Nezvládam nástup do škôlky
Dievcence, som padavka!
Viem, ze tym prejde kazda mama, niektora viac, ina menej ale mna to dostalo....
Mala v stredu nastupila do skolky, tesila sa, neplakala, zvladla to. Aj na druhy den, i ked to bolo horsie lebo aj deti okolo nej viac revali, tak sa jej to uz asi menej pacilo.
Nevadi, prezila. No dnes mi skoro rano vstala uz s revom a ze nejde do skolky, ostane doma...tak som ju nahovarala, ze tam je super atd atd ale nic. Revala.
Nechala som ju doma...kedze ja nastupujem az v january do roboty, mozem si dovolit nechat ju kedykolvek doma dovtedy, ale asi to nie je moc vychovne...vsak?
No strasne som nervozna, od prveho dna, skratka neviem to prekonat a najradsej by som ju odhlasila a nedala ju tam nikdy.
Nie som nejaka velmi uzkostliva, ale co sa tohoto tyka asi ano....Ako sa mam ukludnit?
Ako ste prezili tie zaciatky?
Ono...ja ako decko som skolku neznasala. Hoci som dospela, pamätam si ucitelky niektore, aj deti, pamätam si ako som tam sedela v kute a s nikym sa nechcela hrat. Iba s jednou babikou. Noc co noc a rano co rano som mame revala, ze nechcem ist do skolky. A v skolke som sa zatala, ze to teda len prezijem, ten den, ale nemienila som ani spat, ani spolupracovat. Nerobila som zle, ziadne problemy, len som tam skratka nechcela byt a davala som to patricne najavo.
Zeby trauma s detstva? 🙂
Moja mala je spolocenska, nema problem sa zaclenit, najst si ,,partakov,, ale predsa dnes nechcela ist a ja uz mam nervy a predstavujem si, ze jej niekto nieco urobil.
Je to moje prve dieta, tak ma nezvozte prosim ale poradte. Hlavne co mam robit so sebou.
A neviem, ci je normalne cikat a pit len v stanovenych casoch. Chapem , ze ucitel pri tolkych detoch nemoze kazdych 5 minut s niekym na WC, ale tiez je uplne chore dieta nutit cikat. To je koncentracny tabor alebo vy chovno vzdelavacie zariadenie?
@vivusika bojim sa toho zeby si nato zvykol a bolo by to tazsie budem to riesit asi psychologom hlavne koly tomu spanku☹
Zas place normalne hysak toto uz neuveritelne
@lilijessica my tiez, kazdu chvilu place a nieco vykrikuje zo spanku.
@zuzanaxyz 😢
@sosanna88 Môj osobný názor na škôlku je taký, že je to zariadenie vhodné pre 4 a viac ročné deti. Tiež som prežívala nástup detí do škôlky dosť ťažko a musím povedať, že aj teraz po prázdninách, keď dcéra 4,5 ročná začala svoj už druhý škôlkársky rok, je mi ťažko prijať to, že prakticky 3/4 dňa je s cudzími osobami a tieto cudzie osoby ju vychovávajú namiesto jej matky. A že ja nie som pri tom, keď ona prežíva svoj deň, ale ho prežíva niekde preč odo mňa, s inými ľuďmi. Mne to príde také trochu neprirodzené. Je to môj osobný pocit...
Ty máš dcérku ešte dosť malú. Áno, aj také sa dávajú do škôlky, ale ja osobne by som tam dieťa pred dovŕšením 3och rokov určite nedala. Takýto môj pocit trochu potvrdzuje aj názor jednej psychologičky, ktorá tvrdí, že dieťa sa v 3och rokoch do MŠ už môže dať, v 4och rokoch je to vhodné a v 5tich skoro nevyhnutné.
Ja to cítim tak, že každé dieťa má detstvo iba jedno a že keď raz naskočí na "vlak" škôlka-škola, tak sa mu už tie bezstarostné dni len s mamou už nikdy nevrátia. Teda aspoň nie v takom rozsahu, ako predtým. A to je podľa mňa pre dieťa taká škoda, že ja osobne by som zostala radšej ešte rok bez práce, než by som dala dieťa do MŠ priskoro. Aj svojho najmladšieho syna plánujem dať do MŠ až v jeho 4och rokoch. Áno, každé dieťa je iné, môže byť spoločenské, nemať s nástupom do MŠ žiaden problém, môže sa tam naučiť veľa nových vecí, ktoré by sa doma nenaučilo, ale mne osobne je ľúto, že dieťa príde o nenahraditeľný čas s mamou a je s cudzími. Nové zážitky, kamarátstva a zručnosti ho počkajú, aj keby nastúpilo do MŠ až v 4-5tich rokoch.
