icon

Štvormesačné dieťa mi chudne

linj
30. júl 2016

Mám 4-mesačného syna a od začiatku bojujeme s kojením (v pôrodnici bolo mlieka dosť, ale neskôr začalo ubúdať). Synček váži 6 kg, za čo mi lekárka občas nadáva, ale doteraz aspoň priberal (hoci len pol kila mesačne). Posledný týždeň však nie že nepribral, ale schudol asi 50 g! Jeduje sa na prsníku, vždy sa trochu napije a potom už je zle. Aj celý deň je nervóznejší, často sa v noci budí. Jeduje sa však niekedy aj keď sa mu spustí mlieko, hoci len na pár sekúnd. Odsávačkou neodsajem nič, ručne trochu ide, ale málo. Čo mám robiť, mám mu dať umelé?
Nechcem, aby hladoval. Potraviny na kojenie, homeopatiká, senovku a pod. som už skúšala, ale nič nezaberá. ☹
Som z toho veľmi nešťastná, nechcem tak skoro prestať kojiť. Bojujem o to už dlho.

lauricka
31. júl 2016

@linj dieta sa nema vazit kazdy den, to sa hodnoti tak za tyzden, dva....pediatricka by to mala vediet

monikaparson
31. júl 2016

Jasné, že ti tu budú radiť, aby si dala UM, to ma absolútne neprekavuje. Ak chceš dojčiť, tak stále dojči a hlavne KLUD. U nás to bolo veľmi podobné, jedovanie, plač, môže to byť niečo iné. Nehľadaj za tým hneď príčinu a neviň za to kojenie. Naša malá vždy bola krpček, malá váha, výška, ani teraz sa nevyrovná 2 deťom, my sme tiež krpci. Nikdy som to neriešila, nikdy nezapadala do tabuliek a teraz je to to isté. Nikdy nestrádala, nič jej nechýbalo.

altair
1. aug 2016

@linj No u nas to bolo cumlikom. Potom co som ho vyhodila, sme sa trochu trapili, nosili ji na rukach aby zaspala, ale v konecnom dosledku to stalo za to. Je to nase prve dieta a v zaciatkoch som netusila ake krasne moze byt kojenie. Proste som ju iba chcela kojit kym nebude vediet jest inu stravu. A dnes, ked sa na mna pozrie a povie mama mnam, tak som rada, ze som to vtedy nevzdala.

linj
autor
1. aug 2016

Baby, po tom, co sa tu na mna spustila lavina narazok, ze mam dat dietatu najest, som kupila Nutrilon. Uz dva dni sa mu ho pokusam dat, ale nechce ani cez cievku a dokonca ani z flase (samozrejme mu davam tak, ze najprv co tecie moje mlieko a ked uz menej saje, tak dam umele).
Tak teraz neviem, je to len otazka zvyku alebo nie je hladny? Ja si myslim, ze keby hladoval, tak sa na tu flasu vrhne, ci nie?
Casto sa aj uprostred jedenia z prsa odtiahne a nechce uz ani druhe, len ci cmula prsty a ohryzkava ruku. Dokonca aj v nosici je obcas nervozny, sa smejem, ze dieta s cumlom som v nosici este nevidela.
Ale fakt mam niekedy pocit, ze za tym je cumel, lebo on chce cmulat, nie jest.

monikaparson
1. aug 2016

@linj Áno, dieťa môže chcieť dudkať. U nás to bolo obdobné, ak by dieťa bolo hladné, tak je, to je hádam logické. Čím viac budeš skúšať, tým viac sa to poserká. Ponúkaj ten prsník a sama uvidíš. U nás boli chvíle kedy chytala také raple na tom prsníku, že ja som už bola až spotená, ale ono to bolo cca. v tých 2 mesiacoch. Neskôr už si to moc nepamätám, bola dojčená výľučne do 6 mesiaca a potom začala pomaly jesť príkrmy, ale rozjedla sa oveľa neskôr. Ja som ich videla s cumľom v nosiči aj v šatke veľmi veľa.
Je problém, že chce cumeľ? Dieťa sa nenaje z toho, že bude dudkať, len upokojí tú svoju potrebu dudkania. Ak sa kŕmi, tak ja v tom problém nevidím a to ja som anticumliková osoba. 😀

imbecilia
1. aug 2016

Mamila - vyhľadaj si. Najlepšia záchrana kojenia.

monikaparson
1. aug 2016

@imbecilia to tu zasa budú k tomu komenty, už to vidím. 😀
Za mňa, urovnať si to v hlave, ináč nepomôže nič. U nás bol prvý mesiac na nervové zrútenie a to nepreháňam, ak by som to v tej dobe riešila tu, nikdy by som nekojila.

jamika27
2. aug 2016

@linj tak vieš, neber to ako narážky od všetkých - keď tu niekto niečo napíše tak to vyznie dosť všeobecne. Určite robíš všetko pre to aby bolo dobre a my ostatný to nevidíme. Reagujeme iba na to čo napíšeš. Každý ti napíše svoju skúsenosť. možno už je taký rozjedovaný z prsníka, že už potom ani jesť nechce. Skús mu dať iba namiesto dávky MM dať UM z fľaše, uvidíš koľko zje koľko vytiahne a či sa neupokojí. Potom samozrejme dávaj prsník.

