icon

Nie je ujo ako ujo, nie je teta ako teta

liave
6. aug 2012

mile maminy uvitam ake kolvek nazory a rady,pohlad a po pripade riesenie ako naucit deti ze nie kazdy ujo ci teta mozu byt priatelmi ,alebo akonaucit deti respektu pred cudzimi?bez toho aby sme ich vystrasili alebo strasili?neviem ci ste s as tym niekedy stretli,ale moje deti su uplne bez zabran voci cudzim ludom kazdy kto sa im pekne prihovori tak by s nim isli hoc aj prec 😖 dnes som napriklad nechala drobculu nech caka za presklennymi dverami obchodu z tym ze osm na nu samozrejme videla a dvere boli otvorene a komunikovali sme spolu bola odomna ais 2 m.a na dve sekundy stichla ked som sa hned pozrela preco somnou nehovori sedela na kolienku milemu pankovy ktory jej nieco isiel ukazovat v taske 😲 😲 😲 😲 😲 krvy by s anedorezali vo mne...som v tu ranu pribehla ospravedlnila sa panovy ...i ked netusim ci on ju vbolala alebo vysla sama 😠 a jej sum poriadne vypucoivala zaludok...viem ze deti su este male a toto su veci ktore si neuvedomuju no na druhej strane ziadny pud sebazachovy ani ic podobne ako pri inych detoch som videla ze cudzi clovek a adeti s amracia...moje hned usmev a velka debata...ako ich naucit ako im vysvetliut ze nieje ujo ako ujo a nieje teta ako teta?nechcem ich strasit lebo to tiez nieje dobra cesta na vybudovanie "ostrazitosti" no toto sa musi zmenit...neviem ci som zle hladala ale nenasla som ziadne temy na tuto temu...mozno uvitaju aj ine maminy nejake napady ako vylepsit po pripade riesit takyto problem...dakujem

lili_mia
7. aug 2012

@liave ahoj, ona podľa mňa doteraz nechápe, že prečo si ju buchla po riťke, ak si to ešte pamätá ... je to dieťa, zabudne včerajší deň .. fakt dookola ako debil .. opakovať opakovať .. skús inako .. fakt sa jej schovaj, ale až ked ťa ona nebude sledovať, dajme tomu, že si bude vyberať hračku, nechaj, aby chodila po obchode, občas upozorni, nechod odo mňa, asi 2-3 razy a potom sa schovaj .. dohodni sa s predavačkou, že ked bude plakať, nech nerobia paniku, nech ju cca 2min nechajú a potom nech niekto .. že či neposlúchla mamku, ked jej povedala, že nemá od nej odchádzať, trosku potrapit a potom sa ukazat .. malo by zabrat

zmrzlinkams
7. aug 2012

@skoricaxx toto sa mi velmi páči dobri nápad ako dieťatku vysvetliť určite veci, deti miluju zvieratka a velmi dobri nápad a priklad ako to porovnavať aj s ludmi a pokial rodičia nedovolia tak deti by nemali som rada že tvoj synček to tka pekne pochopil v takom veku 🙂

liave
autor
Odpoveď bola odstránená
liave
autor
7. aug 2012

@lili_mia a ty citaj prosim ta tiez ...kde som pisala ze som ju udrela????
dakujem za typy urcite vyskusam ,ale prosim ta tiez citaj pozorne...

lili_mia
7. aug 2012

@liave ja netvrdím, že udrela a vypadlo mi .. keby si ju buchla .. neprečítala som po sebe .. tým som mala úmysel naznačiť, že kebyže jej aj ťapneš, tak ako ťapneš partnera, ked do teba štuchá .. tak si ona neuvedomí, čo sa deje .. len neviem, prečo som tam napísala .. prečo si ju buchla .. fakt som myslela keby si ju buchla

