icon

Veľmi dobručké dvojročné dieťa

janickacrazy
31. okt 2013

Ahojte mamičky, moja sestra má 2ročného syna, ktorý je veľmi pokojný, dobručký, skoro vobec neplače, nezlostí sa, ale ani sa veľmi nesmeje, rozprávať vie trochu, ale skor si tak brble pod nos, veľmi zle mu rozumieť.....neviem, niekedy mi to pripadá až podozrivé, aký je pokojný, dokáže sa hrať s jednou hračkou aj 2 hodiny a nič nevyžaduje, keby mu nedala jesť, tak si nepýta, proste je taký nenáročný, až mi to je divné. Máte tiež niektorá také dieťa? Lebo moj syn má 3 roky, ale od narodenia je taký živý a aktívny, že ten sestrin sa mi pri nom zdá taký nejaký spomalený. Niekedy ma napadlo, či je mentálne v poriadku, zdá sa mi akoby vobec neprejavoval skoro žiadne emocie. Samozrejme nechcem robiť zbytočnú paniku, len by som chcela vedieť váš názor. Dakujem.

Strana
z3
janickacrazy
autor
31. okt 2013

@katka1981 ved aj moj starší syn bol pomerne kludné dieťa oproti mladšiemu, ale zase sestrin je fakt extrém, no dúfam, že to je ozaj len tou povahou

katka1981
31. okt 2013

@janickacrazy, ano mozes mat pravdu, ale ozaj deti su velmi odlisne, tazko v tomto veku nieco zistit

macamac
31. okt 2013

@janickacrazy ja mám takého syna doma a je normálny 😉
kdekoľvek sme s ním v detstve prišli, všetci - aj starí ľudia - sa nestačili čudovať, čo je to za dieťa 😕 😀
na krstinách nášho krsniatka sa prehral kľačiačky pri gauči 7 hodín 😀
všetky potreby - jedlo, wc - som tiež riešila tak,že som sa ho pýtala 😀
v kostole na primičnej omši ticho presedel 4 hodiny ako 4-ročný
starí ľudia, keď vychádzali z kostola, ma pristavovali a hovorili, že už za svoj život videli všeličo, ale toto ešte nie
v čakárni u lekára sme sa zásadne nerozprávali - vždy ma napomenul, nech som ticho 😀 a preto sme nikdy neboli prednostne vybavení, lebo sestrička volávala hlučné a po chodbe lietajúce deti prvé, aby asi doktorka celkom neodpadla od nervov pri práci 😀 😀

mohla by som písať litánie 😉
a je celkom normálny, inteligentný
dnes má 11,5roka a už s ním trošku šije - tak sme zdesení 😀 ale stále je skôr introvert, dokáže si vystačiť sám

takže buď v pohode

a k drobučkému ti napíšem toľko:
mala som 3 roky a 9,5 kila 😕 😅
v čakárni u lekára nás ( mamu so mnou) volali: "Poďte Vy, s tým miniatúrnym dieťaťom!" 😅
škoda, že mi to nezostalo 😀 😀 😉

svano
31. okt 2013

@janickacrazy môj starší syn bol hyperaktívne dieťa, ktoré ma dokázalo každý deň uštvať ako divú zver. Preto keď sa mi o necelé dva roky narodil mladší syn, uvítala som že bol presný opak svojho brata. Bolo to pokojné a poslušné dieťa,ktoré mi mnohí závideli. Až do puberty. Odvtedy ma 3xdenne vytáča do nepríčetna a tie kúsky čo povyvádzal.... Tým som chcela povedať, že kľud a pokoj u dieťaťa neznamená, že to bude navždy.

kaktusik007
31. okt 2013

@janickacrazy no.. necitam to tu vsetko lebo sa to tu zvrtlo do obvinovania tvojej osoby a je to o tom, aka si chudera a ze sestre zavidis pokojne dieta... nemam slov...

