icon

Vyplakávanie 1,5 ročného dieťaťa

terezia23
20. feb 2018

Naše dieťa má 1,5 roka, nedokáže zaspať samé, musím ho kolísať, nosiť. Tento podľa pediatričky zlý návyk sme získali v čase keď mal veľmi silné koliky, trvajúce pol roka, neskôr sa pridali alergie, hnisavé vačky pri prerezávaní zúbkov...proste prežil si aj on aj my veľa bolesti a nevyspatých nocí. Je už veľký, zúbky sú takmer všetky von a on nevie sám spať, dokonca ani v mojej prítomnosti keď len ležím pri ňom a spievam mu, hladkám ho. chce na ruky a hojdať. Keď to skúšam nesplníť nastupuje rev, vrieskanie. Napriek tomu, že som pri ňom a hladkám ho, vrieska, bordovie, celý sa spotí, niekedy aj vracia. Prestane len vtedy keď ho vezmem na ruky. Pediatrička odporučila odnaučiť spôsobom, že nechať vyplakať/vyvrieskať. Vraj dieťaťu to neublíži, ale ak to nezmeníme teraz bude horšie. Vraj to odnaúčanie bude trvať niekoľko dní a on pochopí, že v posteli sa má zaspať a nie na rukách. Bojím sa však, aby mu to neublížilo. Máte podobnú skúsenosť, čo si myslíte o podľa mňa takejto drastickej metóde? ďakujem

lienka77
20. feb 2018

@terezia23 sorry za príspevok o knihe...nechcem aby to vyznelo, že presviedcam. Len som opísala našu skúsenosť. Všetko dobré.

hettinka
20. feb 2018

@terezia23 zmenila by som pediatričku a prístup k dieťatku. Na rukách ho uspávať už nemôžeš, bude len ťažší a ty prídeš o chrbát. No zasa nechať dieťa nekontrolovanie vyplakať nie je správne.
Samozrejme, ak ho nevezmeš na ruky, plakať bude, no skús to tak kompromisne, polož na posteľ, sadni si a pritúľ si ho do náručia v takom polosede. Opakuj mu, že maminka ho lubi, ale on je velký chlapec a ťažký a už ho nemôžeš nosiť. Ked zaspí, neprekladaj ho už do postieľky, ale zostaň pri ňom. Vadilo by, keby spal s tebou v posteli?

Ročné dieťa rozumie prakticky všetkému, čo mu matka hovorí, hoci nerozpráva. Je o rovnaké, ako odučiť dieťa od hociakého "zlozvyku", či už cumlík, flaška, alebo uspávanie. Plakať bude, ale ak nedosiahne svoje, bude plakať menej a po týždni by sa to malo upraviť. Len si nesmie vyplakať svoje, ak sa na to raz dáš, nesmieš už ustúpiť.

redlola
Autor odpoveď zmazal
janickacrazy
20. feb 2018

@piacere Moj druhý syn zaspával v kočíku do 2 rokov a potom v pohode sme prešli na vačšiu posteľ, v postieľke byť nechcel. Takže je to dosť individuálne a ja som sa práveže kludne kukala na telku, pritom som vozila malého v kočíku, zvuk bol zapnutý potichšie, pre mna to bolo pohodlnejšie ako ležať pri nom 2 hodiny, kým zaspí, lebo tak som prešvihla všetky filmy a manžel ma čakal v obývačke sám, takto sme boli aspon spolu, občas ma vystriedal pri kočíkovaní, pohoda, malý zaspal v kočíku do 15-20 minút väčšinou.

