Upokojujete svoje dieťa mobilom/televízorom/tabletom...?
Pre študijný účel by som potrebovala zistiť, či ste sa už dostali do situácie, keď ste upokojili svoje dieťa pomocou tabletu/mobilného telefónu/rozprávky v TV a pod.. Oslovujem najmä maminy s deťmi do 5 rokov. Otázka je postavená takto:
Už sa mi stalo, že som emócie svojho dieťaťa (hnev, podráždenosť, plač. mrnčanie napr. z nudy a pod.); upokojila tým, že som dieťaťu umožnila hrať sa s mojím mobilným telefónom/tabletom/pustila som mu rozprávku v TV/zapla aplikáciu...., príp. sa takto zachoval otec dieťaťa:
A. niekoľkokrát denne
B. aspoň raz denne
C. 2 - 3 do týždňa
D. aspoň raz týždenne
E občas
F vôbec.
Budem vďačná, ak vo svojej odpovedi uvediete vek dieťaťa a následne písmeno označujúce Vašu odpoveď. Ocením aj prípadný popis situácií, kedy najčastejšie volíte vyššie zmienený popis riešenia emocionálneho prejavu dieťaťa.
Táto diskusia bude otvorená do 31. augusta. Ďakujem za Vaše vyjadrenia.
F
2r
D(ak sa zobudi s placom ktory trva a trva a trva a... ano zapnem mu pesnicky na youtube)
F
@prieskum_2019 syn ma 3 a pol a youtube ma za odmenu alebo k jedlu ale ked je poslusny. Pred cca rokom som mu ale obcas pustila ak sme boli v situacii, ze som ho nevedela upokojit ci zaujat napriklad v rade na poste ci u doktora, teda len ked to bolo nevyhnutne
@prieskum_2019 mam deti 9r., 5r., 2r., majú úplne voľný prístup k tel., tabletu, notebooku, TV - až toľko, že ich to už ani nezaujíma - radšej sa bez prestania medzi sebou hašteria 😂😂😂 alebo sú von i keď "traktory padajú". Podľa možností som A
E - vek 7,6,3.. ked mam silnu migrenu tak je to pomoc..
D.napriklad v aute pri dlhej ceste, ale ked poslucha nie na utisenie.rozpravka pred spanim 10-15min
E- 2roky (vylucne sa stalo za dlhej cesty v aute, aby sofer nehavaroval) 😂
Btw tento prieskum nebude k veci nakolko tu nenajdes zenu co by sa priznala ze to robi bezne lebo ju ostatne ukamenuju :D
@rakahaka ja som sa priznala 🙄😂
@rakahaka Tak, zopár sa ich už priznalo🙂 Tu ide naozaj len o získanie kvantitatívnych údajov. I ja sama, hoci poznám potenciálne riziká, občas siahnem k takémuto "ukľudňováku", najčastejšie vtedy, keď sa vraciame z celodenného, prí. viacdenného výletu, deti sú unavené, podráždené, ja potrebujem rýchlo vybaliť, pripraviť večeru a muž sa pripravuje do služby. Ono toto je len jeden vytrhnutý údaj z celého komplexu mediálneho správania sa v rodine, takže ak sa niekto na základe toho rozhodne niekoho "kameňovať", potom asi len zalomiť rukami a nechať si ho žiť vlastný život 😉 (ale to nie je, pochopiteľne, adresované tebe; len pre všeobecné vysvetlenie)
@prieskum_2019 synovia 5 a 10 - maju neobmedzeny pristup k elektronike (tv, tablet, PS4, mobil).
E - chlapec 4 roky, mam pokojne dieta nastastie 🙏
Mobilny telefon mu davam denne na pozeranie videi na youtube. Max 30 minut denne.