Teraz je obdobie horúčav, ani mne malý nechce cez deň jesť (nedá sa porovnávať je starší o dva mesiace), ale zase cez deň mi vypije strašne veľa vody alebo čajíku - až okolo 600 ml. Viem ty vodu nemusíš keď kojíš - ale možno skús v priebehu dňa aj vodičku, možno sa upokojí.

Mne veľa pomáhalo odsávanie, top nerozumiem prečo ti nejde. Ja som aj napriek prvotnej bolesti zaťala zuby a odsávala. Skúšaj aj to, ak sa poprípade mu bude lepšie z fľaše, nech mu môžeš dávať takto.

A hlavne kojenie nekojenie - ty si matka, ty vieš najlepšie sama vycítiť čo mu je a podľa toho sa zariaď, aby ste boli v psychickej pohode.

Viem o čom hovorím. A povedalo ti to už tu viac matiek. To nie je o tom, že sme proti kojeniu, všetky by sme radi kojili. Ale o tom čo sme si pri tom prežili. Lebo aj psychika zohráva svoje - dieťa mrzuté, matka mrzutá a nervózna - jej nervozita sa ešte viac prejavuje na malom.

jamika27
2. aug 2016

a ešte som zabudla, neriaď sa váhou a neváž. Jedno bábo má viac druhé menej. Ani moje nie je tabuľkové. Dôležité je aby bolo zdravé, cítilo sa ok. Niektoré papajú viac druhé menej.

linj
autor
2. aug 2016

@jamika27 Chapem, ale ak mu budem nukat flasu namiesto kojenia (teda ked este je v prsniku mlieko a mohol by ho vypit), tak je to zarucena cesta k odstaveniu. Lebo flasa a prso nejdu dokopy, nehovoriac o tom, ze ked chce malo papat, tak ked vypije flasu a prsnik potom uz nie, tak sa mi mlieko prestane tvorit. Aspon tak mi to logika a co to nastudovane o kojeni hovori. A to mi nepride ako dobre riesenie... ☹

dominikav123
2. aug 2016

@linj teraz je aj velmi teplo, pozerám ze si z Bratislavy tak tam ste museli mat teplo jak v pekle. Naša značne menej pije ked je horúco a to žijeme pod Tatrami. Ponúkajú prsník a večer ked bude treba tak UM. Alebo mu skús začať dávať kasicky určené pre 4 mesačne deti. Normálne z lyžičkou.

orsi_h
2. aug 2016

Kamaratka mala rovnaky problem. Ona to riesila takto:
kedze akutne jej chudlo babatko, kupila si cievku na prikrmovanie, a popri kojeni maly sal aj UM (Humana 1,ta je najlepsia ked aj kojis pri tom), zavolala si laktacnu. Maly zacal priberat, s tym ze asi 2 mesiace ho prikrmovala aj UM. Dnes ma chlapcek 8 mesiacov, pekne papka, je kojeny, UM uz nevie, a flasku stale nepouziva, mlieka je stale dost.
Ja by som to urcite takto riesila.

linj
autor
2. aug 2016

@orsi_h Ja som skusala prikrmovat aj s cievkou, ale nechcel to. On sa totiz napil mojho a ked uz som zacinala citit, ze menej tecie, tak som supla cievku. Ale nechcel to, vzdy sa odtiahol. On to robi aj ked mu dam napriklad druhy prsnik, kde ma este mlieko. Akurat v noci pije celkom dobre, nadranom uz tiez menej. Napadlo mi, ci to nemoze byt teplom, lebo evidentne sa chce akurat napit, pyta si dost casto. Ale nejako viac jest cez den nechce.

orsi_h
3. aug 2016

@linj ja by som tu cievku dala od zaciatku kojenia.. mozno ked uz menej tecie z prsnika tak ho to rozculi..
Skus byt kludna este par dni, vypi veeela vvela vody a uvidis. Ak sa to nepodari, UM nieje take zle aby si musela stresovat a kazit si tieto pekne dni... 🙂 dojcit 4mes. je tiez pekne.

dominikav123
3. aug 2016

@linj tiež si myslím ze je to teplom, podľa tvojho opisu. Lebo ked nechce ani z druhého, tak mu stačí z jedného. Keby "hladoval" ako ti tu písali, tak by v kuse plakal.

