icon

5 ročný syn by chcel ísť do školy

lenka6309
8. apr 2021

Hladám skúsenosti iných mamičiek z podobnými detičkami.Preto ak máte skúsenosti prosím ozvite sa.Syn má 5r (je Novembroví) Chodí do MŠ od 2,5 roka jedná sa o malú dedinskú MŠ ktorá je spojená z málotriedkou.Syn nám už asi rok píli uši s tým že chce do školy.Pýtala som sa p.učiteľky v MŠ či poobede spáva tvrdila že niekedy áno niekedy nie,doma nespáva približne viac ako rok pretože nechce.Ráno keď ideme do MŠ hovorí že tam nechce ísť,dôvod uviedol že chce byť so mnou a nudí sa tam.Avšak akonáhle sadneme do auta že teda ideme už ,je v pohodke teší sa aj keď tam prídeme tak bezproblémov ide do triedy.Pýtala som sa učiteľky či sa nudí,odpovedala že jej nepripadá žeby sa nudil.Z chodením do MŠ nikdy nebol žiadny problém ,nikdy žiadny plač ani žeby akékoľvek problémy.Syn je povahovo veľmi komunikatívny,priateľský,v kolektíve je veľmi obľúbený a od mala je bezproblémový.Avšak je trošku iný ako ostatné deti,rečovo je natom vynikajúco rozpráva zrozumitelne,súvislo,p.uč v 3rokoch bola celá ,,paf,,z neho že komunikuje inak ako rovesníci+je veľmi slušný,múdry.Zaujíma sa o veci ktoré deti v jeho veku asi nepreberajú,naposledy sa pýtal na smrť..pýtal sa čo sa stane z človekom ktorý zomrie,a prečo ľudia umierajú,v MŠ sa povadil z predškolákom kôli tomu že ten chlapec nevedel aký je deň a syn samozrejme vedel kedže pozná dni v týždni.Pozná dni v týždni,mesiace,ročnečné obdobia,vie počítať len do 10 sčitovať aj odčitovať,pozná x/y básničiek a pesničiek.Doma sa nechce hrať spoločenské hry,vie sa zahrať pexeso aj človeče nehnevaj sa avšak odmieta sa to hrať pretože vraj ,,čo ak prehra,,naposledy si písal písmenka a nepodarilo sa mu to neak pekne,začal revať a znovu skúsiť nechcel,na otázku prečo neskúsi znovu odpovedal že ,,čo ak sa mu to zas nepodarí,,Rozplače kôli úplným blbostiam ako napr.že sa mu nedá obuť topánka,alebo že sa mu dajú zapnúť gombíky na svetry a mnoho ineho.Včera som ho vyzvala že ak chce môžme si skúsiť napísať neake písmenka,povedal že nechce že on sa to chce učiť v škole.Podotýkam že doma nepíše písmenka,nepozná abecedu,vie len počítať a pozná čísla do 10+sčituju a odčituje.Vždy keď sme niečo takéto robili bolo to len na jeho podnet ak chcel inak nie.Skúsili by ste test školskej zrelosti pri takomto dieťati?je v poriadku to že sa rozplače že sa mu nedá obuť topánka?nieje to znak emočnej nezrelosti?Do školy chce ísť,napriek všetkému chce.Obávam sa tej emočnej stránky,sociálne je vyzretý myslím že až príliš.Som na vážkach a neviem sa rozhodnuť ,má 5r a 4mesiace museli by sme požiadať o predčasne zaškolenie a nadruhej stránke zas nechcem aby strávil ďalší rok v MŠ ak sa tam nemá kde posunúť.

lenka6309
autor
8. apr 2021

@dzina007 áno ale on dovŕšil 5r teraz v novembri čiže mne sa zdá že oni ešte len začnú predškolsku prípravu až od tohto septembra🤔

dzina007
8. apr 2021

@lenka6309 no ano je dost možné - oficiálne je predškolák až o rok. ale ak sú oni zmiešaná trieda nejaká tak nikdy to nebude taká zábavná príprava ako v triede plnej rovesníkov.

