icon

Syn nezvláda jasle. Čo robiť?

30. sep 2024

Ahojte,

Chcela by som sa poradiť.
Syn ma 1,5 roka chodieval 2x v týždni na doobedie do jasli.
Prvý deň úžasne … druhý deň musela som pre neho prísť skôr pretože plakal niečo sa s ním dialo lebo plakal aj doma . Ďalšie 2 dni bolo fajn. Potom bol chorý čiže 2x vynechal a nasledujúce 2 razy plakal už pri príchode preto som sa informovala či sa potom utíšil a podobne na to som dostala odpoved že je kludnucky že si tancuje /hra sa/ tvorí kreslí a podobne. Dnes som preňho prišla a učiteľka mi len medzi dverami povedala že to nezvláda a že mi bude písať riaditeľka dovidenia. Riaditeľka mi navrhla pauzu lebo že to malý nezvláda pritom každý krát ho chválili že áno síce plakal ale potom sa utíšil a našiel si aktivitu dokonca papal na prechádzke poslúchal. Som zmätená z tejto komunikácie a neviem si vysvetliť kde je chyba. Sú tam 2 učiteľky na 5 deti … vraj syn potrebuje viac pozornosti čo je tak trochu pravda uznávam ale to je dôvod výstupnú ho z jaslí?

Ďakujem za každý názor

lenka2232
1. okt 2024

@simona20201309 keby jej dieta vyvadzalo,hadzalo sa o zem cele dni,vrestalo by,nejedlo,ano potom je dovod na vylucenie..ale najprv jej hovoria,ze je maly v pohode a zrazu ze ho chcu vylucit? Tak ako to teda je?

simona20201309
1. okt 2024

@lenka2232 plač prvé dni je prirodzený. Chlapec zo začiatku plakal len ráno, potom sa pekne zapájal do činnosti. Neskôr to ale nebol už len plač ráno ale celý deň. Odmietal sa zapájať len plakal. Možno odmietal aj jest, možno sa aj hádzal o zem. To my už nevieme, neboli sme tam.
Ak sa rozhodli dieťa na čas vylúčiť, nebolo to len tak. Riaditeľka prichádza o peniaze. Jasle sú súkromné. Štátne na sk nemáme. Takže jasle ostávajú stratové.
Ver tomu ze vedia čo robia a ide im o dobro dieťaťa. Nemaju jediný dôvod vylúčiť dieťa z kolektívu len tak. Hádam už nejaké skúsenosti s adaptaciami majú a vedia posúdiť čo už nie je akceptovateľné.

misinka26
1. okt 2024

@mamamasama Tak ty si zjav sám o sebe! A ešte k tomu múdra ako rádio! Tak aby si vedela ty mudrlantka, tak ja som do práce musela ísť keďže sa z môjho ex po narodení syna vykľul ukážkový manipulátor, tyran a sukničkár. Dieťa sa narodilo do riadneho manželstva dvoch vysokoškolských vzdelaných ľudí s výbornými pracovnými pozíciami ale bohužial nemám kryštáľovú guľu aby som vedela čo sa udeje. A áno namiesto plakania do vankúša a prosíkania o pomoc som sa sama bez akejkoľvek pomoci postarala o seba aj syna. Žijeme v BA, bez rodiny a dokázala som sa zdvihnúť, zabezpečiť nám bývanie a veľmi dobrý život. A teraz sa potľapkaj po pleci aká si hrdinka kopnúť si do niekoho kto si prežil také veci, ktoré si prežil málokto. Práveže najzodpovednejšie čo som mohla urobiť pre seba a svojho syna bolo dať ho do jasiel a ja som šla do práce! Nabudúce si láskavo odpusti "múdre" kecy!