imbecilia
4. aug 2016

@monikaparson A áno myslím si, že toto chce odbornú pomoc. My nevidíme ako sa prisava.. Na tej mamila stránke sú kontakty na laktacne poradkyne. Myslím že tých 10€ za to ze príde domov poradiť sa bohate vráti ak nebude treba UM

monikaparson
5. aug 2016

@imbecilia Ja som to nemyslela tak ako si to pochopila. Vždy, ak sa tu spomenie mamila, tak idú niektoré ženy do boja. 😀 Ja sama som kontaktovala dve laktačné a na tejto stránke som bola zavesená deň a noc. Len v zásade si myslím, že ak sa sama zakladateľka témy nedostane do nejakej tej pohody a hlavne neprestane riešiť, tak to nepôjde. Vždy bude niekto kto bude tvrdiť, že dieťa plače, lebo je hladné, nič iné asi ani nepozná. Vždy bude niekto tvrdiť, že má dať UM. Ja som tiež nad tým rozmýšľala, plákala som od zúfalstva, lebo som nevedela, či je hladná alebo čo sa deje. A nie, nebola hladná. Len to mi došlo až postupne, že ju iné veci trápili ako hlad a preto plakala. Touto cestou si musí prejsť asi každá matka a buď to vyjde, alebo nie.

anakristina
7. aug 2016

@linj ja ti zas pdporucam pocuvat laktacnu.a ano nosit.koza na kozu a dojcit na poziadanie.mne laktacna pomohla a pediatricka s nou suhlasila.mala som totak isto ako ty.nenechaj sa odradit.skus jednu vec.senovka a benedikt3x3 a lez na chrbte s podopretym chrbatomv takom pololahu a babo nech lezi na tebe bruskom k tebe ked spinka.vydrz kym sa zobudi a najde siprsko a spokojne sa nadojci.senovka zacne ucinkovat ked ju na sebe zacnes citit.vtedy je uz tvorba mlieka obnovena.ked chces dam ti kontakt na moju lakyacnu alebo chod do ds nemocnice na konzultaciu je to zadarmo.ver mi viem co hovorim a nebudeslutovat ze sa nemas kedy najest.nechci tu lahsiu cestu

anakristina
7. aug 2016

@linj ja ti zas pdporucam pocuvat laktacnu.a ano nosit.koza na kozu a dojcit na poziadanie.mne laktacna pomohla a pediatricka s nou suhlasila.mala som totak isto ako ty.nenechaj sa odradit.skus jednu vec.senovka a benedikt3x3 a lez na chrbte s podopretym chrbatomv takom pololahu a babo nech lezi na tebe bruskom k tebe ked spinka.vydrz kym sa zobudi a najde siprsko a spokojne sa nadojci.senovka zacne ucinkovat ked ju na sebe zacnes citit.vtedy je uz tvorba mlieka obnovena.ked chces dam ti kontakt na moju lakyacnu alebo chod do ds nemocnice na konzultaciu je to zadarmo.ver mi viem co hovorim a nebudeslutovat ze sa nemas kedy najest.nechci tu lahsiu cestu
@katrin21
Brusko nepresralo boliet od um ale po 2apol mes to prejde vzdy.

anakristina
7. aug 2016

@monikaparson uplne sihlasim.nepocuvat svokrine rady o tom ako nemas mlieko alebo mas vodove mlieko.k dojceniu este dieta pohojdas.ponosis a uz ani neplace

anakristina
7. aug 2016

@linj este mi napada rastovy spurt.vtedy babo velmi nepribera a rastie do dlzky.po 3.mesiaci sa to deje a potrebuje sa zase casto dojcit ako na zaciatku.

katrin21
7. aug 2016

@anakristina no nie.... nemas v tomto pravdu.. to bolo okamzite vidiet.. my sme fungovalo na SAB simplexe a videla som, kedy ako reagovala, uz ked som jej davala len dokrmovanie niekolkych davok.. ako nahle mala cely den len moje MM, bolo zle.. ked som niekedy nestihala tolko odsat a mala viacej UM, tak bola v pohode nasledujuce hodiny. bolo to naozaj vidiet... Chapem, ze zastankyna dojcenia to nepripusti a laktacne si budu omielat svoje,ale clovek to vidi na vlastne oci.... Chcela som kojit, neprestala som kvoli kolikam, to nie, ale proste toto som si vsimla a bolo to tak.. Keby sa dalo, kojim samozrejme aj dlhsie....

katrin21
7. aug 2016

@linj mozno ma len silny sacii reflex teda a fakt potrebuje len dudlovat, ktovie. musis si to ty odpozorovat, ty si ho najlepsie poznas 🙂

anakristina
7. aug 2016

@katrin21 moja zas um neochutnala,mala mm a preslo to aj tak.samozrejme kazdy ma pravo urobit si po svojom ale musim povedat ze som rada ze dojcim a ano bojujem za dojcenie.

