Veľmi dobručké dvojročné dieťa
Ahojte mamičky, moja sestra má 2ročného syna, ktorý je veľmi pokojný, dobručký, skoro vobec neplače, nezlostí sa, ale ani sa veľmi nesmeje, rozprávať vie trochu, ale skor si tak brble pod nos, veľmi zle mu rozumieť.....neviem, niekedy mi to pripadá až podozrivé, aký je pokojný, dokáže sa hrať s jednou hračkou aj 2 hodiny a nič nevyžaduje, keby mu nedala jesť, tak si nepýta, proste je taký nenáročný, až mi to je divné. Máte tiež niektorá také dieťa? Lebo moj syn má 3 roky, ale od narodenia je taký živý a aktívny, že ten sestrin sa mi pri nom zdá taký nejaký spomalený. Niekedy ma napadlo, či je mentálne v poriadku, zdá sa mi akoby vobec neprejavoval skoro žiadne emocie. Samozrejme nechcem robiť zbytočnú paniku, len by som chcela vedieť váš názor. Dakujem.
@zahradka76 urcite nevie, zatial zistuje len diagnozu,a urcite ma autizmus.... 😒
@janickacrazy a co sa rozpravania tyka - moj mladsi do 2,5 roka pouzival slovo mama pre vsetkych, o kom si myslel, ze mu moze pomoct - takze mama bol aj tato, aj brat aj suseda, skratka kazdy, kto mu mohol nnieco podat, podrzat a pod. takze len z reci sa neda nic vyvodit.
a hlavne - ak chodi do jasli, tak tam by si uz asi tiez vsimli, ze dieta nie je ok. ci aj v jasliach hlasia, ze dieta je ine?
@janickacrazy a mozno je len inteligentnejsi ako si myslis a nechape, preco ho ta protivna teta zase z niecoho skusa.. a preco ma odpovedat ako cvicena opica. Mojej dcery keby sa v dvoch rokoch niekto opytal, ze kto je toto a ukazal by na mna, nie ze by neodpovedala, bez slova by odisla..taketo hluposti s nikym riesit nepotrebovala.. mimochodom, v 4 rokoch scitava a odcitava do 20, pozna vsetky pismenka, vie napisat svoje meno, priezvisko, adresu, pozna viac zvierat ako vacsina dospelych, pozna bylinky, vie na co su, dokaze vselico mozne a predsa ked sa jej cudzi clovek bude pytat "a ty sa ako volas" a navyse hatlaninou, zvycajne len zamrmle odpoved. Je to proste pre nu urazka..ze s nou jednaju hlupo. Takze kasli na diagnostikovanie synovca a venuj sa svojmu dietatu, aby bolo tiez take vynimocne, ze o nom tvoja sestra diskusiu otvori.
@janickacrazy Kazde dietatko je ine a mamicky,nepustajte sa do nej. Viete,kolko krat sme mali my ako ucitelky poradu a rozoberali dietatko z kazdej stranky,konkretne napr.v lete 2,5r,kt.nerozpravalo,nespolupracovalo, sedelo a ticho sa hralo? Ci poslat mamicku k neurologovi,ci este pockat? Pol roka,teda od 2r neurobilo ziaden pokrok. Rozobrali sme celu rodinu,kde a ako vyrasta,porovnavali,zvazovali... za 10 rokov praxe som taketo dietatko nemala. Ale mamka tehotna,takze tiez som sa pytala starsich,skusenejsich,radila a nakoniec sme sa rozhodli pockat do 3 rokov,lebo rozumel. To bolo najdolezitejsie... a nepresli 2m a rozkecal sa,kresli,beha,hraje sa s inymi, odhodil plienku... az sme zasli!