@prieskum_2019 dcéra bude mať 5,momentalne A, má pristup ku všetkému a uz ju to ani nebavi,keď bola menšia tak sme používali telefón vacsinou u doktora aby obsedela
A iné je to cez leto a zimu,cez leto ju to nelaka,je vonku
@prieskum_2019 A
Mám teóriu čo decku dáš/umožnis (samozrejme v rámci možnosti a bezpečnosti ) potom nevyžaduje resp nerobí cirkus kvôli tomu
A moje dieťa 2,5 r vstáva každé ráno pred 5 tou a chcem vidieť tu ktorá hneď skoci na nohy a funguje do 12 kým znovu nejde spat na obed
Pozn. pre tie čo chcú vŕtať Neznamená to ,ale hodiny zavesená na mobile ,tv keďže k tomu má prístup nebaví ju to☺️
@prieskum_2019 E - stalo sa mi to raz, že som upokojovala plačlivé dieťa v horúčke zapnutím aplikácie s detskou naucnou aplikaciou o zvieratkách. Nedala a ničím ukľudniť, nepomáhali nosenie v nosiči, knižka, hračky...Syn ma 2,5 roka. Za normálnych okolnosti zapnem aplikáciu alebo tv skôr za odmenu.
4r. D
Ja by som tak rada obcas dala mobil, ked chcem, aby sa upokojil.. ale ked mu to dam do ruky, pripadne zapnem youtube alebo rozpravky na telke, tak reve este viac 🤷♀️
A - pustam jej pesnicky na telefone niekedy jej aj tancujem - bavi ju to a necham ju pozerat aj tv
Doplníte mi, prosím, aj správanie sa ocinov?
@sapetka Spravne som dale E 😁
Na upokojenie pouzivam zamerne mobil - youtube konkretne, iba obcas pretoze syn je dost pokojne dieta a da si vysvetlit veci aj bez hadzania sa o zem atd. Ale kazdy den ma dovolenych 30 minut okupovat moj mobil.- youtube, kde si pozera videa, pesnicky, rozpravky...
Ak sa ešte niekto zapojí a vyjadrí svoj postoj a postojov otcov detí k využitiu technológií vo vzťahu k správaniu sa dieťaťa,budem vďačná....
@prieskum_2019 u nas manzel rovnako ako ja, skor za odmenu ale na upokojenie len v extrembom pripade
@kovacikovajana ...napodobne...syn mal 2 a dcera 8 ked s tym zacali, mohli kedykolvek...dnes maju 13 a 19, ziadna zavislost ani nic podobne. Telka, tablet, mobil ci internet alebo playko nie su a ani nikdy neboli pre nich vzacnost, rychlo sa nasytili. Ked bol syn nervozny alebo sa nudil tak si to zapol sam. Fakt som necakala kym chyti hysak aby mohol pozerat rozpravku. Aj tak najradsej lietal po vonku a dcera kreslila.
Jasne, nam idu rozpravky v telke cely den, ako kulisa. Deti mam dve male (2,5r a 9m) a vcera som vecer napr strcila do ruky mobil 9mesacnemu, lebo mi revali obaja naraz a bola som s nimi sama (muz ma poobedne). Starsieho som zatial uspala, mensiemu vzala mobil a uspala aj jeho. Keby to tak neurobim, do hodiny by sme revali vsetci traja, takto mi do pol hodky spali. Tiez je to tak, ze k tomu maju pristup a starsi ide radsej von sa hrat nez by do toho tukal. A mensi tomu nerozumie este. S muzom tiez zvykne starsi rozpravky kukat. Cize my sme jasne A a je mi jedno kto si o tom co mysli
@ydnew ...presne tak, vdaka za youtube, cdcka, tv a pod samoobsluznu zabavu...aspon sme nemali kruhy pod ocami...deti spokojne a rodicia tiez. Pamatam ked bola dcera mala tak som jej rano zapla pracku s legom aby dala hodku pokoj, pekne pozerala na tociace sa farebne kocky, mali sme najcistejsie lego duplo siroko daleko 🤣
@prieskum_2019 my sme IT rodina, hlavne muz musi mat vsetky vychytavky (pracuje v obore). Jeho rodicia boli podobne zalozeni, deti mali neobmedzeny pristup ku vsetkemu novemu. Moji rodicia naopak. Nikdy som napr. nemala kazetovy magnetofon. Proste to pokladali za rozmar.
Moje deti maju fakt vsetko, vsetku IT vymozenosti, najnovsie mame v domacnosti Siri, ak poznate, takze aj toto si trenuju (nastavenie povelov, ovladanie spotrebicov, kecaju s nou...).

@prieskum_2019 dcera ma skoro dva roky, rozpravky pustame len ked je dobra za odmenu, napriklad po obede dvadsat min. kym sa pojdeme hrat, niekedy malo kedy pred spanim ocko je pismeno D :D