Štvormesačné bábätko sa nechce hrať s hračkami
Ahoj žienky. Prosím o radu tie, ktoré chcú pomôcť. Kritiku nepotrebujem😀 Som prvorodička,skusenosti s detičkami nulové... Môj problém spočíva v tom, že sa mi môj 4 mesačný synček úplne prestal hrať s hračkami a ja nechápem prečo. Hneď od narodenia sme sa s ním hrávali a on pekne reagoval. Keď mal 2 mesiace, kúpili sme mu hrazdicka s hračkami a on sa tam pekne hrajkal sám. Búchal do nich, pozoroval sa v zrkadielku, keď zlepšil koordináciu ručičiek začal ich chytať, skúmať, ochutnávať... Minimálne polhodinku pri každom bdeni sa pohral sám a ja som mohla upratať, vyprať, proste porobiť čo treba...a teraz nič. Leží si pod hrazdickou, kuka na ne, ale už sa s nimi nehrá. Keď sa s nimi hrám ja, pozorne ma sleduje, ale sám sa nehrá. Napadlo ma, že ich už má okukane, tak som kúpila nové a vymenila ich, ale nepomohlo to. Jediné s čím sa pohrá je plienka... takže teraz už doma neurobím nič lebo musím byť pri nom. Čo s tým?
Este ak ti mozem pradit, sprav mu v kazdej miestnosti detsky kutik, kde ho mozes na chvilu odlozit, kym si porobis alebo oddychnes. Napr. v spalni to moze byt postielka s kolotocom alebo plysakmi, v obyvacke hracia deka s hrazdickou a v kuchyni ohradka alebo kresielko s hrackami, pripadne polohovatelna jedalenska stolicka. Ako budes ty striedat aktivity, tak aj on zmeni prostredie a hracky, aby sa mu nezunovali. V tomto veku uz nase deti radi pozorovali svet okolo seba, pozerali na mna z kresielka, ked som varila alebo jedla a ked mrncali, dala som im do ruky nesolenu ryzovu chrumku, nech si cmulaju a zaraz stichli ;)
@jana_eyre joj to som tým nechcela povedať... veď aj ja som robila, keď som vedela že je v pohode... ale teraz má k sebe stále volá. Nechce byť sám. A kresielko síce mám, ale bývame v mikrobyte, takže do kuchyne ho zobrať nemôžem, do kúpeľne tiež nie... a robiť jednou rukou... obdivujem- to neviem. Musím sa ešte veľa ucit 👍
@chlucka mas pravdu, nedokazem ti dat inu radu lebo ja som taketo hluposti nikdy neriesila, ze dieta sa nechce hrat s hrackami ktore vidi dennodenne, proste ho to nebavi... Mam pocit ze to prehanas s tym ako sa snazis ho cely den zabavat a nestihas si robit veci co treba okolo domacnosti... Ako pisu ine baby, zoberem ho do kuchyne ked mi nieco tam treba, posadim ho do kresielka a dam mu do ruky nejaku blbost co ho zabavi aspon na chvilku, a toto iste dokola po celom dome... Mas rovnake dieta ako je kazde ine, neviem aku radu potrebujes
Robit jednou rukou sa pri detoch rychlo naucis, pridu aj horsie obdobia ako choroby, prerezavanie zubov a revy dookola a ty budes stat v kuchyni s deckom v lavej ruke a varechou v pravej. A ked bude vazit 10 kg a viac, vypracujes si aj paradne bicepsy, neboj 😝
@helenanovakova ahoj , mne diagnostikovali tiez tetaniu , tiez sa idem zo všetkého "posrat " 😊 Bojím sa , sledujem - deti, seba ... Snažím sa trosku ubrať , no snáď sa dám do pohody . Mna by zaujimalo ako si to zvládla . Lebo mam predpísaný neurol , ale nechcem velmi chémiu .. Da sa to aj bez nej ?