zuzinapipina
8. apr 2021

@lenka6309 ahoj, no ja by som sa asi neponahlala ešte s tou školou, mozno mu chýba iba nejaky kamarát, s ktorým by si rozumel. Neviem ako to je u vás, ale u nas ak dieťa pôjde uz do prvého rocnika, nie je možné ho potom naspäť presunúť do skolky, ak to nebude zvládať. Preto by som radsej počkala, ved sa netreba nikam ponáhľať. Možno by som viac hladala, ze co ho ozaj baví a tak ho nejaka nadchla, motivovala. Môjho nebavi clovece nehnevaj sa tiez, a ja to tak zboznujem tu hru, no uz sme ju asi aj pol roka nehrali, lebo je to nudne pre neho, pritom sme ju casto hravali..No a co sa tych veci co ovlada, neviem mne to nepride nejako zvlastne ze by bol popredu. Moj bude mat este len 5 rokov a ovlada teda ovela viac ako si popisala(tym sa nepovysujem aby si rozumela 🙏🏻) a o smrti sa bavime narovinu, všetko rozumie. Citame vela knih kazdy den. Tiež sa ma občas pýta hocijake zvláštne otázky, ale celkovo deti su teraz omnoho vyspelejsie, mudrejsie na svoj vek, ako kedysi byvavali v takom veku..aj ked každé dieťatko je iné a jedinečné 💜. Moj minule povedal mojej mame, lebo sa na niečo sťažovala,a maly: ze život je taky, aky si ho zariadis a usmial sa na nu 😉😊

dahra
8. apr 2021

@lenka6309 - môj syn nar. v juli je najmladší z chlapcov, do školy išiel ako 6-ročný. Majú spolužiaka, čo šiel 7 ročný (nar. január). To, že výškovo je rozdiel - 30cm je problém na TV - vždy posledný, najmenej doskočí, nedobehne nikoho, aj baby sú rýchlejšie. Rozum má - v zmysle, že vynikajúca sluchová pamäť, dokáže si dlhodobo pamätať texty, učivo. Logika fajn, teda super žiak, ale...mentálne oproti iným "deculo". Bolo to vidno na správaní, myslení,...Plus klasika "geek" - cestou domov zo školy rozmýšľa (ako druhák), čo vo fyzike!!!ohľadom rýchlosti svetla ešte nebolo objavené, ale ide v prezúvkach a bez dáždnika, bez školskej tašky premočený a ani si to nevšimne. Doteraz ľutujem, že som ho nenechala dlhšie doma. Pretože písanie a motorika des - absolútne mu nezáleží, že tam dostával prasiatka a čertov. Spravil, čo musel, tak ako sa mu chcelo....Ale na prvouke otravoval učiteľa, prečo im nepovie viac pri tom a tom pokuse, apod. Pre prvý ročník v našom školstve nie sú dôležité vedomosti - ale pozornosť, sústredenosť, samostatnosť, spolupráca s ostatnými , túžba a ochota spolupracovať, apod.

bejkovnicka
8. apr 2021

To čo si opísala mi vôbec nepríde ako nieco špeciálne. Syn má 4 roky a pocita bezne do 100. Pise všetky písmená, vie napísať aj určité slová. Písať dokáže takisto aj číslice do sto a XY ďalších veci, ktoré niektorý nedokážu. Dcéra na 2 a počíta do 10, obaja poznajú stovky slov v angličtine a ani by mi nenapadlo dávať ho v 5 rokoch do školy. A co ze on chce ist do školy? Môj chce ísť každý deň niekam 😂

poopsie
8. apr 2021

@lenka6309 každý predškolák podstupuje test zrelosti a ty ho ním nechceš trápiť 🤦‍♀️🤷‍♀️to čo popisuješ mne osobne príde ako normálne dieťa, to, že sa pýta na smrť nie je nič výnimočné... Ako problém by som videla jednotriedku v dedinskej materskej škole, teraz vytŕča no v poriadnej predškole by zapadol

