5 ročná dcérka nechce byť v škôlke
Dcerka bude mat v novembri 5 rokov prvy den v skolke krasne bez placu byva na 4 hodiny vcera isla krasne sama s usmevom do triedy no ked ocino po nu prisiel ucitelka vravela ze len plakala bola drza a papulovala a chcela ist domov nic nejedla nechapala som ked prisla domov vravela ze uz tam nikdy nepojde no ukecala som ju a isla aj dnes no po ceste zacala mrncat a takisto aj v satny musela som ju z tade vziat aby nedostala hysaka ako vcera aj ju motivujem vselicim moznym a nic nezabera stale hovori ze to dlho trva kym po nu prideme a uz mi tam odmieta chodit poradte mi prosim
@sardinka336 To nie je moja psacia povinnost, ale moja radost 🙂 Reagovala som na to, ze tu bolo zdoraznene , ako by kazde dieta ktore od 3r. nechodi do skolky bolo "zaostale" a ako su socialne pozadu, lebo citujem "kvasi" doma....tak ti hovorim, ze moje rozhodne nekasilo ale sa toho vela naucilo aj bez toho, aby som ho za nohu revuceho kazde rano tahala do skolky. Skus prijat aj pohlad z inej strany, nie len ten svoj 😉
@iwesska ak 5 ročné dieťa má problém byt v školke, bude mat zrejme problém byt v škole a je predpoklad, ze sociálne bude slabšie aj v tej škole. Casto to je viditelné, ktore deti boli zaškolene a ktore nie. Venovanie sa dieťaťu ,,doma,, kolektív nikdy nenahradí nech sa budeš klamat kolko chceš. Ano, ano....máme x detí ktore basničkuju ako dive, píšu a počítaju...ale sociálne su mimo, sebaobsluzne činnosti nula bodov alebo ,,bieda,,. A ten počet pribuda. Pohlad z tvojej strany je jednostranny a bez teoretickej pripravy a praktickej skusenosti s kolektívom predpokladam. Moj je z praxe z viacerých škol aj z osobitky ...ja tiez nejdem presviedčať učtovničku o ,,svojom nazore,, ked o učtovani nič neviem ale si len niečo myslím lebo ja som pred 20 rokmi pri zaškolení neplakala a moje jedine dieta tiez neplakalo. Je to proste absolutne irelevantne.
Nikde nehovorime o 3 ročných deťoch, tak neviem asi ti to ušlo. 😉
@iwesska
@sardinka336
No moja sesterka je ucka na prvom stupni a ona tvrdi ze to vidno, ktore dieta chodilo a ktore nie do skolky a mnohe co nechodili, maju ovela vacsi problem zapadnut do kolektivu, neraz nevedia jest ani priborom, zaviazat si snurky, a dokonca utriet si ritku po kakani, takze si to viete predstavit.
@sardinka336 Nechapem potom ako moze pribudat pocet tych "socialne slabsich deti", ked vacsina chodi do skolky, minimalne do predskolskej...To, ze sa nevedia same obsluzit, bude zrejme skor problem toho, ze neboli k tomu vedene doma, nie? A neviem inak preco sa od vsetkych deti ocakava, ze budu extroverti nadseni z kolektivu...ved nie kazdy miluje spolocnost, ...niektore deti, tak ako aj ludia su proste introverti od prirody, preto nemusia mat ziadnu "dys"...dnes mam pocit, ze kazda odlisnost je hned na nejaku "diagnozu". Inakost sa proste nenosi.
@mima4 A utriet zadok ich maju ako naucit v skolke???? Jest priborom tiez??? Boze moj dobry to ozaj toto vsetko rodicia ocakavaju, od skolky? Moj syn si utiera zadok odkedy dovrsil 5r. bez toho aby mi to niekto povedal, ze ho to mam naucit, priborom vie jest tiez. Zavazovanie snuriek trenujeme. Ako to tak citam, si skor myslim, ze je problem v tom, ze rodicia sa detom malo venuju a ocakavaju, ze vsetko ich nauci niekto iny, ci uz v skole, alebo v skolke.....Ano, vsetko sa doma naucit neda, ale toto su predsa zakladne veci, ktore zvladne kazdy jeden rodic aj bez pedagogickeho vzdelania...
