icon

Od akého veku začínajú deti pomáhať v domácnosti?

1. mar 2025

.

Od akeho vrku vam deti zzcali pomahat v domácnosti?

Strana
z2
autor
1. mar 2025

Veku

basulaak
1. mar 2025

Komentare matiek ktorych deti pomahaju od 4 mesiacov ….LOADING…. 🤭🤣…

6mia6
1. mar 2025

Primerané veku od kedy vedia chodiť.
Teraz 16 ročný, normálne vysáva, postará sa o umývačku riadu, hodí do práčky.
13 ročný vysáva, utrieť prach, naloží vyloží umývačku.
Obaja kosia a jednoducho čo treba
8 ročná si normálne uprace svoje veci/izbu

michaela789
1. mar 2025

Závisí, čo sa myslí pod pomáhaním. Akože sa zapoja do činnosti alebo reálne samostatne urobí domácu prácu? Lebo to je dosť rozdiel.

petko81
1. mar 2025

Moj ma 11.pekne mi pomahal.ale uz sa mu nejako neche 😁.
Ale urobí keď mu poviem asi 10krát.
A mladšia ma 2 roky ta mi pomáha skladať veci tak po svojom.

oceanahory
1. mar 2025

@basulaak Hej, aj ten moj 2,5 rocny pomaha...vytahovat vysavac zo zastrcky, hadzat ciste pradlo na zem, vykladat riad z umyvacky sposobom, ze chytam infarkt, zapinat pracku na prazdno alebo utriet prach vodou zo zachoda 🥴👍.

biba_18
1. mar 2025

@michaela789 presne tak. moje dieťa doma pomáhalo tak, že som zaúkolovala a robilo čo som ja rozhodla že bude robiť. a vie všetko, aj keď reálne doma v podstate až tak veľa neurobil… vie si aj vyprať, vie si aj sám povysávať aj pozmývať, žehlí si, varí, umýva riad - býva sám a doma toto nikdy nerobil…

basulaak
1. mar 2025

@oceanahory 🫣🤣🫣 stay strong sista! Nech sa dieta dozije dalsich narodenin. 😅

erickatt
1. mar 2025

Tazko povedat co je pomahanie. Nasa 2,5 rocna vnucka. Vylozi , teda vyhadze pradlo zo susicky, vcera tam dokazala dat male veci a pustit.
Ako tak pomoze vylozit umyvacku.
Teraz umyvala zemiaky, ale teda voda okolo.
Da smeti do kosa, vie separovat...
Pomahala zamiesit kolac. Ale vsetko trva 5x tak dlho, ale no , nech sa uci...

oceanahory
1. mar 2025

@erickatt Ved jasne, je super deti k tomuto viest od malicka, nech sa ucia...ale za mna to teda nie je pomahanie, iba starost navyse 🫣.
Ale inak moj syn uz v dvoch rokoch "piekol" keksiky, ale na taketo aktivity sa musim pripravit mentalne aj fyzicky lebo ma caka potom velke upratovanie 😅🥴.

denkabemommy
1. mar 2025

akurát sa môj 7r syn rozhodol variť polievku 😅 takže s malou asistenciou ho nechávam robiť polievku. Ale inak od cca 5r si upratuje po sebe izbu, skladal vypraté uteráky. A od 6r vyberie aj myčku a povysáva si izbu, pripadne umyje kúpeľňu (vaňu, umývadlá). A umýva okná s manželom 😅 samozrejme nie je to tip top ale nechávam ho, keď nie sú doma urobím to ešte raz, no podstatný je pre mňa návyk a to, že vie, že sa nič neurobí samé

luccija
1. mar 2025

Niektoré nikdy:😆najviac pomáhala, keď mala tak 7-8 r.Nahadzat do práčky a zapnúť gombík vedia aj 5 r.ved primerane veku

sense
1. mar 2025

Primerane veku...ale napr hračky upratať hneď ako vedela hračku chytiť do ruky a odniesť... V domácnosti typu triediť ponožky , vyvesat alebo poskladať prádlo odkedy to zvládla a ak prejavila nad niečím záujem tak hneď... Aj keď to trvalo 3x dlhšie ale nie pomoc ako ona chcela ale ako to malo byť....ale tak ozajstná pomoc cca od 10r ak teda nerátam že postlat si posteľ a upratať svoju izbu a kúpeľňu bolo skôr ale to nie je pomoc v domácnosti.

