Od akého veku ste začali dávať deti na nočník?
chcem sa opytat, odkedy ste zacali davat deturence na nocnik? vdaka
prvu dceru od 2 rokoch, ale aj preto, elbo sme mali velký nočník a ritka jej padla dnu a tak sa zlakla, v 18 mesiaocch, potom som to neriešila. a o týždne bez plienok cez den a o další týžden bez plienok aj v noci, bez problémov a násilia, na začiatku sa jej nechcelo tam sedieť, čitali sme knižky a potom už aj sama.. druhé je chlapec, od 18 mesiacov, a to už ledva čakal, 3 mesiac esom s ním bojovala, aby ešte vdržal, doma behal s olým zadkom a boj s plienkou na noc a von.ale bola zima, tak sme čakal aspon na jar a posadil sa a od prvého dna cez den OK a o tri dni aj cez noc bez plienky a na moje počudovanie prspal celu noc.
na porodnej sale, po prvom prisatí 😉 cumel do pusy a šup na šerbel 😝
ja som tiez asi od druheho mesiaca zacala s mojim syncekom praktizovat ciastocnu bezplienkovu metodu. bolo to ale viac-menej nahodou, lebo mal koliky a pri cviceni nozickami a masirovani bruska sa vzdy aj pekne vykakal. tak sa nam to potom nejak zariadilo samo, ze ked chcel kakat, tak sa zacal krutit a plakat. kazda normalna matka dokaze rozoznat rozne sposoby placu svojho dietata, vie kedy je hladne, kedy ho nieco trapi, kedy ma prdiky atd. tak aj ja som vedela rozlisit, kedy mu treba kakat. vtedy bol este plne dojceny, takze mal stolicu 3-5x denne. od asi stvrteho mesiaca mi uz vobec nekakal do plienky, ale iba na pultiku do papieroveho obrusku. nesedel pritom, ale normalne lezkal s nozickami vo vzduchu. ked sme zacali prikrmovat, obcas nam uslo do plienky, predsalen to bola zrazu ina konzistencia. od 7 mesiacov sme si nasli novy sposob a odvtedy kaka v mojich rukach nad pultikom, nad umyvadlom alebo hocikde inde, kde treba. ide o tzv. novorodeneckej poziciu podla bezplienkovej komunikacnej metody, alebo o polohu "v klbku". bolo velmi zaujimave sledovat, ako take male dieta hned po zobudeni dava najavo, ze musi, ale nepusti, kym ho nerozbalim a nechytim do tej nasej polohy. teraz ma 13 mesiacov a na nocnik ho stale nedavam sediet - jednoducho kvoli tomu, ze tam chyti strasny zachvat placu. ked tam nechce byt, nenutim ho, asi pojdeme o par mesiacov rovno na velky zachod. mavame obcas "nehody" do plienky, no tie su minimalne - raz-dvakrat do tyzdna, vacsinou vtedy, ked sa mu prerezava zub, alebo sa o neho stara prave tatinko. ale cikat, cika vacsinou do plienky. teraz po zobudeni niekedy caka, kym ho nerozbalim a nedam nad umyvadlo, vtedy zvykne aj plakat, ked na to zabudnem 😉.
takze nech mi nikto nehovori, ze dieta nevie zadrziavat, resp. ze si neuvedomuje, kedy potrebuje vykonat potrebu. ide len o to, ze my rodicia tento instinkt v detoch potlacame od narodenia, lebo ich nutime potrebu vykonavat do plienky. ziadne ine zivocisne mlada (ani dospely jedinec) si nespini "do vlastneho". iba moderny clovek. a preco? lebo je to pohodlne pre rodicov... zaujimave, ze zaostalejsie narody ci skupiny (africke kmene, cinske a indicke nizsie vrstvy) nepouzivaju vobec plienky, lebo dokazu vystriehnut okamih, kedy dieta potrebuje. ani nasi prastari rodicia nemali ziadne plienky a, s prepacenim, ne.rali si doma na podlahu.
osobne si myslim, ze je dolezite, aby dieta vnimalo svoje vylucovanie - ak sa mu to dari, je to zaciatok cesty na odplienkovanie. darmo budete dieta davat na nocnik aj stokrat denne, ked nebude mat ani ponatia, na co je to dobre. najprv treba dietatu dat sancu uvedomovat si svoje vylucovanie a rozdiel medzi tym, ked to spravi do plienky a tym, ked to ide niekam mimo... a v tom pripade je jedno, ci to dokazete s niekolkotyzdnovym babatkom (samozrejme nie v sede na nocniku, ale v inych, vhodnejsich, polohach) alebo s dvojrocnym dietatom...
