icon

Ako zvládnuť plač na krúžku u dvojročnej dcéry?

26. nov 2023

Dcera bude mat v januari 2 roky, z mojho pohladu je sikovna, uz rozprava jednodyche vety, rada si doma cita, kresli, tancune, spirca, hovori basnicky. chodime na kruzok, je to uz stvrty semester, rovnake prostredie aj lektorka. Stale he aj cca rocnaky priebeh hodiny, pozdravime sa, basnicky si povieme, nejak jednodyche cviky hlava ranena, potom pesnicka, tancujeme, potom nejaka ajtivita napriklad kreslenie, potom zase pesnicka tancovanie, prekazkova draha pohyb a rozlucka. Vzdy tam chodila rada. Posledne 3-4 razy to cele preplace ja uz neviem co mam robit, ci ju mam nasilu tam s nou chodit. Je tam cca 10 deti v rovnakom veku. Nikto tam tam neplace len ona. Den vopred ju uz pripravujem ze tam ideme, ako tam bude super, ako tam budu ine deti, tesi sa, chce tam ist, cestou tam uteka, pomaly sa ani nevyzuje uz sedi prva na mieste. Potom zacne hodina, nieco nie je pidla jej predstav a uz je zle, plac, neda sa utisit, alebo chodi sama pocas hodiny po miestnosti, robi vsetko ostatne len nie to co vsetci. Nejde ku mne. Potom opacny extrem, je len pri mne nalepena ale ked sa napriklad hovori basnicka tak ju nesmiem hovorit, ked sa kresli nesmiem kreslit. Otvara dvere chce ist prec. Potom place ze sme odisli. Tak sa vratime a zase place ze asi nerobime to co ona chce ja uz neviem priznam sa ze jej nerozumiem uz. Ludia tam uz maju dvihnute obocie. Nechcem jej sposibovat nejaku traumu, len s detmi sa moc nestretavame, teraz v zime ani na ihrisko sa neda tak som ju chcela trochu aspon takto socializovat. Je to iba obdobie? Co mam spravit aby sa to zlepsilo? Alebo prestat tam chodit? Prosim poradte dakujem

Strana
z3
anjelicek26
26. nov 2023

Po 4-roch prerevanych tyzdnoch na kruzku by som na teba povytiahla obocie ako matka aj ja - ze kedy ti to konecne dopne, ze tvoje dieta tam nechce byt...

A je absolutne jedno, z akeho dovodu tam chodit nechce, ci je to hudba, vona, nejake ine dieta, nejaka cast rutiny, co tam robia... momentalne rusi vsetkych okolo a ona si to rozhodne neuziva...take nieco je na prd pre vsetkych zucastnenych...

Proste najdi iny kruzok alebo aj dajte pauzu od kruzkov na nejaku dobu, je malicka este a ma pravo povedat "nie" na nejaku aktivitu.

medda_beda
26. nov 2023

Ja byť dieťa, revem tiež.
Asi sa tam už z nejakého dôvodu necíti dobre.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
janage
26. nov 2023

Ja by som skôr povedala, že s tebou cvičí. A ty ju necháš.
Nechce robiť čo má? Vyvediem von z miestnosti a spýtam sa o čo ide. Je v poriadku, ak tam nechce byť. Ideme teda domov. Ale nie ze začne revat, že nechce ísť domov tak sa vrátite. Potom vnútri zas reve, že preč a tak dokola. Nech sa v pokoji rozhodne. Ale potom to rozhodnutie bude platiť. Teda odchádzame a už neprídeme spať nech reve koľko chce.
Ďalší krát sa spýtaj vopred či chce ísť. Ak áno idete, ak reve odchádzate. Ak reve ešte raz uz nebudete chodiť.

pribinak
26. nov 2023

Veď to dieťa z toho nemá žiadny osoh a pre teba sú to len a len nervy
Načo tam chodíte? Zrus to

Bože má 2 roky, ešte bude na krúžky chodiť až až. Nechaj ju, nech sa hra a má radosť.
Jednoducho si dajte pauzu a hotovo

