Výchova štvorročného dieťaťa

19. jan 2022

Ahojte, potrebujem poradiť ohľadom výchovy môjho 4 ročného syna. Problém je v tom, že ma ročnú sestričku, ta ešte nevie chodiť, väčšinou chodí po dome po štyroch a zoberie mu niekedy autíčko, chce sa trocha pohrať. Syn agresívne na ňu vybehne, zoberie jej auticko z ruky a surovo do nej soti tak ze chudatko spadne na zem hlavou, tak ze par razy som ju už videla takmer s rozbitou hlavou. Dnes ju znova takto hodil na zem a chýbal milimiter aby spadla hlavou na kovovú čas stola. Uz som ju pomaly videla mŕtvu, prepáčte ak to teraz zvelicujem, no aj vy by ste sa isto takto báli o svoje dieťa. Prosím poraďte mi, ako by ste zareagovali keby sa Vam toto stalo a stávalo. Krik na syna nikdy nepomôže, čo iné by som mala prosím robiť, ako ho mam v tomto smere vychovavat aby to uz nikdy nerobil. Som naozaj zúfala. Ďakujem za všetky výchovné rady.

pribinak
19. jan 2022

Nechodí do MS??

margaretka_
19. jan 2022

skus ho naučiť ako inak má toto vyriešiť, napr nech si ho v klude vezme spať, alebo nech vtedy zavolá radšej teba a ty mu vrať autičko.

deedol
19. jan 2022

mozno sa ti bude hodit: https://www.nevychova.cz/zdarma/cz-we-ag2/optin...
hraju trocha na city, ale najdes tam aj pouzitelne info.

autor
19. jan 2022

@pribinak chodí do MS, zatiaľ sa mi tam na neho nesťažovala učiteľka.

annm81
19. jan 2022

Dala by som mu na výber len dve možnosti. Prvá, že ak sestre ublíži, potrestám ho (napr. mu to autíčko vezmem ja sama). Druhá, že mi príde povedať, že sestra robí niečo, čo sa mu nepáči. Vtedy vezmem dcére hračku a vrátim ju synovi s tým, že on bol v práve, je to predsa jeho auto. Navrhla by som mu, či nechce sestre požičať niečo iné, lebo ona je maličká a ešte nevie, ako si má pekne vypýtať hračku, ktorú by si rada požičala.

pribinak
19. jan 2022

Tak doma využíva svoji fyzickú prevahu nad mladšou sestrou. To chce len čas a trpezlivosť vysvetľovať že sestrička si hračku pozícia a potom vráti

natalinka25
19. jan 2022

U nás funguje vymeniť hračky. Vysvetľuj mu že ty si veľký braček svoju sestričku musíš ochraňovať a ľúbiť a nie ubližovať.

123andy123
19. jan 2022

Mame tiež 4 ročného a 8 mesačnú. Keď mu zoberie nejake auticko, tak je naučený že jej dá rychlo nejakú inú hracku. Inak on je veľmi zodpovedný a až moc sa o ňu boji, že spadne keď stojí opreta alebo je blízko pri schodoch.

thereisabear
19. jan 2022

Ako už tu niekto spomínal, skús mu povedať čo má robiť, namiesto toho, čo nemá robiť. Teda navrhnúť riešenie situácie, nie že do nej nemá sotiť. Ten útok mu príde ako najlepšie riešenie, nevie to vyriešiť inak.

vler
19. jan 2022

No ja by som 4 rocnemu nedovolila opakovane ublizovat 1rocnej, nechapem ze si doteraz raznejsie nezakrocila ked ako hovoris " uz si ju pomaly videla mrtvu"

autor
19. jan 2022

@vler ved preto sem píšem, a ako ráznejsie som mala zakrocit?

autor
19. jan 2022

@margaretka_ ďakujem toto vyzerá rozumne riešenie.

autor
19. jan 2022

@annm81 ďakujem 😘

autor
19. jan 2022

@pribinak toto žiaľ nepomaha

autor
19. jan 2022

@natalinka25 u nás žiaľ toto nefunguje

vler
19. jan 2022

suhlasim ze cas na "cas a trpezlivost" uz pominul hlavne ak si mala skutocne skoro rozbila hlavu. Kedze krik nic nevyriesil, treba pristupit k doslednejsiemu trestu. Ty uz vies co to moze byt alebo mozes vyskusat- ziadna rozpravka na dobru noc, ziadny televizor, neidenie na ihrisko, poslanie ho sameho do izby...

autor
19. jan 2022

@vler bohužiaľ žiadne tresty u nás nepomáhajú

selest
19. jan 2022

Moj maly trosku horsie chape, ma dg, a tiez takto reaguje na mladsieho. Pomalicky sa to zacina lepsit. Skusala som ak krikom ale skor sa to zhorsovalo kedze starsi beztak na maleho ziarli a este ked som k nemu bola zla ze malemu nieco spravil tak to akoby vyostrilo jeho vztah k nemu. Uz ho strkal len isiel okolo.. Takze som skor isla na to tak ze ked sa starsi s niecim hra tak malemu poviem nono lebo bracek sa s tym hra. Prosto aby nemusel on stale mladsiemu ustupovat. Lebo on je tiez este dieta, este sa len uci tie emocie ovladat. A to iste naopak, on nemoze len tak brat mensiemu. A tiez vysvetlujem ze je este malicky ze mu moze ublizit atd. Tiez je dobry napad povedat co robit ma nez co robit nema. U nas to velakrat lepsie funguje ako zakazy.

hanah3007
19. jan 2022
Používateľ hanah3007 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od hanah3007.