Od 7mesiacov a v 14m boli obe bez plienok....
my sme sedeli na nocnicku od 10 mesiacov kazde rano aby si zvykla, a citali sem knihy a kazdym dnom sme pridavali viac a viac krat.. a 12 sme boli bez plienocky, ale v noci sme este dvali, lebo mala pila este dost mlieka, a tak cikala dost..
prvy maly od 12m/ druhy ma 20 a ani za nic nebude na nocniku sediet.pritom pokusov bolo vela. ked vidim ze ide kakat sa sekne a nevykaka...a odlozi si to o poldna a den a je mrzuty - tak pokusy boli 2 a nebudem ho musit. kazde dieta je ine. verim ze v 15 nebude mat plienky : ) nechame to ne prirodzeny vyvoj.
malý má niečo cez 10 mesiacov a len "skúšame" nedávam ho ráno, ale večer pred kúpaním.... keďže som prišla na to, že pravidelne pred kúpaním ma stihol ocikať, alebo sa mi vycikal do vane, keď sa napúšťala voda, tak kým naregulujem vodu sedí na nočníku, vyciká sa a ide sa kúpať.
no moja mala ma 10 mesiacov a vzdy ked ju dam na nocnik tak nieco spravy. Nechapem ako niektore mamicky mozu tvrdit ,ze dieta si este neuvedomuje co ma spravit na nocniku do 12 mesiacov.Tak podla mna si uvedomuje ked tam vzdy nieco spravy . a davam tam malu 4 krat za den. ja som za skore ucenie na nocnik.
od 6 mesiacov 🙂
my práve začíname , máme 13 mesiacov.
naša mala rok a pol keď sme ju začali učiť a dva roky oslávila už bez plienok...
Ahoj...ja som svoju dcéru začala dávať na nočník už od 7 mesiaca.
Ahoj,my sme skúsili v jednom roku,ale bála sa toho..strašný plač..tak som to nechala tak..Teraz na jar som ju v 22.mesiaci zoznámila aj s nočníkom aj s WC, dala dole plienku v byte, 2 týždne sme mali všetko ocikané, ale potom sa intervaly cikania predlžovali a sama sa pýtala-do dvoch mesiacov sme boli bez plienky 😀 -čo si myslím,že super. O necelý týždeň má 2 roky. Myslím,že je lepšie v neskoršom veku začať učiť bez plienky,kedy to dieťa chápe,vie povedať kaka a cika,lebo potom sa maminy možno rok alebo viac zbytočne trápia a rovnako aj detičky.. ☹
My sme dávali od 6.teho mesiaca, keď už sedela...vždy ráno a večer,aby si na to zvykla a potom stále viac a viac...na rok a pol už plienky nemala ani v noci.
V 19 mesiacoch a v 24 komplet bez plienky.....
U nas to bolo velmi zaujimave. Najprv sedel a kakal do nocnika uz zhruba od pol roka a potom asi od roka a pol zacal mat problemy s kakanim... Po virusovej hanckovej chripke chytil blok a nielenze nesadol na nocnik, ale niekedy nekakal aj pat dni, pretoze tak to dokazala zdrziavat. Bal sa. Potom sme to utriasli, ze kakal kazdy treti, druhy den, ale nocnik uz v ziadnom pripade, iba plienky a trval tento blok, kym sa to napravil aj hadam pol roka. No k nocniku sa uz nechcel vratit. Mali sme problem aj so zachodom, lebo tam je velka diera, takze tam tiez nechcel cikat ani kakat. No a tak sme oducanie od plienok zahajili okolo troch rokoch s tym, ze som najprv namiesto nocnika prikladala plienku. On je prilis premyslavy a vsetko analyzoval... Na travicku cikat najprv nie, lebo kam pojde cika... do zeme? A potom budeme tam chodit? No a pod. Celkom sranda. A po nejakom case sm namiesto pleinky zacali prikladat nocnik a potom uz aj travicka prisla narad... Nemame este tri a pol roka, ale kakat do nocnika nechce. Je bez plienok, pytat sa vie, len namiesto zachoda alebo nocnika to urobi do plienky. V noci ani ked spi sa nepocika... Vlastne nikdy sa nepocikaval, v tomto bol vzorove dieta. Ale stale bojujeme s tym ako ho naucit kakat do zachodu alebo aspon na nocnik. Hmmm... Tak uvidime. Ja si myslim, ze je to uz len krocik.... Treba vela trpezlivosti.
http://www.zenskaspiritualita.sk/je-materstvo-p...
Ja som začala dávať v 9 mesiacoch, keď začal pevne sedieť. Hneď na prvýkrát sa vycikal a neskôr začal aj kakávať. Teraz má 13 mesiacov a kaká na 90 percent do nočníka. Dokonca sa vykaká aj do záchoda, keď ho nad ním pridržím. Ak by však mal s nočníkom problém, počkala by som. Niektorým deťom jednoducho nočník nevonia.
Ja som mala doma serblik od cca roka, ked zacal chodit cca v 15m som jej ho stale strkala ci ide cikat atd... no nechcela, nechala som tak.. a potom v jaslickach od cca 20m chodila cez den bez a na spanie sa davalo, uplne bez plienky sme boli az dalsie leto, cize skoro 2,5 roka mala, ked sme nadobro skoncili s plienkou. Ale serbel mala stale pod nosom, cize keby chcela mohla by ist.. ja som nemienila chodit za nou a strazit ju ci ide/nejde cikat a upratovat mlacky, prat veci a koberec a pod.. no kdeze 🙂 Naucili sme sa to bez takychto nehod... nikdy sa mi nepocikala ci vonku, alebo dnu.