liave
autor
7. aug 2012

@lili_mia okej...uz som trosku znechutena tymi pripevkami niektorych ludi a ma hneva ked ludia pisu nieoc uplne odveci ...ja som pochopila aspon tie rady a dakujem 😉 vyskusam ...ja si myslim ze tato tema je uplne normalna...ved kao v minulosti tak i v dnesnej dobe ved kazdy rodic riesi ako naucit svoje deti dovere ale zaroven nie byt naivne dovercivy...a nakolkio mam medzery v tejto sfere ,chcela som poradit aby som to urobila spravne,a hlavne tak aby aj deti boli v pohode a aj ja mohla spokojne raz spavat 😉 dakujem

lili_mia
7. aug 2012

@liave ja to poznám, mala som 6rokov, sestra 2 a mama mi ju dala na starosť, kým spravila nákup .. segra behala kade tade, raz sme aj v podstate ušli z obchodu, kým som ju naháňala .. ja som dostala bitku, pritom som ju len strážila 🙂 ale ona odvtedy neutekala 😀 😀 😀 a papuľnatá je doteraz 😉

ursul
7. aug 2012

@lenka311 dost podstatne je kolkym sa tvoja odpoved nepači.....sa to tu ako meni na to kolko kto ma rokov a neštastia za sebou,,,TO čO JE potom si oproti mne a
@liave amater,ale o tom to neni si neprijemna a protivna k ludom......tot vsjo

veva123
7. aug 2012

tiez som znechutena z niektorych nazorov, osobne si myslim, ze ked dieta uz od malicka nebudeme na tieto veci aspon upozornovat, tazko mozeme ocakavat, ze ked bude mat 6-7 rokov, tak si z nicoho nic necha vysvetlit, ze sa nema bavit s cudzimi ludmi... Nechceme z deti vychovat nejakeho neurotika, ktory sa bude ludi stranit - to je jasne, ale myslim, ze podaktore nepochopili, co chcela autorka tohto prispevku vlastne povedat a spytat sa... Myslim si, ze ked dieta uz zacne chodit same do skoly a zo skoly, tak uz bude neskoro riesit taketo veci... Toto je moj osobny nazor, aj ked svoje deti este nemam, ale za to s detmi pracujem.

zuzanocka
7. aug 2012

a tak isto bude neskoro, ked sa nedajboze nieco strasne stane.. potom si uz moze clovek len buchat hlavu o stenu a vycitat si...
samozrejme, zle sa nemusi stat a potom budu mamicky-volnomyslienkarky hrde, ako vsetko "zvladli"..

maartinkaa
7. aug 2012

baby nehnevajte, ale niektore ste tak velmi krcovite, ze sa neviete vobec uvolnit,,,,ja mam styri deti a tiez sa o ne velmi bojim, ale moja povaha je taka, ze mam velmi rada ludi a ludia maju radi mna,,,,,chlapcov vediem k tomu tiez, je to prirodzene v nasej rodine 😉 este som nikdy nevidela pedofila v cloveku, ktory sa prihovoril k mojim detom a nedajboze ich poladkal,,,,,,
moje dvojcata su tiez take, ze odidu aj s certom, ale je to len a len na mne, aby som si to ustriehla,,,,,,

syla
7. aug 2012

@liave toto je téma, ktorá je aj u mňa aktuálna. Snažím sa synovi vysvetľovať, na čo má dávať pozor a treba sa vždy maminy alebo ocina opýtať, či môže alebo nemôže.
Ale verím tomu, že keby mu niekto cudzí ukázal nejaké auto a sľúbil mu ho, tak s ním pôjde. Na toto je proste neopatrní, detské očká zažiaria a ide. Preto vždy je dospelá osoba, ktorá ho má na starosti, keď sa niekde ide a dávame na neho zvlášť pozor. Ja mám z tohto veliký strach, aby sa mu niečo nestalo.

