icon

Vplyv rodičov na inteligenciu dieťaťa

23. mar 2025

Ahojte. Riešila som zmenu praktickej lekárky k inej. Dala mi celú kartu i keď viem že teda nemusela, lenže nová lekárka mala ten deň dovolenku,tak som mala jeden deň kartu doma. Ako som v nej listovala,som našla rôzne lekárske správy. Z detskej neurológie,môj vek cca 6 rokov, že dieťa žmurká,pomrkáva, grimasy, zasklby tváre, nervozita nepokoj, očný kontakt nenadviazany,na hračky nereaguje až potom neskôr.
Správa od psychológa. Cmulanie palca v 7 rokoch, že dieťa sa tým upokojuje, na matku tam bolo, že štýl výchovy skôr liberálny, ktorý prináša dieťaťu neistotu. Matka nervózna a hranice nestanovené. IQ dieťaťa slabý podpriemer.
Asi som bola nejaká problémová.
Takto. Mám jedného syna, ktorý je nadpriemer a odporučili nás do cppap skrz výberovú triedu. Robili iq testy a vyšiel nadpriemer. Nuž nedalo mi to kvôli tomu, že mne ako decku vyšiel slabý podpriemer, porozprávala som to psychologičke,navrhla mi, že mi spraví aktuálny rozumový test len s tým, že si ho zaplatím.
Teraz mi nevyšiel žiadny podpriemer ani priemer,ale ďaleko vyššia hranica.
Človek s podpriemerom asi nebude nikdy študovaný. Ja mám 2 stredné školy, jednu vš. To som chcela sama, nikto mi to nenavrhol. Ako je to možné, že sa iq dvihne,keď rodič nerobí edukáciu, nejak extra sa mu nevenuje a sám rodič má jednoduché vzdelanie a názory?

Strana
z2
denkabemommy
23. mar 2025

Možno to bolo zlé vyhodnotenie IQ testu v tej dobe, inak to znie skôr ako autispektrum (nie vyslovene autizmu), než nižšie IQ 🙂

majamat
23. mar 2025

inteligencia ma aj dedicnu zlozku, no neviem po kom ju zdedis, ved si ju nemusela zdeedit po mame.
raz som niekde citala, ze inteligentny clovek prirodzene inklinuje k vedomostiam, rovnako ako talentovany k tomu, co je predmetom jeho talentu. samozrejme pri talente je potrebne, aby sa s danou cinnostou dieta stretlo, lebo nemoze k nej inklinovat ak o nej nevie.
pri inteligencii je to ine, je tam schopnost narocnejsich myslienkovych operacii, co sa odzrkadli pri comkolvek, a pri comkolvek sa da aj rozijat.
a teda tato dedicna zlozka sa moze a aj musi rozvijat, a chces dosiahnut vyssiu uroven.
co sa zrejme u teba rozbehlo az v pbdobi, ked si toto dokazala samostensjesie, ciz az ked si bola starsia.

autor
23. mar 2025

Ešte podotknem,ale rozhodne sa nechcem nikoho dotknúť ak to má niekto vyštudované. Mám UCM v Trnave, nie svätú Alžbetu

majamat
23. mar 2025

este poznamka, pises o vzdeli. vzelanie su vedomocti -informacie. nemaju nic s inteligenciou, inteligencia je sposob myslenia - skor technicky sposob.
pomocou inteligencie operujes s tymi informaciami, ktore mozes ziskat aj v skole.
cize to, ez tvoja mam nie je vzdelana, nehovori nic o inteligencii.

mojamama zila na lazoch tam sa zeny nevzdelavali a aj napriek tomu hodne po 40-tke zacala lustit vtedy u nas novinku - sudoku. na to predsa potrebujes amt aj nejake myslienkove operacie zaknute. malointeligentny clovek moze lustit, ale mco mu to nepojde - bude to skor tipovanie. moja mam ich lusti clekom fajn. a roky.

autor
23. mar 2025

@majamat chápem, skôr sa odrážam od vyjadrenia v tom cppap, špec.pedag.hovorila, že človek s nižším IQ nezvládne vyštudovať vš a maturitu s ťažkosťami

majamat
23. mar 2025

by si neverila 😀 no ale teda ja narazam na vynimky a nie je Vš, ako Vš.

no inak suhlasim. vsak vysiel ti nadpriemer, tak mas napdpriemer a reto si mohal vystudovat.

autor
23. mar 2025

@majamat pamätám sa, pri matematických úlohách, že mamina nevedela slovné úlohy a nikdy mi s tým nevedela pomôcť, vlastne celkovo s matematikou. A ešte pamätám,keď som sa jej pýtala,na čo máme dejepis. A ona odpovedala,aby mali učitelia čím vyplniť hodiny.