janulik270
8. apr 2021

@lenka6309 moja sestra zila v Irsku tam sa jej deti narodili,chodili do skolky a cca v 5r rokoch uz do skoly.Teraz prisla na stalo na Slovensko a chcela ju min.roku uz dat do skoly lebo dieta jej bolo naucene chodit do skoly a teraz ju supne do skolky na posledny rok.Bola si informovat v skole riaditelka jej povedala ze oni nepozeraju len na to ze dieta uz vie pocitat,pisat a ze chodila uz do skoly tam musi prejst a posudit skolsky psycholog.Psychopog dava testy dieta musi zrele po mentalnej, telesnej aj emocionalnej stranke.Nakoniec si to premyslela a ju do skoly nedava.Co z toho ze vie pisat,pocitat to nestaci Jej dcera ma stavy kde ju nieco vytoci,Reve,tiez sa z niecim trosku pohraje hracky ju nezaujimaju testami by nepresla.Sestra nelutuje.Dokonca este by jej dieta malo navstivit logopeda lebo zopar pismen v Irsku nepoznaju a nevie sa vyjadrovat ale aj keby vedela pekne rozpravat,pisat,pocitat to by bolo malo.Psychologovia maju take testy ze clovek niekedy rozmysla ze take veci ziadaju od deti

panelacikova
8. apr 2021

@lenka6309 nechala by som na tvojom mieste učenie syna na učiteľov a čo sa týka toho, že je novembrový, tak nech to ten rok v škôlke ešte vydrží. deti toho navymýšľajú veľa, to ho prejde. ten rok v MŠ mu vôbec neuškodí. v prípade, žeby bol syn potom naozaj extrémne šikovný, je možné vynechať 2.ročník ZŠ a prejsť z 1. do 3. ročníka - ak mu chceš teda rok ušetriť, prípadne ak by sa tam veľmi nudil. 2.ročník totiž "len" prehlbuje a opakuje učivo z prvého. trošku sa tam nabalí matematika, inak nič, čo by šikovné dieťa nezvládlo pri preskúšaní. Samozrejme, s tým musí súhlasiť riaditeľ školy a sú tam potom nejaké skúšky. Ale určite by som to vo vašom prípade volila skôr, než dávať dieťa o rok skôr do školy.

elizabet173
8. apr 2021

@poopsie nepodstupuje každý predškolák test zrelosti, nie je ten test povinný a ešte v tomto roku sú deti, ktoré nemuseli absolvovať povinnú predškolskú dochádzku. Dokonca aj zápis do školy je bez detí. S ostatným súhlasím, prečo by mal byť test pre dieťa trápením, keď by malo o päť mesiacov sedieť v škole?

panelacikova
8. apr 2021

@lenka6309 ešte podotknem, že moja dcéra vedela v 5 rokoch čítať (aj ja). napísala jednoduché slová. vedela napočítať od 1 do 1000 a sčítavať a odčítavať aj cez desiatku. po anglicky vedela pár slov, v škôlke sa zas až tak veľmi anglicky nenaučia. a napriek tomu som ju dala na klasickú školu. trošku som potom banovala z hľadiska jej šikovnosti, že sme nepreskočili 2.ročník, na druhú stranu zas, mentálne určite nebola ešte vyzretá na rok starších spolužiakov, čiže všetko je v poriadku a chodí dodnes do školy s rovesníkmi. akurát som ju vo 4.ročníku dala presunúť do nadanej triedy, tam je aj teraz a je piatačka. a ide skúsiť 8-ročné gymnázium. myslím, že ak je dieťa naozaj šikovné, tak sa môže potom časom dostať či už na to gymnázium alebo inú dobrú strednú školu.

gabika0825
8. apr 2021

@lenka6309 Veď má 5 rokov, o rok pôjde do školy, naco to riešiš. Ja by som inak zašla aj za detským psychológom, alebo na nejaké iq testy, možno má vysoké iq. Nezvláda emočne niečo čo je úplne normálne ale od toho ste tu aj vy rodičia aby ste mu vysvetlili že nie vždy môže vyhrávať a nie všetko mu vždy musí vyjsť. Treba si snim sadnúť a povedať mu vysvetlit mu. To iste aj o tej škole. Vysvetlit mu že o rok pojde do školy a bude sa učiť že nech ten rok vydrzi. Keď tak mu povedz že v škole už nebude môcť spinkať poobede alebo že bude sa musieť učiť aj doma a tak. Aby vedel že to nie je len o učení sa v škole ale aj doma. Treba to riešiť čím skôr hlavne jeho správanie pri neúspechoch lebo toto zachvíľku bude pokračovať tak že Vám bude plakať za všetko a za všetko sa bude rozčuľovať. Určite zájsť za psychológom s ním, urobiť testy iq a nech odborník vyhodnotí ako je na tom.