Pokial dietatko rozumie,nemusis robit paniku,je len kludne,mozno nema podnety a tym padom nevie,co ine by mohlo robit alebo tiez mozno je radsej utiahnute (ked sa rodicia hadaju), kazde ma inu povahu ;) alebo ako pisu aj vyssie,inteligentne a neriesi to 🙂
@janickacrazy existuju vselijake deti 🙂 ... a v prvom rade si vsimne matka, ze je nieco v neporiadku ... ta si pozna dieta najlepsie 🙂
Nechapem, preco jej tak nakladate. Mozno nechce sestru naplasit, tak sa radsej pyta na nazor tu na fore. Mozno sa o maleho boji a ak by mal mat nejaku diagnozu, nebude lepsie, ak sa to zacne riesit skor ako nieco zanedbat? Mozno to bude podobne, ako pisala @matozazzo , ale to este nie je dovod byt nevrazivy voci zakladatelke temy a medzi jej riadkami vidiet iba nenavist a zlobu.
@janickacrazy u nás to bolo to isté,ale my sme si hovorili,jééé aký je on zlatý,dobrý,kľudný,pokojný,zahrá sa im ,to je super
lenže tiež okolo toho druhého roku to už nebolo až také jéééé ..pretože jeho reč,sa uplne vytratila,tam prebiehali zmeny..mal veľa príznakov na autizmus,kopec vecí na neho sedelo...ale ten mu neskor nepotvrdili,pretože tam je toho hrozne veľa ...
,hral sa,ale uplne nezmyselne,vela vecí nechápal a v podstate robil iba to "bábetkovské-režimové" vie že sa má umyť,obliecť,najesť ,pozdraviť,ale nepochopí napríklad nahánačku..teší sa ,aj smuti,dokáže zuriť,plakať,ale je vo svojom svete a prešiel xy rukami psychologov,no bohužiaľ jemu sa matka nevenovala ,čo bol kamen urazu ,zažil aj kruté veci,ktoré ho viacej posunuli do jeho sveta ,navyše lieky..na všetko možné..raz je hore,no viacej dole ,nastupuje do špecialnej školy,je zaostalý..
tam veľmi veľa záleži na samotnom prístupe rodičov,ako sa k tomu postavia..su takí čo popru že ich dieťa nie je v poriadku,nepriznaju si to..budu sa hádať v školkách,školách,u lekárov..su takí,čo budu pchať do detí lieky..budu sa spoliehať na lekárov no a su takí ako aj niektoré maminky tunak,kde spravia ako rodina,celok maximum pre to svoje dieťa a ten pokrok tam je vidieť a koľkokrát nerozoznať či ide o dieťa zdravé,alebo autistu,či inak postihnuté dieťa..tam je toľko lásky a snahy zo strany rodičov ,že by mali byť príkladom aj pre zvyšok sveta
So sestrou som to preberala, lenže to by ste ju museli poznať, ona mi povedala, že jej je to jedno. Riešim to preto, lebo to nerieši ona. U nás v rodine mám závažné dedičné ochorenie, ktorým trpí moj starší syn a mohol by ho mať aj sestrin malý a oni mu za dva roky neboli schopní dať urobiť ani odber krvi, aby vedeli, či je ich dieťa zdravé. Ja so sestrou chodím von aj s jej malým, aby sa zahral aspon s mojím synom. Možno aj moj malý má ADHD, možno si to aj moja sestra myslí, ale mne to neprekáža, nech si každý myslí čo chce. Ja som to myslela v dobrom, robím si onho starosti, takisto aj o sestru, ale ako sa vraví za dobrotu na žobrotu....asi je najlepšie ked sa stará každý sám o seba a nič nerieši však?
Možno je sestrine dieťa v poriadku a tvoje je hyperaktívne... Sorry, ale nedalo mi rypnúť si. Mám totiž kamošku, ktorá nonstop porovnáva naše deti a ide mi s tým riadne na nervy... Každý nech sa stará o svoje dieťa.