senta_sofia
2. okt 2024

Potrebuju miesto pre ine dieta, 2x v tyzdni im nestoji za to, aby sa nim zaoberali. Ak to miesto potrebujes, ze chodis do prace, tak zabojuj, ak ho tam davas len kvoli tomu, aby si zvykol na kolektiv, tak pri takejto nepravidelnosti si nezvykne

bubik6x
2. okt 2024

Môj 3 ročný chodí do dvoch škôlok, 3 dni do jednej a 1 deň do druhej ( nebolo miesto na 4 dni v tej prvej), v jednej spať nechce a v druhej spí aj 4 hodiny, každého počúva na slovo len jednu učiteľku - je do nej zaľúbený 🤣 počúvať nechce, lebo si vyžaduje jej osobnú starostlivosť 🤦 aj dnes mi povedala že ju nechce počúvať, niekedy ide fakt len o tie sympatie, priestor, možno sa mu nejaké dieťa nepozdáva atď....ak ti dávajú protichodné informácie tak sa opýtaj priamo tej riaditeľky v čom je problém, lebo si dostala úplne iné informácie než to čo hovorí, držím palce 👍

autor
2. okt 2024

@lenka2232 napokon je to tak že oni si určili september na adaptáciu a keďže podľa nich teda nebol dostatočne zadaptocany tak nemôže pokračovať žiaľ túto informáciu nám vopred nedali

autor
2. okt 2024

@rivini no žiaľ mal na adaptáciu len september konečne a ako mi bolo povedané nezadaptoval sa tak ako vy oni potrebovali

autor
2. okt 2024

@simona20201309 napríklad montessori dielnicky, plávanie, múdre hranie a podobne veci veď dnes už je toho pre deti milión … či treba byt s dieťaťom zavretý len doma či ako ? Veď aj dieťa je tvor spoločensky a potrebuje sa socializovat

autor
2. okt 2024

@rybka1987 ďakujem ❤️

mamamasama
2. okt 2024

@rivini
@misinka26 no ešte si tu trocha podupkajte od nervov. Pravda bolí, že? Video od pracovníka škôlky. ✌🏻 Súhlasím s ním na 100%
https://www.instagram.com/reel/C_k4e5VppvV/?igs...

mamamasama
2. okt 2024

@misinka26 z tvojho ex sa nič nevykľulo. Bol taký od začiatku, akurát si to prehliadala, tak tu nevyplakávaj. Tvoje dieťa draho platí za tvoje rozhodnutia.

autor
2. okt 2024

@mamamasama Predpokladám že vy teda žijete usporiadaný život manžel je milionár takže nemusíte pracovať deti učíte doma lebo máte vyštudovanú psychológiu a pedagogické vzdelanie a patent na život 🙂

autor
2. okt 2024

@mamamasama porovnávať to že niekto dá dieťa do škôlky o 6 do 8 večer s tým že je tam dieťa 3 a pól hodiny je samo o sebe nonsens v iných krajinách ženy žiaľ na výber nemajú a v 6 mesiacoch musia dať dieťa do jaslí lebo je to tam tak štátom nastavené … neviem ak sa žena stane matkou prestáva byt ženou človekom a podobne ? Nemá právo na svoj život svoje záujmy ani nič podobne?

simona20201309
2. okt 2024

Nie, 1,5r dieťa sa nepotrebuje socializovat týmto spôsobom, ani nepotrebuje tvorive dielnicky, ani múdre hranie. 1,5r dieťa potrebuje matku. Matka ktorá sa s ním hra, rozpráva, cita mu, chodia na ihriska, spolu do obchodu, .... to je prirodzená socializacia primeraná veku.
To čo píšeš ty je ukážkové zbavovanie sa dieťaťa.
Povedz mi koľko času s ním tráviš ty ako matka a kedy si vytvárate vzajomne puto keď ste stále niekde?
To je najjednoduchšie co môže byt - prísť niekde kde niekto cudzí robí program tvojmu dieťaťu.
Prídeš, malý sa zahrá, zbalis, odídeš, nakrmis, ulozis.
Len aby ti o chvíľu nešlo na nervy vlastne dieťa keď zistíš ze nie si schopná ho zabaviť, keď zistíš ze vlastne nemáte žiaden vzťah lebo ste si ho nemali kedy vytvoriť

