icon

4 ročná dcéra vylúčená z vianočnej besiedky

kobylamodra
11. dec 2018

Ahojte. Dozvedela som sa od ucitelky, ze na vianocnu besiedku do skolky mozeme prist, ale ze dcera (4 roky) bude v publiku, lebo ze im kazi vystupenie a nechce spolupracovat a posediet. Uznavam, ze je narocnejsia na spolupracu. Ale chcela som sa spytat, stalo sa to uz niekomu?

saslavka73
11. dec 2018

Je mi to ľúto.

mumboo
11. dec 2018

podla mna to nezvladla hlavne učitelka. Takto pred vystupenim odsunut dieta na vedlajšiu kolaj je nanajvýš neprofesionalne. Presne ako pisu baby vyššie. Mala ta o tom informovat a spolu ste to mohli nejako vyriešit. Určite by som ju slušne pri najbližšej priležitosti poprosila aby ta na niečo take včas upozornila.

silvike
11. dec 2018

Asi to nie je len o obycajnej neposlusnosti. Lebo na toto by ucitelky v beznej klasickej skolky mali mat nejake paky a nejak si s dietatom poradit. Syn ma v triede dievcatko, ktore tiez nie je schopne spolupracovat a tiez je to s nim "tazke". Tiez zrejme aj nejaka porucha ale hold, chodi s beznymi detmi do beznej skolky a este tiez nikdy nevystupovala lebo naozaj na javisku by robila co chce, nerespektuje pokyny, nespolupracuje tak ako ostatne deticky. Tak zial, nemoze ani vystupovat. Nedalo by sa. Musi to mamka akceptovat a prijat ze je taka.

mumboo
11. dec 2018

daj dcerke na vyber: spytaj sa jej či chce ist a vysvetli jej že nebude vystupovať ale bude sediet pri tebe alebo či si spravite vlastny program a slub jej nejaku aktivitu ktoru ma rada. Určite si nevyberie vystupenie a tym padom žiadny zly pocit alebo zažitok mat nebude.

kobylamodra
autor
11. dec 2018

hmm, prijala by som, keby mi to aspon s nejakym casovym odstupom vopred povedali. nieco v style, ze dcerka nechce spolupracovat, ale posnazime sa ju zapojit. ak to nepojde, radsej ju nebudeme nutit a nebude vystupovat. neviem, ci je ok mi to povedat v den besiedky rano... ale chvalabohu na nejakej besiedke zo skolky svet nestoji, ani nepada. len ma to kvoli nej mrzi

maminkasisa
11. dec 2018

my sme mali opačný prípad... na skolskej besiedke bol chlapček, ktorý od začiatku do konca len stál a plakal, bolo na nom vidieť, že tam nechce byť... tiekli mu slzy ako hrachy....mne ho osobne bolo strasne luto.... proste nechcel vystupovat, neviem, ci sa hanbil... ALE mamička chcela aby tam bol, mám pocit ze aj učitelkam to bolo trapne..... ostatne detičky /3-4 ročné/ tam spievali no ako malé detičky, aj ho chceli vziat do kola ale on nie....

caray
11. dec 2018

@kobylamodra celkom ok to nie je, ale je to realita a už s tým moc toho nenarobíš, len by bolo fajn sa o tom pozhovárať aby sa to do budúcna nejako neopakovalo, aby keď bude problém aby to riešili skôr

pininka
11. dec 2018

@silvike prepáč a čo konkrétne by sa nedalo? Aby sa jej niekto venoval na vystúpení? To je teda pekný svet keď vystupovať môžu iba super poslušne detičky čo stoja v rade. Ďalšia vec sú celkovo tie úžasné vystúpenia, z čias socializmu, statické deti v rade opakujúce každý druhý rok tú istú básničku, alebo pesničku. Keby sa troška potrápili urobili by vystúpenie tak,aby všetky deti mohli vystupovať. A keďže to oznámili dnes ráno, tak to svedčí o tom ako veľmi to chceli riešiť.