@iwesska Práveže problém je ten, že rodičia sa deťom venujú až príliš a rozumej tým, že ich obliekajú, utierajú im zadky aj ako 8ročným, krajajú masko a papajú len lyžicou a podobne. Moja kolegyna má dcéru a tá má 6 rokov a má odklad lebo síce v škôlke všetko super, miluje tam chodiť ale nevie sa sama obliecť, najesť a kaká len doma lebo sa nevie utrieť. Podľa mojej kolegyne je na to ešte maličká tak všetko vyššie uvedené robí za ňu.
V škôlke som revala aj ja ako tur mama vravievala a to som extrovert od detstva 😀 Chodila som tam na 4 hodiny a postupne mama čas pridávala a zvykla som si ale bola som tam už ako 3 ročná aj napriek tomu že bola doma na materskej so sestrou
@iwesska ja si ani nemyslim, ze rodicia ocakavaju, ze ich to nauci skolka, skor to, ze su tam bez mamy, bez ochranných kridel a musia sa spoliehat zrazu sami na seba. Ale v podstate ide o pristup rodica k dietatu a k jeho vychove. Rodic, ktory nechava vsetko na dieta, lebo ono samo vie najlepsie kedy je pripravene, rozumie sa tym, ze vyckava na podnet od dietata, taketo dieta nechodi ani do skolky, dieta same málokedy prejavi zaujem o sebaobsluzne cinnosti, skor mozno dievcata, taketo deti su urcite znevyhodnene, nevedia si zaviazat snurky, utriet zadok atd... takyto rodicia vsak ocakavaju, ze v skole bude nadalej pretrvavat respektujuci aspekt a teda vyucujci bude cakat , kedy dieta na to dozreje a bude robit taketo cinnosti aj samo. Iste ide o uhol pohladu, niekomu to vyhovuje niekomu nie, mne by sa zdalo cudne ak by som mala zavazovat snurky 12-rocnemu dietatu, nevidela som zatial take, ale zase v minulosti prevladal iny styl vychovy, dnesnym spôsobom vychovy sa mozno k tameuto dopracujeme a bude to uplne bezne, ze budeme 10 rocnym vytierat zadok a 12-rocnym zavazovat snurky.
@6699333 ja plne suhlasim s tym co poradila @meluela 🙂 . Tiez by som pockala jeden alebo dva tyzdne ci si nezvykne (mozno to je len obava z neznameho). Ak to bude aj potom tak zle znasat nechala by som ju doma. Ked si doma s mladsim dietatom (a nemusis ist do prace) a mala ma dost kamaratiek (ako pises) neriesila by som vobec ziadnu skolku.
Naskyta sa teda otazka co je lepsie?
Nechat dieta dozriet a nechat mu priestor nech dospeje samo a samo prejavi zaujem alebo dieta ucit, urobit to rozhodnutie za neho, ale pripravit ho dopredu, nenechat ho spoliehat sa na rodicov.
Vidno to uz napr. aj na tom, ze dnes sa posunul aj vek, dokedy deti nosia plienka, kedysi naozaj sa oducalo niekolkomesacne dieta, pripadne rocne, dnes nie je vynimocne vidiet aj 4-rocne s plienkou
@iwesska ale ved to je jasne, ze tomu nemozeš chápať...ani ja nechapem ako moze chirurg operovat. 😀 To ze je niekto introvert ho z okolektívu nijako nevylučuje, prave naopak, su to deti ktore kolektív obohacuju, často nie su take zbrkle, su hlbavejšie, podnecuju k otazkam, tahaju tie ,,besnejšie deti,,. Ja si spominam na skvele decka, ktore boli taký ,,tichačikovia,, a som vedela, ze to su deti na ktorých sa mozem vzdy spolahnut, premyšlaju az potom konaju. Spoločnost nikto z nás nemusi milovat, ale musi sa v nej naučiť existovat či je intorvert, extrovert, melancholik,sangvinik...lebo prevazne v tej spoločnosti zažije to, čo v tej svojej ulite nezažíva a v čom je ochudobneny - pocit uspechu, pochvalu aj od iných ako od mamy, otca...aj introvert potrebuje priatela atd.