sissmiss
7. aug 2012

@maartinkaa mozno ide aj o to kto co zazil, ake ma skusenosti a do akej miery si potom uvedomuje potencialne riziko. Ak si ty nezazila na sebe ako dietati sexualne obtazovanie, ak si nepoznala niekoho kto to zazil, ak si nemala vo svojom blizkom okoli pripad ze na pohlad neskodny muz odvliekol male dieta z ihriska, zneuzil a zabil...tak tazko ti bude pochopit strach mamin, ktore toto prezili. Ak poznas niekoho komu vypadlo dieta z okna, mozno budes zase precitlivela na to, alebo zrazenie autom...hocico... A to ze mas styri deti a niekto je prilis citlivy na svoje jedine, hovori aj o rodicovskej investicii, to ze si benevolentnejsia nie je iba o tvojej povahe, ale prave o tom pocte deti a o tvojom nastaveni z toho vyplyvajucom, o ktore si sa ty nezasluzila nijako, teda len tym ze mas styri deti...Je to proste tak, ze rodic viacerych deti nie je taky uzkostlivy.

maartinkaa
7. aug 2012

@sissmiss ja chapem, co mi tym chces povedat, ale tym ze mam styri deti to nie je,,,,,prezila som si aj smrt dietata, a aj rozne komplikacie s nimi a na ludi som nezanevrela, vzdy sa spravam tak, ako by som chcela, aby sa spravali ku mne,,,,a to, ze na svete su aj zli ludia, to mi je jasne, ale nemozem denno=denne zit s tym, ze moje dieta niekto unesie a nedajboze znasilni,,,,ved by som sa zblaznila

sissmiss
7. aug 2012

@maartinkaa 😔 chapem. Ale tvoj prvy prispevok vyznel ako vycitka tym mamam ktore su uzkostlivejsie. Ja som do istej doby a uz som mala dieta, bola benevolentnejsia nez som. Ale potom som zazila s ludmi dost zleho, musela som zmenit pohlad na ludi, nechapala som ako niekto dokaze ublizit, ohrozovat, zabit...psych.mi vtedy povedala ze som prilis dobra a prilis naivna, ze nemozem ocakavat ze ked ja som dobra ze aj ostatni su. Mozno som naozaj na druhej strane momentalne a potrebujem tiez najst nejaky zdravsi stred.

maartinkaa
7. aug 2012

@sissmiss nie nebola to vycitka, a naozaj sme kazda ina,,,,,a nevycitaj si, ze si dobra, bud taka aj nadalej 😉 a mozno len ja mam stastie na dobrych ludi 😉

mirfa
7. aug 2012

@veva123 presne si mi to vytrhla z úst 🙂 nevravím, že treba strašiť deti, ale keď ich nebudeme postupne pripravovať, tak keď budú väčšie, už ich ťažšie naučíš niečo, čo si dovtedy nikdy nespomínala...

alenka600
7. aug 2012

@maartinkaa
@sissmiss Baby, tak ja sa napriklad za uzkostlivu nepovazujem (aj ked som tu pisala o chorobach a spine, ale z ineho dovodu). Iks dovoleniek som stravila proste len tak prenocovanim na parkovisku v aute, alebo vo volnej prirode, nebojm sa chodit v noci po meste, ludi mam rada a neocakavam, ze mi niekto nieco ukradne, alebo ublizi, skor naopak. Nikto mi nkdy neublizil.
Ale moja privatna telesna sfera je moja. a sfera mojho detata je jeho a nie nejakej pani v obchode. Proste v zivote by mi nenapadlo brat na ruky cudzie dieta alebo stipat ho do licka, ked ho vdim prvy raz v zivote, nie sme znamy, ani nic (priklad zo supermarketu)Nepovazujem to za vhodne, nechapem to. Mne to pride ako take "privlastnovanie" a taka akoby degradacia dietata - ze mu to musi byt prijemne. Ja neviem, keby k nejakej 50rocnej pani prisiel v obchode niekto a stipal by ju do licka a suslal na nu....asi by si myslela, ze nie je celkom ok, no nie? 😀

carodejnica
7. aug 2012

@bobocka Ty kokso, teraz si mi pripomenula aj mne jeden môj zážitok z detstva, takmer som na to zabudla... 😕