mumboo
11. dec 2018

@caray uplne suhlasim. Nie je to koniec sveta ale ide o pristup a hlavne komunikaciu učitelky k rodičovi a samozrejme aj naopak.

benit
11. dec 2018

Vies, ak nezbednica v tvojom ponimani znamena, ze nerespektuje, robi si co chce a rusi cely program, tak sa tomu ani necudujem. Vzi ss do mam a deti, ktore sa sna,ia a ona im to pokazi. Asi by si sa mala s dcerou porozpravat a stanovit jej pravidla. Vychova zacina doma. Nie vsetko hsdzat len na ucitelky. Ty mas doma ju mozno este jedno, ale v skolke ich je cez 20. Tocit sa len okolo jedneho dietata sa neda.

kobylamodra
autor
11. dec 2018

@benit vies, ja s tebou suhlasim a nemam doma len jedno a rozhodne svoju dceru nevidim len v ruzovom. viem aka je a ma odo mna patricnu vychovu a jasne pravidla. doma ju vychovavam ako viem. ma problem sa dohovorit, ma poruchu reci. riesime u logopeda. boli sme aj u psychologov (tam usudili, ze je normalna). ale je s nou kvoli reci viac prace, preto mozno viac vymysla, lebo nerozumie pokynom. ucitelky sa nu nikdy nestazovali, nikdy mi nic nehovorili, nevytykali. viem, ze su tam 2 na 20 deti. ale tuto konkretne maju 12 predskolakov a tychto najmensich maju len troch.

benit
11. dec 2018

Tak potom viac komunikovat so skolkou. Myslim aj so strany skolky. Teraz to uz nechaj tak, ale skus sa porozpravat s ucitelkami do buducna.
@kobylamodra

kobylamodra
autor
11. dec 2018

@benit budem musiet. viem, ze to tu spolu my nevyriesime. ide mi o skusenosti ostatnych.

saslavka73
11. dec 2018

@kobylamodra U nás v škôlke veru boli také deti čo nechceli hovoriť a aj tie mali nejakú úlohu v predstavení. Keď sa chce dá sa.

zuzanapjat
11. dec 2018

@kobylamodra možno to s ňou nevzdávali do poslednej chvíle a preto to rozhodnutie prišlo pre vás tak natesno. Inak skôr by som sa hanbila, kebyže všetky deti vystupujú "normálne" a moje by sa tam trhalo učiteľke, mykalo, pobehovalo a neviem čo ešte. Tiež by mi bolo trápne, keby iné deti recitovali a moje tam stálo..... Ak tam je 12 predškolákov tak je vystúpenie zrejme náročnejšie.... Akým pokynom vaše dieťa nerozumie? Stáť pokojne tak, ako ostatné? Popýtala by som sa na to učiteľky, o čo konkrétne ide. Po odsledovaní besiedky budete schopná lepšie uznať, či by to vaše dieťa aspoň z polovice zvládlo, alebo aspoň nemo odstálo. Ak bude vystúpenie náročnejšie, je lepšie keď ho odsleduje z hľadiska. Kamoška má dieťa, ktoré už 2 roky v škôlke nechcú a neustále jej hovoria, že je lepšie keď bude doma. Dieťa nerozpráva, všetkého nového sa bojí, apd. Ona má pocit, že nie je také náročné, pretože doma je jeho chovanie určite iné. Aj v škole neskôr si my rodičia myslíme, že máme doma slušniačikov a v škole to možno posiela učiteľku do p***. Potom sú stále na vine tie zlé učiteľky. A na druhej strane - vám doma dcéra rozumie? Ak rozumie čo od nej chcete vy, tak rozumie veľmi dobre i tomu, čo od nej chcú učiteľky. V tom prípade tak ako vy pri výchove zrejme poviete - ak si neodpraceš hračky - nebude rozprávka večer..... tak aj učiteľky majú právo použiť rovnaké prostriedky. Aj 4 ročné dieťa musí chápať následky.... ale to len dedukujem. Keďže som nevidela ako sa chová v škôlke.