1ryba
Odpoveď bola odstránená
janage
26. nov 2023

@1ryba ale vie matka zistiť ci sa tam cíti dobre, zle alebo len skúša matku ovládať revom.
Oni tam skutočne nemusia byť. Ale doteraz bolo všetko OK, beží tam teší sa. Až potom keď robia niečo iné ako ona práve chce je problém. To je podľa mňa OK, možno nevyhovuje robiť to čo iní. Niečo ju ruší. Ale revat chcem odijst a pri odchode nechcem odijst a potom zas chcem a zas nechcem. A mama mi asistuje.
Tak som to myslela. Že si dieťa vyberie či tam chce byť.
Ak by to nebol krúžok, ale ihrisko? Ja by som dnu von dnu von nehrala. Išli by sme inam alebo domov

domak2
26. nov 2023

Neviem, či tam máš preklep, ale bude mat 2? Ako ja so synom tiež chodím do detských klubov, nie teda na krúžky, ale môže robiť viac menej co chce, väčšinou keď už sa idú ku koncu spievať pesničky tak začne jacat ze chce ísť preč alebo beha z jednej strany na druhú. Takúto štruktúru ze by nasledoval pokyny, tak to ani vo sne 😅 Ako je tam par kludnych deti co sa hodinu hrajú s plastelinou, ale teda on k nim nepatrí a keď začne vyvadzat, odchadzame. Nebudem to tam ostatným kaziť. Podla mňa je úžasné ze tak dlho vydržala, ale toto co opisujes mi príde reálne tak pre 4+

autor
26. nov 2023

Ano ja tam kludne prestanem chodit tu nejde o to ze ju tam chcem tlacit nasilu. Len by som jej chcela viac porozumiet a ci s tym nema niekto skusenosti. To dnu a von skusala minule prvy krat. Ale aj doma na mna uz skusa si vynucovat veci placom. Kazdopasne aj ja som potom uz z tej situacie na kruzku nervozna nie je to dobre pre nas obidve

autor
26. nov 2023

@domak2 ano bude ma v januari 2 (dva) roky. Ostane deti to tam zvladaju v pohode, sedia s mamou v kruhu, su pri mame, drzia ju pri akrivitach za ruky, mne je to tak luto 😥

autor
26. nov 2023

A pardon za preklepy mam ich tam viac

janage
26. nov 2023

Na druhej strane si zober, že vždy sa tu poukazuje na to, ako v zahraničí fičia deti v kluboch, jasliach, škôlkach dobre ze nie od 6m. 2 ročné už sú takmer všetky v škôlke a zďaleka tam nie sú hodinu. Tiež tam robia jednoduché cviky, kreslia, tancujú učia sa básničky atď. Niekoľko hodín denne.
Predpokladám, že ten krúžok má dcéra raz do týždňa lebo zvyčajne to býva tak.

simca06022011
26. nov 2023

2r nepotrebuje chodiť na krúžky... ak nechce, nechodte tam. Kolektív a herne by som navštevovala s nou, ale možno ju krúžky a robiť čo iní robia atď nebaví ešte. Aj vacsie deti maju s tymto problem. Duplom keď si tam ty. My sme napr z krúžku kde bola.dcera od 4r odchádzali na radu trénerky, lebo deti nič iné len rodičov obzerali a bez nich sa venovali tomu co ostatní. Čiže kľudne to vynechajte ak sa jej nepáči🙂

autor
26. nov 2023

@janage raz do tyzdna 45 minut

janage
26. nov 2023

Nemyslím vôbec, že si urobila niečo zlé. 45m raz za týždeň. V mojom okolí aj menšie deti s mamkami absolvujú pohybové aktivity v telocvični či babyplavanie raz týždenne v pohode. 2 ročné aj 2x týždenne ak to vyhovuje.
Sama píšeš, že doteraz bolo všetko OK.
Skúsili ste.
Nabudúce hneď keď začne plakať skus vyjsť poriesit ak sa nedá, odchod bez návratu späť.
Teraz už by som dala pauzu.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
domak2
26. nov 2023

@janage ale je obrovský rozdiel, keď sú s mamou a keď sú samé s "cudzimi" ľuďmi. A tiež ani tu v zahraničí nerobia všetko všetky, vždy je dosť deti co to všetkým kazia alebo placu v kúte. Len nemôžu ísť domov, lebo sú v škôlke. 2 roční sú proste ešte fakt malicki na takéto aktivity.

yanni
26. nov 2023

@janage neporovnavaj to. Je ine, ked je dieta v jasliach/skolke ako ked je niekde s mamou. To su uplne ine situacie. V skolke nemam mamu za ritou, s ktorou by mohla kyvat a nieco si vynucoavat placiom. My mame niekolko deti ale v tom veku neboli ani v jasliach, ani v skolke ani na kruzkoch. Chodili sme na plavanie ale to mali radi vsetky a aj doteraz maju.

