5 ročná dcéra bojkotuje logopedické cvičenia
Ahojte baby, som zufala a potrebujem vasu pomoc alebo povzbudenie, ze to prejde a bude dobre. Mam doma 5 rocnu dceru a ma velke problemy s vyslovnostou. Ked vam poviem, ze chodíme rok na logopediu a trénujeme stale jedno a to iste pismenko(((( a ziadny pokrok. Logopedicka je vyborna a robi co moźe, ale moja mala..((( Strasne((. Totalne odmieta cvicit, uplne to sabotuje, absolutne ju to nezaujima. je neskutocny flegmatik. Uz som vycerpala vsetky moznosti. Nepomohli ani slubene odmeny, hry, dvd-cka, ani krik...ano viem, ze nemozem kricat...ale uz mi praskly nervy. Nab uduci rok ide do skoly a nevie l, r, c,dz, dŽ, č a atd.(( Uz som sa dostala do stavu, ze sa jej vyhrazam, ze ju nezoberu do skoly a nik sa s nou nebude hrat, lebo jej nik nerozumie....neodsudzujte ma za pristup... viem ake boje doma zvadzam a uz som z toho vycerpana a jednoducho som vybuchla... Neviem, neviem, co mam robit... V podstate ju nemam ani cim "vytrestat", ze by som jej zakazala nieco, co ma rada...nic ju nebavi a jej je to ukradnute, ci chodi napr. na tanecnu, plavanie alebo nie...ma to na haku(((...ja neviem, neviem, co mam robit a preco sa takto sprava((( Za akukolvek radu vam dakujem a prosim, nepiste mi, akz mam ja zly pristup a aka som...som milujuca matka, ktora by za nu dala zivot a zniesla jej aj modre z neba..
Ahoj neboj sa nie si sama, moja dcera ma 7 rokov, uz skoro 4 roky chodi logopedovi /toto je jej druha/, chodi tam dost nerada, ale spravila velke pokroky, ked zacala tak jej nikto nerozumel. Teraz skoncila prvy rocnik, ma stale problemy s pisanim l a r, zijeme v zahranici, kde este k tomu ma plno zdvojenych spoluhlasok, takze diktat je cervene more, ale ucitelka hovori ze je to v poriadku.. Inak uz malokedy cvicime, ona tiez nechcela ale napr. potom mohla chodit pozerat telku, dostala zmrzku a pod veci ked cvicila. Podla mna sa to az teraz v skole zlepsilo, takze neboj sa este mas dost casu. Inak ja som tiez dva roky chodila a r som sa nenaucila, aj ked som cvicila a logopedicku nemala rada
Tak ako to tu niekto pisal, aj u nas najlepsie funguje, ked precvicujeme pred spanim. Vtedy je ochotny cvicit, len aby nemusel ist spat.
@pivonka17 ake vam dava ulohy na doma? Moj chodil 8 sedeni a za ten cas sa naucil super R a L. Ine problemy nemal. Ale vsetky ulohy nam dala v ramci hry. Prve dve sedenia nam dala vyplazovanie jazykom, to cvicil vo vani ked sa kupal. Potom dalsie cvicenia nam dala na doma pexeso a basnicky. Pexeso pohoda, ani nevedel, ze to patri k cviceniu ked sme sa spolu hrali. basnicky sa mu moc nechceli, ale semtam po veceri pred spanim sme recitovali. A fakt po nejakych 5mes. bolo pocut zlepsenie.
To "trestanie" poznam, aj ked mna skor syn vytaca v inych veciach a nie v logo cviceniach... tiez zakazy, branie hraciek, truc stolicka a pod., tak ma na haku, este mi poda aj danu hracku, ze kludne ju mozem vyhodit a pod. 😁 bohuzial 5r je presne ta prva puberta kedy rodicia su pre nich otrasny a pod.
Drzim palce.
@rararak a vam logoped nepovedal, ze deti sa nemaju opravovat? Nedivim sa, ze potom maju nervy. 😉 netreba im hovorit "zle si to povedal, to nie je duevo ale drevo". Treba k nim pristupovat pozitivne. Ked povie duevo, treba im povedat svojou spravnou vyslovnostou "ano, to je dRevo".
