icon

Ako zabrániť mačkám chodiť na dvor?

thirstymonk
26. aug 2026

Viete poradiť nejaký spôsob (nie, čokla si fakt nekúpime), ako zabrániť susedovým, ale aj random túlavým mačkám, aby nám vkuse chodili po dvore a všade srali?

Objednám si 4 tony piesku na betón, dám za to dvesto evra a za dva dni je tam viac hoven jak piesku. Ideš miešať beton, ta miešaš hovna s cementom ci pana.

Urobiť dlažbu, na druhy deň je osrata. Prideš do maštalni a leži tam dovlečeny giganticky patkaň.

Ja som do prdele tu nekupoval 1200 štvorcovy pozemok aby si tam cudzie mačky robili z toho hajzel.

Nejakým násilným spôsobom sa chcem vyhnúť, niektorí ľudia by to mohli ťažšie niesť :D

Aj keď oplotím, tak tie marhy vyskočia aj dva metre do luftu zo zeme. A zas čo mám robiť 5 metrov vysoké pletivo jak okolo tenisových kurtov?

Strana
z2
biba_18
26. aug 2026

sú ultrazvukové plašiče…

anonym_78f9f1
26. aug 2026

Pes

thirstymonk
autor
26. aug 2026
@biba_18

sú ultrazvukové plašiče…

@biba_18 Máš ja osobnú skúsenosť? Ultrazvuk viem, že funguje na niektoré druhy hmyzu, aj psy s nim majú problém, ale zaujímalo by ma, ako to funguje na mačky

anonym_6645ee
26. aug 2026

jedine pes a vraj existuje nejaká rastlina, čo ich odpudí, ale či to funguje neviem

jblheart
26. aug 2026

Mačky sa proste rozhodli že tvoj pozemok je ich spoločná toaleta a že ty budeš ich hajzelbaba 😂😂 s tým sa nedá už nič robiť. 😀

adelusha
26. aug 2026

Mačky ak maju moznost za sebou stolicu zahrabat, tak idu tam kadit - je to pre nich prirodzene. Cize kym mas piesok, tak tam budu chodit. Ale zas neviem si predstavit kolko maciek ti tam realne chodi. My sme mali istu dobu na dvore svoje 3 vlastne macky a nebol piesok plny hovien, ako ty uvadzas. Na dlazbu sa mi nechce verit ze by kadili, to jedine ze macku prehana a nestihne si najst vhodne miesto, inak ak moze, vzdy ide do piesku/ hliny/ kory, skratka kdekolvek, kde to moze potom zakryt. Co sa tyka potkana, tam sa len spytam - radsej by si ho mal v tej mastali (nebodaj v dome) ziveho?

marianarem
26. aug 2026

@thirstymonk A vies, kade k vam chodia? Neda sa tam urobit nejaka zabrana? Inac su myslim take plasice, co striekaju vodu, macky sa vody boja. A so susedmi si hovoril? Nasa jedna to tiez robila jednej susede, ale akonahle nam to suseda povedala, spravili sme z nasej strany zabranu, aby sa k nej nedostala.

curlie
27. aug 2026

Tak normálny človek vie, že sa toto deje už dopredu ako kúpi akýkoľvek pozemok, či 120m2 alebo "1200 STVORCOVY" 🤦🏼‍♀️ Odstahuj sa na Mars ty čokel, tam ti bude lepšie (aj nám tu bez teba)

biba_18
27. aug 2026
@thirstymonk

@biba_18 Máš ja osobnú skúsenosť? Ultrazvuk viem, že funguje na niektoré druhy hmyzu, aj psy s nim majú problém, ale zaujímalo by ma, ako to funguje na mačky

@thirstymonk osobnú skúsenosť má kamoška. ona to kombinovala s nejakými rastlinami a kávu kdesi sypala…

anonym_98f190
27. aug 2026

Ale to ze ti ochránili pozemok pred potkanmi už nevadí ze? ;) piesok si kazdy normálnu zakrýva.. Existuje sprej proti mackam a plasicky

anonym_190073
27. aug 2026

My máme osobnú skúsenosť a ultrazvukový plašič naozaj funguje. Nonstop sme mali hovná v tráve a zelenine. Teraz je konečne pokoj a to k nám chodili mačky na záchod od troch susedov 🙈. Máme Deramax Trap, ten vraj lepšie funguje na mačky ako ten určený na mačky.

moonlight1210
27. aug 2026

Na dlazbu ti chodia mozno kuny. Tie nemaju problem to urobit uplne kdekolvek a ich hovienko vyzera podobne ako macacie. Na to, aby prestali chodit, potrebujes - macky.
Plasice su fajn, ale vedia si na to zvyknut.
Na macky si nezvyknu.