iwesska
11. dec 2018

Ja by som to neprezivala. Ked narusa zasadne program,tak zas treba brat ohlad aj na dalsie deti,ktore ho asi mat naruseny nechcu. Moj syn-skolak mal tiez vystupovat so spoluziakmi na vian.trhoch,ale brali len deti,ktore vystupovali aj min.rok,lebo nemali cas dlho cvicit program a on by to kazil. Min.rok nechcel ist,teraz chcel,ale zial..Nerobili sme z toho vedu. Pojde nabuduce.

sasesoe
11. dec 2018

@kobylamodra nebol to len nejaky skrat zo strany ucitelky? Ak sa da,chod tam dnes skor a skuste sa na niecom dohodnut, napr, ze tam budes s dcerou Ty a na nu dohliadnes, ak by cosi. Nezda sa mi hlavne to nacasovanie. Mohli skusit jej vymysliet nejaku specialnu ulohu, kt by s radostou zvladla. Na jednej strane ano,maju vela deti, na druhej, ale to nemoze byt vyhovoka pre to, aby na niektore kaslali, vylucili z kolektivu... nezda sa mi to

loginexistuje
11. dec 2018

Predpokladam ze to s nou ucitelky skusali a cvicili ale ked sa neda tak sa neda treba brat ohlad aj na ostatne deti. Ja by som to nesilila, ty to vnimas tragicky ona to mozno tak vnimat nebude a odrecituje si to po svojom z hladiska .... ak nerozumie pokynom čo píšeš tak mozes byt rada ze je v normo skolke a dokonca na cely den, to je velka vzacnost (mam skusenost s dietatom a so skolkou pri diagnoze)

loginexistuje
11. dec 2018

ale ku skusenosti áno mne sa to stalo s malym a brala som to v pohode .... aj ostatne deti a rodicia maju pravo na peknu besiedku, doma nam vystupenie urobil on ... na dalsi rok to bolo lepsie a potom to v pohode zvladol nic tragicke .... tragicky to vnimaju skor mamicky 🙂

kobylamodra
autor
11. dec 2018

nerobim z toho vedu. ale vianocna besiedka podla mna nie je o tom, ze obecenstvo (rodicia) idu niekam za vysoko kvalitnou kulturou a sofistikovanym predstavenim. preboha ved ide o malicke deti! je to podla mna o tom, ze sa rodicia stretnu, aby sa kazdy pozrel na vlastne dieta v skolkovom prostredi, a aby kazde dieta ukazalo vo vynimocnej situacii. nemali by to byt preteky, kto je lepsi a profi predstavenie, preboha. stavim sa ze vykon aj toho objektivne najlepsieho recitovaca a spevaka spomedzi vsetkych deti, inych rodicov, ako jeho vlastnych nezaujima.

nini1010
11. dec 2018

Ano u nas v skolke sa to stalo.chlapec je dlhodobo nezvladatelny,na hrane medzi materakou a specialnou skolkou.nebolo mozne s nim nic nacvicit,kazil predstavenie inym detom.viem ze pre mamicku chlapca to bolo urcite tazke ale ak to ma kazit ostatnym detom ktore poctivo trenovali tak ja som to uvitala.

zuzanapjat
11. dec 2018

@kobylamodra no bála by som sa na vašom mieste vidieť vaše dieťa v tejto výnimočnej situácii, keď možno nedokáže ani v kľude odstáť besiedku pri učiteľke. Rozprávať nevie (teda ani recitovať), pokynom nerozumie....čo vlastne chcete od tých učiteliek a od vášho dieťaťa aby tam robilo? Stáť tam je pre vás výnimočná situácia?

nini1010
11. dec 2018

A este poviem ze nikto neocakava profi vysledok.nejde o to ze si niekto nezapamata basnicku,ale skor o to,ze ci prilis nevyrusuje,nerusi deti,neplace,nehysterci,neviem,moznosti je kopec.moja sa raz rozplakala hned na zaciatku a bolo po besiedke.nevedela s utisit,tak ju ucitelky zaniesli ku mne a vystupovali len ine deti.nerobila somz toho vedu.