Takže ja tvoje pocity plne chápem a ak sa to aspoň trošku dá, tak by som sa radšej nechala riadiť nimi. Škôlka aj práca počkajú a ako som už písala, detstvo je len jedno. Toľko môj názor.
@sosanna88 Ahoj, ja som dala tiež syna do školky a to ma iba 2 roky a 4 mesiace. Ked bol babatko vyhlasovala som, že ja ho tam dam až v 4-5 rokoch a vidiš už je tam. Dosla som do štadia, kedy som si uvedomila, že okrem zakladnej starostlivosti mu viac neviem dat a že ak zostane doma nebude napredovat. Travi tam 6 hodin čo podla mna nie je až tak vela, socializuje sa, naučí sa rešpektovat lebo doma nie nie nie nie stále dookola a každý den sa niečo nové nauči. Zaroven ma stale dost čau od tretej travit s nami a hrat sa. Ano plače a velmi ked ho rano zanašam, je mi z toho ešte 2 hodiny nevolno ale viem, že keby som ho nechala doma aj tak by som nebola spokojna, citim to, že skolka je to spravne a čím skor si zvykne tým lepšie. Sused maly 4 ročný tam chodí do velajšej triedy a ten by tam najradšej aj cez víkend bol tak viem, že tam je dobre, nas maly len potrebuje cas si na to zvyknut. Ved si to predstav na sebe, ked si nastupila do novej prace...pačilo sa ti tam hned prvý den? kolko ti trvalo zvyknut si? možno si neplakala na pracovisku ale určite si si v sebe pošomrala, no a deti tie emocie preživaju silnejšie. Netreba ustupovat pretože plače. Ona ma strach z neznameho to je pochopitelné. ale ty vieš, že je to pre jej dobro a treba ju v tom utvrdit, a ona to pochopí zachvilku. Ani ja neustupujem aj ked je to tažké.
@moniciak
@vivusika
maminky učiteľky môžte mi poradiť,že kedy je vhodné odložiť nástup? Syn mal teraz 3 roky a bol 2x na pol dňa. Plakal veľmi,ale nie len ráno,poplakával celý deň,nezapájal sa,nehral so svojou hačkou ani ničím iným,len sedel bokom a plakal.Jedol-kŕmili ho,vycikať sa nechcel. Tretí deň scéne jak hrom ráno,nedostala som ho ani z domu.medzitým sa viac upol na mňa a a dnešnú noc už kričal a plakal zo sna,že nechce ísť do škôlky...pred škôlkou zvládol byť u babky bezo mňa cez deň,ale na noc nie,to preplakal keď sme to skúsili. Máme pokraovať pondelok v škôlke či ako?
a ak nie myslíte,že za 1-2 mesiace to už môže byť iné? Ďakujem za odpovede
@sosanna88 ak mas pocit, ze doma jej je lepsie a mas moznost, tak ju nechaj doma. nevidim dovod preco by ste sa mali trapit. popripade skus zacat pomaly adaptovat v novembri-decembri... ja som malej nastup do skolky nejako extra neprezivala, pretoze ja som uz robila a dcera bola s nasimi.
niekto tu ale spomenul uplakanu prvacku, ze je asi nezrela.... moja po 3 vcelku pohodovych rokoch v skolke zacala odmietat skolu. a revala od polky prvej do polky druhej triedy - kazde bozie rano. toto uz bola patova situacia: ja som musela byt v robote a povinna skolska dochadzka. a viete co? nelamem to aj tak. ked mam pocit, ze stacilo, do skoly nejde 🙂
Tiez si myslim ze si ju nemala nechat doma, aj ked ta uplne chapem a sama som to prezila s mojim detmi, vlastne stale prezivam lebo moj prvacik place kazde rano. ☹
Podla mna je to velmi individualne ci dieta je pripravene na skollku alebo nie, ty pises ze tvoja mala je velmi spolocenska tak potom by tam mohla byt spokojna.