My mame travnik a okrasne zahonky. Macky nan nechodia, a to je ich v okoli dost. Do nizkej travy sa im neda zahrabavat.
Ale je mozne, ze sa mu aj vyhybaju, lebo v noci po nom 4 hodiny beha kosacka. A po nej sa na 40 minut spusti polievanie.
Po zvysok dna by tam vsak mohli chodit na zachod (a macky su dost inteligetne, aby vedeli, ze vtedy sa tam uz mozu bezpecne producirovat), ale nechodia tam kakat. Aj ked cez nas dvor chodia a maju ho zahrnute viacere vo svojom teritoriu.
Ale su v pozore, lebo mame 2 civavy a bravam ich na dvor sa vybehat, ked nestihame prechadzku. Tak ich pach citia.
A uz sa aj stalo, ze macka lezala niekde v pod krickom v tieni a spala, ja som o nej nevedela, vypustila som civavy a bola mela, ked ju hnali cez plot prec.
Tak uz su u nas macky obozretne.

Este predtym sme mali vlastne macky. Tie si tiez na svojom dvore nekakali a este aj drzali svoje teritoium ciste od inych zvierat.
Susedia maju sliepky, kacky, raz jeden choval prasiatka. Dalsi mal volieru s vtakmi vonku. Potkanov a mysi, co sa pristahovali za bohatymi zdrojmi krmiva, tu bolo hodne.
Ako sme vsak mali macky, mali sme od tej havede svaty pokoj.

Takze zakry si piesok (to je taka samozrejmost).
A kedze nechces psa, zozen si svoje vlastne macky (alebo si ochoc macky z okolia. Zacni ich krmit.).
K tym mastaliam, ak tam mas zvierata, sa ti hodia. Perfektne ti budu udrziavat okolie “patkáň&mouse free”. Dokonca aj “krtko free”.

A pokial ti budu nosit ulovky na zaprazie, tak vedz, ze ta prijali do svorky a povazuju ta za velmi schopnu sikovnu macku a lovca. A oplacaju ti starostlivost.

Dalsia moznost je dookola nastrazovat pasce, plasice, otravene navnady a nadavat.
Navyse tie ultrazvukove plasice mozu byt neprijemne aj tvojim zvieratam. Tak skus pouzit tie, co sa rozsvietia, alebo strieknu vodu, ked detekuju pohyb. Tie vsak budu reagovat i na teba, ked pojdes v noci von.

thirstymonk
autor
27. aug 2026
@moonlight1210

Na dlazbu ti chodia mozno kuny. Tie nemaju problem to urobit uplne kdekolvek a ich hovienko vyzera podobne ako macacie. Na to, aby prestali chodit, potrebujes - macky.
Plasice su fajn, ale vedia si na to zvyknut.
Na macky si nezvyknu.

My mame travnik a okrasne zahonky. Macky nan nechodia, a to je ich v okoli dost. Do nizkej travy sa im neda zahrabavat.
Ale je mozne, ze sa mu aj vyhybaju, lebo v noci po nom 4 hodiny beha kosacka. A po nej sa na 40 minut spusti polievanie.
Po zvysok dna by tam vsak mohli chodit na zachod (a macky su dost inteligetne, aby vedeli, ze vtedy sa tam uz mozu bezpecne producirovat), ale nechodia tam kakat. Aj ked cez nas dvor chodia a maju ho zahrnute viacere vo svojom teritoriu.
Ale su v pozore, lebo mame 2 civavy a bravam ich na dvor sa vybehat, ked nestihame prechadzku. Tak ich pach citia.
A uz sa aj stalo, ze macka lezala niekde v pod krickom v tieni a spala, ja som o nej nevedela, vypustila som civavy a bola mela, ked ju hnali cez plot prec.
Tak uz su u nas macky obozretne.