Mne sa stalo, mohla som mať (odhadujem) 5-6 rokov?? hrala som sa pri paneláku pod oknom aj s kamarátom, keď prišiel ku nám jeden chlap, dodnes si spomínam na ten uhrančivý pohľad, chytil ma za ruku a povedal "poď" a nechcel ma pustiť, vytrhla som sa mu a s kamarátom sme utiekli domov (bývali sme na prízemí), potom sme ho ešte pozorovali cez okno, kým zašiel za roh... normálne mi teraz prišlo zle, čo sa všetko mohlo stať, keby som s ním išla ... 😠

masinka
7. aug 2012

no baby, precitala som vsetky 3 strany v naivnom domneni, ze sa dozviem nieco k veci, lebo otazka ako naucit deti byt ostrazite , a pritom ich zbytocne nedesit, zaujima aj mna. no ale klasika... 90 % prispevkov je tu o tom, kto je horsia matka ☹ potom sa ani necudujem, ze uz nikto nikomu neveri a v kazdom hlada len to najhorsie....
ja som bola vychovavana tym sposobom, ze sa treba bat (ked mama na mikulasa schovala balicek za dvere akoze to tam doniesol Mikulas, tak som tie sladkosti vyhodila, lebo som sa bala , ze su otravene). toto svojim detom nechcem robit, aj ked , ziel, rodinne stereotypy nepustia a casto sa pristihnem pri tom, ze deti strasim....
akoto tu uz niekto spominal, ja sa tiez snazim detom vysvetlovat co a ako na prikladoch z rozpravok - napriklad taka Bambulka je na to ako stvorena - preco nesmieme len tak vbehnut na cestu, skocit do vody a pod... "skoda", ze v tom case este nebolo tolko pedofilov (aj ked ma jeden obtazoval, ked som mala cca 12 rokov) , mozno by aj k tomu jeden diel natocili.... mozno raz bude to slubovane pokracovanie....
inac tiez mam viacero deti - velmi sa bojim o kazdu z nich... len asi nemam cas tolko nad tym spekulovat ;-D
co sa tyka tych psikov, autorka prispevku to pekne popisala ako vysvetluje, ze nie kazdy psik a moze hladkat... ale ked uz chceme prirovnavat cudzich k psikom, musim podotknut jednu vec - zvierata drazdi ked citia strach. a tak isto je to aj so "zlymi" ludmi. ved si to len vyskusajte - ked k vam pride bezdomovec pytat peniaze - ked mu normalne poviete nie a idete prec, tak vas necha, ak nanho vyplasene zacnete vrieskat nech sa k vam nepriblizuje a schovat deti za seba, tak uz len pre tu "srandu" vas bude prenasledovat dalsiu pol hodinu...

bobocka
7. aug 2012

@carodejnica vidis to.niektore veci podvedome zahrabeme hlboko v mysli .mne uz svieti kontrolka.teraz som pri malom 24/7,ale raz nebudem.co ak pojde zo skoly a nejaky dobrak ho do auta zlanari.sa ho opyta,ze ci nevie cestu tam a tam,maly pristupi k autu...panika na to len pomysliet 😔 . a to nie je paranoja.tieto veci sa stavaju.minuly rok zabili tu malu anicku pri prahe.tiez sla zo skoly a domov sa uz nevratila. http://krimi.cas.sk/clanok/193711/anicka-9-bola... .alebo riadne medializovany pripad malej maddie http://www.findmadeleine.com/index.html . pred par tyzdnami bola v cechach tiez prihoda,kde mamke z kocika dietatko zobrali. http://www.sme.sk/c/6457991/unesene-ceske-babat...
tu nejde o to,aby rodicia nalanarili detom hororove scenare do hlavy.ale ide o to,aby sme ich naucili zdravej opatrnosti.tazko zacneme od rocneho,ale podla mna postupne pomaly na istych prikladoch od 3 rokov to uz vhodne iste je.take dietatko uz vnima a uz pomaly zacima rozlisovat roziely medzi dobrom a zlom.ist cez rozpravky mozno nie je zly napad.jasne,ze trojrocnemu danu vec vysvetlime inak ako sedemrocnemu,ale podcenovat to podla mna nie je spravna cesta.