ale k veci - je pokojne dieta a pokojne dieta... . aj moj mladsi bol uplne pohodove, pokojne, kludne babatko a vsetko bolo v najlepsom poriadku kym nemal 4 mesiace a doktorka nedoporucila cvicit vojtovku...

ak je kludny az moc, tak ano - moze to byt nedostatkom podnetov v rodine, tomu, ze sa mu nevenuju... rovnako ma napadlo uplne to iste co ti napisala
@betiska - ma to proste tieto znaky....

na druhu stranu, 2 roky je malo... ak si si to nevsimla iba ty ale vidia to aj ostatni, podla mna nieco nebude s kostolnym poriadkom.... ved mas to synovca, zapajaj ho do cinnosti s tvojim dietatom, urcite sa stretavate...... skus ho "zobudit" k aktivite.... mozno sa chyti....

je smutne, ale naozaj velmi vela spravi pristup rodicov do tych troch rokov veku.... videla som to u kamoskach, rozdiel v detoch maju 3 tyzdne ale mentalna uroven ich deti ked male mali 10 mesiacov bola brutalne odlisna (ta starsia na tom bola dokonca horsie a zvladala sotva to, co ta mladsia vedela uz v siestich mesiacoch......) a to tiez bolo tym, ze starsia bola neskutocne kludna a dobra --- a potom zial matky maju tendenciu si veci zlahcovat, tak preco by som sa ja mala venovat svojmu decku, ked je ticho a kludne.... a mamicky sa venuju same sebe a dieta vdaka tomuto ich pristupu prichadza o kopec veci v zivote.......

takto to teda vidim ja

cherry1981
31. okt 2013

Preco by nemal byt mentalne v poriadku? Ja som mala takeho syna ani som o nom nevedela, neplakal od hladu, neplakal snad vobec, bud spal, alebo sa pozeral a tisko lezkal, alebo hral. Sam sa vzdy vedel zahrat nepotreboval nikdy nikoho. Teraz ma 10 rokov a je uplne v poriadku 😀 😀 😀 Inak doteraz je take nenarocne dieta🙂
A baby su pravy opak, tie su aj za 10 chalanov

danjelca
31. okt 2013

niekde som čítala že uplakané a svojho si dožadujúce náročné batole je viacej vybavené k prežitiu ako to kludné.
obili jeden výskum v Afrike v období velkého hladu, sledovali 14 detí z toho 7 označených ako kludné a 7 ako náročné...ked prišli po roku, hádajte ktoré prežili:/
my nie sme v takejto situácii a poznám okolo viaceo ozaj kludnučkých detí...moj taký bol presne do 8 mesiaca...teraz má 14 mesiacov a je jak z divých vajec.