minik5
20. feb 2018

Ťažko sa čítajú niektoré názory, dieťa nie je nejaký despota, ktorý sa snaží spraviť z matky otroka..je to bezbranný človek, ktorý potrebuje iba blízkosť rodiča, aby získalo istotu, a všetko potrebné do života. Tak ako dieťa začne raz samo, chodiť, prestane sa kojiť, raz sa naučí aj spať, dovtedy potrebuje iba našu blízkosť, oporu, podporu a ľudskosť. Ja mám 2 ročného a teda ešte sám od seba nezaspal, síce s uspavaním nemáme problém, uspavam iba ja, kojením..ale hovoriť o nejakom zlozvyku, mám dosť..samozrejme, že drastické metódy akože účinné za pár dní môžu mať dopad na dieťa, až do dospelosti..ja len držím palce, a želám veľa síl 😊

rajna
20. feb 2018

nasa mala tiez koliky potom zuby. no viem co to je. tiez zaspavala do pol roka na rukach. A potom som snou musela lezat v postielke...ano v tej malej chvala bohu niesom tazka😁 ale neskor sme kupili normalnu postel taku decku tiez som si musela lehnut k nej az ked zaspala som odcupitala a teraz ma 3 zaspi sama ale hocikedy v noci este pricupka v noci k nam do postele. Mne to nevadi je mala😊

lavieenrose
20. feb 2018

ked vracia tak urcite nenechat vyplakavat moze sa tym este aj zadusit..vydrz teda pokial nema fakt ze vela kg...my sme nasu presvedcili ze musi spinkat v postielke vela sme vysvetlovali..aj tak velmi plakala...a potom boli zmeny ako stahovanie a dovolenka zacal sa kolotoc plakania odznova...budte pri nom vysvetlujte hladkajte ale ked sa povracia alebo ho bude napinat radsej na ruky..on to raz pochopi...urcite este ped 2. narodeninami moxno ho treba aj potiadne vystavit dpi uz iba raz nie ?

somavi
20. feb 2018

Nikdy by som dieťa nenechala takto vyplakať . Nikdy . Je to obdobie , ktoré prejde . Len to treba vydržať . Deti sa rýchlo menia, o mesic , dva , už možno toto vyžadovať nebude .

maciatkolulu
20. feb 2018

@terezia23 za mna skus vydrzat,neboj nebude ti na rukach zaspavat naveky.... nieco ho trapi,boji sa,proste ta pottebuje citit,tak si ho pritul a hotovo. Neboj,naozaj sa neboj,este ti to aj chybat bude....

conquestor
20. feb 2018

@terezia23 vyskusaj si dat na ruky obvaz pred spanim alebo akoze satku ze mas booo....ukaz ze sa T neda ho brat na ruky,nech pofuka atd,...deti chapu ked sa nieco deje...mozno takto 3 dni a bude po probleme 🙂

zarica
20. feb 2018

Ahoj... my sme si tym presli... nss zas od prsa nechcel ist az to zaslo tak daleko, ze som cez den nevedela fungovat... skusali sme sa s nim dohodnut, vyvestli ale nic nepomahalo... tak som sa musela zo spalne vystahovat na par dni...prvu noc velmi plakal, ale nikdy nebol sam, bol tam muz a utisoval ho a po 4nociach to pochopil a odvety spal celu noc...

katrin21
20. feb 2018

@minik5 ja k tomu len tolko... zazila si uz 1,5r dieta, ktore vedelo rozpravat? ja ano.. by si sa cudovala, ale hlasky hadzalo a ako vedelo presne povedat, co chcelo a vynucovat si , co chcelo a zdovodnit si to, alebo hodit taku hlasku, ze ti padla sanka....
Vacsina deti ale hovorit nevie. takze su to " male babatenka"... hmm.. ano , su to batolata, ale.... ver, ze vedia co robia a ako dosiahnut co chcu.. Nie, nie su despotovia,a le proste skusaju 🙂
Kazda mamina nech sa rozhodne, ako s tym nalozi.. jedna necha tak, druha chce riesit 🙂

erikavesela
20. feb 2018

Nebudem sa tu rozpisovat, co sme robili a ako...pretoze s tou metodou evidentne nesuhlasis...poviem len tolko...funguje to..
Treba si uvedomit, ze u dietatka ide o zlozvyk....dobreho sa tazko vzdava.... skus pomaly uberat z toho, co si doteraz robila, vzdy po malom kusku, kludne mu aj povedat, nech ta pocka, ze musis ist na wc...a po case pochopi, ze to nude len na chvilku a ty sa vratis...az jedneho dna bez problemov precka tu chvilku, kym si prec...a takto by som postupovala dalej a dalej, az pochopi....