poopsie
8. apr 2021

@elizabet173 čo ja viem od učiteľky s praxou a v našej škôlke majú všetci predškoláci jeden deň posedenie s psychologičkou... A tá vie vypozorovať na základe testov a pozorovania školskú zrelosť....ako to chodí u detí mimo škôlky netuším.. Ale tam asi rodičia nemajú veľký záujem o vzdelanie detí a potom to tak vyzerá, že v škole vidia prvý raz schody(myslím tým našich spoluobčanov z osád) ... Počula som zo správ že tento rok kvôli covidu.. Bla bla bla... Ale odnesú si to tie deti

akvi
8. apr 2021

@lenka6309 urcite daj otestovat v CPPPaP, ja teraz lutujem obcas, ze som syna nedala skor otestovat, lebo sa brutalne nudil v 1. aj 2. triede a az ked sme prestupili na inu skolu, tak tam si ho hned vsimla specialna pedagogicka a poslala nas na testy, kde mu vysiel vysoky nadpriemer a psychologicka sa cudovala, ze preco nepreskocil rocnik, ze sme si mohli usetrit kopu nervov. Navrhla mu to aj potom neskor, ze moze ist do vyssieho rocnika, ale to uz syn nechcel koli kamaratom a vlastne to v tej alternativnej skole aj bolo jedno, lebo oni sa tam kazdemu venovali individualne.. Ono deti, co su vyzretejsie mavaju v skole potom casto problem so spravanim, lebo sa nenormalne nudia a ak to ucitelka zle vyhodnoti, tak dieta casto dostane nalepku ze je problemove.. Obzvlast chlapci maju problem, lebo neobsedia, su hlucni a pod..

janka0509
8. apr 2021

Nečítala som diskusiu, ale ja by som sa s tym vobec neponahlala. Moj syn je podobny ako ten tvoj, tiez riesi temy, ktore jeho rovesnici neriesia. V maji bude mat 5 rokov. Pozna celu abecedu, teda vie pomenovať vsetky pismenka, naratat vie do nekonečna... No proste kolko sa mu chce... Chápe ten princip pocitania...takze vie ak.poviem pocitaj od 187 do 234 tak vie ake cisla su medzi tym...vie pomenovat cisla do 99, teda ak vidi cislo vie ho pomenovať. Vie napísať svoje meno. Basnicku pesnicku sa vie naucit veľmi rychlo...
Ale nebaví ho kreslenie ani vyfarbovanie. Takze ked napríklad vidim vykresy na nástenke,je tam.vela.krajsich vytvorov...

Podla mna toto co som vymenovala ovlada vela 4-5 rocnych deti. Ale určite si nemyslim,ze sa nema uz v skolke co.naucit.
Je pravda,ze moj syn nie je ale az tak socialne zrely, jemu byva este dost smutno v skolke za mnou. Spekuluje este dost s chodenim do skolky.

Ja osobne keby bol syn aj novembrovy, ja by som nedavala dietatko skor do skoly.
Moj je májovy, takze on bude patrit k najmladsim, ale radsej by som bola keby patril k starsim.
Ja som septembrova a hlavne v tych prvých rocnikoch som aspon nabrala sebavedomie, lebo mi skola isla, mozno prave preto,ze som bola najstarsia.zo všetkých

elizabet173
8. apr 2021

@poopsie áno, ale materská škola to môže odmietnuť, povinné to nie je. Depistáž je len formou testu, o žiadne výrazné pozorovanie nejde, počas tej hodiny, keď je psychológ v triede s 23 deťmi sa to ani nedá. Určite niečo postrehne, ale nie toľko, ako keď je dieťa s psychologičkou samé. Je to určite spôsob, ako získať o tých deťoch obraz a percentuálne ho vyjadriť, ale nebýva to vždy presné, odchýlky sú niekedy dosť výrazné. Ja som nemyslela zrovna deti z osád, ale naopak deti ktoré síce do MŠ nechodili, ale doma sa im dostáva veľmi veľa. Tým som nechcela povedať, že je MŠ zbytočná, to ani náhodou, deti tam získajú sociálne zručnosti, ktoré doma ani so súrodencami nezískajú. Depistáž netrvá jeden deň a ak dieťa nejde v ten deň do škôlky, tak sa jej nezúčastní.

negymama
8. apr 2021

ahoj, ja na tvojom mieste by som do skoly syna nedala... Mala som podobny pripad, az na to ze syn bol augustovy a nepotreboval psych. posudok aby siel do skoly. lebo k 1.9. dovrsil 6 rokov.