domak2
26. nov 2023

A autorka nepozeraj sa na ostatné deti, ty máš svoje individuálne so svojou osobnosťou. Sú kludne deti, ktoré takéto aktivity bavia a potom sú také co by to tam rozobrali na triesky, len ich mamy to vidia a na podobné kruzky ich radšej neberú 😅

janage
26. nov 2023

@yanni ale ved aj autorkina to doteraz rada mala. Nechovala sa tak od začiatku. To isté jej mohla dcéra začať robiť na 5 hodine plávania.

abbey1
26. nov 2023

Nebolo by vám spolu lepšie len vám dvom na ihrisku, alebo v detskom kútiku? Alebo len tak sa spolu doma hrať?

autor
26. nov 2023

na plavanie sme chodili ked mala cca pol roka, to baby plavanie. Mozno skusime znova to. Mojej vychadzaju tak roky ze na jesen uz pojde do skolky a to bude mat 2 roky 9 mesiacov. Tak som ju uz pomaly chcela brat do vacsieho kolektivu. Nepovazujem sa za premotivivanu matku co vlaci dieta po kruzkoch. Chcela som aj stravut s nou pekny cas a mozno si aj nejaku aktivitu / basnicku / pesnicku odniest domov na inspiraciu

berenika39
26. nov 2023

Nesrovnávej s ostatními dětmi. Nech tvojí malou žít. Ona vůbec nemá potřebu tam být, prosím, respektuj to. Chápu, že je ti to líto, ale to je o tobě, ne o ní. Nic vám neuteče, zkusíte to jindy, o co jde? O tebe nebo o ní?

petamich
26. nov 2023

chodili sme s malym na Babybalance od 6M, vzdy sa mu tam pacilo, radi sme tam chodili az prisiel sek a proste odmietal robit, co prave robili ostatne deti, chcel ist radsej do hernicky von (kde sa cakalo pred kruzkom), skusila som 1-2-3x nechcel, prestali sme tam chodit, na co? on reval nechcel tam byt, kazil hodinu ostatnym a ja som mala akurat nervy, teraz ma 2.5 a zasa rad chodi na aktivity ale radsej na sportove ako psycho-motoricky rozvoj, akceptujeme, muz s nim chodi tam, kde ho to bavi

pribinak
26. nov 2023

Je dosť mozne že sa tejto aktivity už nasýtila, nič jej to už nedáva, nemá z toho žiadny osoh a jednoducho to celé nemá zmysel

Škoda peňazí, času a energie. Okrem toho, toto je obdobie vzdoru a vtedy je naozaj potrebné znížiť množstvo podnetov, lebo deti nervacia aj z ničoho

Naozaj je veľmi malička, ja som podporovateľ krúžkov a môj syn tiež od skolky chodí na krúžky, ale začal keď mal 4 roky.

Pre takéto maličké deri, to skôr vidíme ako socializáciu pre unudene mamičky, priestor ako zabiť čas a nezblaznit sa ôs nudy

yanni
26. nov 2023

@janage ako vies, ze to mala rada. Mozno nemala, len robila, co robili ine deti a opakovala, co im bolo predvedene. Pise, ze tam chodia uz dlho. Ale je ine rocne dieta a dvojrocne dieta. Teraz uz azcina chapat iste suvislosti, zacina rozmyslat svojou hlavou a nieco jej tam mozno zacalo vadit.

janage
26. nov 2023

@yanni lebo autorka písala. Zas hádam ako mama to vie posúdiť. Tak ako ty si vedela, že tvoje majú radi plávanie kam chodia. Však aj tam je to veľmi podobné akurát sú aktivity vo vode.

andreatytler
26. nov 2023

Je to len praobycajny vzdor. Chce tam ist, ale zaroven chce veci robit podla seba a ked nemoze, tak place a uz je to viac menej o nicom. Potom uz je vsetko co urobis zle. Uz place za vsetko, lebo ten povodny podnet nebol vyrieseny. Mas dieta ktore si vie povedat co chce a bude si to presadzovat. Ine deti mozno este nemaju vzdor, alebo nemaju taku potrebu vzdorovat. Ak to nevadi ze si robi veci podla seba, tak ju nechaj nech si ide ako sa jej paci. Ak je dolezite aby robila co jej povedia, tak by som tam prestala chodit, lebo to sa vzdy skonci placom.
Socializovala by som ju niekde kde si moze robit co ona chce. ihriska, herne.

janage
26. nov 2023

U nás v meste funguje aj také, že hráme sa na škôlku. Je to presne pre deti čo potom v septembri nastúpia a teda mamky si to pochvaľujú, detičky omnoho lepšie zvládnu nástup v septembri. Má to rôznu dĺžku a frekvenciu, deje sa to postupne. Skus potom pozrieť také niečo.

autor
Autor odpoveď zmazal
Strana
z3