6 mesiacov ako zacala drzat chrbatik, od 7 mesiacov kakala len na serblik, v 16 mesiacoch odplienkovana na den, v 18 aj na noc, odvtedy bez plienok na 100%
vidím, že stará téma, ale tak pridám aj ja príspevok ... teraz prišiel módny hit, že dieťa rozhoduje na čo je čas. Dieťa si povie, kedy dáme náušnice, kedy na nočník, ono sa rozhodne pre vieru ... len sranda je, že skôr to vyzerá tak, že sa robí to, čo je pre mamičku najjednoduchšie. Všetky tri deti som dávala na nočník odkedy vedeli sedieť. Počas sedenia som ich chválila, ako pekne sedia na nočníčku a čítali sme si knihy. Keď sa náhodou do nočníčka niečo podarilo, tak sme sa tak tešili, že to počuli aj susedia. Najmladšia je bez plienok od 15tich mesiacov. Nikdy som ju nedrezúrovala ani nekarhala. Len som ich stále chválila. A s tým majú mamičky problém ... 😀 A koník znesie veľa krásnych fotiek a hlavne veľa písmenok ... 😀
My sme zacali teraz v 17tich mesiacoch, musim povedat ze mala okamzite pochopila co ma robit, nemusi tam vysedavat hodinu, sadne a cika, alebo kaka hned, ak nie tak mi povie ze nie a dame naspat plienocku, ktora je ale vacsinou sucha, ona ozaj caka kedy pojde na nocnik, aj rano prva cesta na nocnik a plienocka byva sucha, len sa este neodvazim ju nechavat bez plienky, keby sa mi pocikala a nezbadam to, kedze prespi celu noc, mohla by spinkat mokra, odkopava sa, takze by mi urcite prechladla. Pytat sa sice nevie, ale ak citi ze potrebuje, prinesie nocnicek sama, ma ho vzdy pripraveny po ruke
od 1,5r...až vtedy ako tak, tomu rozumeli...okolo 2r.už nemajú moje deti cez deň plienky...staršia na noc mala do 3r.presne, potom s tým prestala sama..je to indivindi 🙂 😉
o chvilku si to budu balit aj do porodnice 😀 ako nechapem tomu...dieta si to uvedomuje az od 18tich mesiacov do mna tiez hucali preco nedavam na nocnik, ale kaslem na to ja uznam za vhodne kedy....teraz ma moja 18 mesiacov a sama sa zacina pytat kakat, pisat este nie aj ked vie sa pekne vypisat....a rovno do zachoda, ziadny nocnik 😉
od 8 mesiacov. mala sa naucila vzdy asi hodinku po obede vykakat do nocnika. odvtedy sme do plienok iba cikali.....
rok aj 8 mesiacov a ked mal rok aj 9 mesiacov už vedel ... trvalo to mesiac cca aj s nehodami kým sa naučil 🙂
v 15 mesiacoch som ju posadila na nocnik ku sebe, ked som sedela na zachode ja...a stale som opakovala ako papagaj, mama piska do velkeho zachoda, Sofinka piska do nocnicka...kus posedela usla, dakedy posedela, dakedy nechcela vobec..bola zima, tak sme sa s nim len tak zoznamovali...v 1r 9 mesiacov sme intemzivne zacali na nocnik a za tyzden bola bez plienky cze den, po 2 tyzdnoch bez plienky na noc... cez den nehody nema skoro od zaciatku, pred dvoma tyzdnami mala napr. kazdu noc pocikanu, ale vydrzala som, plienku som nedala a zase je sucha aj v noci🙂 plienky nevlastnime od 1r a 10 mesiacov a som stastna prestastna, lebo je to iny luxus, ked si dieta stiahne gatky a vycika sa same ako tie haldy plienok🙂
necitam diskusiu, ale nase mamy nas davali na nocnik skoro, aj od 4-5 mesiacov, ale drzali nas samozrejme, lebo sediet sme nemohli... Prali plienky rucne, takze sa ich chceli cim skor zbavit a dobre robili .
Ja som bola bez plienok od asi 1,5roka veku.. vraj.... 😀, takze to fungovalo asi lepsie , ako dnes...
Ja som dceru davala od pol roka... 🙂 niekedy sa vycikala, niekedy nie....
ALe davat dieta na nocnik az ked ma vyse roka sa mi zda velmi neskoro.. aspon od 7-8 mesiacov uz urcite treba zacať, to dieta uz vnima viac, ako si myslite 🙂
moj drobec prvykrat sedel na nocniku v 9-tich mesiacoch, od 11 mesiacov sa inde ani nevykaka a aktualne trenujeme vydrzat co najdlhsie bez plienky. suhlasim, ze deti vnimaju veci okolo seba a rozumeju ovela skor, ako si myslime.
Od dvoch rokov. A všetky tri deti sa začali pýtať cca dvoch rokov.

.....2,5roka...............behom niekoľkých dní pochopila ,čo od nej chcem....nechápem načo niektoré stresujú deti ešte pred rokom....