erickatt
1. mar 2025

@oceanahory toto je vyhoda byt babina. Je to na chvilu 🤣

glorikarebeka
1. mar 2025

Naša 13 ročná najradšej pracuje okolo domu, mladšia zase radšej vnútri

lenkakravcova
1. mar 2025

Záleží od toho, v čom pomáhať.
2r si zvládne popratat hračky (s pár krát upozornením, aby pratalo)
4r +, uložiť si paplón po vstavani, odniesť špinavé veci k práčke
7r + vyložiť umývačku, vyniesť smeti do smetiaka, uložiť svoje vysušené veci z práčky

nynia
1. mar 2025

Od roku spolocne poriadok hraciek a postupne sa to nabaluje v 9 chlapec poriadok vo svojich veciach, krmenie psa, priprava ranajok, desiaty, olovrantu, suchej vecere varenie cestovin (pod dozorom), umyvanie riadu, vynesenie smeti, pranie, vesanie a skladanie pradla, maly nakup v potravinach...Samozrejme nie denne vsetko toto ale vie to urobit ak je to potrebne .

mimi3008
1. mar 2025

No tak mne obcas 5 rocny vylozi umyvacku. Ked boli obaja mensi, nalozili mi do pracky tak, ze som vytriedila kopku na zem ku oracke a oni nalozili do pracky. Teraz sa im uz velmi nechce. Je ale velky problem ich dokopat si po sebe upratat hracky

patka06
1. mar 2025

Záleží na tom, čo považuješ za pomoc.
Od roka /keď už chodila/ "pomáhala" pri varení, upratovaní, praní - po svojom, ale zabavila sa a mohla som si pokojne robiť čo potrebujem - to bola veľká pomoc.
Ale reálne užitočne samostatne pomáhala cca od 5 rokov - naplniť práčku, utrieť prach, upratať hračky a pod.

nika11103
1. mar 2025

Off topic ,Po prečítaní komentárov , ale nie je len v tejto diskusii , mám pocit , že som už asi jediná na svete bez umývačky riadov 🤣

denkabemommy
1. mar 2025

@nika11103 je to možné 😅 umývačka je za mňa základ, však to ušetrí kopec času aj vody 🙂

nika11103
1. mar 2025

@denkabemommy však jasne , už o tom veľmi rozmýšľam , lebo to neustále nonstop umývanie mi už ide na nervy 🤣

denkabemommy
1. mar 2025

@nika11103 u mňa to je ako keby som mala prať veci ručne😅. Akože máme aj iné nepotrebné vychytávky domácnosti, ktoré šetria čas ale vedela by som žiť bez nich ale umývačka riadu je u mňa must have

lucia13022023
1. mar 2025

@oceanahory si mi pripomenula situaciu, kedy sme s 1,5 ročný synom umývali zalepenu podlahu až tak silno, že sme listu zlomili a voda bola všade 🤣 a teda k otázke, k upratovaniu ho vedieme od malička. Do práčky dá veci, dole prádlo atď. Hračky si dokáže upratať aj sam, teraz na čerstvé 2r. Ale ze by mi uľahčil robotu a pomohol to určite nie. Neviem kedy to príde. Synovec ma 9 a sem tam pomôže, neter 6 a tak isto. Utru prach, dajú von riad z umývačky, pracku vyložia.. Ale trvá im to neskutočne dlho 🙈
Ja napríklad som nepomáhals mame nikdy. Ani sestra. Obe sme začali upratovať až keď sme sa odsťahovali.

deti95060810
1. mar 2025

moje deti boli ochotnejšie pomáhať v mladšom veku ako v puberte...😉

ivangeline
1. mar 2025

2r

lucka_ke
1. mar 2025

aj môj ako maličký chcel stále pomáhať, pri všetkom asistovať, ani kávu som si nemohla sama urobiť inak bol plač, chcel vysávať, umývať mopom dlážku, variť, a teraz má 17 a všetko ofrfle (vie, ale absolútne ho to nebaví a nechce)

smajliica
1. mar 2025

@oceanahory moju trojročnú som minule našla umývať záchod jej zubnou kefkou. Tou, čo používala na umývanie svojich zubov každý deň 😂🫠

oceanahory
1. mar 2025

@lucia13022023 Syn takto "silno" zvykne vysavat...asi kazdy druhy mesiac lepime listu 😮‍💨😅.
@smajliica 😅 Tak toto tiež poteší.

Nuz baby, toto je proste pomoc na nezaplatenie 🫣🥴.

pieksamaki
1. mar 2025

Uz 6 ročný vysava.....ale od mala po troche...doma nás je vela....musia.....vyzadujem

Strana
z2