Je velka vyhoda ze ides do prace az v januari. Co tak ju zatial dat len na doobedia? My sme to tak urobili a bolo to super. Aj ja som to takto lepsie zvladla.
tie, čo v noci plačú a strhávajú sa zo sna vám za chvíľu ochorejú a aj tak budete s nimi doma, tiež sme to tak mali, začal utekať do choroby a to už len bol kolotoč, z ktorého sme sa do dnes nedostali
@hranolka22 Samozrejme, že to bude né, všetci sme si zvykli 🙂 Podľa mňa je to o rodičovi, keď ty cítiš, že ťa ešte potrebuje a môžeš s ním byť tak ho nechaj... Keby si utekala do práce ani by si sa nad tým naopak nezmýšľala 🙂
@zuzanaxyz ale ved mozu ist hocikedy! Aj sa napit,maju tam vodu,ktoru si mozu hocikedy nacapovat aj sami..len oni na to casto pri hre zabudaju,ja tiez mojim doma.nosim.pit,inak by si ani nespomenuli! A co viem,tak spolocne piju pri papani a cikanie pred spanim,to urcite. Aspon teda v nasej skolke.
Aj v tom teple mali na dvore taku fontanu ci co a capovali si vodu hocikedy.
A ke dpojde dieťa do školy a pred budovou začne plakat tak tiež to niektoré ,,stočíte domov,,??
Ako jasne, neda sa uplne porovnavať cca 3 ročné a 6 ročné dieťa ale princip je ten istý...každé z deti si na kolektív musí zvyknut a spočiatku su tam aj slzy. Ale na to su tam tie pani učitelky a oni uz vedia ako na tie deti. Kolektív dieťatu len prospeje. Aspon to doobedie..ked su tie výchovné činnosti kde deti sa hravou formou učia. TO im doma žiadny rodič nemože poskytnuť - učenie hrou v kolektíve detí.
@vivusika Dobrý deň,aj ja by som mala na vás otázku,ak môžem. Nám sa bohužial stalo,hned 1.deň v škôlke,že synček odišiel zo škôlky,bez toho aby o tom jeho 2 učiteľky vedeli!!! Nejaká cudzia pani ho priviezla naspäť do škôlky,s tým ,že ho našla niekde vonku na ulici,že plakal a hľadal otecka (ktorý ho ráno odviezol do škôlky).Až v tom momente sa učiteľky dozvedeli,že môj syn tam vlastne nie je.Ešte aj teraz mi je zle,ked si na to spomeniem ☹ ..Samozrejme sme to riešili s riaditeľkou,ktorá sa len ospravedlňovala,ale jej odpoved ma vôbec neukludnila.V pondelok by mal ísť do škôlky,ale ja mám hrozný strach ho už tam nechať!!! Už im vôbec nedôverujem.Poradte mi prosím,čo mám robiť v takomto prípade?. Dakujem
Nemala si ju nechat doma, ked budes pracovat, nebudes si moc dovolit s nou zostavat doma, moj syn, ked nastupil do skolky, plakaval tiez, nechcel tam chodit, chcela som ho nechavat na pol dna zo zaciatku, ale kamaratka ma prehovorila, ze on si zvykne, trvalo to 6 tyzdnov, ale zvykol si. Treba pevne nervy, aj ja som revala zo zaciatku s nim ( pravdaze ked ma nevidel, bolo mi ho luto ) po case uz nechcel chodit domov zo skolky, ze nech ho chodime bravat cim neskor 🙂
@kafedame to čo sa stalo je hrubé porušenie prac. poriadku a ver tomu že tie učitelky dostali od svojej nadriadenej riadny pucung, som si 100% istá. A už si daju jo sakra pozor aby sa to neopakovalo - nie ze by som ta chcela falošne chlacholit ale trošku poznám fungovanie s šk. zariadeniach.
Čiže zial, prakticky neurobíš nič...možeš im vynadat, vyhražať sa alebo dať dieťa preč ale učitelky koli tomu neprepustia max. pokarhaju a možu siahnut na osobne alebo odmeny ale ine sa nestane.