Este predtym sme mali vlastne macky. Tie si tiez na svojom dvore nekakali a este aj drzali svoje teritoium ciste od inych zvierat.
Susedia maju sliepky, kacky, raz jeden choval prasiatka. Dalsi mal volieru s vtakmi vonku. Potkanov a mysi, co sa pristahovali za bohatymi zdrojmi krmiva, tu bolo hodne.
Ako sme vsak mali macky, mali sme od tej havede svaty pokoj.

Takze zakry si piesok (to je taka samozrejmost).
A kedze nechces psa, zozen si svoje vlastne macky (alebo si ochoc macky z okolia. Zacni ich krmit.).
K tym mastaliam, ak tam mas zvierata, sa ti hodia. Perfektne ti budu udrziavat okolie “patkáň&mouse free”. Dokonca aj “krtko free”.

A pokial ti budu nosit ulovky na zaprazie, tak vedz, ze ta prijali do svorky a povazuju ta za velmi schopnu sikovnu macku a lovca. A oplacaju ti starostlivost.

Dalsia moznost je dookola nastrazovat pasce, plasice, otravene navnady a nadavat.
Navyse tie ultrazvukove plasice mozu byt neprijemne aj tvojim zvieratam. Tak skus pouzit tie, co sa rozsvietia, alebo strieknu vodu, ked detekuju pohyb. Tie vsak budu reagovat i na teba, ked pojdes v noci von.

@moonlight1210 Ja som chvíľu mal mačku. Lenže po týždni radšej sama skočila pod pravé predné... takže asi toľko. Vlastné zvieratá nemám, budem mať akurát tak kurky...

thirstymonk
autor
27. aug 2026
@anonym_98f190

Ale to ze ti ochránili pozemok pred potkanmi už nevadí ze? ;) piesok si kazdy normálnu zakrýva.. Existuje sprej proti mackam a plasicky

@anonym_98f190 No praveže neochranili... su to rozcicane luxusne mačky, čo žeru granule a s myšami sa nešpinia. Jak sme to tu kupili, bola v podlahe myš. Normalne pod doskami mala hniezdo, rozobrali sme to a mala tam aj mlade - 7 malych myšiek. Zavreli sme dvere, doniesli tam cez okno mačku a čo sa stalo? Absolutne nič. Srala na nich.

Hocikedy mačka mi sere na dvore a 5 metrov od nej myš vidim a nezajem.

thirstymonk
autor
27. aug 2026
@anonym_190073

My máme osobnú skúsenosť a ultrazvukový plašič naozaj funguje. Nonstop sme mali hovná v tráve a zelenine. Teraz je konečne pokoj a to k nám chodili mačky na záchod od troch susedov 🙈. Máme Deramax Trap, ten vraj lepšie funguje na mačky ako ten určený na mačky.

@anonym_190073 Vieš odporučiť konkretny plašič?

thirstymonk
autor
27. aug 2026

A kuny to neboli. Raz sme tu síce mali kunu, susedovi dala dole sliepku a raz sme mali líšku. A pri potoku som videl hovna z diviaka. No nič, budem si to musieť poriadne oplotiť, len oni su marhy, oni ti normalne prejdu aj popod zavretu stodolu, je tam taka fuga asi tak 5-6cm a ona cez to podlezie.

anonym_98f190
27. aug 2026
@thirstymonk

@anonym_98f190 No praveže neochranili... su to rozcicane luxusne mačky, čo žeru granule a s myšami sa nešpinia. Jak sme to tu kupili, bola v podlahe myš. Normalne pod doskami mala hniezdo, rozobrali sme to a mala tam aj mlade - 7 malych myšiek. Zavreli sme dvere, doniesli tam cez okno mačku a čo sa stalo? Absolutne nič. Srala na nich.

Hocikedy mačka mi sere na dvore a 5 metrov od nej myš vidim a nezajem.

@thirstymonk a toho Giga patkana kto doniesol? 😂

lili2015
27. aug 2026

Sused si dal automatické zavlažovanie so senzorom pohybu.. akonáhle zaregistrovalo pohyb, spustila sa voda a mačku ostriekala. Funguje na 100%.

jblheart
27. aug 2026
@anonym_98f190

@thirstymonk a toho Giga patkana kto doniesol? 😂

@anonym_98f190

rachel36a
27. aug 2026

Svokrovci polievali a polievali vodou kým neprestali chodiť...večne ostata terasa, lebo tie mrchy chodili splniť hlavne tam

simsalabim
27. aug 2026

Niektu tu raz daval link na plot proti mackam... a este sa radi mat ostrekovanie na pohybovy senzor.

moonlight1210
27. aug 2026
@thirstymonk

@moonlight1210 Ja som chvíľu mal mačku. Lenže po týždni radšej sama skočila pod pravé predné... takže asi toľko. Vlastné zvieratá nemám, budem mať akurát tak kurky...