Vy jej ale nakladate poniektore. Ked sa objavi pripad napriklad tyraneho a zanedbavaneho dietata,tak sa ludia okamzite pytaju,ako to, ze si to nevsimlo okolie a horlivo nadavaju v akej dobe dnes zijeme. Starat sa do zivotov druhych ludi je normalne. Vsimat si okolie je normalne. To ze mame staru susedku, ktora o vsetkom vie, lebo furt kuka z okna a podla niektorych ludi spehuje - to je tiez normalne. Som rada ze taki ludia este su. Viem, ze keby sa nieco stalo,okamzite by zasiahla 🙂 . kto si ma vsimat dieta, ak nie jeho teta???
@janickacrazy dobre umysly dlazdia cestu do pekla....
@zahradka76 lahostajnost je cestou do pekla.
Autorka temy polozila na anonymnom fore normalnu otazku. Na anonymnom fore. Nikde menovite neociernuje svoju sestru.
@janickacrazy ja sa priklanam k tomu, ze deti by sa nemali porovnavat, ale na druhu stranu, radsej ist pre istotu k lekarovi, ako nieco zanedbat..
moja mladsia bola pomalsia oproti starsej, vsetci mi vraveli, ze to dobehne.. nakoniec mame ADHD, specificky naruseny vyvoj reci, mierne mentalne zaostanie...
@demo jeho matka a teta nech sa postara najprv o svoje deti a az potom nech rozdava rozumy druhym.
@zahradka76 nevies,ci takto nekona 🙂. je to tu anonymne, nie?
@demo zial anonymita jej umoznuje, aby podrazila svoju sestru.. S Tebou ja demo nemam problem, tak uz neries, idem radsej varit. 😀
@janickacrazy Vidim, ze niektore tvoje angazovanie vo veci synovca beru prilis osobne. Ja myslim, ze by si mala konzultovat so sestrou, pripadne inym rodinnym prislusnikom, ktory by mohol tiez objektivne zhodnotit situaciu a sestra na neho da. Napriklad Vasa mama, otec. Za lekarom by som asi nesla, aby som sestre nesposobila nedajboze nejake problemy so socialkou (clovek nikdy nevie). Nemate nahodou spolocnu pediatricku? Keby si sa jej spytala na svojho synovca... Chapem, ze Ta to trapi, evidentne to myslis dobre a mas uprimne obavy, no neviem, co sa da v takomto pripade robit, ak rodicia nemaju zaujem o riesenie.
@zahradka76 Ty si dobre neprijemna... Tyka sa Ta to nejako bytostne, ze musis takto nenavistne reagovat?
@zahradka76 ved ani ja s tebou nie 🙂 Aj ja idem varit. a keby sa mi nieco na nejakom bezbrannom dietati v mojom okoli nezdalo, tiez sa do toho zamontujem.
@janickacrazy pisala si, ze maly je v jasliach. jasle nehlasili, ze maly je iny alebo ze maju s nim nejaky problem? ze nerozumie a pod?
ako vela moznosti nemas, hlavne ak to sestra ako matka nevidi ako problem. napriek snahe a starostiam, ktore si robis, nemozes za sestru riesit jej problemy. u nas vravievame, ze nechcena pomoc je horsia ako triedny nepriatel. a je to naozaj tak. ona sama musi chciet nieco riesit, inak len zbytocne mrhas energiou.
a co sa maleho tyka - ak by tam nejaky problem vo vyvoji bol, tak sa to skor ci neskor naozaj zisti vdaka instituciam ako su jasle ci skolka a to potom bude sestra nutena to riesit.
@zuzanockamt bohužiaľ nie každá mamina si pozná a chce poznať dieťa..v tom príspevku vyššie čo som písala napríklad matka dieťaťa klamala otca,rodinu,okolie ešte aj lekárov...takže to bolo od "doktorka povedala,že je to obdobie vzdoru " až po on je nadpriemerne inteligentný..klamala všade ,každého..ked jeden lekár na niečo upozornil,zmenila ho za iného..akože ten doktor bol neschopný..ten logoped..a dieťa prešlo xy rukami,..