A kolektív mnohe deti potiahne v tom pozitivnom slova zmysle. Kto napr. pil len z flaše a nevedel z pohara, tak ked videl ostatne deti ako oni piju z poharikov tak aj on chce..
Inakosť je praveze v dnešnej dobe ,,zlaté teľa,, kazdy chce byt ,,iny,,. Na tom aby sa podporovali aj individuálne dispozicie dietata nie je nič zle, prave naopak...len sa to často hroti do extremov a podporuje sa negatívny individualizmus - presadzovanie vole dietata hlavne z hladiska jeho momentalnej nalady a nastavenia, ale bez ohladu na dlhodobejší horizont. Cize napriklad presne pripad, že zdrave normálne dieta - nechceš ist do školky, plačeš? Nevadi tak nepojdeš.... - riešenie podla nastavenia, nalady a s kratkodobým učinkom. Problém sa nevyriešil len presunul do buducnosti. Hovorim o ,,normalnom dietati,, ktore nema psychologicky potvrdene, ze je vyslovene nevhodne na školku. Take dieta samozrejme ma počkat. Myslím si, ze tu stale riešime skor take ,,bezne revy,, nie patologicke stavy. 😀
@ella2015 presne ako píšeš, deti nič nemusia...mama nachysta na zlatom podnose, mama spravi desiatu, naleje vodu do flaše, vylozí tašku z treningu pohodenu v kute, vytriedi špinave pradlo povalujuce sa v detskej, skontroluje školsku tašku a to denne...skontroluje či ma čip na obed, či ma sveter, čiapku - šiltovku, nabitý mobil, električenku a ked aj niečo začne pripomínať, ze ved ,,mal by si upratat,, tak dieta počuje akurat tak bla, bla, bla...ved aj tak to mama urobi. Takze takto vyzera ten ,,individualizmus,, a potom ze máme znudene deti, ktore treba stale motivovat, aktivizovat lebo uz su tak prevolene, otrávené, umrnčane, maju všetko, ze asi by pred nimi niekto musel skočiť z okna aby si to vobec všimli.
Nesudim, co som si tu k tejto teme precitala, pridam iba svoju skusenost. Ja som zacala chodit do skolky ako 5 rocna, do vtedy som bola s mamou doma a zijem 🙂 moj syn nezvladol adaptaciu v skolke, pretoze ho pani lektorka v 3 rokoch nepustila z angliciny ist sa vycikat, myslela si ze klame a on sa pocikal. Zanechalo to v nom taku traumu, ze preplakal doma 4 hodiny denne. Mala som ho strkat aj tak do skolky? Nie, nestrkala som ho bol do 5 rokov doma. Mimochodom naozaj je kazde dieta ine a ja osobne zohladnujem pri vychove jeho osobnost aj ked mam momentalne iba 6,5 roka. V 5 rokoch sme nasli uzasnu montessori skolku s fantastickou pani riaditelkou a uzasnou pani majitelkou. Zohladnili pri jeho adaptacii jeho povahove crty, jeho obavu a nedoveru v nezname prostredie a situacie a po mesiaci mi nechcel chodit zo skolky domov. Momentalne je prvak, sice v montessori skole, ale ani raz som za prve 4 dni nepocula od neho, ze nechce ist do skoly. Rano v pohodicke prichadza do skoly a popoludni v pohodicke odchadza zo skoly. Nepoznam krajsi pocit v zivote okrem porodu mojich 2 synov, ked vidim svoje dieta v skolke alebo skole usmiate a stastne. Aj ja som si dlho hladala pracu ktora ma bavi a naplna, pretoze poznam pocit chodit do prace s odporom. A este jedna vec, ktoru urcite poznate vsetky, nie je pani ucitelka ako pani ucitelka 🙂
@sardinka336 dobre napisane.