@thirstymonk ak budes mat sliepky, budes mat mysi (a potkany). S tym pocitaj. Je jedno ako dobre zavries krmivo. Naucia sa ti tam chodit z okolia. Alebo si urobia pobliz hniezdo, aby to nemali daleko.

anonym_575684
27. aug 2026

My sme použili sprej a funguje

lusilla
27. aug 2026

Najviac milujem odpovede ze macka sa nevyspini hocikam lebo musi zahrabavat, ze na beton nie, musia to byt kuny. Akoze fakt neviete prijat fakt ze to tak proste nie je. Mame kamery a ano macka sa vyspinila na terasu, na rohozku do kamienkov. Nie nebola to kuna, jezko ani nic podobne. My sme ich zacali nahanat a plasit ked prisli, naucili sa sem nechodit, ale je pravda ze nemame vela maciek na ulici volnych a tiez mame za domom pole takze chodia tam teraz, vidame ich prechadzat do zadu.

anonym_190073
27. aug 2026
@thirstymonk

@anonym_190073 Vieš odporučiť konkretny plašič?

@thirstymonk máme Deramax Trap

anonym_a5c8c6
27. aug 2026

u nás je bežne h.vno na trávniku (vedľa je záhon, kde môžu hrabať) a pred domom kus piesku, kde by mohli hrabať jedna radosť, ale nie. Oni to položia na trávnik. Asi toľko k zahrabávaniu, nie že by neboli preryté aj záhony. Vzdala som to, zeleninu, ktorá má jedlú časť v zemi nesadíme.

adelusha
27. aug 2026
@lusilla

Najviac milujem odpovede ze macka sa nevyspini hocikam lebo musi zahrabavat, ze na beton nie, musia to byt kuny. Akoze fakt neviete prijat fakt ze to tak proste nie je. Mame kamery a ano macka sa vyspinila na terasu, na rohozku do kamienkov. Nie nebola to kuna, jezko ani nic podobne. My sme ich zacali nahanat a plasit ked prisli, naucili sa sem nechodit, ale je pravda ze nemame vela maciek na ulici volnych a tiez mame za domom pole takze chodia tam teraz, vidame ich prechadzat do zadu.

@lusilla vynimocne to niektore robia, aj medzi zvieratami sa najdu “asociali”, resp. “špindíry”, ako aj medzi ludmi. Ale drviva vacsina maciek bezne nekadi na volny priestor. Co sa tyka mocenia, tak to ano, mozu si takto kocury znackovat priestor. Ale to robia aj psy, ktore maju volny pohyb po obci, nam jeden cudzi takto chodil pravidelne mocit na garazovu branu

anonym_2b983b
27. aug 2026

Pomoze asi iba jedno. K comu sa uchopi len uz ozaj zufaly clovek.
Byvame par rokov. Striedaju sa tu tri macky. Ano ocikane. Okakane vsetko.
Nie nemame ani zahradny nabytok nic lebo uz aj to sme vyhadzali od chlpov. Zasmradene. Ocikane. Kobercek predo dvermi tiez.
To ze mi za kazdym rozkopu zeleninu aj 3x sadim-uplne zufalstvo.
Detske pieskovisko-prekryvame. Ale ako nahle chvilku nechame odkryte uz su tam. To aby ozaj sme nic ine nerobili len riesili macky 😭😭😭😭

anonym_12a00a
27. aug 2026

@thirstymonk kovova gulicka a prak alebo vzduchovka, este je tu moznost macky nalakat jedlom, sup s nimi do krabice a vyviezt to za hranice😉

anonym_12a00a
27. aug 2026
@jblheart

Mačky sa proste rozhodli že tvoj pozemok je ich spoločná toaleta a že ty budeš ich hajzelbaba 😂😂 s tým sa nedá už nič robiť. 😀

@jblheart tebe by som doprial podobne inteligent.

Strana
z2