carodejnica
7. aug 2012

@bobocka Poznám všetky tie prípady, to s tou Aničkou to bolo strašné 😢 😢 😢 , Ja som sa minule až rúhala - sme sa presne o tomto bavili s kamoškami, a vravím, radšej nech mi dcéru zrazí auto, lebo je šanca, že ju odvezie sanitka a raz sa mi vráti domov zdravá ako keby ju mal uniesť nejaký debil, ja by som bola schopná toho chlapa osobne zabiť. 😠 😠

Ešte som našla nejaké fajn články
http://www.medzizenami.sk/deti-a-rodina/clanky/...
http://www.kafe.cz/pedofilove-nejcastejsi-triky...

bobocka
7. aug 2012

@carodejnica podla mna by anickini rodicia jej stratu lepsie niesli ak by umrela pri autonehode.lebo vediet,ze ich dieta bolo proste v zlom case na zlom mieste a niekto jej vedome velmi ublizil,ona to vnimala a nakoniec ju nasilne zabil,to je podla mna uplne neznesitelna bolest.to sa hadam ani vladnut neda. 😔 😢 fakt,ze by niekto mojmu dietatu ublizil-fu, ani sa mi neda dalej pisat... 😔

carodejnica
7. aug 2012

@bobocka presne 😔 😔 😢 😢 😢

veva123
7. aug 2012

Nesuhlasim s tym ani ja, aby moje deti hladkal a bral na kolena ci na ruky hocikto, koho nepoznam a vidim ho prvykrat v zivote. Nie je to uzkostlivost. Presne to tu niekto vystihol, ze tomu dietatu to taktiez nemusi byt prijemne. Doteraz si pamatam na jeden seminar, na ktorom sme preberali podobnu problematiku : ako je male dieta "nutene" od rodicov dat pusu vsetkym svojim tetam, ujom, kazdej navsteve co k nim pride, vystiskat ich a podobne, aj ked dieta nechce. Jednoznacne sa vtedy vyjadrili, ze to nie je ta spravna cesta. Deti si totiz velmi rychlo mozu zafixovat to, ze to musi spravit, aj ked mu dotyky pre neho nie blizkych ludi nie su prijemne, a ked to od nich dospely ziada, tak to spravit musi... Je to tiez trosku pritiahnute za vlasy, pretoze samozrejme len malicke percento sa CHVALABOHU stretne s nejakymi uchylakmi alebo inymi pofidernymi ludmi... Ale celkom s tym suhlasim.
Kazda sme ina, kazde dieta je jedinecna osobnost a aj kazda situacia je jedinecna... Niektore z nas ziju v meste, ine na mensej ci vacsej dedine. Je ine ked je to mala dedinka, kde dieta "vypustime" a nemusime sa strachovat, pretoze so vsetkymi naokolo sa navstevujeme, a je ine ked dieta vyrasta v panelaku na sidlisku... Nemyslim si preto, ze existuje jednotny navod na to, ako to detom vysvetlit alebo co je v tomto smere spravne a co nie - to uz musi mat tolko zdraveho usudku kazda matka... Ale ja osobne by som vysvetlovala, vysvetlovala a najviac sa mi paci ta forma pomocou rozpravok 😎