Deti sa ucia usami. Oni sami vedia, ze zle hovoria lebo pocuju od vas, ze ste to vyslovili inak. Len im musi v hlavke prepnut a musia si uvedomit ako ten jazyk spravne ulozit. 😘
@pivonka17 viem,ake to je.. nasa ma preto odklad..teda aj kvoli tomu.. trenuje hlavne s logopedickou a doma skor tak,ze ju opravujeme a ked ma naladu,opakuje.. u nas este ale zabera hra s lego panacikmi ( miluje hrat sa s nimi) na skolku a tam je ochotna sa zshrst na deti u logoped a vlaatne vela sme trenovali tak. Ale nasa uz len r doladuje,ostatne sme vdaka tomu zvladli. Maly tiez nerad cvicil,tam.som.mu vymyslela Hlqsku Logopedicku (som sa kvoli tomu prezliekala,parochnu si spravila) a cvicili sme tak,ze na zaver aj odmena bola.
@cajomila tak tak, nie je zdaleka vsetko o vychove, vsak uz babatka su osobnosti, presne ako pises, kazde sa inak prejavuje. ja mam troch synov, kratko po sebe, a kazdy je uplne iny, uz v brusku sa kazdy z nich inak prejavoval, aj ako babatka bol kazdy z nich jedinecny. nieco sa da ovplyvnit vychovou, ale pokial nechces dieta uplne zlomit, tak zdaleka nie vsetko 🙂
Presne podobnou frustraciou som si prechadzala pred par dnami.Chodime na logo uz od septembra,prve uspechy sa dostavili po 3 sedeniach/ ja som bola nadsena/ naucila sa L a R.Takze som si myslela,ze velmi rychlo budeme mat logopediu za sebou...ale prd.Vzdy sa najde co opravovat.Stale ma problemso sykavkami...najhorsie je ,ze v predu jej chibaju 4 zuby,takze od kedy ich nema mam pocit,ze susle ovela viac kao predtym.No ja som tiez typ matky,ktora nieje najtrpezlivajsia na svete a zase moja dcera tiez nieje jedn az tich,ktora rada spolupracuje.Takze mame to zaujimave.Jej sa vobec nechce chodit na tu logopediu a popravde ani mne.Minule ju iste cvicenia bavili...dokonca sama od seba ich chcela trenovat...to som bola milo prekvapena.Ale ked tak nad tym rozmyslam,tiez je pravda,ze pani logopedicka je niekedy dost nervozna a rychla a to je pre moju dceru mega neprijemne/nerada robi veci pod tlakom/,zazila som jednu hodinu taku/ked sme tam dlhsie neboli/ logopedicka bola fakt dost neprijmna a moja mala bola po tej hodine uplne vycerpana.Prave vcera sme tam boli a povedala som si,ze si dam na Logoped.pozor a uvidim,ci sa mi jej spravanie paci...no bolo ok,taka akasi kludna,relativne pomalsia ako inokedy.Ale som odhodlana ju aj zmenit ak bude viac takych stresovich hodin.Ja pevne dufam,ze sa vela zmeni ked jej opat narastu zuby..a vlastne vtedy uz bude v skole.No uvidime...tiez si myslim,ze nejde o zivot,ale bola by som rada,keby sa to pohlo.Drzim nam vsetkim palce!!!
Nečítala som rady,napíšem,čo účinkovalo u nás...postav pred dieťa nejakú odmenu či lákadlo,,u nás to bol pc a tiež hodiny.Ukáž jej na hodinách,že za 10 minút poctivého cvičenia vie získať odmenu,teda ručička prejde odtiaľ tam,každý den nech je to v rovnaký čas /10 minút na začiatok stačí/,u nás o 18tej sa cvičila pusa aj keby traktory z neba ppadali.A buď trpezlivá,ale nepopusť a neodpusť ani minútu.Plus reči,že tebe s atiež nechce koláč piecť či prať,ale toto sa jednoducho musí a volá sa to povinnosť.A čím skôr si ju splní ,tým lepšie a potom má pokoj a aj odmenu.
@pivonka17 je super že ti na tom záleží a že si uvedomujes, že v piatich rokoch to začína byť problém... áno škola sa blíži a nastúpia iné závažnejšie problémy...