maciatkolulu
20. feb 2018

@katrin21 jasne,ze vedia co chcu,to vie uz aj novorodenec a vie to.dat aj patricne a hlasno.najavo😁chce mamu,ale blizku osobu,citit ju a nic viac,nerobi naschvaly,iba vyjadruje svoje potreby,jedno dieta je v tomto.narocnejsie,druhe menej,aj dospeli ludia potrebuju niekedy niekoho blizkost,niektore z nas radi zaspavaju v naruci manzlea,ine potrebuju byt same😁ale ked raz dieta zvracia a place,taknjednoznacne potrebuje este mamu a ono je to.fakt narocne,ale raz to skonci,same a v klude.... ostanu iba spomienky a velakrat zacudovanie,ze ako to ubehlo. A zrazu bude aj chybat to male telicko dozadujuce sa vlacenia a tulenia😉

zaba22
20. feb 2018

@terezia23 moja ma 20 mesiacov a 15kg. Nielenze zaspavame v kresle, ale ked je zla noc, spime v nom celu noc. Mame hojdacie kreslo. Ja si uzivam kazde uspavanie, je to taky nas ritual. Po noci v kresle neskacem radostou.. Ale co uz. Urcite sa od toho odnauci skor ci neskor a mne to bude chybat. O chrbte by som vedela pisat romany, s fyzioterapeutkou si uz tykam 😀

ivanamyl
20. feb 2018

Necitam vsetko.
Uplne Vas chapem. Mali sme to podobne, koliky atd. u vas este horsie. Tiez kvoli takym veciam sa nas naucil zaspavat na rukach, hojdat a k tomu ochodovat.
Nic v zlom, ale vas je uz velky a tazky chlapcek na taketo zaspavanie. Nas mal 10kil ked som to stopla. Stacilo mi, bolesti chrbta nesktutocne. Ten kto nezazil, nepochopi.
Postupne som to menila. Uspavala som na posteli, naprv v sede, potom v lahu. Nemusi zaspat sam v postielke, pri Vas na posteli.
Manzel neskusal? Maly je uz velky, vela veciam rozumie, porozpravat mu? inak deti v tomto veku su z mojho pozorovania pajedne 🙂 takze vela stastia 🙂

point111
21. feb 2018

@terezia23 ochorel a stale chcel byt na rukach tak som ho raz polozila do posielky lahla k nemu a zaspal sam

oliali
21. feb 2018

Ja som svojho uspavala na rukach a pochodovala s nim po izbe... ked uz bol tazky a aj jeho to uz tlacilo na rukach naucil sa zaspavat v postielke ale musela som pri nom sediet... odnaucili sme ho to v 3 rokoch ked prisiel surodenec a teraz zaspava sam v postielke a nie je problem... ja osobne nie som zastancom vyplakania lebo moje usi by to nevydrzali... pri malom dietatku mi to pride krute aby sa urevalo do spanku a syn ked bol starsi proste vstal a vypochodoval za nami (naco by reval v posteli) 🙂

elizita
21. feb 2018

@katrin21 ani u nas to podla tej nknihy nefungovalo, nie je to zjavne univerzalny pristup.. to mas ako s perinkou, nie kazde dieta je spokojne v perinke hoci ti to vselikto vie na 100% logicky zdovodnit.. @terezia23ak nie si s
z tych ktori dokazu nechat doeta vyplakat, asi je jedina moznost to este strpiet alebo si najst predspankovu cinnost, ktora ho upokoji.. my sme museli s malou byt v izbicke kolkokrat aj 2 h aby zaspala, podrastla, dalo sa s nou dohidnut, potom zaspavala mesiac pri pesnickach, potom opat pri nas, teraz sme tam chvilku a mozme odist aj ked este nespi.. ked ju nemozme dostat dobrovolne do postele, uplatime ju citanim knizky v posteli 🙂 asi si kazde dieta musi najst to svoje abyt vedene tak, aby dokazalo k tomu dozriet..