najhoršie je,že mu utekal drahocenný čas,to ti potvrdí každý jeden lekár,že pri deťoch s takýmito diagnozami je čas veľmi vzácny,je doležité dieťa podchytiť,riešiť,učiť,motivovať,liečiť..no hlavne sa netváriť,že nič sa nedeje,to je to najhoršie čo sa týmto deťom može stať a bohužiaľ stáva sa to .. 😖 a koľkokrát upozorní až školka,pani učiteľky.. 😖
a v jasličkovskom veku,vo veku do tých dvoch rokov je bežné ,že si nevšimnu ,že si iba začínaju všímať
@bubelko malý chodil do jaslí od 1roka, ale bol tam len 3 mesiace, lebo bol v kuse chorý...takže vtedy bol ešte maličký, aby si niečo všimli....no uvidíme ako bude dalej, dúfam, že sú moje obavy zbytočné a bude to ok....
moje dvojcata prespali od 4m. celu noc plus poobedny spanok. zuby im isli tak, ze sme o tom nevedeli, jedli vela a radi. ziadne koliky, extremne teploty. v kociku obsedeli hodiny, do roku sedeli tam, kde som ich polozila, hrali sa s tym, co som im dala do ruky. dnes maju 2 roky a su to osobnosti, male torpeda. ked sa mala narodit Zojka (rok po nich), hovorili sme si s muzom, ze teraz nam to ten hore zrata a posle nam maleho certa. Zojka od 3m. spava cele noci, rezim ma ako dvojcata, papa vela a rada, rada sa vozi v kociku, nema problem s nicim. idu jej zuby a ani nevieme, antibiotika nebrala ani raz. uz ma nabeh na to, aby z nej bolo nase tretie torpedo. ale do roku bola tiez uplne bezproblemovym dietatom. ked sa mi stazovali mamicky s jednym dietatom, radsej som bola ticho, lebo by mi to malokto uveril. samozrejme, tri su tri, ale oni mi to takto strasne ulahcuju. takze ano-dobre deti existuju a myslim, ze su urcite vsetky tri v poriadku.
No neviem to je takto z pár riadkov ťažko posúdiť, autizmus je veľmi zvláštna choroba vlastne to je skôr iný stav mysle, no ide o to že aj skúsený odborník ma často problémy to diagnostikovať. Ale tak na upokojenie, to čo si opísala je presný opis môjho brata. Teraz ma uz 27 rokov je trocha problémovi, no od malička bol veľmi dobrý až priliž, vlastne sa onho mama bala či je v poriadku lebo tiež neplakal ked ho buchli, nehral sa veľmi s deťmi, kým mu mama spravila jesť on zaspal na zemi hore zadkom, proste bol až príliž dobrý a mama často krát plakala že mu určite niečo je. No teraz nám o tom rozpráva už len s usmevom. Je strašne inteligentný a dosť cistlivy no je naprosto v poriadku. No na tieto deti treba dávať pozor aby sa nevymkli z podkontroli a nedostali sa do zlej spoločnosti. Veľa šťastia.
@janickacrazy, nrepoznam ho, neviem. Ale kamoska ma dcerku, kt. sa od roka zahrala s jednou hrackou aj pol dna, nemala ani vzdor, bola super dieta. Teraz ma 8 a je to zlate dievcatko, uplne v poriadku. Moje krsna tiez bezproblemovy, samostatny chlapcek, najsikovnejsi z triedy. Tazko takto deti porovnavat. Vies napr. ja sa bojim toho, ze ak by sme raz mali druhe dieta, a nebude uplakane, nervozne a nespave, ze ho budem vlacit po lekaroch, ze je niekde problem, lebo mala je pravy opak. Ajtak v dvoch rokoch ziadny psycholog s istotou ziadnu diagnozu neurci.

mozno sa mu venuje. 2 rocne dieta nepotrebuje nutne chodit na ihriska a do detskych kutikov uz vobec nie. Tym ze je taky kludny mozno jeho mama nema potrebu ho pred spanim uhnat na ihrisku. A deti v tomto veku bezne hovoria nezrozumitelne.