andreah25
7. aug 2012

@lenka311 Možno si celkom nepochopila, čo sa @liave pýtala. Ja osobne som z jej príspevku necítila nič také, že chce deti strašiť aký je tento svet zlý a pod. ako si to napísala Ty. Ona chcela vedieť radu, ako má deti správne naučiť, ako sa majú chovať k cudzím ľuďom, nie aby sa ich báli, ale aby boli opatrní, čo je veľmi veľký rozdiel.
Vieš, možno by si pochopila, keby sa Ti niekedy stalo, že Ti na pár sekúnd zmizne dieťa z dohľadu a odrazu ho zbadáš cudziemu chlapovi na kolenách....
Nejde o to, že by si nedávala na dieťa pozor, to skutočne nie, ako príklad: Bola som v istom nákupnom centre aj s mojou mamou, boli sme si dať kávu, malý sedel vedľa mňa v kresle a chrúmal tyčinky. Prišla barmanka, platili sme účet, postavila sa tak, že boli to skutočne dve sekundy a ani som nepostrehla, kedy malý zmizol z toho kresla vedľa mňa. Nevieš ani len predstaviť ten pocit strachu, ktorý ma prepadol, pretože som ho nikde nevidela. Rýchlo som utekala pomedzi ľudí a hľadala ho, no bolo to neskutočné, všeho-všudy prešli tri minúty celého incidentu, no mala som pocit, že je to celá večnosť. Nakoniec som malého zbadala pri fontánach s mužom a ženou, ktorý sa s ním veselo zabávali. Dobre to skončilo. Lenže čo ak by nie? A je to práve preto, lebo môj sa tiež nikoho nebojí. Keď sme v meste na prechádzke, nemá problém sa pridať k cudzím ľuďom, chytí sa za ich tašky a ide, nezájem, že ja som tam...
Takže mňa tiež poteší každá rada, ako naučiť deti správnemu rešpektu voči cudzím ľuďom. Už nie je doba, že môžeš nechať trebárs kočík pred obchodom a ísť si nakúpiť, ako to bolo kedysi. Treba aby deti vedeli, čo s kým môžu a čo nie....

inkinka
7. aug 2012

@liave detom sa cita rozpravka o Cervenej karkulke , aby sa im naznacilo, ze svet vonku moze byt nebezpecny. Nemyslim, ze by deti mali z toho horor a pritom vnimaju, ze s cudzim vlkom nie je dobre zacinat dlhe rozhovory. Je dobre vzbudit u nich ostrazitost, svet nie je taky nevinny, ako ho oni vidia. Na mne ako na matke by zas bolo, aby tych prilezitosti stretnutia dietata s vlkom osamote bolo co najmenej, urcite by som take male dieta nenechala same vonku pred obchodom, to si aj sama uz teraz uvedomujes, ze staci mala chvilka , neda sa dohliadat z vnutra obchodu stale, co sa vonku deje. Hladala by som inu moznost, ako nakupit s dietatom pri sebe. Ved, neviem, ako bol situovany ten obchod, mohla vbehnut aj pod auto. Na nete je dost nahnevanych clankov od vodicov, ktorym vbehlo male dieta pod kolesa, kym sa ich matka len na "sekundu" zaoberala niecim inym.

lenka311
7. aug 2012

@andreah25 Ja som jej neskôr napísala aj rady, v tom príspevku o dva príspevky nižššie. Nevedela som ako je dieťa staré.. Pozri, ja žijem v meste kde sa nekradne, keby som ju nechala v kočíku pred obchodom tak ju tam aj nájdem, keď tam nechám teraz odrážadlo či bicykel, nájdem ho tam tiež... A môj už teraz ex, Natálkin otec žije na dedine, kde sa ani nezamykajú, kľudne si tam môžeš nechať aj kľúče v aute, to auto Ti tam ostane /toto som zsae nechápala ja 😉 / - takže závisí to od okolia, vieš keby mi tu niekto niečo šľohol, alebo mi odviedol nedajbože dieťa okamžite viem ako vyzeral, čo mal oblečené a podobne. Nie som z veľkého mesta, každý sa tu v podstate s každým pozná, koho nepoznám ja, pozná moja mama, sestry... no proste žijem v inom svete a som spokojná, lebo keď to tu tak čítam, ako dávať dieťaťu čipy a podobne som rada že žijem tam kde žijem.... 😎 😎 😎

