icon

Nerešpektovanie vo výchove

22. feb 2022

Ahojte. Mam prosbu o radu. Ako by ste riesili dany problem? Mam 3 rocnu dveru. Moji rodicia su klasicky babka a dedko, je to ich jedina vnucka, rozmaznavaju ju. Nakolko ma dcera momentalne trosku rebelske obdobie, teda dostane nervy takmer vzdy, ked jej nieco s muzom zakazeme, rozhodli sme sa momentalne obmedzit kupu darcekov na nevyhnutne zalezitosti, aby si uvedomila ze to nie je samozrejme. Moji rodicia to vsak nerespektuju. Mama kupila dcere hracku, poprosila som ju, aby hracku nechala u nich doma, nech nam ju nenosi domov, ze sa s nou bude hrat len ked pojdeme ku nim na navstevu. Pri prvej moznej prilezitosti kedy k nam mama prisla hracku doniesla. Ked som to uvidela povedala som jej ze som ju jasne poprosila aby to nerobi, hracku som vzala a schovala do skrine. Kedze ju vsak dvera videla, spustila hystericky plac. Moja mama na mna zacala hucat ze ked jej tu hracku nedam tak odchadza od nas domov, zacala plakat ze ona nebude pocuvat ten malej plac, ze ju psychicky tyrame. Taketo situacie sa opakovalo niekolko x. Led sme boli na navsteve u nich, zakazala som aby malej davali tablet. Samozejme zasa po svojom a dali jej ho. Vzdy ked mala spusti hysak su z toho hotovi, nevedia sa k tomu realne postavit ze to deti proste robia. Ked som to mame slusne vysvetlila, urazila sa na mna a bavi sa so mnou len cez zuby. Necitim sa vinna, ale mrzi ma mamin postoj. Ako by ste to riesili vy? Dakujem za rady

katkati
22. feb 2022

@elizabet173 Nemala som na myslí práve tie sladkosti a len darčeky bez záujmu, ale že budú oveľa tolerantnejšie k vnúčatkam ako k svojim deťom.

autor
22. feb 2022

@elizabet173 presne moje slova… potom ju dam ked bude vacsia na tyzden na prazdniny a doma si s nou nebudeme moct dat rady

autor
22. feb 2022

@katkati lenze treba respektovar aj pravidla kt stanovia rodicia.. lebo rodic si najviac pozna dieta a vie co bude mat aku dohru

katkati
22. feb 2022

Môže to mať opačný efekt, keď dcérka vidí, že kvôli nej sa hádate.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
taga
22. feb 2022

@elizabet173 ale zas zakazovat starym rodicom aby obdarovali svoje vnuca?? To mi nepride ok.. stari rodicia a vnuca maju svoj vlastny vztah svojim sposobom a su veci do ktorych by im podla mna zas rodicia nemali tolko kibicovat. Chapes, stari rodicia su samostatne osobnosti, vnucka je samostatna osobnost a zrazu sup do toho matka, ktora chce vsetko a vsetkych riadit 🤷‍♀️

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
autor
22. feb 2022

@elizabet173 presne.. na si myslim ze musis pochopit, ze obi si uziju s tym dietatom par super hodin kedy tomu dietatu daju vsetko na co ukaze.. a potom zvysok casu si s prepacenim “odserieme” my rodicia kt vsetko budu zakazovat a budu ti zli a budu znasat hysterie dietat, hadzanie sa o zem atd.. plus si myslim ze na navsteve ma mat dieta inu zabavu ako sediet pri tablete.. doma ma povoleny tablet len v nevyhnutnych pripadoch na obmedzeny cas.. aj to si tam robi skor edukacne aktivity

buzzy
23. feb 2022

Akoby som to cítala presne o nás, až teraz ked má syn 7 rokov a uz nepočúva a papuluje, tak až twraz vidí, ze som mala pravdu. Syna ku strakej nosím minimalne, k nam nasi nechodia, ked je s nami je v pohode, uz si ho viem ukorigovať ale akonahle pride od nasich má vsetko nasľubované, uz som sa aj hádala, kričala, nič nepomáha, oni si idú svoje 🙆🏻‍♀️