zuzanapjat
11. dec 2018

A rodičia síce neočakávajú moskovské divadlo, ale ani by sa im nepáčilo, kebyže ich deti budú rušené vašim.

lucinkab
11. dec 2018

u nás 2x dovolili ale bol to chlapec a poviem ti ze ta jeho amminka sa teda riadne hambila a prosila ucitelky za an rok uy nie....ale ucitekky chceli vsetky deti....minca ma dve strany ak nevie spolupracovat popracuj na to doma!! a na rok nebde problem.... ale uznaj chcela by si sa tam hambit ? a kazit druhym detom ich snahu?

beky1813
11. dec 2018

@kobylamodra ake profi? Staci, aby deti ukazali, co sa naucilo, bez rusenia inym dietatom, ktore beha, vykrikuje... Dopln si

kobylamodra
autor
11. dec 2018

@lucinkab nie, nikomu svojim dietatom neplanujem kazit dojmy !!! rozumiem tomu. ide mi skor o to, ze doteraz ziadna staznost, nic a v den besiedky toto. a to si manzel vybavil volno z prace kvoli tomu. nejak sme sa proste na dnes zariadili, pretoze doteraz ani naznakom neboli vytky na jej spravanie inokedy, ani pri nacvicovani. okrem toho mam nazor ucitelky s 30 rocnou praxou, ktora aj moju dceru pozna, ze toto nie je bezne. aj nehovoriacim, aj akcnym detom vzdy nasli ulohu vo vystupeni.

zuzanapjat
11. dec 2018

@kobylamodra a ešte jednu vec si treba uvedomiť. Pri tebe malá recitovala spievala si nadšene z hľadiska. Ale bola si tam s ňou ty... Je to niečo úplne iné ako stáť na javisku pred mnohými ľuďmi. Ak si manžel vzal voľno na vašom mieste vyrazím do mesta a spravím si pekný rodinný program a na tú besiedku sa z vysoka vy*****. Myslím, že spoločnú aktivitu s rodičmi nenahradí žiadna škôlkarska besiedka.

luba41
11. dec 2018

spomenula som si pár rokov dozadu-dcera 5 ročná v školke..mali podobnú spolužiačku- o dve hlavy vyššiu od mojej dcery-taká hrombaba, naša tintítko..dievča komunikovalo, ale nespolupracovalo tak ako by si možno učitelky predstavovali, ale nikto ju z kolektivu a z vystupenia nevylúčil..deti boli zvyknute na jej správanie už z nácvikov- ked spievali, ona sa otočila chrbtom a hrala sa s hračkami, prípadne premiestnovala našu /doslova/ počas vystupovania, recitovali-ona si pri tom tancovala, sem tam sa zapojila pod..detom to nevadilo, nikto ju za to neodcudzoval..vyzeralo to trocha divne, ale nič za čo by sa mali napr. jej rodičia hanbit..

zuzanapjat
11. dec 2018

A tiež ... rodičia najprv chcú aby si dieťa lepšie zvyklo na škôlku a preto ho slovne motivujú, vychvaľujú škôlku apd. (to je okey) Neskôr ale tiež pripisujú príliš veľký význam kdejakým škôlkarským vystúpeniam. Nerozumiem prečo a načo. Napr. ja mám syna doma, má 3 a pol roka. Múdry, šikovný, bezproblémový. No akože netrápi ma že nie je v škôlke a ani by ma netrápilo kebyže je a nejde recitovať. Pamäť má super, ale detské básničky a pesničky ho nikdy nezaujímali. Pôjde na vystúpenie v budúcnosti? Môže. Nepôjde? Nemusí. Viem čo mám doma, aké má kvality a program si viem spraviť s ním aj bez besiedky. Kebyže tvoja malá má z toho traumu, reve doma, že nejde vystupovať, vieš že na to má a chce... tak je to iné.