Inak,neposuva sa len vek na odplienkovanie dietata,ale napr.aj zrucnost viazania snurok.ucim na prvom stupni a vedela by som zratat na prstoch jednej ruky kolko deti ma topanky so snurkami.takmer vsetci maju lepaky.rodic kupi to,co je jednoduchsie aj keby boli snurovacie krajsie.obchodnici sa tomu samozrejme prisposobili a vacsi vyber je z lepakov ako zo snurovaciek.medzi dospelackymi uz ale lepakovy vyber nie je.asi je to ale len otazka casu.o 10-20 rokov uz bude urcite "v mode"aj mnoztvo lepakov pre dospelych.k oblekom napriklad.alebo otvoria kurzy viazania snurok pre dospelych a dobre na tom zarobia.
Bývalá kolegyňa mala tak vychcanú dcéru, že aby išla do škôlky musela jej každý deň kúpiť kinderko. Tak si to vypočítajte.
Dcérka v pondelok nastúpila krásne bez plaču neplakala vôbec aj keď tam bola hrala sa v utorok išla tiež krásne zamávala a išla sa hrať no potom si chcela sadkat na stoličku a niejake dievča jej zakázalo že si tam nemôže a prišlo jej to ľúto a začala plackat no učiteľka stále do nej išla aby už neplakala v kuse niečo a ona to nemá rada a dostala záchvat aj doma keď plače nechám vyplakať a je kľud no učiteľka stále do nej dcerina kamarátka mi povedala že učiteľka po nej hukala že si skoro hlas vykricala a to mi dcérka nepovedalaa tu to začalo odmieta tam ísť aj idem s ňou vždy ráno do škôlky no začne potom pred ňou plakať a už s ňou nepohnem a na silu ju tam ťahať nebudem nemám na to žalúdok a učiteľka keď videla v akom stave je malá mi volať a nie po nej hucat domov prišla v takom hroznom stave že mi to jedno nebolo ☹
@sardinka336 @mima4 ale to dost zovseobecnujete.
Moja mama chodila aj do jasli a socialne zrucnosti nema neviem ake,navyse to tam.cele neznasala a trpela.
Moj otec siel az do skoly a teda na nom to vobec nebolo vidno. Ukecany,hned zapadol,ziadne problemy.
Vzhladom na to,ze kedysi neboli mnohe vymozenosti,tak babka nemohla okolo neho skakat,cize si musel poradit sam.
Ale suhlasim,ze casto sa mnohi rodicia spoliehaju len na skolku,ze deti sa naucia vsetko tam.
Nas si sice rirku utriet nevie,ale to preto,ze som mu to na urcity cas zatrhla ja. On mava maksiu stolicu a ja nemam zaujem.ho zakazdym sprchovat a zapierat mu slipy. V poslednej dobe ma z takych veci napina. Aj mladsej som kvoli tomu zrusila nocnik. Ta si vie zadok aj sama utriet,kedze to nema take ako on. U neho sa na to opat odhodlavam..
@johanka_de_arko s tymi snurkami robia chybu aj ucitelky v MS . Nan nariadili,ze maju mat len topanky so suchym zipsom! My konkretne na to kasleme,nas ma snurovacie teraz a mal i predtym a teraz ma snahu sa to aj naucit. Dokonca sa vonku pokusal mladsiemu kamosovi zaviazat.my mu to tiez ukazujeme ako,ale este mu to nejde. Sama snurovacie nemam rada,lebo sa velmi casto rozvazuju. Alebo ivh neviem spravne viazat? Teraz ako 41 rocna som sa naucila este jeden sposob. Ten muzov neovladam- dvojita masla..
Len som tym chcela povedat,ze nevinte vzdy rodicov - vidis,nam to nakazali ucitelky z MS. Aj sa rozculovali,ze mu to musia viazat.