@chlucka ahoj 😊 Takze... Ja mam to iste , v podstate . Mam dve deti 5 rokov a 1 rok . Odkedy ich mam , naša domácnosť je málokedy tip top 😊😊😊 ale jasne ze robím co sa da , snažím sa. Teraz sa malinká trosku pohra aj sama , takze stíham spokojne umyť riad 😀 Mame veľký dom , takze cely ho upravím kompletne malokedY , to nestíham . Ale základne veci dám .. Hlavne ked mala spinka . Upratuj ked ti drobec spi. To je podľa mna jedine riešenie . Resp. Ked sa spokojne s niečim hra a vidíš , ze stíhaš. Ak nie , tak sa nestresuj . Užívaj si malého 😊 A fakt , upratovať ked spi 😊👍
@somavi dá, čo by sa nedalo, keď sa chce, všetko sa dá 🙂 ako som už písala, treba vymazať z hlavy všetky strachy a nahradiť ich pozitívnymi myšlienkami. treba sa prestať stresovať a robiť veci s napätím a začať ich robiť s kľudom, v pohode, s ľahkosťou a s radosťou. a usmievať sa, aj keď len pre seba. tak a teraz sa usmej! 🙂 a pokračuj v dni s kľudom v mysli, s pokojom, bez strachu z čohokoľvek a uvidíš, ako sa začnú veci hýbať dobrým smerom. ako pôjde všetko ľahšie a aj rýchlejšie. a ked bude v pohode mama, bude v pohode aj baby. naprogramuj sa tak, že každý deň bude krásny
@chlucka Ja ked tu citam niektore prispevky, nestacim sa divit...Vacsina tych "ostrielanych" mamin asi zabudla, ze aj oni mali prve dieta a ze trosku trvalo, kym si nasli daky system prace...Ze aj oni boli vyplasene, stale sledovali ci je drobec v poriadku, ci dycha, ako dycha.... Neboj ono sa to casom podda a najdes si aj ty svoj system 🙂
Ako tak pozerám, všetky ženy majú dokonale deti :D
Môj od narodenia reval, na brušku- nie, na chrbáte-nie, v kočíku-nie, spať poriadne-nie. Jedine co zaberalo bolo nosenie. Do roka asi 80%casu, co nespal - preplakal. Bol zdravý - aj doktorov sme obehali. Upratovať? Variť? Ale kde, len po večeroch alebo kým spal polhodku cez den. V noci? 30x hore.
Milujem reči mamičiek typu - musíš byt pozitívne naladená.... Je to tvoja chyba, lebo sa nevieš uvoľniť.... Bábätko to cíti....bla bla bla
Proste kto nezažil, nepochopí a bude len mudrovať, ako to on dokonalo zvláda.
Úprimne, ktorá mama by bola pozitívne naladená, ked počas roka spi max 2 hodiny vkuse v noci. A cez den celucky prenosi svoje dieta, lebo iba tak zníži intenzitu revu. Pomoc babiek nulová a pod.
Do roka zaspával výlučne na fitlopte.
Neboj sa, ked začne chodit, bude to lepšie. U nás to bolo spasenie. Ide si kam chce, zoberie si co potrebuje a je spokojný. Jedine vydržať to obdobie. Byt stále s ním, kašlať na domácnosť. Ked sa nedá tak sa nedá. Večer určite pomôže manžel. Treba si nájsť minisystem a nejak to zvládneš 🙂
Držím palec
@chlucka vies ja úplne chapem tvoj strach, ja som mala pri prvom synovi popôrodnú depresiu, navyše mam ocd co sa u mňa prejavuje prilisnym strachom o blizkych.. Ale práve preto sa snažim si vždy uvedomiť, ze prilisnym pozorovanim a riesenim ublizujem najmä im, pretože z nich chcem vychovať samostatnych a odvaznejsich ľudí ako som ja.. Preto napriek môjmu strachu s nimi jednam tak, akoby som ho nemala..
upratovat a varit pocas spanku je velka hlupost, nerob to. je to pocas najblizsich mesiacov jediny cas, kedy si mozes vylozit nohy a vypit kavu (este ak ti maleho niekto vezme napr. von 😀 ) ale hlavne - to dieta musi odmala vidiet, ze veci sa nedeju sami, neupracu, nenavaria sami, ze je normalne, ze to niekto, teda vacsinou mamina, musi urobit. a podla veku ich treba do tej ktorej cinnosti aj zapajat, co uz zvladnu...pomalicky, hravo 😉
lebo potom z nich vyrastu mumaci, ktori si furt budu mysliet, ze vsak "sa to spravi", kym sa ja povalkam 😀
no a zabavat ho mozes aj svojou cinnostou, ved babatka este nevedia, ze toto je robota a toto je hranie sa, ich zaujima vsetko 😀 sup napr. do vajicka na kuchynsku linku a umyt, navarit (podobne ho mozes mat fakt pri vsetkom, ak nechce byt sam), potom zase chvilu hracky na posteli, potom von, za chvilu bude sediet, bude lepsie aj v kociku... 😉
@evittam no ale urcite si ho nenechala len tak niekde v postielke a nesla vysypat smeti o 7 poschodi nizsie, sak nech si zvyka, ci? Mne ked sa narodil prvy, tak som sa mu bala dat pomaly plienku, aby som mu neublizila, pretoze v nasej rodine babo nikdy nebolo, najmladsie pred 30 rokmi a to som bola ja, takze ostrielana som nemala byt odkial, zakladatelku plne chapem...
