Výchova - hoď sa o zem
Minule jedna známa povedala môjmu synovi,keď zametala a on mrncal že chce metlu:no hod sa o zem, no hod sa o zem.
Nič viac k tomu nepovedala.
A minule tiež jedna iná známa vravela o svojej dcére že ona tiež hovorí svojmu synovi nech sa hodí o zem a super nohami ak za dačo mrnci.
Stretli ste sa s tým,či iba mňa to tak pobúrilo ? Nepríde mi to normálne toto vravieť deťom,aj keď viem že deti majú občas obdobie vzdoru že sa hodia o zem
@elizabet173 to je pravda. uz u surodencov vidno niekedy fakt velke rozdiely. to nebude len vychovou, ale aj povahou.
@elizabet173 ja nehovorím, že to vždy naozaj zaberie. Ale nikdy nikdy som nepovedala “tak sa hod o zem” veď to nie je žiadne riešenie. Moji obaja chlapci sú divočáci a práve tento 3,5 ročný má vzdor hádam odkedy sa narodil. Aj dnes scéna pred obchodom. Mohol si ako vždy vybrať jednu vec, vybral si jogurt. Vonku pred obchodom si zmyslel, že on chce ešte keksik a začal hneď reeeev a scéna. Čo by mi pomohlo povedať mu “tak sa hoď o zem!” Povedala som mu, že ale veď ten jogurt si vybral on, bola to jeho voľba a doma si ho zje na desiatu. Reval, plakal, skúšal, či sa vrátim do obchodu po keksík. Ja som opakovala, že to bola jeho voľba a má jogurt. Nabudúce si vyberie keksík keď bude chcieť (aj tak si väčšinou vždy vyberie ten jogurt) Nejako, hoci s plačom sme sa pohli. A to som mala pri sebe aj 1,5 ročného bez kočíka. Nehovorím, že to vždy zaberie. Ale čo si pomôžem hučaním alebo sarkastickými poznámkami, ktoré ani jednému nepomôžu? 🤷🏼♀️
mojej dcere som mohla vysvetlovat, trvaat na svojom. ona to chcela a tuzba bola silnejsia. jej to bolo jedno, ona to chcela. a bolo jejj jedno, ez som to milionkrat dodrzala, vedela byt fakt vytrvala. akoze nikdy som jej nepovedala, ze sa ma hodit o zem, ale teda viem, ze logicke vysvetlenia vzdy neplatia. ako moze platit, ked teraz v 11 r mi casto nelogicky odpoveda a to je o kolko starsia.
@kate_cs netreba riesit co to pomoze, ved to nie je povedane s tym, ze to pomoze. ak dieta takto reaguje, na vlastnom priklade si dokazala, ze nepomoze nic. tak potom akakolvek reakcia nema nejaky hlbsi vyznam.
@kate_cs ved ale ani tvoja argumentacia nepomohla. Plakal dalej 🤷♀️
U nas to napr.fungovalo. Tiez detom vysvetlujem, preco nie a preco ano. A ked nic nepomahalo, tak som povedala, no tak sa skus hodit o zem ci ti to pomoze … vacsinou na mna pozrel a povedal nieeeee. Tak som mu odpovedela, no tak neplac 🤷♀️ A on prestal. Nerozumiem co je na tom neuctive. Fakt nie.
@anonymous87 pomohlo to v tom, že sme sa pohli ďalej. Hoci s plačom, ale bez keksíka a jogurt zjedol hneď po príchode domov. Ja vidím problém v tom, že načo ho navádzať na niečo také ako “hoď sa o zem” ale nech každý robí ako uzná za vhodné. Tak isto viem, že keby som ho v tom momente zdrapila a ťahala domov (čo som viackrát videla) alebo mu capla, tiež by som si nepomohla. Takto síce plakal, ale o chvíľku prestal a doma si ani nespomenul, že chcel nejaký keksik.