Je to už cele na teba ako si to sama v sebe vysporiadaš. Lebo toto čo sa stalo je neospravedlnitelné lebo maju za tie deti zodpovednost a maju si to zariadiť tak aby mali každé dieta ako sa vraví ,,v merku,, ale začiatok roka je hektický, deti im tam plaču, utekaju k dveram, hladaju rodičov takže ani sa velmi nečudujem ze sa to stalo v tomto chaotickom čase. Ja by so sa asi ešte porozpravala s učitelkami ze ma to velmi nalakalo a bojim sa aby sa to neopakovalo...uvidíš ich reakcie. Ak by ta to malo velmi trápiť a máš byť z toho nesvoja tak potom neostava ine ako zmenit školku, ale stať sa to može aj tam.
@sardinka333 Ano,viem ,že to majú ťažké v prvých týždňoch,to isté nám hovorila aj pani riaditeľka,ale pre boha,keby sa môjmu synčekovi niečo stalo,ich ospravedlnenie by nám ho už späť nedalo ☹ Teraz mal nad sebou asi všetkých svätých,že sa mu dačo nestalo,ale čo ak nabudúce zase budú mať chaos,zase nebudú dávať pozor..už také šťastie nemusíme mať...Neviem,mám obrovský strach,normálne ma to celú vykolajilo ☹ ...A pritom učiteľka má vyše 30 ročnú prax...
@sardinka333 to je pravda,lebo 2deti nie su kolektiv. Moja,hoci tam plakava,tak mi zrazu v kupelni pri utierani ruk vravi kratku basnicku, ktoru sa ucili uz v skolke pri umyvani ruk.
A kolkokrat zacnu spievat pesnicky ktore som im aj ja spievavala,no vtedy sa "nechytali" a zrazu zo skolky ich priniesli.. Ako maly prisiel so Slniecko sa zobudilo.. No a to som.im spievavala tiez. Aj to pozerali pred vyse rokom na ipade ako pesnicku zo Spievankova.. Takze ten kolektiv ma nieco do seba,oni aj ked placu,ono sa to na nich nachyta. Ale predvedu to az vtedy,ked uznaju za vhodne.
@hranolka22 nečítala som diskusiu, ale určite si ju prečítam, som učiteľka, v takýchto prípadoch je dobré vyskúšať vodenie dieťaťa do škôlky inou osobou ako je matka - otec, babka, teta. Z troch dní ťažko robiť závery, vyskúšaj, nech ho odnesie niekto iný, ak sa nič po dvoch troch dňoch nezmení a ty máš možnosť mať ho doma, nedávaj ho do škôlky. Každé dieťa je iné, jedno je šťastné v kolektíve už ako dvojročné, iné si to tam pretrpí aj v piatich rokoch. Za jeden dva mesiace to podľa mňa bude presne to isté, ak chceš nástup do škôlky odložiť, tak aspoň o pol roka, o rok.
@moniciak Dobrý deň, keďže ste učiteľka v mš, chcela by som sa spýtať, čo by ste mi poradili. Syn má dnes 2 roky a 5 mesiacov, od stredy sme ho začali dávať do škôlky. Ako ranné plače a pofňukávanie je samozrejmosťou, to mi ani nejako nevadí, s tým nemám problém... ie je agresívny, ani odmietavý, skôr tak rezignovane prosí a fňuká... No od štvrtkajšej noci má problémy so spánkom, veľa sa budí, plače zo sna, mrmle si mamulienka moja, kde si, prídi si pre mňa a takéto veci... Trošku mám z toho strach, lebo doteraz spával v pohode, a včera mu k tomu cez deň aj teplota vyskočila, a ani ten obedňajší spánok nebol v pohode, tiež sa zobudí, potom zaspí a tak dookola... Nechcem sa len tak vzdať bez boja, no bojím sa, aby sme mu neublížili a nespôsobili zbytočnú traumu... ďakujem za názor, prípadne nejakú radu, čo ďalej...
@kafedame Tak toto by som ja nepredýchala a podala stažnost na tú skolku, poradila by som sa čo je možné podniknut v tejto situácii. To je niečo hrozné!! To ste mali obrovské štastie že sa nič nestalo.
Určite by som ho tam naspat nedala, už len z princípu. Ved ako možeš pokojne doma či v robote stravit den ked vieš čo sa stalo. A to že ich pokarha? to je vsetko? toto je podla mna na vyhadzov. Chapem, že to maju tažké na začiatku ale oni su tam od toho aby to zvladli a ked nie, nech si stanovia menší počet deti alebo viac učiteliek do triedy. To čo je vyhovarat sa na chaos. A tvoj syn sa dakde tula vonku. Pre Boha.... Hrozna predstava.