@siska53 Nie sú na vine všeobecne rodičia ale uznaj sama, že prístup ja to urobím, ja všetko ako mama viem najlepšie nie je tiež cesta. Je to pre mňa nepochopiteľné, že sú s tým dieťatom alebo deťmi doma ale akoby ich mali nechať skúsiť si obliecť mikinu, tepláčiky alebo topánky tak to robia za ne aby to nezdržiavalo.
Áno každé dieťa je individuálne, ale niekedy a najlepšie je podľa mňa doma pri mamine a tatinovi nechať niektoré veci na dieťa a len dozerať. Nerobiť všetko za to dieťa, nechať ho, pomýlil si sa nevadí je to naopak tak šup dole prezliecť, prezuť v kľude a nie s krikom
@6699333 Učiteľke by som povedala, že sa potrebuje vyrevať a potom proste prestane, ak jej vadí detský plač tak može ísť robiť na cintorín alebo na patolku tam je ticho isto ohlušujúce.
@ella2015 a pisala som.nieco ine? Tak ako sa neda zovseobecnit,ze vsetky deti chodiace do skolky maju super socialne zrucnosti,neda sa povedat,ze vsetky deti,co su dlhsie s matkou doma,ich automaticky nemaju a nevedia sa o seba postarat.
Nas bol s nami do 4,5roka,ale vedel sa sam.obliect,najest priborom,atd. Okrem.kreslenia,to ho nebavilo a pokial nemal temperky ci vodovky,tak velmi kreslit nechcel. Nepomohli take ci onake ceruzky, prosto prisiel tomu na chut az ako 5rocny a i to mi bolo vycitane,to kreslenie. A co som.mu to mala.uplne znechutit? Tak aspon tie vodovky,domaca plastelina... On vedel aj doma.pomahat,rad mi pomahal upratovat,sam si nalievl z dzbana vodu,trpla som vzdy. Teraz sa to uci dcera,tiez mam trosku nervy. Ale ta sa vedela obsluzit ako 3rocna tiez co sa tyka obliekania,obuvania atd. Vie,i ked jasne,stale trochu nemotorne pouzivat pribor,preto bolo pre mna sokukuce,ze ti mali jedia lzn lyzicou,ja som ich uz davno ucila pouzivat vidlicku i nozik.. Ono je to totiz strasnz pohodlnz spravit to za dieta,lebo je to rychlejsie.
@iwesska super držím vám palce ☺
@sardinka336 ano maju tam v areali k disp.5 ihrisk a najmensie deti tvoria 2 triedy tak myslim ze to ma svoju pricinu.ja som ju nikdy nevychovavala ako vo vaticke,a tiez som vyrastala ako vy,no je to trosku zarazajuce pustit 3 rocne deti ktore su 2 den v skolke nepoznaju ani ich oblecenie,to uz nehovorim o menach ,medzi zabehnute deti ktore sa hasteria a odstrkuju mensie.aj zakladna skola je rozdelena na stupne.
@wewewerka prave pre toto mam obavy,a strach,nechcem dat na prvy dojem ale ako mama citim s mojou dcerou, a vidim ze je nestastna, cely den opakuje ako tam nechce ist,trapi sa vidim to na nej,ja viem ze je to este skoro aj pre nu aj pre mna posudzovat no prvy dojem z tej skolke bol pre mna zly,nedavam to na javo povzbudzujem ju,napriklad nam zakazali nosit vlastnu flasku s pitim, pretoze po prvom dni hned ako sme prisli domou vypila 3 dc a za 5 min.2 dec.vody,dudliky im zobrali hned na 2 den rano a niesu,ovocie nakrajat a polozit na stol alebo dzban s vodou a plne pohariky nepoznaju...taketo veci ma dost zarazili..s malou chodim od 1 roka do centier pre deti na vseliake podujatia do ktorych je zapojena, lebo j e velmi vnimava spolocenska a bavi ju to,je ma rada kolektiv a deti,mnoho krat tam bola sama,nikdy nebola histerka ani rozmaznana od 2 rokoch je vo vsetkom samostatna lebo chce a bavi ju to.viem ze skolka je nieco ine,ja len nechapem ich pristup,a ako matka chcem vediet kde a ako trávi 7 hodin denne.