Osobnosť dieťaťa je jedna vec, pevné hranice a pravidlá druhá...a to závisí len a len od pevnej vôle rodiča... Ak si teraz robí čo chce, čo bude neskôr? A v škole si ju deti vychutnajú tomu ver... Bez každodenného cvičenia môžete striedať logopedov celého vesmíru a nepohnete sa....je to určite o nervy , a je to boj kto z koho.... Na výstave sme videli počítačovú hru, ktorá dieťa nepustí ďalej pokiaľ správne nevyslovi nejakú hlasku.... skús pohľadať, vymyslel ju nejaký šikovný študent.
@pivonka17 ja viem, že je to ťažké. Ale treba od nej dôsledne vyžadovať cvičenie. Či sa jej to páči, alebo nie. Najprv denne 5 min. Neskôr treba čas cvičenia zvyšovať. Je to aj dobrá príprava na školu. Prajem pevné nervy a odhodlanosť.
@kikuska_wedge dakujem)
@montemotherone máš pravdu, asi na ňu moc tlacim..Mám strach,že jej spravím blok. Ale na druhej a strane jej je všetko jedno ((( ťažká povaha((. No odklad asi preto lebo jej je ťažko rozumiet(
Nám pomohla zmena logopedičky. Ani tá prvá nebola zlá, ale nemala na syna žiadny páku. Nechcel cvičiť, už ani zmrzlinu nechcel lízať, iba lyžičkou jesť. Teraz sa za jedno sedenie veľa zmenilo. Už cvičí, čo som rada. A občas sa mu už podarí aj l a r. Trpezlivosť. A viem, že existuje aj aplikácia logopedia, ak rada tuká do mobilu. Syna k mobilu veľmi nepúšťam, tak neviem, či je pomože, ale môžeš skúsiť.
@pivonka17 chápem, prečo odklad, ale prečo sa bojíš? 🙂 nie je to nič hrozné. Moja dcéra má v triede na osemročnom gympli 5 spolužiakov, ktorí sú o rok, niektorí aj rok a pol starší. A vieš čo, keby som mala vtedy rozum ako teraz, tiež by som jej dala odklad. Bola šikovná (a stále je) ale po komunikačnej, sociálnej stránke si viac rozumie s mladšími deťmi. Doteraz. Je júnová, takže je to aj celkom normálne... Ja nie som za odklad za každú cenu, ale na druhej strane, ak to dieťaťu pomôže aby bolo v pohode po psychickej stránke, treba urobiť všetko čo sa dá. Je to v živote fakt najdôležitejšie. Vystresované dieťa bude mať ťažký život a môže byť aj premiant triedy. Tieto bloky sa veľmi ťažko odstraňujú ☹ ... ak je to vôbec možné
@pivonka17 vies co mne hovoril kamarat,ze mal podobny problem s malym,logo kazala precvicovat,tak skusali a potom sa na to vykaslali,ten maly n a to s tym jazyckom prisiel sam,isli k logo a ta ich pochvalila ze ako cvicili a oni ze necvicili,ze na to proste prisiel,tak ja neviem,podla mna logoped da typ a papiere ako na to a aj tak vlastne to dieta musi na to prist same... tym nechcem povedat kasli na to ale netlac na nu,skus sa par dni tvarit ze nevadi pred malou,ze nemusi a skuste si pospevovat len tak vlastne aby si ju prinutila cvicit a skusat ty ae bez toho ,ze by si vyslovila ze to ma urobit,proste ju na to navedies aby o tom nevedela.Ako s chlapom ,pri spinavom hrnci,milacik ty tak nadherne umyvas tie hrnce,ja neviem ako to tak krasne dokazes urobit...... chapes ...

Aj u nás to bol problém. Nechel cvičit tie predpísané cvičenia, tak sme si vymysleli vlastné. Napríklad u nás bola nosná téma Harry Potter. Fičal na tom neskutočne vtedy. Tak sme cvičili R takto heRy, poteR, heRmiona, Ron, siRius, myRta, chRabromil, pRutik, čaRodejník, RokfoRt, aRagog, pRofesoR, stRela, vingaRdium, patRonus, voldemoRt, daRsly, dRak, bombaRda, hagRid .... Pol roka sme sa R v kombinácii so samohláskou nevedeli naučiť a pri týchto cvičeniach to vedel povedať za dva dni. Motivácia dokáže neskutočné zázraky, len treba prísť na to, čo je jej motivačný faktor.