dadulienka
31. okt 2013

@janickacrazy Ahoj, ja ta chcem povzbudit v tom, ze mi vobec nepripada nenormalne ze sa zaujimas o svojho synovca...
Z toho co si napisala neviem velmi posudit kde moze byt problem.....
Ja sa tiez zaujimam o svojich pribuznych a je pravda ze ked si niektore veci vsimnem tak je tazko to s daným človekom rozoberať, resp. s niekym s rodiny, môže to viesť k zbytočnému napatiu medzi danými osobami či až ku konfliktu....Je lahsie to prebrat s niekym neutralnym, lenze niekedy neni s kym...tak si sa spytala nás.... Poniektoré tu nezvládli vlastné zážitky a zamienaju jablka s hruškami...typu...,,aj mna a moje dieta niekto porovnava".....to s tymto podla mna vobec nesuvisí.....
Mna ,,zaujalo" jedine to, že píšeš že sa dieťa neusmieva...resp. nesmeje...a pod. Môže byť kludne deprivované prostredím...a to je uplne ,,bežná" reakcia na správanie rodičov resp. prostredia ktoré nestimuluje citovo, mentálne a pod.
Píšeš spomalený, resp. mentálne zaostalý...ano nič na tých výrazoch nevnímam nejako znehodnocujúce dieťa....su to bežné výrazy kt. používaju aj odbornící....proste máš obavy.... O mentálnom zaostávaní nasvedčuje najma Hrubá či jedmná motorika....to znamena ako dieťa sa vyvíjalo?....z toho čo píšeš to tak nevyzerá.... Pre autizmus je naozaj skoro uvažovať....aj ked už nejaké echolálie a pod. zvláštnosti v správaní by sa prejavili....resp. odborník by ich mohol postrehnúť....aj ked každý sa vyvíja inak....
Každopádne môže sa jeho vývin posunúť len k bežnej ,,introvertnosti" a je to v pohode, proste z neho vyrastie premýšlavé, citlivé dieťa.....
Na záver zase napíšem....všetko by z tvojho príspevku mi pripadalo nie nejako zvláštne...jedine to že sa nesmeje...mi príde naozaj nie príliš dobré....O niečom to svedčí...
Dieťa naozaj potrebuje stimuláciu, citové zrkadlenie...a bezpečné prostredie...Z toho krátko čo píšeš sa mu vela nedostáva...pokial je doma otec pijan....a tvoja sestra asi z toho nie je velmi nadsená...ci?....to sa tiež môže odrážať na jej správaní k malému...Vela zien čo trpí doma alkoholika sa neprizná aké su neštastné a bezmocné, smutné...
Neviem aký máte vztah, či ti o sebe hovorí, či o mužovi....alebo sa tvári ,,ako hrdinka"....
Možno je to u synovca naozaj tým v akom prostredí žije....2 ročné dieťa nemá na výber, prisposobuje sa prostrediu....
Ja osobne by som ak máš na to energiu a čas ho viac zapájala do spontánnych činností.... viac si ho všímala, chválila ho či povzbudzovala...pokial tam nie je vývinový problém ale len problém chabej stimulácie, možno nie hned ale dieťaťko ,,sa chytí"...po čase....pokial u teba zažije pocit bezpečia...a pocit dovery......
A tým môžeš aj sama vidieť či sa niekde ,,citovo" posuva , reaguje...alebo aj tak nič....
Skus pritom ,,nediagnostikovať"....ale venovať sa s láskou.... normalne dieťaťko na to určite zareaguje ....
Napíš ako pokračujete.... rsp. ťažko radiť ked vieme málo o prostredí v akom žije.....
A potom čo ti tu niektoré baby napísali....sa ani nedivím, že asi viacej ani o rodine písať nebudeš.....tu ťažko niekto má záujem o toho druhého....skor ponadávať, pohádať sa , pourážať,,,,a byť ,,za tú naj cool bezproblémovú mamičku" .
MYslim , že tvoj synovec našiel aspon jednu osobu, ktorá má i neho záujem A si to TY....

zigzag
1. nov 2013

zakladatelka temy skor asi zavidi, 😅 sestre by som povedala, lebo moj dva a pol rocny je presny opak, toho co opisala, a niekdy som si zelala, aby sa aj moj vedel hrat so zemiakom hodinu ako dcerka jednej zanemej, ale nikdy ma nenapadlo, ze by bola spomalena vo vyvoji, kazde dieta ine, a fakt je moderne oznacit ze ma dieta hyper aktiviitu, ci autizmus, aby dr mohli predpisovat lieky a zdrogovat deti,,,,,,,,,,,,, a citala som tu vysmesne komenty, ze urcit z ockovania, a moj nazor je ze moze to vyt z ockovania, kedze vakcina obsahuju tazke kovy, rovnako ako ked si matka dala robit amalganove plomby pred pocati, pocas tehu, alebo najnovsie sa ukazalo, ze aj ultrazvuk poskodzuje mozok plodu, takze nech sa paci,mame modernu dobu, tak mame moderne deti,,,,, drzim sa hejsla, cim dalej od dr, tym zdravsie,,,,