silvike
2. okt 2024

Preboha, sak tu netreba patent na zivot aby clovek vedel, ze take 1,5r. dieta potrebuje hlavne milujucu mamku, ktora sa mu normalne venuje, stara sa o neho a uci ho o zivote, objavuje okolie, ako co funguje spolu s nim ( napr. bez vecneho kukania do mobilu ako zvyknu mnohe "moderne" mamicky robit. To samozrejme nenarazam na Vas, to len taky aktualny postreh). Nic a nikto mu ju skratka nenahradi. Na to netreba ziaden doktorat. Zakladna vec. Nic viac nic menej, takto funguje zivot. To dietatko, take male zvlast, bytostne potrebuje toho rodica, tu svoju jednu vztahovu osobu ktoru ma od malinka. Fakt, je to cudne, ze ludia maju dieta, miluju ho najviac ako sa da, ale najskor ako je to mozne ho vlastne od seba davaju prec. Lebo praca, kebo kariera, lebo peniaze. Jasne, dieta prezije, dieta sa prisposobi, dieta si zvykne, ved co ine mu zostava. Najde svoj sposob prezitia a najde si aj to pozitivne v tom celom odluceni. Ale ci je to fakt takto dobre a spravne. ? Sotva.

ankare
2. okt 2024

Si veľká egoistka, keď si odkladas také malé dieťa do zariadenia kvôli tomu, že potrebuješ žiť a venovať sa konickom! 🤦 Na čo si ho vlastne chcela??? Ako módny doplnok?

autor
2. okt 2024

@simona20201309 nemáme žiaden vzťah preto nezvláda odlúčenie odomna? Keď zoberem že z dňa je hore približne 10 hodín plávanie trvá 40 minút kde s ním plávam ja podľa pokynu lektorky dielnicky 50 minút kde s ním vykonávam aktivity ja a múdre hranie 30 minút kde sedím vedľa neho tak s ním trávim z 10 hodín čo je hore presne 10 hodín … okrem toho je stále dojčené čiže ja nemám pocit žeby sme nemali spolu vytvorený vzťah … dieťa nemôže byt no stop iba s matkou musí sa naučiť interaktivita aj s inými ľuďmi deťmi nadväzovať aj iné vzťahy nie len vzťah matka a dieťa … a kde je otec dieťaťa?

autor
2. okt 2024

@silvike tým pádom nepotrebuje ani starých rodičov ani kamarátov a príde škôlka škola a potom čo ? Ako sa naučí interagovat s inými ľuďmi keď bude niekoľko rokov len s jednou jedinou osobou?

11bodka11
2. okt 2024

To kazdy den ma okrem jasiel aj tolkoto aktivit? A ty sa cudujes ze place? A ked ma cas ze nemusi nic?

autor
2. okt 2024

@11bodka11 napríklad celý pondelok … v utorok ma medzi 10 a 11 dielnicky následne ma celý deň na hranie … streda 8:30-9:00 múdre hranie následne ma celý deň na hranie a vo štvrtok 10:00-10:40 plávanie následne ma celý deň na hranie … je to snáď malo?

autor
2. okt 2024

@11bodka11 A samozrejme piatok sobota nedeľa

simona20201309
2. okt 2024

Predpokladám ze ti ešte spi.... takže ak máš doobeda nejaké plávanie, s časom doobeda už nerátame nič- vstať, raňajky, cesta, plávanie, návrat, obed,... spánok.... kedy vstáva? Spi po plávanie 1hod? Tak ak sa zobudí o cca 15hod... kedy ti ide spať večer? O 1 ráno? Odrátaj čas na olovrant, večeru, kúpanie, pride ocko... koľko si čistého času s malým?
Nemusíš mi odpisovať, len sa nad tým zamysli.
Čas na aktivity ešte bude v živote až až.
Malý bude len chvíľočku. O chvíľu ta už nebude potrebovať.
Ja by som si na tvojom mieste naplno uživala to 18mes babulo doma. Ešte to plavanie by som išla 1x v týždni, aj to múdre hranie ak veľmi chceš. Ale + jasle + montesori dielne + nevie. Co ešte.
Nepreháňaj 🙏
Naozaj Nepreháňaj.
Zajtra mu vysyp balenie fazule a hrachu alebo mu nalej vodu do veľkej misy, k tomu misticky lyžičky a hrajte sa montessori doma. Vezmi ho za rúčku von a nazbierajte spolu jesenné listy a potom si z nich urobte lesného skriatka. Choďte pozorovať auta a autobusy alebo vlak na stanicu.
Toto potrebuje 1,5r dieťa. Nie aktivity od pondelka do piatku.
To všetko príde keď nastúpi do skolky/školy. Nezastaví sa. Nechaj mu aspoň do obdobie batolata nech si užije doma s mamou ak máš takú možnosť a nie si nútená ísť do prace