halienka
7. aug 2012

Osobne si myslím, že vysvetliť dieťaťu takéto niečo bez akéhosi vyvolania trochu strachu sa asi nedá. Inak sú pri tomto dve dôležité veci: 1) vek dieťaťa 2) povaha dieťaťa. Do určitého veku sa to moc vysvetliť nedá a veľmi je dôležité akú povahu to dieťa má. Ak je to nebojácne spontánne ozaj ešte malé dieťa, tak mu človek môže vysvetľovať aj neviem čo, ono to ešte nechápe. A bojkovi asi ani nič netreba vravieť, to sa bojí aj bez toho a k cudziemu by nešlo. Takže nebojácne komunikatívne maličké dieťa treba strážiť omnoho omnoho viac, fakt nespúšťať z očí ani na chvíľku. To si ale musí posúdiť každá mamička, či má dieťa také alebo onaké. Od nejakých 3-4 rokov už dieťa čo to chápe, takže sa dá všeličo vysvetliť, samozrejme že nie hovoriť nejaké horory, ale povedať pravdu - niekto ťa môže zobrať preč a my ťa už nebudeme vedieť nájsť. Neviem či je to až také hrozné zastrašovanie, povedať to tak. Zbytočné opisovanie hrôz, ktoré sa mu môžu stať samozrejme nie je dobré, to už je zastrašovanie, ale určitá dávka strachu je dôležitá, je to inštiktívny pocit, ktorý máme práve pre ochranu života, je dôležitý a nedá sa dieťa úplne od strachu odstrihnúť a vytvárať situácie aby nikdy strach nepoznalo, môže sa stať, že práve preto potom nedokáže rozlíšiť riziká, ktoré ho môžu pripraviť o zdravie, život, bezpečnosť...Takže ja osobne na rozumnom a pravdivom vysvetlení (bez zbytočného opisovania hrôzostrašných scenárov, čo všetko sa môže dieťaťu stať) nič zlé nevidím, teda ani na tom, že to v dieťati vyvolá menšiu dávku strachu, ktorá ho ale doslova v budúcnosti môže ochrániť. Som ale za to zvážiť aké mám dieťa doma, či je to bojko alebo práve naopak a podľa toho aj prispôsobiť vysvetlenie. Nebojácne dieťa je možno aj treba trošku viac postrašiť aby to malo rovnaký efekt ako pri priemerne bojazlivom dieťati. Vyslovene bojazlivé dieťa pokiaľ vidím, že sa ma drží ako kliešť a na iného dospelého sa ani nepozrie, by som takýmito vecami ani nezaťažovala, asi to nie je ani potrebné, možno až po nástupe do školy keď začne samé chodiť do školy by som vysvetlila veľmi citlivo niektoré veci. Ja nemám vyslovene bojazlivé dieťa, ale medzi tým 1 a 2 rokom bola malá v takom nastavení, že si šla kam chcela a žiadny pud sebazáchovy alebo strachu u nej nebol, takže jednoznačne sme ju museli permanentne strážiť. Teraz po tom druhom roku sa to trochu zmenilo, už sa viac bojí a drží sa nás sama, niežeby nejako kŕčovito ale tak normálne, proste neodíde nejako z dohľadu, nič si nevezme bez opýtania ani nikam nejde skôr že by povedala, že tam chce ísť a aj tak chce aby s ňou niekto išiel, sama by nešla. Tak zatiaľ tieto veci neriešim, ale určite príde čas kedy to bude treba riešiť a potom zvážim podľa konkrétneho veku v ktorom bude a podľa jej citlivosti a bojazlivosti, ako jej to vysvetlím. Ale určite sa nebudem nejako veľmi báť toho, že by som ju tým vysvetlením prehnane zastrašovala a preto jej radšej nič nepoviem, myslím, že to nie je dobre. Radšej trochu strachu ale živé a zdravé dieťa pri mne, ako nebojácne dieťa, ktoré po pár sekundách otočenia už nikdy neuvidím ☹

lenka311
7. aug 2012

@yummy_mummy Vôbec nie, skôr ľutujem že som sa sem vôbec ozvala.
A som šťastná že som taká aká som a moje dieťa je také aké je 😉