basska_b
23. feb 2022

Ono treba si uvedomit, ze dieta ma hranice s kazdym rodicom i starym rodicom niekde inde. Vravi sa, ze stari rodicia su na rozmaznavanie. Najma ak je to jedine vnuca. Moja mama tiez pusta malej telku a kupuje zbytocnosti,no ak sa to stane raz za mesiac, nikomu sa nic nestane. Dieta vnima ze ok, toto je babka, ale mama moje hysterie tolerovat nebude, ma ine pravidla. Tvojej maminy sa nezastavam - je to zla situacia a ruku hore, koho mama si mysli, ze vie vsetko najlepsie. Myslim, ze je to polka konika. Pre pobavenie si pusti toto kratke video 😆
https://sk.mall.tv/kavej/svokra

elizita
23. feb 2022

Skús jej logicky odôvodniť vaše rozhodnutie,že prečo nechceš aby ako starí rodičia vnučke doniesli hračku.. Aky si jej dala argument? U nás sa riešil problém sladkosti. A to dokonca nenosili pomimo sviatkov aj tak to bolo moc lebo ešte plus škôlka a okoloidúce textilky. Hoci som vždy sladkosti triedila a shity rovno hádzala do koša,Ešte v júni som vyhadzoval sladkosti po záruke za igelitku aj z Mikuláša.odfotila som a poslala bankám,že škoda peňazí ale ich prosím,aby to obmedzili a dali napr ovocie,oriešky,semiačka to sa minie určite a zabralo. Skúste nájsť možno kompromis,je prirodzené,že babka chce vnúča obdarovať. Vyberte vhodnejšiu hračku,omaľovánky,plastelíny alebo namiesto hmotného nech ju ide vyvenčiť. Obmedziť nasilu kontakt je podľa mňa detinské v tomto prípade.

katzed
23. feb 2022

Túto diskusiu dám asi prečítať svokrovcom, na Vianoce hračkárstvo, keď prišli kopec sladkostí,keď boli väčší tak začali dávať 10€. Keď som protestovala bola som najhoršia na svete, zle ich učím a vychovávam. Chodia tam 1x za mesiac s mm keď príde z turnusu. Ja chodím iba z povinnosti lebo najmladší 2r. nechce nikam bez mamky.Vy ste rodičia a vy máte vychovávať,starí rodičia už svoje deti vychovali.

barborkakr
23. feb 2022

@katkati aky myslis?

katkati
23. feb 2022

@barborkakr Je to ešte malé dievčatko. Určite má rada rodičov, ale aj babku a dedka. Kričať na niekoho kto je k nej láskavý, určite sa jej aj venujú, neverím, že iba nosia sladké a hračky, aby si ju získali, tak dcérka to môže vyhodnotiť, že babka je dobrá a mamka s tatíkom kričia na niekoho, u koho je jej dobre. Ešte viac bude lipnúť na starých rodičoch a doma bude ešte viac vystrájať po príchode od dedka a babky. Mali jej vysvetliť, že babka síce hračku doniesla, lebo asi mamku nepochopila, ale keď nebude poslúchať, tak jej tú hračku budú musieť zobrať. A v tichosti s rodičmi porozprávať, aby sa nabudúce opýtali, či to môžu urobiť.

barborkakr
23. feb 2022

@katkati preto sa pytam lebo u nas presne naopak moja mama mna ako mamu absolutne nerespektuje ma blbe poznamky pred 3r dcerkou niekedy krici mala tam uz odmieta chodit deti citia asi kto robi zle..moj nazor

katkati
23. feb 2022

@barborkakr Väčšina detí vycíti dusno a intuitívne lipne na tom, pri kom cíti kľud a pokoj.