majamat
23. mar 2025

tvoja mama inteligenciu enmusela tak rozvinut, pripadne je tu aj moznost akehosi ptupenia. ja mam niekedy pocit, ze odmentievam. dokazem pochopit mnohe veci,co moji kolegovia nie,a le aj napriek tomu mam pocit, ze moje myslenie ej akoby niekedy zastrete, akoby sa tomu mojmu mozgu nechcelo. no to moze byt sposobene aj inymi psychickymi procesmi a aj vekom.

autor
23. mar 2025

@majamat verím verím, teraz je taká doba, že sa neoplatí lámať hlavu nad diplomovkou,keď Anča Kača od suseda to napíše za krabičku cigariet

autor
23. mar 2025

@majamat hej, no mamina mala vtedy a má aj teraz také zvláštne názory, hypotézy. Výchova a vzdelávanie,to je v podstate zbytočnosť, načo sa toľko venujem synovi a načo chodí na krúžky, lebo ja som nechodila a žijem.
Pamätám sa tiež,vedela som kresliť,mala som to v ruke a veľmi som chcela chodiť na výtvarnú. Načo by som tam chodila,keď už maľovať viem?
V škole boli moje tvorby na výstavkách a raz som bola zapojená do súťaže Európa v škole,to si vtedy pani učiteľka na výtvarnú všimla, že viem a vtedy ma ona podporovala. Niekedy si hovorím,kde by som bola,ak by sa talent rozvíjal ďalej

mabenn
23. mar 2025

mne sice v skolke testy nerobili, ale bola sa doma ucitelka stazovat, ze som nejaka divna, nech ma daju vysetrit...skolku sme zmenili a prezila som...nasledne: ZS druhy stupen matematicka trieda, gymnazium informaticka trieda, vysoka skola IT, popri skole od 3.rocnika praca v IT...popri praci som spravila 3odborne certifikacie niekolkych stupnov...niekedy si proste len v zlom prostredi a diagnostika minulej doby bola dost na nizkej urovni...syn tiez skr depistaz vyhodnoteny ako inteligencny nadpriemer...neries co bolo, uz je to jedno, venuj sa synovi, tvoja mama tam zrejme urobila "par" chyb vo vychove, ale ty si v poriadku skrz to, co si v zivote dokazala...IQ sa nedvihlo, narodila si sa s nim

klementinka58
23. mar 2025

mna vzdy pri takych temach udivuje, ako dospele zeny stale riesia veci ked boli detmi..co robili,nerobili a pod. Ved ak ti branili rozvijat vytvarnu, rozvijaj to teraz ako dospela..su kadejake kurzy.....Rodicia robili zrejme v tom case vsetko co vedeli, zial mozno to inak nevedeli. ALe aby sa tu dospele baby( aj v inych diskusiach) zapodievali vecami, ze ked boli deti a toto a hento...Potom ako mozu vychovat odolne dieta psychicky stabilne, ked sami riesia dokola veci spred xy rokov

ada12345
23. mar 2025

Mohol to byt zly test so zlym vyhodnotenim. Zazila som take aj v dnesnej dobe. Psycholog cely cudny a aj ten test a hodnotenie. Vobec by som sa tym netrapila.

autor
23. mar 2025

@klementinka58 priebeh detstva je kľúčový,ak žena hľadá odpoveď na problém. Dospelé ženy majú rôzne traumy z detstva, ktoré sa odzrkadľujú v dospelom veku, pri určitých situáciách. Sú to tzv.zrkadliace neuróny a dieťa je špongia, ktorá nasáva. Niektorí ľudia ešte aj v tomto storočí spochybňujú určité tvrdenia. Napríklad hádky popri maličkých deťoch. Síce malé deti nerozumejú slovám,ale nasávajú tú atmosféru.

klementinka58
23. mar 2025

ano ale ak ma dospela osoba stale nejaky problem a je zacyklena v detstve tak tam by to mala riesit uz asi psychologom, terapiou a nie na MK. A ty si uplne zacyklena

kiki68
23. mar 2025

Je mozne, ze vtedy to bolo niecim ovplyvnene, niektore deti sa zle adaptuju napr v skolke, skole, nespolupracuju dobre po zazitej traume. Cize riadit sa tym, co je aktualne namerane. Uz som videla vselico, deti mozu mat rozne reakcie, prejavy a nemusi byt nic znizene.