@kate_cs ved jasne. Ani ja som synovi necapla ani ho nasilu netahala. Ja sa s detmi vela rozpravam. Vela vysvetlujem. Beriem ich ako “osobnosti”. Ale zakladat diskusiu o vete “hod sa o zem” mi pride trosku cez 😂
A vobec mi to nepride ako dehonestujuca veta, kzira by mohla a mala na dietati zanechat nasledky. Normalna veta vramci komunikacie. Ze nech vyskusa, ci mu to pomoze (samozrejme vie, ze mu to nepomoze)…ale ja som taky flegmos. A vela veci neriesim. Aj teraz ma dvojrocny dost turbulentne obdobie, ze casto place. A pri nom mozem vysvetlovat do aleluja. Momentalne uplne zbytocne…
Ja sa snazimvysvetlovat,ale to ako keby som hrach o stenu hadzala😃😃. Aj tak to chce a vtedy pozijem, ak sa poskladas do kocky aj tak nedostanes🤣
@kate_cs myslím že capnutie, odtiahnutie domov a aj vysvetlenie prečo dieťaťu možno nezastaví plač, aj tak bude cítiť krivdu ale ak si premietne do budúcnosti čo bude preňho prínosné, tak vysvetlenie a hranice budú mať pozitívny efekt, naučí sa komunikovať a vyjadrovať svoje emócie . capnutie,odtiahnutie bez vysvetlenia nebudú mať pre neho prínos.
Ja sa teda snazim vysvetlovat, preco nemoze, no ked to ani na xty pokus neakceptuje, niekedy z nervov poviem aj co celkom nechcem. Moje dieta je maly tvrdohlavy baramcek (rovnako ako ja a vo Vela veciach zdedil moje povahove crty, tak niekedy spolu bojujeme😊). V kazdom pripade si myslim, ze dieta musi pocut a zazit rozne sposoby komunikacie, aby vedelo, ze nie je vsetko ako doma.
@kate_cs ja som nikde nepísala, že takéto poznámky pomôžu, len som reagovala na príspevok, kde sa písalo, že keď sa to dieťaťu patrične vysvetlí, pochopí, ak je takto vedené od malička. No nepochopí, určite nie každé dieťa. To, že sa s jeho túžbou treba stotožniť a vysvetliť mu, prečo nie a kedy áno, je super, ale pri niektorých deťoch len teória.
Ano, dá sa to povedať aj Rev si koľko chceš, metlu nedostaneš. Ja ti tu merlu nedám a hotovo. A mnoho. Iných variácií. Jedno je isté, dieťa musí pochopiť, že nie vždy bude tak ako ono chce. Za druhé učí sa aj tomu, že matka má aj iné na robote ako len jemu vyhovieť. A pritom to nie je vôbec o tom, že nerešpektuje dieťa ako také.
Niekedy staci povysvetlovat. Dilezity je ton a ako mu to vlastne vravim. Cim nervozbejsia zlostnejsua sim ja tym to aj on horsie zvlada. Cize zaklad je nenechat sa vyviest z rovnovahy, lebo potom sa zarucene rozhodi aj dieta. A niekedy to obratim na srandu, pridem k nemu a zaxnem steklit, nieco vtipnejsie ( k veci) hovorit, alebo zoberiem na ruky, postiskam, potancujem s nim, pokrutim sa s nim, posalim na minutku a hned je v inom mode a lepsie akceptuje to co mu vravim. A niekedy dam nejaku nahradu za nieco, nieco slubim co ale aj dodrzim a viem ze dodrzat mozem...niekedy odvediem pozornost a niekedy necham nech si poplace, pomrnci, pohundre, skratka nech si to spracuje. Vela zavisi od konkretnej situacie a najlepsie predvidat niektore veci a byt krok pred dietatom ( obrazne povedane) Ale to uz kazdy si pozna to svoje dietko co by mu pomohlo zvladnut nejaku frustraciu z niecoho.
Aha, takže capnut je v poriadku, jedna blbá fráza nie. Márne tam hľadám logiku.
Myslím si, že aj tá metla bola predtým vyargumentovana viac ako dostatočne. Keď nezabrali argumenty došlo na frázu.