@ewisam mne ked sa narodila dcéra, tak som ju párkrát nechala spať v postieľke a vybehla som so psom na 5 minút von, ked nebolo inej možnosti.
Nikdy som nemala ani monitor dychu ani iné tieto veci, dcéra sa narodila zdravá tak naco stresovať ?
Ja chápem ze sme všetky rôzne, ale naozaj nevidím dôvod na zbytočne stresovanie z každej hlúposti.
@zabina27 Nezmysel, 4m dietatu je tak jedno, ci upratujes pocas jeho spanku alebo ze vobec upratujes, ze napisat ze ho treba zapajat je odvaha 🙂 Ja som vzdy upratovala ked decka spali a napriek tomu mi syn sam od seba pomaha... ma 5 rokov a naucil sa, takze mumak z neho nevyrastie...na zacvicovanie v domacich pracach ma mamicka cas od 1,5 roka
@dominikav123 monitor dychu som nemala ani ja, starsi sa narodil normalne, napriek tomu tvrdo spaval a necujne dychal... nikdy som z toho nerobila stresy, raz za cas som ho sla pozriet a bolo. Ja zas nevidim na tom nic zle, ak mamicke doda pokoj na dusi, ak sa na decko kukne a skontroluje ho.
A napada ma ten vtip 🙂 Ked ma zena prve dieta a nahodne zje hlinu... Boze rychlo pohotovost, druhe nahodne zje hlinu, no nic, ked sa horsie nestalo, tretie nahodne zje hlinu a bude este vecerat?? 😀
Ahoj,pises: nechce sa hrat,nechce sa kocikovat,nechce toto a toto...no nato,ze ma fesak 4mesiace dobre s tebou toci a ty mu to dovolis...co potom ked bude mat 16?;) Trosku sa uvolni a verim,ze ty nebudes v strese a vsetko bude okolo teba jednoduchsie...
@ewisam No si predstav, že normálne som išla vysypať smeti - síce nie zo 7.poschodia ale z prvého, syn bol normálne v detskej postieľke a za tie 3 minúty sa mu naozaj nič nestalo. 😉 Dokonca keď mal poobedný spánok tak som si aj odbehla do obchodu - cca 10 minút som bola preč....
Nechcem sa tu prezentovať ako nejaká "super mamina" čo všetko vie a podobne, ale jednoducho sa mi zdá, že to niektoré matky až moc preháňajú - a to so všetkým - ja som obe moje deti "vypiplala" bez nejakého MK, bez mamy, svokry a neviem koho - len ja a môj partner - a neuveríš - možno, ale mám dve zdravé, šikovné, múdre deti....Ale v pohode - poznám a mám známe-kamarátky - čo sa dieťaťa pomaly nedotkli aj 2 mesiace - okrem kŕmenia - kúpala svokra, mama, hentá-tamtá a neviem kto - no mne je to na smiech - a myslite si čo len chcete. 😉
@ewisam ale ved som napisala, ze podla veku zapajat 😉 ked uz sedka a chce sa chytit vysavaca, tak sa nebojim, ze ho pokazi, ked lozi, moze ho potlacit, moze mi vyberat vlhcene obrusky, ktorymi utriem prach a podobne. zapajat sa, nie zacvicovat 😉
a prave, ked mu je to jedno, ci okolo beham s prachovkou alebo s hrackou, tak to mozem vyuzit, ze ho aj kukanie na upratujucu mamu zabavi a ked zaspi, mam aj ja trochu kludu 🙂
@chlucka tak moja rada je, kasli na domacnost 😉 ! Uzi si babatko, ani sa nenazdas a uz bude velky. Ja by som ho nenechala sameho v miestnosti vyplakat, nos ho na rukach (rychlo sa naucis veci robit jednou rukou), bud stale pri nom (ked ides do inej miestnosti zober si ho tam do lehatka alebo na hraciu podlozku) a stale sa s nim rozpravaj (vsetko co budes robit komentuj).