kiki68
23. mar 2025

Ani akekolvek patologicke prostredie a situacie mozu dieta ovplyvnit

fion22
23. mar 2025

Tie grimasy, zášklby tvári u teba v detstve..kamarátka bola pre toto so synom, neviem či u neuro alebo psycho, a že malý rozmýšľa oveľa rýchlejšie ako slovami dokáže vyjadriť...bohvie ako robili tie psychotesty deťom vtedy...možno, že si bola práveže nadpriemer už vtedy, len nejestvoval spôsob ako to odmerať, a spôsob akým ti bola meraná inteligencia, možno si nespolupracovala...
Na gympli keď nám robili IQ testy...mne vyšiel 139, nevypracovala som jedinú úlohu z matematiky, náročky, lebo som nechcela ísť na VŠ, kde by bola matematika...a tým chcem len to povedať, že iq je široké spektrum a neviem si predstaviť akoby pred XY rokmi donútili 6r dieťa spolupracovať na meraní každého spektra inteligencie

mabenn
23. mar 2025

@fion22 suhlasim s tym, ze syn v nizsom veku zmykol zmurkat, potom opakovane vyslovovat vety...neriesila som to, lebo som tusila, ze ide o rychly nervo vyvoj, aj logopedicka sa vyjadrila k tomu opakovaniu slov a viet, ze je to v urcitom obdobi a faze u deti normalne, lebo mozog ide rychlejsie ako vystupne zariadenia :D

januska12323
23. mar 2025

Celkom nerozumiem čo riešiš, pred x rokmi boli úplne iné metódy ako teraz tak napísali čo im vyšlo. Teraz sú metódy iné a zase ti vyšlo niečo iné. Vysoké IQ môže mať aj žena v domácnosti s vyštudovanou základnou školou len mala iné podmienky a výchovu.
Myslím, že sa dedí všetko len v akej miere nikdy nevieš. Ani tvoj by možno nebol taký ak by si ho na tie krúžky nevodila.

majamat
23. mar 2025

je kludne mozne, ez u tvojej mamy sa vyvinula porucha osobnosti - vyvojova. tazko povedat, ale poruchy osobnosti su caste.

zuzana76
23. mar 2025

Ja ti rozumiem, autorka, toto ani nemusia byt ziadne nespracovne traumy, len sa zamyslas nad tvojou vychovou a chces sa vyhnut chybam pri vychove syna. Na zmeranie inteligencie ma vplyv napr aj to, ako sa dieta v ten dany den citi. Je dost mozne, ze to meranie s tebou prebiehalo v celkovo stresujucejsich podmienkach, inteligencia sa aj rozvija. Ano, rodicia, co sa dietatu nevenuju, tak tam moze predpokladane IQ aj klesnut, tusim aj o 10 bodov, ako som citala, ale aj naopak, moze aj stupnut.

zuzana76
23. mar 2025

Výška IQ je závislá od genetického potenciálu a rozvíjajúceho prostredia, v ktorom človek vyrastá. Naše gény stanovujú maximálnu výšku IQ, ktorú môžeme v živote dosiahnuť a kvalita životného prostredia rozhoduje o naplnení, resp. nenaplnení, tejto výšky. Pre ilustráciu, ak má jedinec genetickú predispozíciu pre dosiahnutie výšky IQ 110, ale nie je dostatočne vzdelávaný a rozvíjaný svojím prostredím, dosiahne IQ napríklad 85 (priemer je 100). Ak však bude mať dostatok pozornosti zo strany rodičov, podporu vo vzdelávaní alebo široké spektrum záujmov, je pravdepodobné, že svoj genetický potenciál IQ 110 naplní. Kľúčovým faktorom pre dosiahnutie vlastného intelektového potenciálu sa teda stáva naša aktivita v prostredí. Ktoré činnosti pozitívne podporia výšku IQ?

zuzana76
23. mar 2025

citat od psychologa, ty si v tom danom obdobi nemusela naplnit svoj maximalny potencial, mozno si bola zanedbana, rodicia ta nerozvijali, ale neskor si sa uz sama dokazala posunut vpred. Tvoja mama to moze mat rovnako, len ona nic neurobila pre to, aby sa posunula. Nenaplnila svoj potencial.

autor
23. mar 2025

Či je človek viac inteligentný sa dá zistiť z rečí, názorov atď.
Dvojciferné číslo musia mať ľudia, ktorí volili fica i napriek tomu všetkému

basska_b
23. mar 2025

Mne to pride, ze to ta nejako zle vyhodnotili ti "odbornici". Ries to, aka si teraz. Mozes sa ked tak so svojou mamou porozpravat. Problemove su aj deti s Aspergerom , a pritom su nadpriemerne inteligentne. Moja mama mi vravela, ze ja som/som bola pravdepodobne Asperger, ale nesla to nikam riesit. Len mi v ramci skol chystala cesticku, davali ma na vyberove skoly uz od zakladky, aby ma tam proste intelektualne zatazili. Skoncila som matfyz s cervenym diplomom. IQ mam podla testov 134. Zistila som az v dospelosti. A som skromny a ochotny clovek.