janickacrazy
autor
1. nov 2013

Dakujem za vaše reakcie, myslím tie, ktoré na mna neútočili, samozrejme.
@dadulienka dakujem za tvoju reakciu, napísala si to, čo som potrebovala počuť, ja ich navštevujem často a snažím sa malého trochu zaujať a stimulovať, ale on napr. vobec nemá záujem, ked mu čítam nejakú aj jednoduchú knižku, vobec ho to nebaví, nikdy som ho nevidela normálne sa nahlas smiať alebo hlasno plakať, ked sme mu doniesli darček, tak sa vobec netešil, len sa tak zarazene pozeral, možno bol len prekvapený neviem, ale aj tak mi to bolo divné, vobec nechcel, aby sme mu ho rozbalili, ked sme mu ho rozbalili a dali do ruky tak sa s tým potom hral v pohode, ale nedal najavo že by sa nejako tešil alebo niečo také

gumimaci
1. nov 2013

@janickacrazy ahoj citala som tuto temu uz vcera a nejak stale nad tym rozmyslam.... V prvom momente ma tiez napadlo, ze to je v poriadku, ze maly bude silny introvent, ved aj ja mam v okoli niekolko kludnych deti. Ale popisala si veci, ktore mi nejdu z hlavy... o tom alkohole, ze sa neusmieva.
So sestrou ste neuvazovali navstivit centrum pedagogicko psychologickeho poradenstva a prevencie?
To, ze sa neusmieva si mala vsimnut uz pediatricka, od babatka sa prave cez usmev sleduje interakcia s okolim.
Tu mozeme naozaj len hadat, ci je to povahove, mentalne zaostavanie, alebo syndrom CAN- syndrom tyraneho, zneuzivaneho a zanedbavaneho dietata, prave pasaz ktora sa venuje zanedbavaniu deti: psychické týranie pasívnej povahy: nedostatok podnetov, zanedbanie duševné aj citové, ide všeobecne o zanedbanosť a zanedbávanie.(to moze byt so strany rodicov vedome aj nevedome)
Este by som sa chcela spyta (a samozrejme nemusis odpovedat), ako sa prejavuje muz voci sestre ked pije? Je agresivny? Psychicky, alebo fyzicky ublizuje sestre?