ahoj, pridám svoju skúsenosť...moja dcérka prvýkrát nastúpila do škôlky minulý rok a v septembri dosiahla vek 5 rokov...tiež veľa plakala...spýtala som sa jej, prečo plače? prečo je smutná?..povedala mi, že jej veľmi chýbam..tak som sa jej opýtala, čo by sme s tým mohli urobiť, čo by jej pomohlo...odpovedala, že keby mala moju fotku, tak by jej to pomohlo...tak sme kúpili taký malý fotorámček na kľúčenke, ja som vystrihla fotku, dala jej to a ona si to nosila so sebou...inokedy si vzala so sebou obľúbenú hračku...niekedy pomohlo, keď som sa ráno neponáhľala a trošku sme si v šatni posedeli, objali sa...ona mala aj veľký strach z toho, čo bude s jedením, lebo v tej dobe toho moc nejedla..tak som slušne poprosila pani učiteľku, aby ju nenútila s jedlom, ona to rešpektovala a dcérke odpadol strach z toho, že ju budú nútiť jesť...ja na tvojom mieste by som sa jej opýtala, prečo je smutná, prečo plače a a následne by som sa jej opýtala, čo by jej pomohlo, aby sa cítila lepšie...moja dcérka si tam časom našla kamarátku a potom sa do škôlky aj tešila..problém nastal, keď kamarátka neprišla...nechcela ísť do triedy a plakala...vzala som ju domov...na ďaľší krát, keď sa táto situácia opakovala som jej povedala, že ju nemôžem brať domov zakaždým, keď kamarátka nepríde a že neviem, ako by sme to mohli urobiť, aby bola spokojná...chvíľu sedela, rozmýšľala a potom mi hovorí..tak ja sa dnes pohrám s Tomáškom, veď aj on je môj kamarát...dieťa má vždy dôvod, prečo sa správa tak ako sa správa, keď mu porozumieme, vieme to ľahšie poriešiť....sama ste spomínala, že sa jej to zdá dlho...skúste jej ukázať na hodinových ručičkách, kedy presne pre ňu prídete a snažte sa to dodržať...teeaz som si prečítala, že p.učiteľka po nej kričala, lebo sa nechcela upokojiť...ja si myslím, že tvoja dcérka má strach, že keď sa niečo stane a ona začne plakať, že po nej p.učiteľka bude kričať...ja by som išla za pani učiteľkou a slušne pokojne by som jej vysvetlila, že tvoja dcéra je ľútostivá a že sa rozplače aj pri najmenšom podnete, ale že stačí ju nechať na pokoji, nehovoriť na ňu a ona sa upokojí a že teda by si ju chcela poprosiť, či by to mohla rešpektovať...a toto isté povedz aj svojej dcérke, že pôjdeš za p.učiteľkou a poprosíš ju, aby na ňu nekričala...chce to veľa odvahy, ja viem, ale ide o tvoju dcéru a ty nežiadaš o nič iné, iba o trochu rešpektu, to je všetko...vôbec si nelám hlavu nad tým, čo si bude p. učiteľka myslieť, ona si už aj tak myslí....moja dcérka tento rok nastúpila do predškolky, má druhú p. učiteľku, hneď v prvý deň som s ňou chvíľu ostala v triede, videla som, že to potrebuje, upokojila sa a keď bola pripravená, sama mi povedala, že už môžem odísť...vždy ráno si prečítame, čo bude na obed..dnes bol napríklad rezeň s kašou..ona zemiaky a zem.kašu nezje...poprosila ma, či by sme mohli poprosiť p. učiteľku, aby ju nenútila jesť kašu...urobila som to a keď som naobed prišla, p- učiteľka potvrdila, že zjedla všetko okrem kaše a dcérka bola šťastná, že ju p.učiteľka nenútila....ja som presvedčená, že ak sa snažíme porozumieť dôvodom správania nášho dieťaťa, vieme nájsť aj riešenie, ktoré je dobré pre všetkých 🙂
@iwesska ano vela rodicov caka,ze v skolke sa dieta vsetko nauci....v mojom okoli dokonca davaju deti do skolky s plienkami a cumlom...ved ucitelky ich oducia...to mi uz pride extrem...ale kazda mama je ina...ja som nechodila do skolky,bola som stale chora...a vskole som nemala problem s nicim a za cele studium na zakladke,strednej a vyske som ani raz nebola chora...ziadna hodina mi neusla...