mimikarol
23. feb 2022

Vieš čo, ja rešpektujem ich dom, ich pravidlá. Svokor dcére donesie zo sáčok sladkosti, zastavia sa v hrackarstve a nákupi si kopu somarin, keď je u našich ja sa normálne nestarám nech robia ako uznajú za vhodné. Nebývam s nimi, keby áno bolo by to iné. Dieťa pochopí že doma je to tak, a u starkých zase inak. Starý rodičia su na to, aby si vnúčatá užili, vychovávať majú rodičia

tianna
23. feb 2022

No neviem podľa mňa to trochu preháňaš.. teda za predpokladu že nie ste so starými rodičmi každý deň.. dcéra musí mať jasné nastavené pravidlá u vás ako rodičov, osobne by som do toho neťahala babky a dedkov.. u nás zas napríklad sladkosti deti majú len výnimočne, dedko im ich ale vždy prinesie aj tak. Neriešim, chodí k nám 2-3x mesačne, vedia že od neho dostanú, teší sa dedko aj deti a vlastne na diaľku aj babka ktorá ich vždy s radosťou kupuje 🙂

tianna
23. feb 2022

@mimikarol úplne s tebou súhlasím 👌

barborkakr
23. feb 2022

@katkati presne😊

pericolosa
23. feb 2022

@mimi3008 zaujimave ale ja mam ten isty postoj, normalne mi covid vyhovuje. Nam sa pred rokom narodil 3 dieta a asi najviac som si ho uzila, konecne u nas neboli vsetci nasukani kazdy vikend. Tiez sme uplne obmedzili kontakt v interieri.No dan za to je ze tiez ideme s muzim nadoraz, mne to az tak nevadi ale on hundre. No mne sa ten covid cas tiez paci. Tak isti mame starych rodicov ktori absolutne nerespektuju nas a ja som z toho nanervy.Stale je to iba o tom ze oni su dokonali a my vlastne ani nevieme ako sa deti vychovava

blevka
23. feb 2022

@marca12 Ach, presne ako moja mama. Do bodky.

nikasmile
23. feb 2022

Niekedy to musí zájsť až tak ďaleko aby sa urazila a odmlčala...ale neboj. Ona sa ozve 😁 a už je na nej či to pochopí alebo nie. Vaše dieťa vaše pravidlá.

mamelka
23. feb 2022

@mimi3008 my tiež tak .ako začal covid tak návštevy ostali bokom. Žial covid mame práve 😪maria ma 4mesiace a to nemáme žiadne návštevy od septembra 😮‍💨 no muž povedal,že určite nemieni žiadne návštevy prijímať, aj keď budeme prekonaní. Ten to horšie znáša-nakazil sa od kolegu
Mne raz svokra spravila podraz. Amalia mala zjesť guláš keďže nič varené nejedla tak som dala 3ks masa, zemiaky a stavu(bez leca bol) a Amalia ho isla jest do kuchyne vtedy. Svokra videla,ze ho nechce a vieš čo spravila? Vzala tanier a,ze ,,povedz mame,ze si ho zjedla ale zostaneš tu na prázdniny,, samozrejme Amalia sa priznala lebo tam neradi chodia. Tal som bola nas..ta🥵 toto sa nerobí. Babka s dedkom by mali poznať hranice a nepodkopat rodičovskú autoritu. Moja babka bola ako je moja mama a milujem babku. Podľa mňa pravidlá by mali byť aj medzi starými rodičmi a vnucatami.

zuzu11166
23. feb 2022

U nas to bolo nieco podobne,len trosku o inom.cela rodina sme na sladke,moja mama cely zivot vypekala aj na objednavky,samozrejme ze od malinka do nas pchala sladkosti.
Velmi som chcela malej do dvoch rokov nedat sladke,lebo sama na seba sa hnevam,ze som nemala spravne navyky a teraz mam problem,teda celozivotne bojujem s nejakou tou nadvahou,tak som chcela ason do dvoch rokov malu naviest na spravnu vyzivu
No pri mojej matke nobola sanca.
Ked som jej to vysvetlovala,aby jej nedavala,este na mna nakricala riadne,ze som hnusna,ze ja by som zozrala sladke a jej nedam.davala jej samozrejme.
Teraz ma 10 rokov uz a takmer ziadnu zeleninu nezje a samozrejme ze ma aj nadvahu
Dodnes som nastvana na mamu aj na seba,ze som to nedokazala

slovakboy
23. feb 2022

Dievčatko netreba tak prísne vychovávať. Píšeš že má rebelské obdobie keď jej s mužom niečo zakážete. Netreba zakazovať ale presvedčiť že sú veci ktoré by nemala. Viem je to ťažké a sám by som to nezvládol a povolil ako tvoja mama. Otec by mal určiť pravidla ty by si mala byt tá láskavá, otec prísny ale milujúci.

