Je správne posielať malé dieťa do jaslí?
Ahojte mamicky
Som tu nova dovod mojej registracie bol najma zistit nazor na moju situaciu vasimi ocami. Som mamou 1,5 rocneho syna ktory navstevuje sukromne jasle. Chcela som ist do prace aj ked som nemusela nakolko ma to uz doma nebavilo. Syn je v jasliach cca 10x v mesiaci inak je s manzelom cely den pripadne ak mam volno sme spolu vsetci (tychto dni je najviac).
Ide ale o uplne inu vec a to ako matky navokol prezivaju ked im poviem ze maly chodi do jasli…. Absolutne akoby som bola krkavcia mater, prerusujem vazby so synom, narusujem mu psychiku atd… vsade mam pocit ze fici rodicovstvo kde drzia deti co najdlhsie doma alebo chcu vzdelavat z domu deti samotne matky … mne chodia z jasli pravidelne fotografie a videa syna ako papa ako sa hra atd… Miluje nas s manzelom nadovsetko ako mi jeho je nas cely svet a vidim ako sa mu aj zvysuje slovna zasoba, je tam stastny , pekne spinka , papa ….Je to celkovo zivy, smely, spolocensky chlapcek… prosim napiste mi vas nazor ved nie je normalne aby takto ludia mali pripomienky aj ked tomu sa asi nevyhnem uz nikdy…. Dakujem a prosim o slusne odpovede nehadajte sa ani medzi sebou❤️🙏🏻
Tak pre niektoré pokiaľ nekojíš pomaly do 18tky,akoby si matka ani nebola😀 nie to dať ešte dieťa do jaslí
@lia2929 vobec sa nemusis obhajovat, kolko dni tam syn je alebo nie je 🤷🏼♀️ podla standardov niektorych slovenskych mamiciek vacsina matiek vo svete su krkavcie matky, lebo nie su doma 3 roky s detmi a idu pracovat (lebo 3 roky rodicaku neviem kde maju okrem nas a cechov).
Takze som velmi rada, ze mi to damy objasnili, ze to aka je zena matko zavisi od toho ako dlho je doma 👍🏼 a zeny kt idu skor do prace maju radsej peniaze ako svoje deti 😂
Kazde dieta je ine. Su deti, pre ktore mozu byt jasle/skolka radostou a prinosom a su deti, ktorym to proste nevyhovuje. Nemyslim si, ze existuje jeden spravny sposob. Ked vidis, ze to malemu vyhovuje a je spokojny, tak je to ok. Ak by ste ho tam davali nasilu a plakaval by, tak ano, mohlo by to byt traumaticke. Ja samu seba uz radim do kategorie skusena matka, ale aj tak mi okolie chce radit a davat rozumy. Tak to proste je. Treba sa len obrnit a stanovit hranice. Ak si je clovek svojim pristupom isty, nemoze ho nikto vykolajit 🙂
@domka222 no ved toto :D a moje dieta chodilo od 1,5r do jasli, ale kojila som do roka a 3/4, takze ja som teraz teda dobra matka alebo krkavcia matka alebo aka matka? Mal by mi to niekto objasnit, nech si to mozem dat na tricko vytlacit 🙈
@milanemila nooo,ty si len ma 😀 niet tých jaslí, tak by si bola mama
@lia2929 Ahoj, nečítala som komentáre, naschvál, pre istotu, lebo ja na rozdiel od teba nie som na MK nová a už som tu zažila všeličo.
Ak si tu dostala negatívne komentáre, absolútne si to neber, tie sú tu v každej jednej diskusii. Ja som dala syna do jaslí tiež v roku a pol, "musela" som, ak som nechcela prísť o dobrú prácu. Určite by sa našli ženy, ktoré by mi tu napísali, že som nemusela a že som mala uprednostniť dieťa atď. Môj syn chodil do súkromných jaslí, bolo tam málo detičiek, mali sme adaptačný týždeň, počas ktorého som v podstate do tých jaslí chodila s ním. 😊 Syn si na jasličky krásne zvykol a chodil tam rád. Radšej, ako potom neskôr do škôlky. Tým, že som cez deň nejakých 6 hodín bola bez syna (mala som skrátený úväzok), tak zvyšný čas som sa mu plnohodnotne venovala. Máme spolu veľmi pekný a silný vzťah, môj syn už bude mať 13 rokov a dovolím si tvrdiť, že pobyt v jasliach a na ňom nijako negatívne nepodpísal.