minik5
21. feb 2018

Nám v materskom centre odporúčajú stránku www.prosimspinkej.cz tak poprípade skúsiť pozrieť..

terezia23
autor
21. feb 2018

Ďakujem dievčatá za zdieľanie skúseností aj za dobré ľudské rady. S vyplakávaním som vnútorne nesúhlasila, ale pediatrov som nechcela brať na ľahkú váhu. Nerozumiem však prečo ich je toľko za takúto drastickú metódu. Moji rodičia to nespravili, a keby áno a povedali by mi to, asi by mi aj v dospelosti bolo ľúto, preto to nespravím svojmu dieťaťu. A k tej knihe o uspávaní, je to neurológmi neodporúčaná metóda. Kamarátka takto "krásne" krok po kroku podla knihy naučila deti spať. (Naučili sa zaspať z bezmocnosti) teraz sú veľkí, a robia rodičom problémy. Sú nerváci, nechcú sa rodičom zdôveriť a pod. Aj ona je presvedčená, že to má korene v tej metóde, ktorá síce zafungovala ale na niektoré deti to môže mať do budúcna škaredý dopad.

katrin21
21. feb 2018

@terezia23 Este ma napadlo.... nasa mala teraz take obdobie, ze nechce spat v postielke ale v nase velkej a tam zaspi.. cez den sama , ale vecer vymysla .. ze aby sme boli pri nej... obcas tam na chvilu lezim, ale potom povie, ze musim niekam ist nieco urobit, napr. na zachod, alebo sa napapat a ona uz papala, nech ma tam pocka... pustim jej tu hudbu, na strop hviezdicky ( teraz maju aj v tchibo takeho tusim slona, co to projektuje na strop) a odidem....
ona ma caka a zaspi.. sem tam sa musim vratit, ked ma vola ( neplace, len vykrikuje na mna), tak pridem , ale nie na prve zavolanie... a poviem, ze este musim to a to.. fuguje to na 90% vzdy... vyskusaj .... hlavne si stoj za svojim, aj ked sa budes musiet vratit, ale vzdy mu to zopakuj.. daj mu do ruky oblubenu hracku,alebo kup takuto srandu, ako mame my a on sa s tym nauci prebavit postupne...

cecilia68
21. feb 2018

@terezia23 Radšej nechať vyplakať , lebo ak budeš pripútaná na lôžko so zdegenerovanou chrbticou, tým mu už určite nepomôžeš....Dieťa je už veľké, ako sama píšeš, aj ťažké, tak zdravý sedliacky rozum by ti mal vravieť, aby už spinkal sám, lebo tak ho budeš nosiť na rukách, až kým nepôjde do prvého ročníka ZŠ.

mius.brcko
21. feb 2018

My sme boli na tom podobne, ale riesili sme to postupne.. ak ma zachvat placu, same si neporadi.. skor som ju nechavala v postielke (na rukach uz bola tazka a ked som ju po zaspani dala do postielky, tak sa prebrala a mohla som uspavat znova) a bola pri nej, najprv som ju trosku hladklala, nech sa ukludni, a ked uz zatvorila oci, len som tam stala (sedela), ona este sem tam otvorila oci - kontrola ci tam som.. a tak zaspala... ked uz vedela takto zaspat v postielke, tak som ju tam skusila nechat s tym, ze za chvilku sa vratim.. aj som sa vratila asi o minutku - postupne som ten interval predlzovala.. aj niekolko krat som odisla a zas prisla (kedze plakala).. nakoniec to ani nebolo plakanie, len take zamrnkanie - to uz som tam nesla... trvalo to aj dva tyzdne, ale nakoniec vedela pekne zaspat sama 👍🙂

zaspavat v nasej posteli, alebo nieco podobne som od zaciatku nedovolila.. pekne vo svojej postielke.. a cim skor to dietatko naucit, lebo mu to potom zostane a bude vacsi problem ho naucit na postielku..

