Výchova - hoď sa o zem
Minule jedna známa povedala môjmu synovi,keď zametala a on mrncal že chce metlu:no hod sa o zem, no hod sa o zem.
Nič viac k tomu nepovedala.
A minule tiež jedna iná známa vravela o svojej dcére že ona tiež hovorí svojmu synovi nech sa hodí o zem a super nohami ak za dačo mrnci.
Stretli ste sa s tým,či iba mňa to tak pobúrilo ? Nepríde mi to normálne toto vravieť deťom,aj keď viem že deti majú občas obdobie vzdoru že sa hodia o zem
Tak ti poviem, keď som iba syna a ten mal dva roky, bol totálne zlaté milé dieťa a ja som mala pocit, že som najlepšia a najrešpektujúcejšia matka v celom vesmíre a tiež som sa, tak ako ty, pozastavovala nad podobnými situáciami a presne som vedela, ako by som to JA riešila, lebo som bola pobúrená! Teraz mám deti tri, najstaršie má 10rokov a nad hentakou vetičkou by som sa ani nezačala zamýšľať, lebo som si už s deťmi rôzneho veku odžila rôzne veci a tieto skúsenosti dosť posunuli moje vnímanie a citlivosť na hentakú, poviem to rovno, blbinu, ako tu riešiš, je u mňa nulová. Sorry.
Autorka: poburujuca veta to urcite nie je, ale z monho pohladu urcite provokacna- vyzyva, aby sa dieta hodilo o zem, ale skor takym podpichovacnym sposobom s podotonom "hod sa o zem, aj tak mi to je jedno a metlu nedostanes" , moze byt aj ironicka - co je v pripade maleho dietata zbytocne, lebo male dieta ironii vobec nerozumie. Ako pisem vyssie, poburujuce to nie je, akurat ta veta pri malom dietati nie je najvhodnejsia, pri pubertiakovi, ktory uz ironiu chape, ok tam si ju niekde s humorom podanu viem prrdstavit. Pri molom dietati su aj vhodnejsie vyroky k dispozicii.
zakladna otazka znie, mas vobec dieta vo veku kedy sa realne hadze o zem a mozes mu milionkrat pekne povedat ze teraz ja potom ty? lebo keby ano vedela by si ze aj tak by revalo z principu😅 a ano z principu jej poviem ano zlatko aj o tu zem sa hod, alebo nasa herecka si da ruku na usta a tak jaci,tak ked ju zabudne jej to pripomeniem😅🤷♀️
Mna by to sice nepoburilo, ale bola by som nazlostena, ze dava navod ako vzdorovat. Nie kazde dieta sa hadze o zem a keby s tym zacalo, tak by ma vazne nasrala.
@beata_k no môj sa o zem nehádže zatiaľ ale presne,načo mu také hovorit
@kaca222 aspoň niekto to cíti ako ja. Však sa to dá aj inak povedať . Trhni si som vravela ako dieťa ešte rovesnikom
Podla mna to tiež nie je v poriadku, vobec. Nepouzivam taketo ani podobne vyrazy voci svojim detom ani voci dospelym. Je to pre mna nedostatok zakladneho respektu a ucty. Od dospelych sa ma dieta ucit slusnemu a nie drzemu spravaniu.
@chances no presne toto. Dá sa aj inak povedať že niečo nebude. Ako keby sa reálne o tu zem hodil ok, ale takto..
Na mna je to uz taka silnejsia poznamka na margo toho ze skratka danu vec/ aktivitu nebude mat....aj keby sa rozlialo na kolomaz 😄 (to zas semtam pouzijem ja pre deti 9+ . Ku 3r. synovi taketo veci nerozpravam, tam stale vysvetlujem a vysvetlujem a snazim sa o Bozsku trpezlivost a mame teda ine finty ked nieco naozaj nemoze). Ale "hod sa o zem"...hmm...to akurat tak decko este viac akokeby vynervuje, vyprovokuje a v podstate nic neporiesi. Mne to nepasuje proste.
@silvike aké finty máte prosím ?
asi som hrozna mater ale aj ja to hovorim, deti vtedy pochopia ze nic z toho nebude a prestanu trucovat, som neoblomna...
Ono každému niekedy rupnú nervy a vypustí z úst niečo čo by nemal, ale nie je hanba si priznať, že toto som prehnala. Nevidím však dôvod to obraňovať 🙃 deti opakujú, čo vidia u rodičov. Takže ak mi nepríde v pohode takto komunikovať s dospelým človekom, prečo tak komunikujem s vlastným dieťaťom? A hej, v tomto kontexte sa to aj mne zdá provokatívne.