autor
2. okt 2024

@simona20201309 zrejme sme nadľudia ale všetko toto čo ste opísali robíme každý deň stíhame prechádzku … doma máme 4 výkresy s jesennou tematikou mimo tých čo tvoril v jasličkách … každý deň si vytiahne vláčiky a hráme sa … puzzle pozná všetky farby … tvary .. jemná motorika na výbornú … čo to už aj porozpráva v knižkách ukazuje všetko .. napodobňuje niektoré zvieratká … ja naozaj nemám pocit žeby zaostával žeby som sa mu venovala malo … dokáže jesť príborom … to všetko sme natrenovali spolu .. a pri jedle je sám ja som odizolovaná veď jedavame spoločne za stolom to nie je čas strávený spolu? Alebo to je len vyslovene čas strávený hrou? Takže ak máme lekára a podobne tak vlastne ja so synom ani niesom lebo sa nehráme?

simona20201309
2. okt 2024

Stále nepochopila. Strata času. Tu nejde o počet výkresov z jaslí a doma.
Tu sa ani nemáme o čom baviť.
Máš nároky ako na predskolaka.
Ľutujem tvoje dieťa.
Tak ho strc do druhých jaslí ale už rovno na cely týždeň. Skôr sa zadaptuje ako 2x do týždňa.
Tuto radu si tu potrebovala počuť.
Chceš aj druhé dieťa? Dúfam že nie.

simona20201309
2. okt 2024

Na porovnanie (nedá mi to)
Dcéra nechodila do jaslí, ani na baby plávanie, ani do montessori herniciek v tom veku a v 1,5r už rozprávala súvislé vety, basnicky, pesnicky, okrem R hovorila čisto, R sa naucila az v 2r., zvuky zvierat vedela v 10mesiacoch. Napodobnivanie zvierat tiež.
Jedenie s príborom v tom veku akože si kraja nožom mäso? To by som rada videla video...
Takže by som povedala - taka norma, na chlapca bežné oneskorenie.
Merať čas venovaný dieťaťu ktoré odkladas do jaslí + ďalších 4 aktivit je diskutabilny.
Je to skrátka neprimerane aby si 18mes dieťa vlacila ako také mačiatko.

simona20201309
2. okt 2024

A ešte založila diskusiu ako to že si dovolili vylúčiť tvoje dieťa z jaslí kde plakalo🙏
Toto je na zaplakanie naozaj

silvike
3. okt 2024

Sak nehovorim ze v kuse 24/7 ma byt s tou osobou. Takemu dietatu naozaj staci hlavne mamka/ocko surodenci a blizky okruh rodiny ci znamych. Na socializaciu a interakciu az az. Jasle mu urcite k stastiu nechybaju. Ale ked musi, tak musi, zvykne si na vsetko. Ze ano. Clovek si aj na sibenicu zvykne ked musi.

lenka2232
3. okt 2024

No,beriem naspat co som pisala ze mas si to vydiskutovat s ucitelkami,asi to tak malo byt ze ho vylucili alebo teda chcu a mas byt s nim..si normalna take male dietatko takto “zamestnavat”? Ved jemu by mozno stacila jedna z tychto aktivit a zvysok casu sa mu venuj doma..ty nechapes ze tym placom v jasliach vlastne vola teba ako matku? Ci sa potrebujes ukazovat pred kamoskami aka si super matka ked tvoje dieta chodi tam a hentam? Sa zobud a radsej uz druhe dieta nemaj

ankare
3. okt 2024

K interakcii a socializacii dieťa dospeje samo, nemusíš ho učiť k tomu. Človek je prirodzene tvor spoločenský. Keď si bude dieťa isté vzťahom s Tebou, samo sa začne od Teba "odlučovať", je to prirodzeny vyvinovy milnik.
Teraz je ešte maličké a veľmi potrebuje Teba!
A si parádna, že dieťatko dojčis!!! 👏👏👏

11bodka11
3. okt 2024

Ja ked tu toto citam az ma normalne zahreje pri srdci ake maju moje deti stastie ze som im dopriala byt 3 roky doma somnou. A ze nemuseli toto zazivat. A nie, nie sme ziadni boháči, ze by som nemusela pracovat. Ale proste tie deti su malicke len raz. A ja si to nechcem nechat ujst.