moja neter je naucena zaspavat na mame a praktizuje to dodnes (ma uz tri roky) a ked zaspi, potom ju mama zanesie do postielky.. vraj vie zaspat aj sama (asi ked je taka unavena, ze odkvecne hocikde).. takze tomuto sa vyvarovat..

bosoriak
22. feb 2018

@maciatkolulu Inak napriklad moja 9rocna dcera ma dodnes take vecery, ked potrebuje vecer objimat a hojdat ako babatko. A pred kamoskami sa tvari, ze sa za mna hanbi samozrejme 😀 Ubieha to rychlo, ale niektore veci ostavaju naozaj dlho 🙂

zuzka1008
12. nov 2018

@terezia23 ahoj, ako si to malého nakoniec odučila?

erikavesela
12. nov 2018

@terezia23 to nemyslis vazne....jasne, ved kazde zakricanie na dieta moze mat na jeho psychicky obraz zly dopad..sorry, ale blbost to je riadna...radsej sa opytaj svojej znamej, ci po detoch neustale nekricalu alebo nekricali manzelua na seba navzajom...metoda zaspavania podla knihy..jedes kind kann schlafen lernen trva vseho vsudy par dni...u mojich deti trvala 3, dobre citas 3 dni....takze ziadny dopad na psychiku dietata, u tvojej znamej by som sa radsej opytala ako vyzera jej dennodenna domacnost....

terezia23
autor
20. nov 2018

@erikavesela Knihu som konzultovala s dvomi detskými neurologičkami a psychologickou. Neodporučili mi tú metódu použiť. 3 dni je veľmi krátka doba na odnaučenie dieťaťa, keby to trvalo dva, tri týždne, možno, ale čím rýchlejšie tým viac na úkor dieťaťa. U nás sa spanie vyriešilo našťastie prirodzene a bez plaču. A tá moja kamarátka má pokojnú atmosféru v rodine, problémy nemajú, až na to, že deti sú uzavreté, lebo ako hovorila psychologička u niektorých detí to môže spustiť nedôveru v rodiča na celý život. Opakujem u niektorých. Nekritizujem nikoho kto túto metódu uplatňuje.

terezia23
autor
20. nov 2018

@zuzka1008 Spanie sa nakoniec vyriešilo samo🙂 Plynule to prešlo a teraz vie pekne a pokojne na spánok počkať v postieľke.

timilv
20. nov 2018

Mne malá takto zaspávala cca do 6-8. mesiaca. a už to bol dosť masaker, nevedela som ju zložiť, preložiť do postieľky, proste nič- už bola veľká a nemala ten bábätkovský spánok, že sa mohlo diať čokoľvek a spala 🙂
U nás pomohla jedna jediná vec- spanie s nami v posteli. Viem, že veľa mamičiek nie je toho zástancom, ani ja sama som voľakedy nebola... Ale fakt, akonáhle som ju po zaspatí prestala skúšať prekladať do postieľky, začala pekne postupne zaspávať vedľa mňa na posteli pri mliečku. S manželom sme sa veľa o tom rozprávali, či ju naučiť ku nám do postele, ale máme veľkú posteľ a v pohode sa v nej vyspíme, tak sme si povedali, že prečo nie. Malá je len raz a určite s nami nebude chcieť spať do maturít 😊 raz nám ešte tieto časy túlenia sa v posteli budú veľmi chýbať 😉