dorabala s tymi detmi
@mvtina perfektne napisane, k tomu niet co dodat. uplne suhlasim. 🙂
ja osobne by som lekara, co mi radi podavat dietatu pri teplote preventivne diazepam, vymenila. Presne ako pises....preventivne sa ziadne liekty nepodavaju, kazdy liek je na liecbu niecoho.
Osobna skusenost..mala horuckovala 4 dni, pod 39 nesla, Nurofen, Paralen isiel na striedacku, behala v januari po dome v tricku a kratasoch, vytery, moc, CRP vsetko negativne. Len horucka. Na 4 den vecer 41, zacala pokasliavat, na pohotovosti Dr zobrala znova krvny obraz a CRP, opat negativne, ale nasadila antibiotikum, vraj preventivne, ze ma zacervenane hrdlo. Nebola som tam s malou, inak by som si to s pani Dr bola vydiskutovala, ziadne antibiotikum sme malej nedali a na 6. den bola uz mala fit a bez teploty.
A ked si predstavim, ze vobec existuju lekari, co mamickam radia, aby pri teplote davali preventivne diazepam, tak ma az dviha zo stolicky. Na tom je jasne vidiet, ze nemaju ani potuchy o tom, co ten liek je a ako ucinkuje. A namiesto toho, aby si nasli cas, mamickam riadne vysvetlit, co febrilne krce su, ze to nieje tak nebezpecne, ako to vyzera a ako sa spravne vtedy zachovat, vyvolaju radsej v matke falosny pocit kludu, ze podavanim nejakeho lieku tomu predide. A mamicka - laik, v dobrej nadeji posluchne lekara a poctivo davkuje svoje dieta uplne zbytocne a nezmyselne 😠 😠 😠
diazepan deťom? to nie, to je sila aj pre dospeláka, zmena lekárky alebo nahlásiť na urad pre dohľad nad zdravotnu strarostlivosť
teda my sme mali tiez u dcery FK a ja samozrejme znala sk pomerov som dobroze nie zobronila o diazepam -oralny - pre dceru aby som ho mohla podavat preventivne - teraz ked sa na to spatne pozeram tak este stastie ze moja dr je proti akemukolvek zbytocnemu bratiu akychkolvek liekov ta mi ho nikdy predpisat nechcela a ked som sa odvolavala na sk super zdravotnictvo tak povedala, ze preventivne podavat diazepam pri FK sa uz vo zvysku europy prestalo praktizovat pred dobrymi 15-20timi rokmi 😝 a ze ak chcem tak si mam dat predpisat nieco na ukludnenie - ale pre mna a zobrat si to zakazdym ked ma mala teplotu 😀 😀 FK sme prezili u dcery asi 4x - aj trasuce aj bez trasenia - dieta mi ostalo lezat bez dychu v naruci a ja som myslela ze jej uz odbila posledna hodinka - dieta sa po podani rektalneho diazepamu vzdy zrekuperovalo na 100% nema ziadne nasledky, a teraz uz mame skoro 2r klud a vypada to na to, ze sme uz z FK vyrastli. ale kebyze ju mam stopovat zakazdym diazepamom tak v obdobi ked zacala chodit do kolektivua mala horucky aj kazdy tyzden to by bola jedla diazepam ako lentilky 😒
@mvtina som naozaj prekvapena ze som sa aj na sk nasla s podobnym nazorom na FK 😅
@elise
DiazepaM sa to volá.

@annalena nastup ucinku rektalneho diazepamu je skoro okamzity, a podava sa nielen ako intervencia
pri vyskytnutych febrilnych krcoch ale aj epi zachvate a pod., a tam sa rata s tym, ze nastup ucinku je rychly...