Moj syn je najmladsi zo 4 surodencov, ale nie z extra velkym rozostupom, aby mal vyhody rozmaznavaneho benjamika. Ked sa narodil, najstarsia dcera mala tesne pred 7 rokom. Bol od mala velmi rozumny, vyspely, az sem tam nedetsky. Samostatny, logicky a prakticky uvazujuci , s vybornou cistou recou, Citat slova a kratke vety zo stareho slabikara zacal ako 4,5 rocny. v predskolskej triede ako 5,5 rocny uz napisal foneticky a tlacenymi pismenami svoj vymysleny pribeh dokonca v inej ako materinskej reci. Mat. rec je unho slovencina, ovladal plynule aj madarcinu, chodil do madarskej skolky. Doma napisal iny pribeh aj po slovensky, zviazal si to spinkami do "knihy" ilustroval. Mal vybornu jemnu motoriku, pekne kreslil. Poznal 3 ciferne cisla... sam mi zacal recitovat cisla kovovych skriniek na chodbe skoly jeho surodencov. Vo vsetkom samostatny, uvazlivy, vedel cisla a trasy dopravnych spojov, vedel sa orientovat v priestore.

skratka pri tom vsetkom som ani nevahala ze ho nedam do skoly v cerstvych 6 rokoch. I ked bol vzrastovo malicky. V skolke mal aj kamarata, s ktorym dobre vychadzal, ucitelky i deti ho mali radi, ako jeden z mala chlapcov sa nebil a nejasil.

Prvy rocnik super, ucenie lavou zadnou, s detmi sa kamaratil aj ked sa vyhybal kolekt. sportom ze ho chlapci vytlacaju, odstrkuju. Bol ale ovela unavenejsi ako v skolke, bezne po navrate domov z druziny sa v predsieni vyklopil a zaspal. Kolko krat sme ho len pozobliekali a preniesli do postele a spal az do rana. V druhom rocniku sa uz stazovala ucitelka ze je naladovy, tvrdohlavy a deti ho zacali viac odmietat. Bol najmladsi, najmensi, v triede kopec vytiahnutych odkladovych deti, jeden chalan s dvoma odkladymi starsi o 2 roky, moj mu bol doslova po plecia. Vyzeral mladsie na svoj vek a deti to uz viac vnimali ako v prvom rocniku.

V podstate sa to taha az do teraz, je stvrtak, ucivo je mu uz narocnejsie, niektore predmety akoby menej chapal, narocnejsie ucivo. Nechce sa mu ucit, ulohy odflakne len nutne minimum. Nema skoro ziadnych kamaratov, ako tak jedneho chlapca s ktorym mal spolocnu cestu na autobus. Mmch dochadza ako 9 rocny sam zo skoly mhd plus mimomestky spoj na dedinu.

Spatne by som ho asi dala do skoly s odkladom ako 7 rocneho... prave pre tu unavu a vekovy odstup od spoluziakov-

lenka6309
autor
8. apr 2021

@zuzinapipina Môj príspevok nieje o tom že čo syn vie žeby som si myslela že je teraz génius🤭To som tam uviedla len preto aby ten kto bude čítať vedel bližšie aký je,čo vie.Považujeme ho za úplne normálneho,nemyslíme si že je génius🤭 veľmi dobre viem že sú aj deti ktoré majú omnoho väčšie vedomosti ako ten náš 🙂 V triede v MŠ oproti tým ostatným deťom stoji ako keby bokom.Ale tým som tiež nemyslela žeby ostatné deti boli hlúpe alebo čo...to zas istotne nie takto to prosím nechápte.A tie témy,konkrétne smrť uviedla som to len ako príklad,to ma napadlo ako prvé lebo to bolo také najaktuálnejšie čo teraz rozoberal.S tou školou prišlo to z jeho strany,a pilí s tým uši už tak že len som začala nadtým uvažovať a tu som si chcela len prečítať skúsenosti aj iných mamičiek a prečítať si aj neaký ten objektívny názor na toho môjho.Nechápte zle prosím moje príspevky,nepovažujem svojho syna za géniusa ktorý by bol ,,utláčaný,,v MŠ to rozhodne nie.