Stretla som sa s tým, používala to moja mama, keď sme boli malí a ešte teraz to povie aj mojim deťom, keď sa čosi "napajedia". nevadí mi to, hoci ja to doma nepoužívam. avšak myslím si, že s nimi nebude nikto jednať ako v rukavičkách a skladať vety "s rešpektom" či už v škole, v práci alebo v kolektíve a je potrebné, aby videli aj iný štýl komunikácie. a to píšem ako matka, ktorá sa snaží mnohé veci vo výchove riešiť rešpektujúcou komunikáciou. ale všetko má svoje hranice a rešpekt musia mať aj deti voči iným ľuďom, ktorí komunikujú inak ako my doma 🙂 Potom si zvykneme vysvetliť, že ok, aj takto reagujú ľudia a majú na to nejaký dôvod, hoci my sa tak nerozprávame.
Mas 1 dieta ze?To je zena vtedy moc precitlivela.Maj 2-3 a pomedzi ucenie sa so starsim dietatom,varenie vecere a vynucovacie mrncanie mladsieho dietata mu povies-no pokojne sa hod o zem 😁
@maminkadeticiek mám dve ,jedno je ešte malicke zatiaľ.
Za mna to tiež nie je ok. Potom sa budem sťažovať, že sa moje dieťa hádže o zem a pritom som ho ja na to naviedla. Moje dieťa niečo chce a nemôže, poviem mu prečo. Zametám a chce metlu? “Nemôžem ti ju dať, lebo teraz zametám ja a chcem to mať čo najskôr hotové, aby sme mohli tráviť čas spolu.” Vybavené.
Tiez to hovorim, mam tri deti a obcas je jedno nie naozajstne NIE aj keby hucali pol dna.. povolim raz,budi mi skakat po hlave.. aj tak mam pocit ze mi po tej hlave skacu.. ked ti pride dieta do obdobia vzdoru tak potom zazijes neskutocne.. u nas minule hysak kvoli tomu ze sa von stmieva a ona este chce byt von.. alebo si slnko zmyslelo ze ide za oblak a on chce aby svietilo slnko.. no hold,aj ked sa o zem hodi sa to nestane 😂
Ak ma dieta nieco normalne poprosi, tak by to bolo odo mna fakt buranske a pre to dieta ponizujuce odpovedat mu "hod sa o zem" no ked na normalnu odpoved.. toto nemozes,nedam ti.. reaguje revanim a vynucovanim.. tak nieco v tom zmysle pouzijem.. ze si to nevyreve a bodka.. myslim ze zalezi nakolko uz dieta vydiera.. ale pri normalnom zaujme dietata je to podla mna nevhodna reakcia...
Toto mi pride tak na hranici. Ked to matka svojmu dietatu povie, tak dajme tomu, ale cudziemu je to uz take podryvacne.
Mne zas prislo divne ked mojmu synovi 1,5r povedala suseda, ked ju nechcel pozdravit, ze je namysleny. Zvlastne, ale asi z podobneho sudka…
@kate_cs vybavené možno u tvojho dieťaťa, ale zďaleka nie u všetkých, lebo tá túžba mať tú vec a hneď, je silnejšia, ako tvoje logické argumenty.
@elizabet173 ver tomu, ze ked je to dieta na taku komunikaciu ako u @kate_cs zvyknute, tak tomu rozumie. Vie ze mama neklame, ziadne "potom", kde by tu metlu uz dieta nevidelo. Vie, ze mame moze doverovat. Vie, ze nie znamena nie. Tiez to tak mame doma. Moze skusit viac krat, tiez vzdy vysvetlim a pevne trvam na tom.
A kedze ju je velmi oblubeny vysmech typu pockaj kym bude mat vzdor, pockaj kym budes mat dve, pockaj kym...
Cakam.
Mam 2 a jedno ma 3,5r. A ako sa s nim od malicka komunikuje, tak rozumie a reaguje. Dispelemu nikdy som nepovedala trhni si nohou, viem sa spravat. A tak isto dietatu nepoviem, aby sa hodilo o zem. Vdaka tymto praktikam zvladame aj narocne vychovne situacie. Viem, ze pristup to je mensinovy, lebo nie kazdy je trpezlivy a vie rozmyslat dopredu a s respektom. A s doslednostou, kedy NIE je nie vzdy.
Autorka, plne ti rozumiem a suhlasim s kazdou tvojou vetou.
@marzuz89 nie, neverím, s malými deťmi mám dlhoročné bohaté skúsenosti a každá dieťa je iné a reaguje ináč na to isté, rozdiely sú medzi súrodencami, dokonca aj medzi dvojčatami napriek tomu, že výchovné pôsobenie je rovnaké. Tiež som mala dieťa, ktoré bolo prístupné logickým argumentom, neznamená to, že je tomu tak u celej populácie, to vôbec nie

Tak použiješ inú frázu, ale netvar sa, že nikdy z teba nič podobné nevypadlo