U nas zabralo naučiť staršieho, že ak chces svoju hračku od mladšej späť (rozdiel2,5 roka) tak jej má priniesť inú, zaujať ju ňou, aby si ona zobrala tú od neho a on si mohol vziať tú od nej 😂😂😂Ona bola šťastná, že má ďalšiu a on, že má opäť svoju

henka123123
19. jan 2022

Strepala by som ho po riti...tiez mam 4roxneho a15 m

annm81
19. jan 2022

@henka123123 Takže ho chceš naučiť, že nemá biť slabšie dieťa tým, že zbiješ slabšie dieťa - geniálna myšlienka.

sono2
19. jan 2022

Žiarli klasika.
Ja mam 2,5 roka rozdiel a fakt pomaly to je lepšie.
Dcéra je tiež veľakrát brutálna
Ale mladšia je už väčšia.
Keď preženie že moc kľudne zvyš hlas.
Ináč treba s kľudne.
To neni výchova. Toto vidíš dennodenne na ihrisku.
Štyri roky už je taký vek že už vie, že čo.
Neviem, ako moc žiarli ale tak vysvetliť že ma súrodencovi ponúknuť variantu, vymeniť hračku, nehádať sa, nedriapať z ruky.
Jemu sa tiež neberie. Že je mladši menší, že aj on bol bábätko atd. Chápeš. Zahrať na city. Aby to tak v kľudne spracoval

sono2
19. jan 2022

Tak, aj ja som už sekla po ruke aj zo zadu prišla a zrazu dostala po zadku to už fakt keď najhoršie.
Ale tak u nás to je niekedy na nevydržanie

sono2
19. jan 2022

@vler toto sú tresty pre staršie deti a poslať do izby. Si ako moja svokra. On žiarli, preto to robí.
Trest mu len vystupňuje agresivitu. Treba mu vysvetliť 4 ročné už pekne chápe
Malá je krátko na svete. Ja ho úplne chápem

henka123123
19. jan 2022

@annm81 urxite by som sa nepozerala ba to ako niekolkokrat zhodi menesieho a prizabije ho ...a budem ho mojkat a dohovarat strepem ho raz dvakrat a zapameta si...ale ved neh robi ako kto chxw..ja som napisala ako ja

vler
19. jan 2022

@annm81 ked vsetky ostatne metody zlyhavaju?! Tak co pocka sa kym mladsie dieta bude mat vazny uraz

basska_b
19. jan 2022

Kamoska ma 4,5 a 1,5, obaja chalani a toto je tam na dennom poriadku. Chalani riesia veci fyzicky, dievcata krikom... ja mam dve dievcata 4 a 2 roky, cize my mame len ten krik. Relativny klud je u nas, odkedy mladsia ma 1,5 roka. Lebo uz vie komunikovat, vie si vypytat. On(a) totiz musi uznat prevahu starsieho a jeho pravidla. U nas jedine ziarlenie a konflikty su vzdy kvoli ukradnutiu hracky. Treba nastavit pravidla:
- kazdy nech sa hra s inou hrackou
- hracka je toho, kto si ju prvy zobral
- pripadne ak su auticka jeho srdcovka, tak ma na ne prednostne pravo, malej kup kuchynku, kocky...
- nesacame sa, pretoze mala spadne, rozbije si hlavu, pojdeme do nemocnice, ty budes doma bez mamy
- ponuknut malej nieco ine na vymenu - to funguje super

andreatytler
20. jan 2022

Autorka, skusala si tresty, krik, dohovaranie ze surodenci sa nebiju, skusala si naucit syna na vymenu hraciek, ale nic z toho nefunguje. V 4 rokoch sa mi zda ze uz je dost velky na to aby pochopil co od necho chces. Neviem ako je na tom so spracovavanim emocii, ze ci ho ten hnev neprevalcuje natolko ze sa proste nedokaze ovladnut, ale skor mi to pride ze ta agresivna reakcia je jeho volba. Ze to on schvane nechce inac riesit.
Mam pocit ze to je preto, lebo ked to urobi, dostane zarucene tvoju pozornost. Aj ked je to krik, stale je to pozornost. To co robi sestricke je jeho volanie o pozornost. Mozno skus starsieho v prvotnom momente ignorovat a vsetku pozornost venuj dcerke. Jeho trest alebo napomenutia limituj tak aby tam bolo co najmenej pozornosti (napriklad ho bez slova a ocneho kontaktu odved do izby). Ale mne sa na chlapov (velkych aj malych) zatial najlepsie osvedcila pozitivna reakcia. Proste ked urobi nieco dobre (napriklad sa bude na par sekund so sestrickou pekne hrat), tak ho vychval do neba a vracaj sa k tomu znova a znova v priebehu dna a stale ho chval a davaj mu kopec pozornosti.

annm81
20. jan 2022

@vler Autorka tu spomenula, že použila všetky metódy a všetky zlyhali? Existuje x postupov, ktoré je možné vyskúšať skôr ako bitku. Sama autorka tu odpovedala na niektoré komentáre vetou, že niečo z návrhov vyskúša (a nebola to bitka).

ivangeline
20. jan 2022

Ja by som poradila nestresivat a neriesit,pokym mala neplace.. Jemne upozornit.. A nie len jeho ale aj malu..nrch mu napr neberie hracky,s kt sa akurat hra alebo ma v ruke. Este tych surodeneckych konfliktov bude vela.