@domafi velmi dobre...mate mudru dcerku...dufam,ze aj moj maly bude taky rozumny....paci sa mi vas pristup..velmi
@danielle799 ďakujem 🙂....viete,ja som presvedčená, že každé dieťa je úžasný človek, a keď sa mu snažíme porozumieť a dáme mu príležitosť, aby aj ono vyjadrilo svoj názor a dáme mu priestor, aby sa aktívne zúčastnilo na riešení situácie, nebude mať dôvod, aby papuľovalo, kľučkovalo, vymýšľalo si, neposlúchalo, či robilo naprieky...
@zuzana76 Tak to ano, s tym suhlasim, nechavat vsetko na rozhodnuti dietata nie je celkom stastne...Dieta potrebuje usmernit a podla mna ma vediet veci primerane jeho veku, nenasilnym sposobom ho k tomu viest. Neinklinujem ani k vzdelavaniu typu Montessori - niektore aktivity su velmi dobre sice na rozvoj, ale zase je to potom neskor ako pises - dieta ocakava, ze aj v skole aj v robote bude vsade ono to, ktore rozhoduje co sa bude robit. Ako ja som za to, aby sa dieta este pred nastupom do skoly naucilo v skolke systemu, respektovaniu autorit atd...len moje prispevky smerovali skor k tomu, ze nie je potrebne aby tam dieta nastupilo uz od 3r. ak na to nie je pripravene...lebo ako bolo vyssie spomenute...dieta od 3r. len "knedli" doma...Mne naopak psychologicka, po tom co ho neprijali ako 4r. povedala, ze nech mi to vobec nie je luto, ze ja ako mama mu dam z citoveho hladiska urcite viac ako ucitelka v skolke a o nic nepride. A veru ze vobec nemam pocit, ze by mu doma nieco uslo.
@danielle799 Ved ja mam tiez kamosku, ma 4 deti - ani jedno z 2 starsich nechodilo do skolky skor ako do predskolskej, jedno dokonca ani tam nie, prave kvoli oslabenej imunite a castej chorobnosti a obaja spominani v skole exceluju, nemali najmensi problem s adaptaciou. A naopak, mame tu kamarata, ktoreho rodicia ockavali, ze od plienky sa odnauci v skolke a ze ho tam naucia aj rozpravat, lebo on v 3r. nevedel zrozumitelne povedat ani ako sa vola. A a boli velmi prekvapeni, ked ho nevzali. Dalsi rok uz bol bez plienky, tak ho prijali a hovoril 2 slovne vety typu "tam auto"...Nie preto, ze by mal poruchu reci, ale preto, ze jemu sa nik od 8.mes. nevenoval, obaja nastupili do prace - a nie, nie su vo financnej nudzi, len ju to nebavilo byt s nim doma. O rok ma nastupit do skolky a stale rozprava tak, ze mu nie je poriadne rozumiet. Ine deti uz davno cisto rozpravaju. A ked im niekto povie, ze by bolo dobre to riesit, tak len mavnu rukou, ze vsak sa nauci...A pritom to je taky zlaty chlapec, len ani kamaratov nema, lebo mu nerozumeju. Ale hlavne teda, ze chodi do skolky kde ho maju vsetko naucit, este aj cisto rozpravat.

inak na objasnenie, urcite principy nevychovy uplatnujem aj ja, ale prisla som na ne sama, skusanim co plati na moje deti a nevychovou by som to teda nenazvala, takisto aspekty RaBR uplatnujem niektore, ale v pripade týchto teorii, knih a kurzov ide podla mna hlavne o komercnu zalezitost a ludia sa hned chytia, pretoze je to in, staci dat tomu nejaky vhodny nazov