majamat
23. mar 2025

ako som psiala, inteligenciu treba rozvijat a teda matematika sice vyzaduje urcity stupen inteligencie an pochopenie tych matematickych operacii, ale vyslovene len inteligencia nestaci. treba sa aj zaujimat. aj tam pri rieseni je potrebna zlozka, ktora je naucena - cize anuceny postup riesenia.
preto ak sa nikdy o matematiku inteligentny clovek nezaujima, nemusi ju natolko ovladat. a ak ma k tomu este uplne nechut k matematike, potom nebude rozvijat matematicky postup a hladat riesenie pokial to nie je pre neho navyhnutne dolezite. a teda paltia aj tie dalsie veci, ako som napsiala, ci boli tu napisane.

ako ano, je fakt ze na cloveku vidno sposob akym orzmysla,a le uplne do vnutra nevidis. clovek aj moze amt myslenie na dobrej urovni, ale proste jeho spychicky stav - depresia, melancholia, apatia a pod, toto dost ovplynvnuju negativnym sposobom. na sposoibe riesenia prikladov a problemov sa zucastnuje cela psychika, nielen schopnost logickeho myslenia. emocie napr nas casto privelmi ovplyvnuju a vdaka nim robime nelogicke blbosti a casto aj spravne veci, lebo v nasom zivote nie je dolezita len tak logickost v mysleni,a le prave aj emocie.

no samozrejme toto je len polemika.

a teda ako som uz aj napsiala. ty si predsa mohla inteligenciu zdedit aj po otcovi, priapdne neviem ako tu fungujededicnost,a le mylsim, ze kluden aj po inom predkovi. nemusela si ju dedit zrovna po mame. a tym padom, ez ta nepodporovala, rozvinula si si ju sama aneskor, preto ten opacny vysledok v detstve.
ja milujem cisla, neviem ake mam IQ ( tie internetove testy neberiem vazne
, no urcite som niekde nad priemerom, ale neviem kde. a teda v detstve som nijak nevynikala, prciom ako hovorim, moja mama nema vzdelanie a apritom ma myslenie rozvinute na slusnej urovni.
ja som vzdy matemetike rozumela, ale hotnotena som bola vzd ypriemerne. je fakt, ze v matematike sa hodnoti casto prave tak logickost, no nevyhodou je,ze sa hodnotiu pomocou vyslekdu, ktory som mavala a j zle z jedneho dovodu - chyba nepozornosti, nahodna zmena znamienok a uz vysiel iny vysledok, hoci som postupu rozumela a bol spravny. zy vysledok mi ale zhorsil znamku. casto som robila taketo chyby.

senta_sofia
23. mar 2025

Tie tiky mohli byt v dosledku nevyrovnanosti, nervova sustava sa vyvija, mozno si nemala podnetne prostredie a jednoducho si mozno aj pri teste nespolupracovala, tak ta zaskatulkovali.

nahodnemeno
23. mar 2025

Iq test realizovany v detstve mohol byt ovplyvneny aktualnym rozpolozenim, jednak u deti aj vzhladom na vek , cim nizsi, tym nepresnejsi, ale aj podla symptomatiky tam mohla byt tikova a uzkostna porucha....Co sa tyka toho ,,podpriemeru,, - v populacii je tych ludi okolo 25 % , ide o IQ 80-90 cca, a takito su ludia s normalnym stredoskolskym vzdelanim, priemerni ...s velkou snahou si dovolim tvrdit ze mozu vystudovat aj VS smery, najma take tie humanitne, spolocenske (pretoze sa to pri velkej snahe vedia nabiflit) , ak sa ale ocitnu vo vyssich prac. poziciach, kde je potrebne pouzivat inteligenciu tj. schopnost celit novym situaciam a riesit ich, tak tam je to uz horsie, nezvladaju...ale mnohi by sme sa cudovali kolko takych ludi s IQ 90 sa pohybuje na takychto miestach a zial to tak potom vyzera (parlament nevynimajuc) .

petronelag
23. mar 2025

@senta_sofia Môže to byť tak, že pri tom teste a vyšetreniach nespolupracovala tak ako iné deti v rovnakom veku, už len to, že mama s ňou chodila k psychologovi naznačuje, že tam vtedy boli nejaké problémy.

Strana
z2