dadulienka
1. nov 2013

@janickacrazy Ahoj som rada, ze som ta aspon trochu povzbudila a nebola zruinovana z hnusnych reakcii...🙂
To čo píšeš však môže byt aj normalne, niektore deti dozrievaju neskor a tiez to ze sa dieta darceku tesí súvisí skor z návykmi, odpozeraním reakcii okolia, On je este malý a je mozné ,,že jednoducho nevie zareagovat" lebo nemá takú skúsenost alebo nie je častá....jednoducho nevie ako má reagovať....to že nerozbalí darček ....je to sranda...ale naizaj pekne si opísala ,,konkrétne myslenie" vývinovo u detí....ON jednoducho vidí KRABICU.... nemá ešte abstraktné myslenie a tak si ,,nedomyslí" že krabica je hračka....resp. niečo ukrýva.....Ak si všimneš tak to robíme my za deti....híkame, tešíme sa, fotíme...trháme z dieťaťom papier....a hovoríme pri tom....pozri..krásne, čo tam je?...jednoducho ho učíme.....vela z nás to robí spontánne a ani si to neuvedomujeme....ale to všetko je pre dieťa spatná vazba, učenie sa aj na urovni kognitívnej, aj emocionálnej novej skúsenosti.....Ak tvoja sestra či švagor takto nereaguju na dieťa....dieťa proste nereaguje... A teraz je to o čom?....o slabej stimulácii....či zaostávaní dieťaťa...nevieme...trebalo by dieťa pozrieť....resp. ak sa nedá a príde za nami niekto z rodiny...pýtame sa na miliardu otázok aby sme to z toho posúdili....
velmi málo čo sa týka ,,anamnézy" na mna aby som posúdila...
tak isto čo sa týka čítania knižiek, s čítaním resp. počúvaním príbehu súvisí úzko pozornosť dieťaťa a tiež akým štýlom ho zaujmeme....v 2 rokoch je to bežný jav že deti ešte nemusia mat záujem o knižky....avšak záleží ako sa im prezentuje... to neznamená že máš ,,mávať rukami" alebo afektovane sa k nemu správať , len skor sa tým netrápiť ak ho to nezaujalo....
Asi by bolo najlepsie naozaj odlíšiť čo je podstatné a čo nie je významné pre problém nejakým odborníkom...takto ta tu len niekto bude chytať za slovíčka a bude to viesť k tomu že sa budeš cítiť ešte horšie ako ked si sem išla niečo napísať...
Mna skor zaujal tvoj pocit z dieťaťka...ste rodina, sama máš dieťa...takže ak nemáš dobý pocit čo sa v rodine tvojej sestry deje a chceš im pomoct...priprav sa na to že to chce energiu a čas...máš ho?...lebo niektoré deti su hypostimulované a samotní rodičia to nerobia naschvál ,,proste to nevedia"....a tak sa dieťa ,,rozbehne" až v školke či škole... čo mne sa však ,,nepozdáva" je skor ,tá znížená bestarostnosť a živosť synovca, rsp. ako píšeš sa nesmeje...
Bola si s ním dostatočne na to aby si to vedela posudiť?...ako sa to prejavuje a pod... ako reaguje sestra na neho....?...
To je len pár otázok z mora ,,otázok" ktoré su potrebné aby sme sa ,,posunuli"....
Ako sama by si si predstavovala pomoc?...resp. čo ta najviac trápi?.... ujednoti si tieto otázky a vyber sa s nimi sa detskou psychologičkou.... Čo sa týka syndrómu CAN to už je naozaj zabrdanie do závažnej problematiky....a môžeš sestre aj uškodiť...ak by si s tým niekde vyrukovala...Nevieme ako to je....Mnoho matiek čo má v manželstve problémy a teraz je rozvodovosť 50% reaguje inak na svoje deti ked su v pohode a ked nie.... jednoducho deti sa nemaju dobre pri ,,preťaženej" matke .....aj ked v istých štádiách môže dieťa ,,vyzera5" už na zanedbávané....je to obdobie u matky...že to v tej chvíli nezvláda...ale prejde to a ,,funguje"....
Takže ja osobne by som sa išla poradiť z odborníkom....

janickacrazy
autor
2. nov 2013

@dadulienka V mnohých veciach máš pravdu, moja sestra je taká, že sa o malého stará, ale skor z tej stránky, že dá mu najesť, prebalí, dá ho spať, ale tá duševná stránka rozvoja dieťatka akoby jej unikala a to ma práve trápi. Jej manžel celý den leží na gauči a jeho maximálna starostlivosť o malého je, že si ho zoberie na kolená a drží ho a pritom sa díva na telku. Ešte ma aj to napadlo, že u nich vždy hučí telka celý den, takže aj to može mať na to vplyv. No už to tu nebudem rozoberať, každopádne si ho budem aspon všímať a uvidím ako to bude dalej. Ešte raz dakujem za tvoj názor a povzbudenie. 🙂

ivetoy
30. dec 2013

Pokial >>reaguje na okolie,na meno, a prejavuje emociu,tak je urcite v poriadku,ale pokial sa nevie na vas napojit tak potom sa to podoba na autizmus..
Povahovo moze byt kludne taky ,a ked sa dokaze dlho hrat s jednou vecou take to je len dobre znamenie,dieta ktore sa nedokaze hrat a nici veci ma pravdepodobne nizsi intelekt.

Strana
z3