katrin21
7. aug 2016

@anakristina tak bohuzial my sme mali stazenu situaciu tym, ze mala bola v nemocke prvy mesiac, predcasnatko a kojenie sa nedalo , aj ked konecne chytila, tak netahala, len dudlovala... takze sme odstriekavali a to som jej davala... pokial to slo.

monikaparson
7. aug 2016

@anakristina Každý nech si robí ako uzná za vhodné. Ja vždy budem tvrdiť, že žiadne UM materské nenahradí a ani ten kontakt, ktorý matka s dieťaťom počas dojčenia má. Zo začiatku to bolo u nás veľmi ťažké a tie reči ma ničili. Ja som to mala asi jednodchšie v tom, že som tak veľmi chcela dojčiť, že u mňa nič iné neexistovalo, aj keď jasné, aj nad cumľom, aj nad UM som rozmýšľala. Prežili sme bez toho.

sardinka335
7. aug 2016

@monikaparson ved to je tak ako pišeš ,, ze ine neexistovalo,, keby decko rukalo od hladu tak ho tak nechaš len aby si kojila, keby si dajme tomu mala tento problém. Ved ano, nech si kazdy robi ako chce....a to s tým kontaktom je uz fakt otrepane...dieta na UM sa krmi v naručí a nie v lufte takze ziadny kontakt sa nijako nestraca. Ešte bonus ma taky kontakt aj s otcom... 😀 😀 😀 a potom nie je naviazane len na matku, ktora sa nemoze od dietata ani hnut, lebo otecko nič nemoze. No bru noc lebo tato nekonečna tema o tom je uz unavna.

monikaparson
7. aug 2016

@sardinka335 To už zasa záleží len a len od dieťaťa aký má kontakt alebo nekontakt s otcom a aj naopak. Neviem o tom, že by si ma poznala, aby si mohla tvrdiť, že ja by som nechala alebo som dokonca nechala svoje dieťa plakať hladom, len aby som kojila. Dokonca ani neviem, že by som ja niekde písala, že mi od hladu plakalo. Ja skôr vidím problém v tom, že každý vníma detský plač len tak, že plače, lebo je to chúďa hladné. 😀

mina152
7. aug 2016

zažila som niečo podobné, moja malá keď sme boli na poradni na štvrtý mesiac schudla od poslednej poradne 20g, samozrejme naša doktorka začala skúmať, čo sa deje, zobrali jej krv na KO, ten mala samozrejme ukážkový,spýtala sa ma, či by som nechcela začať prikrmovať UM, no našťastie môj manžel bol v zásade proti, on hľadal, študoval na nete, hlavne na mamile, našiel aj laktačnú poradkyňu pre náš obvod, tú som ale nikdy nekontaktovala, jedine čo som spravila bolo, že som malú častejšie prikladala, nútila som ju cucať aj keď sa zlostila, v tom období bolo pre ňu zaujímavé všetko naokolo, len nie papanie, myslím, že sa tomu hovorí "štrajk v dojčení"...
po týždni sme boli u doktorky na preváženie, za týždeň pribrala 80g, čo bol obrovský úspech, ale od vtedy už nikdy naša pediatrička neriešila to, že malápomenej priberá, že je na spodnej hranici tabuliek, je proste štíhlejšia, ale nie je ani podvýživená, kosti jej nikde netrčia, podkožný tuk má pekne vyvinutý, je zdravá, ani chorá nebýva, šťastná a spokojná a čo je najdôležitejšie dojčíme sa dodnes, a to už mala rok a 7 mesiacov, pýta si svoje "miko" a mňa teší jej šťastný výraz v jej krásnej tváričke, keď sa prisaje, že "ňammm"

jeennyv
7. aug 2016

citala som niektore prispevky, nemyslim si, ze by svoje dieta chcela nejak vyhladovat atd...a tiez som nazoru, ze plac zakonite znamena hlad...po dalsie to s tym cumlom je diskutabilne, niektore deti si len potrebuju podudla a to, ze to ovplyvnuje kojenie je by som povedala fama alebo minimalny podiel, ja sama som ako dieta bola kojena 3 roky a mala som aj do 3 rokov cumel, lebo som rada dudlala, a dalsich x deti v rodine malo dudel a s kojenim neol problem, zabuda sa casto aj na to, ze aj napriek tomu, ze sme cicavce, jednoducho sa niektore deti aj napriek vsemoznym radam a typom trikom prisat nevedia...osobna skusenost nasej zname, skusala dat nakrmit dieta sestre, ale nevedelo jednoducho co s ceckom...cize tam je viac faktorov...
@linj ak nie je ina moznost daj um, si mame tak asi vies a citis co tvoje dieta potrebuje....tym, ze nebudes kojit sa svet nezruti...