Osobne ti želám aby si vzdy dokazala argumentovat tak dlho ako dlho dokáže dieťa nastojit na svojom.
komenty som necitala, ale na nasho tato ironicka poznamka zabera (ma 3 r.). Akoby sa vtedy uvedomil, ze to, co predvadza, je uz cez ciaru a naozaj mu to nepomoze, skratka nedostane to, co tak velmi chce.. takze obcas, ked si na to v kritickej chvili spomeniem, namiesto, aby som vybuchla a skrikla nanho, s kludom poviem, no hod sa o zem.. kric na cele namestie, tam vzadu ta este nepoculi .. alebo nieco take.. a hned je pokoj..
@radkaradix ano tak je ta fraza myslena. Ze nieco je uz cez 🤷♀️
A aj u nas to vzdy fungovalo. Teda aspon pri starsom. Nerozumiem ako niekto za tym moze vidiet dehonestaciu a neuctu dietata
@viestta nepochopila si. Nie capnutie není tiež v pohode, ani taká ironická poznámka.
A napr metlu od známej vôbec nebola vyargumetovana. Proste zacala zametať a on prišiel k nej a chcel metlu, začal jemne mrncat. A jej prvé slová boli že s má hodit o zem
Nie vôbec by ma to nepobúrilo, aj ja som dosť ironická na decká, ale neboj sa, oni tie deti nie sú sprosté a just sa o tú zem nehodia 😄 (či tvoj sa hodil?). Toto mi príde úplne nevinné oproti oveľa horším veciam, čo vedia matere pustiť z úst...
No vidíš a ty si tam stála, miesto toho aby si to úbohé dieťa odputala
Moja keď mala 2 roky tak pekne poslúchla teraz má 4 a každý deň jej poviem hod sa o zem lebo ani za pána jej nič nevysvetlíš keď to sama nechce, hneď povie nie bolela by ma riťka a je vybavené :D je veľmi veľká šanca že aj u teba príde obdobie kedy si uvedomis že hod sa o zem je jednoduchšie ako hodinový rev a trojhodinový seminár o tom prečo to nemôže urobiť / mať
jojoj, tiez som taka bola.. a ked mi minule 11rocny nasrato zahlasil, ze ved on mi nepapuluje, on chce so mnou iba vyjednavat, tak som myslela ze mu taku tresnem az mu stena da druhu 😃 nastastie ho nebijem, ale asi by som mala zacat.. uz ma unavuje od malicka vsetko zdovodnovat vysvetlovat... ked poviem nie alebo toto takto a toto hentak, malo by to byt tak.. nie je to najlepsia cesta s tym siahodlhym vysvetlovanim zdovodnovanim a pod..ale na to si asi musi kazdy prist sam.
@anjelicek26 keby sa dalo dať viac👍 tak dám aj 10. Potom tu tieto isté mamičky nariekajú,že 6r nič neuprace, vyberá v jedle,je drzé.........!
Co je na tom poburujuce? Dieta sa vtedy skor o tu zem nehodi a zaroven nedosiahne co chcelo. Nas mal obdobie, kedy vyhadzoval babku( moju mamu), vzdy, ked prisla, spravil hysak a posielal ju prec. Tak som mojej mame povedala, aby vedela, z eju budeme vyhadzovat. Tak ked prisla, tak mu vravim,vyhod babku.. a bola z toho sranda a uz ani nechcel, asi 2-3 a problem vyrieseny. Babka mohla normalne chodit.

tuto vetu na mna pouzivala stale moja mama😅 ja ju nepouzivam sice...ked tak na manzela ak sa za volaco jeduje, tak mu poviem "no hod sa o zem, mozno ti to pomoze". Ale to je skor take nenapadne akoby slovne preplesknutie aby sa spamatal ked sa sprava ako maly... Na deti pouzivam skor ked vidno taky nuteny plac. Ze strasne sa snazia vyronit slzu, tak poviem: "no este trosku, este potlac nech aj ta slza vypadne." Vtedy sa vacsinou dieta zarazi, pozera na mna a premysla. Aj zabudne preco sa snazilo plakat🤣