elisebah91
23. feb 2022

U nich platia ich pravidlá....tablet naštve, zvlášť keď si im to vravela, tam platí len opakovať, vysvetľovať rodičom prečo teraz nie.
U vás platia vaše pravidlá...mami ja som ti vravela, že nenos sem tu hračku, zoberiem a schovam a nezajem že sa mi dieťa hádže o zem a mama sa sfucala ..vedela a aj tak urobila po svojom, jej chyba, mama sa naučí.

andreatytler
24. feb 2022

Zaujimve, zda sa ze teba mama drzala na kratko a vobec nerespektovala tvoje nazory a robila len to co ona chcela a uznala za vhodne, ale pri vnucke ide do uplne opacneho extremu a riadi sa len a len nazorom vnucky. Nie je to velmi idealna situacia. Tvoja mama ma asi vycitky svedomia ze teba drzala tak nakratko a tak to kompenzuje s vnuckou. Lepsie by bolo keby tento problem vyriesila ako dospela a nepouzivala by na to male dieta. Tvoje nazory samozrejme stale nerespektuje a podla mna ani nikdy nebude. Je mi luto ale neviem aky postoj by som zaujala.
Napadlo ta niekedy ze sa spravas ako mama? Ze ani ty nerespektujes jej nazory?
Je mozne ze tento problem vyhrocujes lebo mas konecne nad svojou mamou prevahu kedze sa jedna o tvoju dceru a ona ma tym padom mensie slovo ako ty a tak chces mame silou mocou kazat ako sa ma chovat.
Nechcem v ziadnom pripade postuchovat, len mozno ak si uvedomis ze sa asi jedna skor o nevyrieseny konflikt medzi tebou a mamou, tak sa s tym lahsie popasujes.
Drzim palce.

sona123321
24. feb 2022

@simca06022011 vam ide tak isto teda citanie s porozumenim,myslim ze abey to napisala citlivo a rozumne kdezto vy utocite na vsetko a na vsetkych dookola. Je uuuuuuplne jedno vo dietatu nosi babka je to jej vztah s dietatom,dieta nie je vas majetok svoje vztahy si ma tvorot samo,myslite ze sa vam podakuje ked dospeje ze ma len VAS super ochrankynu pred cukrom alebo ostatnych clenov rodiny ktory ju tak isto lubia a snazia sa ako vedia. Moja svokra mala sladkosti vsade samoztejme maly sa isiel po.... za vsetkym ja zakazovala on jedol ja mervy vswtci vysmiaty ale nikdy by ma nenapadlo kvoli tomu obmedzit kontakt,riesila som a vyriesila som hovno maly by zjedol aj najlacnejsi arasidovy keksik a svokra dalej kupuje ale vdaka rozhovorom zacala aj ona sama jest ovocie a ked sladkost tak kvalitnu cize koniec koncov sa viac tesime z dobrych vztahov ako zo zakazanej horalky....a nezabudnite raz budete tak isto babky aby neobmedzovali potom kontaky vam

olusik112
24. feb 2022

Nečitala som všetky komentare ktore tu napisali žienky. Moji rodičia vnučata nerozmaznavaju asi preto že ich je 15 a z ich dôchodku to neni možne. Maju 20€ na vianoce. Potom už len nejaka ta čokolada k sviatku. Tvoji rodičia maju prvu vnučku? Chapem ta ako matku. Riešit dookola vzdorove obdobie svojej dcery a nič nezabera. Do toho starky ktory to ešte zhoršuju. Chapem aj tvojich rodičov. Ostali sami. Vnučka im rozjasnuje život dobija ich energiou. Vlieva im život do žil. Skus s nimi viac rozpravat. Zavolajte si trebarz každy druhy deň. Skuste si dohodnut pravidla popros ich nech rešpektuju určite veci. V klude ich o to popros. Nerozčuluj sa ak niečo porušie znova ich v klude popros nech to rešpektuju. Možno aj 100x im zas a znova vysvetli kde su hranice kym to pochopia. Aj podakovať nezabudni ak teda budeš vidiet aspom maly pokrok k dodržaniu pravidiel. Niekedy uprimne prosim a dakujem su omnoho lepšia zbraň nož atomova bomba.