lenka6309
autor
8. apr 2021

@gabika0825 Samozrejme tieto veci sme mu vysvetlili 🙂 Všetky tie veci okolo výhry/prehry,aj o tom aký je režim v škole.Kedže mám 12ročného vie ako to funguje,vidí ho učiť sa atď..čiže on toto už ovláda len,viete ako to je teória je jedna vec a prax je druhá vec.Nevie kým nezažije.Vyskúšame sa asi objednať do cppap a uvidíme ako dopadne ,však zato nič nedáme 🙂

dzina007
8. apr 2021

@elizabet173 v tomto musím súhlasiť.

Tie depistáže majú veľké odchýlky. Môjmu synovi do posudku napísali že nevie narátať do 10, neorientuje sa v číslach, nerozoznáva tvary, má problem s artikuláciou a mal by navštíviť logopéda. Ja keď som to čitala som nechápala lebo doma tie veci vedel. Nakoniec v posudku ešte stálo že si často chytal uši to vôbec psychologička nejako nebrala do úvahy. Mňa to zaujalo a zisťovala som čo to znamená. Dozvedela som sa že v škôlke to nerobi ale len pri tej psychologičke a že bol v strese hanbil sa mumlal a tak to dopadlo. Práve chytanie uší je prejavom stresu. Posudok dostal že je total tupý a nič nevie i keď to bolo všetko stresom. No s plačom som to čitala.
Šiel potom do pedagogického centra ale naschvál do iného bez toho aby som im ukázala posudok. Zhodnotenie bolo, že ovláda všetky zručnosti ktoré má mať má dobrú slovnú zásobu a dobrú artikuláciu a nepotrebuje logopéda. Ale práve kvôli tej emočnej nestabilite a slabšej pozornosti sa mu odporučil odklad. A tento posudok už zmysel dával.

dzina007
8. apr 2021

@lenka6309 ved mu ten rezim doma teoreticky urobte. Náš predškolák už ho má. Každý deň po školke, keď jeho brat píše úlohy dostáva úlohy aj on. Musí trénovať grafomotoriku, číta texty keďže už vie, ráta matiku, má pracovné zošity. Takto pochopí ten režim najlepšie keď zistí že po školke žiadna záhrada, hračky, telka ale učebnice.

lenka6309
autor
8. apr 2021

@dzina007 toto robíme každý deň.Teraz o 15tej ideme po neho,prezlečie sa napapa ak je hladný a robí si prac.listy atď za mojej alebo mužovej prítomnosti samozrejme.Robí to cca do tej 17tej,potom sa ide hrať,sprchovať ,večera toto robíme každý deň.Keď je pekne ideme do záhrady alebo na bike von

margaretka_
8. apr 2021

Necitala som diskusiu, ale mam synovca, je novembrovy, hned na zaciatku mesiaca narodeny. A velmi chcel ist do skoly. Mal aj posudok, ze moze. Velmi sa tam tesil, dokonca sa preto za jeden den naucil R, len aby mohol ist. Ale po par mesiacoch nadsenie aj tak opadlo, sa tam neucia veci, ake asi ocakaval :D
Kazdopadne je podla mna velmi velmi individualna záležitosť 🙂