@lia2929 tak to mas tak, ked su matky poznacene luxusom 3 rokov na materskej. Keby to povies v zahranici, este by obdivovali, ze si tak dlho vydrzala doma a dali ste to ekonomicky. Proste kasli na to, na mna tiez pozerali na Slovensku, ze kedy ide maly do skolky, ja ze uz vyse roka je v skolke. Tak to proste je. Kto moze a chce nech je teda doma, kto nie, tak riesi situaciu podla seba
@lia2929 dcéra chodila od 5 mesiacov, teraz bude mať 8 rokov a vôbec si nemyslím že by jej to ublížilo, alebo narušilo naše vzťahy, syn je od 1,5 roka a je tam nadmieru spokojný, ešte keď mu poviem že je tam jeho obľúbená učiteľka tak dobre že sám z domu nevybehne 🤣🤣 a ten kto takéto veci typu že to nie je dobré atď sa asi zasekol v rokoch 80. bohužiaľ, dnes je úplne iná doba a poniektorí to stále nechápu.....čo už nerieš tieto veci, rodičia sme my a my určujeme čo bude alebo nebude s našimi deťmi
Moje dieťa má skoro 2 roky, chodí do súkromných jasličiek od roka (skor také domace, malé jasličky), dávali sme ju len pár krát do mesiaca. Najlepšie rozhodnutie aké som urobila, mala je tam spokojná, teší sa. Nie sú jasle ako jasle, nie je dieťa ako dieťa. Keby plače a nezvláda to, resp vidím, že to na ňu zle vplyva, zruším to. Dokonca ju tam dávam aj keď som doma alebo na PN, prip keď sa manžel musí učiť na skúšky. Dieťa zrkadlí mamine správanie, pokiaľ je mama doma nešťastná, dieťa šťastné nebude. Netráp sa a nečítaj negatívne komentáre, nie každý si ten luxus 3 rokov doma môže dovoliť. A to sa vyjadrujem aj ako mamina a aj ako "odborník", nakolko s detmi pracujem. Prvý rok je dôležitý na vytvorenie vzťahovej väzby. V zahraničí funguje trend, že deti chodia dokonca na 12 hodín, od pol roka, rodičia ich dajú len doma spať- to už je určite zle. Takže naozaj nerieš ostatných. Ja mam opačne reakcie, zvyčajne, keď im poviem kde malá chodí, pýtajú si kontakt 🙂
Určite by som sa tým netrápila. Spokojné dieťa -spokojná mama a naopak. Ja mám syna v lete bude mať 2 roky. Som s ním doma. Milujem čas strávený s ním. Ja som učiteľka a mne by sa jasle ani po finančnej stránke neoplatili ale ak by som to s malým nedávala tiež by som ho dala do jaslí. Mám suseda ktorý dal rovnako starú dcéru do jaslí a ten mi zas povedal, že sa doma zašívam. Lebo jeho žena už pracuje. Pritom ja mám veľkú zahradu, zavaram, včera som robila džem a to vždy ked malý spí. Takže vidíš ty budeš pre niektorých ľudí krkavčia a ja pre niektorých lenivá a život je v rovnováhe. 🙂
@lia2929 váš syn nie je tak celkom v jasliach stále, keďže je veľa s vami doma, takže to je iné. Sú deti, čo sú v jasliach nonstop od 7-19:00, čo je pre taký vek choré. Váš syn je v pohode s tým, tak niet čo riešiť. Moja dcéra by nebola, je to individuálne a treba preto k tomu aj individuálne pristupovať. Áno, je pravda, že dieťa do najprv upevňuje vzťah s matkou, potom s najbližšími okolo a okolo tretieho roku je zrelé začať s rovesníkmi, ale je kopa deti a v západných krajinách zvlášť, kde ich napchaju do jasiel po pár týždňoch a nikto sa nezamýšľa. Tu je trochu iná kultúra, pre mňa chvalabohu, ale na druhej strane, každý sa zariadi podľa seba. Načo vešiate všetko okoliu na nos. Veď povedzte, že ste čiastočne v práci, kedy je tam, ale je spokojný a stále veľa doma a všetkým vám to vyhovuje. A neriešte to viac.
Už som tu písala že ja by som dieťa do jaslí moc nedávala ale niekedy je to nevyhnutné .tam sa o deti postarajú je tam kvalifikovany personál .aj tak dieťa bude viac doma ako v jasliach kôli chorobám
Ak vám to vyhovuje a malý je spokojny, tak nemáš co riešiť. Vo veľa krajinach rodičovskú dovolenku nemajú. Każda si k výchove vypocuje svoje. Co ja som sa už napocuvala o tom, ze este dojcim 2rocnu dcérku 🙄
@h2 Súhlas absolútny. Ten čas čo trávite spolu po jasliach je dôležitý, dieťa maminku ľúbi, maminka jeho tiež. Ja teda občas žasnem aké vedia byť ženy voči sebe kruté, lebo si myslia, že ich spôsob je najlepší. Každá mama pri rozhodovaní myslí na dieťa,či ho dá do jaslí alebo nie, vždy to robí s najlepším úmyslom. Počúvať o krkavcich materiach mi príde absolútne dehonestujuce.

@jaass
@svokrinjazykmonika damy … krkavcia mama som asi tazko nakolko treba si precitat ze syn je tam mesacne 4 a max 10x v mesiaci. Mozno vy ste ten “druhy tabor” ze s dietatom budete do 6.rokoch doma mozno aj 15. a ucit sa s nimi.. neviem…A mozno ste aj skryte vyherkyne keno10 alebo jackpotu. Vsetko je v poriadku aj ked s vasimi postojmi nesuhlasim a myslim si ze ste tak ci tak super mamy prajem pekny vecer a prosim nechajte si vášne pre vase polovicky, nechcem tu hadky🙏🏻💫