Ono sa to zmeni ked zacne chodit a bude sa vediet sam dostat kam bude chciet a vziat si hracku aku bude chciet 🙂 .
@chlucka no tak vidím, že niektoré rady sú nad zlato... no... asi bude trošičku pravda, že sa zbytočne stresuješ a riešiš čo netreba... ale.. ono to asi nebude nič nenormálne... drobec sa mení.. stále ho baví niečo iné... to, že mu vymeníš hračky na hrazde neznamená, že tá poloha ležno a brnkanie do nich budú zábava... Píšeš, že máte "mikrobyt" tak v tomto prípade by to mohla byť výhoda... daj drobčeka na nejaké miesto do toho kresielka čo má, tak aby na Teba videl... a hlavne aby Ťa počul.. keď začne mrnkať, tak sa mu prihováraj... nebež hneď za ním... skús rozprávať... spievať.. a pod.. jasné, je ešte maličký a netreba ho nechať plakať neviem ako dlho.. ale zas nie je ani dobré, aby si zvykol, že zamrnká a Ty si hneď pri ňom... moja drahá teta (je mi skoro rovesníčka) má malého... do 4 rokov ju nechcel pustiť ani na záchod... stál v panelákovom hajzlíku pri nej kým sa nevy... sprcha detto.. také, že v klude sa najesť... zabudni.. potom sa ujko nasral a malého zobral na 2 týždne kempovať bez nej... no čo mylíš... 2 dni reval a potom pohoda... problém je len ten, že toto v ňom vypestovala ona sama... lebo nonstop bola pri ňom, držala ho za ručičku a aby sa mu náhodou niečo nestalo... a aby nebol sám a aby... a aby... až sa z toho skoro scvokla.
Takže klud... písala si, že sa rád hrá s plienkou... výborne.. daj ho do kresielka, hoď cez neho plienku... kým sa z nej vymotá, choď do druhej miestnosti alebo sa proste vzdial a rozprávaj aby Ťa počul.. skúšaj... pusti nejaké detské veselé pesničky... a popri upratovaní "šaškuj" okolo neho... to som robila, keď som mala na opatrovačke polročné dievčatko... dala som ju do kresielka do stredu izby, pustila som pesničky... upratovala som spievala, každú chvíločku sa mihla okolo, vždy na ňu urobila "baf" alebo "kuk" malá sa rehotala... a neraz mi tak zaspala... a ja jak taká trúba tam robím divadlo a ona spokojne spí... 😀
ježíííš....dobre ze dneska mam upratovaci den 😀 😀 tak neni času tolko vypisovať.
Ja chcem mat štastne bábätko.....jasne ze nenecham revat na raty...mala som take lehatko a malu aj kuchyni na linke polozenu a tak som ,rajbala,, zeleninu na polievku aby bol obed aj pre ostatne deti, nemala som tolko pomoci ako dnes niektore ,,zufalky,, ze nevaria, neupratuju a aj tak nestihaju chudence pri 1 dietati. Ja som mala po týždni cez letne prazdniny doma 3 deti z toho 1 novorodenec a staraj sa....tým nehovorim ze som super matka to iste nie, tým hovorim ze všetko sa dá ked sa chce a ked sa musi.
Sak tuto mamičku by odviezli do Pezinka keby mala 3 deti a kazde by chcela urobit šťastným 😀 😀
@sardinka336 No presne tak - to mám tiež najradšej, keď "chudiatko mamička" nevie čo s jedným dieťaťom a ešte okolo nej behajú svokrovci, rodičia a neviem kto ešte......ja sa vždy len zasmejem...... 😉
Inak tiež som sa dnes chystala mať "upratovací deň" ale nejak sa mi nechcelo tak som si radšej vyložila nohy - veď nas...é tu nemáme..... 😝 😀

@jana_eyre Presne tak - maximálne s tebou súhlasím. A už tu bola nedávno téma o tom ako žienka nedokáže ísť ani sama na WC od 6 či 7-mesačného dieťaťa, nedokáže poštárke podpísať doporučenku a podobne...... 😉 🙂