@mayamibee Ver,že ani nám to nie je jedno,sme z toho zhrození aj s manželom ☹ ..Boli sme sa popýtať v škôlkach,či náhodou nemajú voľné miesto,ale bohužial všade už majú plný počet.Ja od oktobra musím ísť do roboty a neviem ho kde dať.Zajtra je pondelok,a mám hrozný strach ho tam nechať,neviem čo dalej...A sťažovať sa pôjdeme aj na mestský úrad tiež,lebo toto sa len tak odpustiť nedá,lebo hazardovali so životom nášho syna 😠 !
@kafedame Verím, to je len tažké si predstavit, čo ste museli preživat ked ste sa to dozvedeli. Netreba to nechat tak, tam musí prebehnut nejaké disciplinárne konanie a musia vyvodit dosledky.
Na druhej strane, ak ho tam zajtra musíš dat, myslím si, že bude najstraženejšie dieta v tej skolke, rovnaku chybu by už asi nespravili. Držím Ti palce aby ste to vyriešili a aby už bolo všetko okey.
@kafedame uplne chapem tvoje zdesenie a rozhorcenie. Toto je ozaj velmi velke zanedbanie povinnosti. Verim, ze aj tie ucky su z toho zdesene a budu si uz davat pozor. Inak nechapem, ako je tovobec mozne, ja snad nepoznam skolku, ktora by sa nezamykala. Prave koli takymto pripadom. Asi by som to nehrotila a nesla s tym az na mesto, nic s tym nedosiahnes, akurat tam mesto urobi bububu a ucky budu este vo vacsom strese. Ziadala by som ale urcite nejake opatrenia, aby sa toto viac nemohlo stat. Ja som napr. Videla v jednej skolke, ze mali gulu na dverach z vnutra v prezliekarni. Tym padom ziadne dieta sa von nedostalo svojvolne.
Áno, a keď už sťažnosť, tak hneď do Štrasburku! To je pre Slovákov také typické. Určite by sa tekéto prípady stávať nemali, učiteľka nesie za dieťa zodpovednosť, ale keď už sa stalo, treba sa porozprávať v prvom rade s učiteľkou. To, že dieťatko zo škôlky odišlo, je pre ňu už samo o sebe ponaučením a som presvečená, že sa jej to viackrát nestane. Aj moja dcéra odišla zo škôlky. Spolu s bratrancom sa vybrali domov, no keď doma nikoho nenašli, vrátili sa do škôlky, kde už bolo po nich vyhlásené pátranie. Nechcela by som byť v koži učiteľky, ktorej sa "stratí" dieťa. Deťom sme doma vysvetlili, že svojvolne opustiť kolektív nemôžu - či už zo škôlky, z vychádzky... Nesťažovali sme sa, neriešili,
bolo by to zbytočné, nakoľko takéto chyby sa u pedagógov neopakujú. Po sťažnosti možno učiteľke strhnú na mesiac osobné ohodnotenie, ale stále ostane tým istým človekom. A sťažovatelia budú na svoje kroky nesmierne hrdí, mysliac si, čo všetko pre svoje dieťa
urobili a ako to tej učiteľke "dali vyžrať."
Ano a pre Slovakov je ešte také typické držat hubu a krok. Ano treba to prehliadat a tlieskat učetelkám, ktorým dieta odíde zo školky. Ved sa to mohlo skončit tragédiou. Keby malého zrazilo auto alebo ho niekto uniesol? Za to, že sa nič nestalo neznamená, že sa to odignoruje. Ano každý je len človek ale v takomto zariadení by mala byt tá zodpovednost 200 násobná, ved tu ide o malé deti.
@sosanna88 keby si vedela čo robil môj malý po 3 dňoch v škôlke v noci.................ako vykrikoval zo sna...........neviem čo mám urobiť zajtra.......vlastne ho tam ani nedostanem už......chcela som aspoň na 4 hodiny.....keď spať sa nedá.....

@lilijessica minulý rok sme mali trojročné dievčatko, ktoré bolo schopné preplakať celý deň, nejesť, nepiť... riešili to tak, že umožnili byť mamine vari týždeň s malou v škôlke doobeda na dve - tri hodiny, potom ju nechávala na pol dňa a postupne na celý deň...