pehavcek
8. apr 2021

@lenka6309 ahoj. Som psycholog a pracovala som v poradni. Na tvoju otazku ti odpovedia v poradni. Zaskolit ho bez ich vysetrenia predcasne nemozes.test trval 2 hodiny a ver mi za tie dve hodiny bez rodicov sa deti krasne ukazali. Na to aby sa dieta mohlo predcasne zaskolit musi byt zrely inteligencne, socialne, emocionalne a mala by byt zvladnuta rec. Malokedy to deti mali zvladnute vsetko. Podla toho co opisujes mi to nepride, ze tvoj syn deti predbehol tak, ze uz potrebuje zaskolenie. Emocionalne uz vobec nie. Skor sa tesi do skoly ale netusi co ho caka. Obrovsky pozor na to. Deti, ktore su zaskolene skor ako su zrele v skole napokon trpia a je im zbytocne ublizene. Narobi to viac skody ako osohu. Ak premyslas treba dieta vysetrit v poradni a tam ti daju odpoved. Nic na tom nie je. Pri novembrovom by som bola velmi opatrna.Ak mas nejake otazky kludne mi napis spravu. Ja mam septembroveho. Ma 4,5. Pocita cez dvacat.Dokonca uz na prstoch scitava a odcitava. V kolektive nema najmensi problem, spolocenske hry zboznuje, a vie aj prehrat.na smrt sa pyta uz rok. Ale rec nema zvladnutu, r, l, č... Este stale mu niekedy horsie rozumiet. A ak tu rec nevychyta tak o predcasnom skoleni nebudem uvazovat lebo to robi velke problemy pri pisani. Nie som odporca predcasneho zaskolenia, ale tych deticiek je velmi malo. A videla som ake boli deticky nestastne a rodicia tiez. Potom ich v prvom rocniku odporucali vratit do skolky a to je este horsie. Preto kludne chod do poradne a uvidis co ti povedia.Ale nerozhodovala by som sa na zaklade toho co vravi syncek 🙂

almia
8. apr 2021

ahoj zienka mam doma to iste teraz mal 5rokov nedavno ochvilu v septembri predskolak.. vie to iste co tvoj vie fakt ratat odratat .. matika super vie sa podpisat vie citat vsetky tlacene pismena pisane sa mu mylia este... keby nemam mladsieho cvicim s nim a do 1.triedy nastupi s tym ze vie vsetko citat.. ale necham to na 1triedu nech sa tam voalco nauci ci? vie po ang. ako fakt perfektne poslem ti video do spravy napis mi sukromnu.. vie farby vsetky cisla aj zvieratka aj nejake veci coho ucim neskutocne dobra pamat.. neviem po kom ..mozno ze sme obaja VS vzdelany neviem ... som za to nesmierne rada.. no nikdy by ma nenapadlo to co teba .. urychlit to o rok a co tim dieta ziska? na co je to dobre? neviem .. proste ide si svojim tempom - dost rychlym .. so svojimi spoluziakmi.. v septembri nastupi do predskolky.. tam je to uz ine.. ale nema s tym problem ked mam cas popri mladsom surodencovi ano venujem sa mu ked nemam tak sa hra.. ano ako tvoj presne v skolke komunikativny zvedavy ... neplace .. dakujem bohu za to.. bud rada za nho ... nech sa mu dari nadalej a. naco to urychlovat? len jedna otazka na teba naco? v com mu to pomoze? ano tak bude naj. so svojimi rovesnikmi nie ?

zuzubb007
8. apr 2021

Určite by som dieťatko nedala do školy kým nemá dovŕšenych 6 rokov, dôvod čo opisujes je emočný ak plače kvôli všetkému skolu určite nedá niektoré deti placu v škole a to vyzerá dosť zle, a po druhé môj syn išiel ako 6 rokov 9 mesiacov do školy a to od troch vedel hádam 50 basniciek, počítať do 20, písmená všetky, všetky značky áut atď... Ani ma nenapadlo ho dať skorej a o nič neprišiel vyzrel ešte viac a teraz je z chlapcov najlepší v triede, treba aj detstvo dieťaťu dopriať.

almia
8. apr 2021

@pehavcek ahoj ty si psycholog? moj ma ovlada vsetko ako pisala pani rec neskutocna od 2rokoch vedel recitovat basnicky.. mam videa ako kohutik jaraby... atd... stale vsetko s lahkostou zvlada.. nikdy by ma nenapadlo urychlovat to o 1rok je v tom nejake pozitivum? lebo ja to tam nevidim.. proste nech si ide so svojimi rovesnikmi dakujem bohu za nho dar reci ma fakt od 2rokov neskutocnu a aj pamat... ma od rovesnikov fakt nechvalim sa ale velmi dobru .. je nejake pozitivum v tom ze to proste posunieme o ten 1rok vpred? lebo mam taky pocit ze nam by to urychlili .. mozem ti poslat video ako vie po anglicky ja mu poviem nejake ang. slovicko on si ho pamata opytam sa ho o tyzden a vie ho.. popri tom mam ine mensie deticky surodencov venujem sa im... starsiemu uz menej... kebyze sa mu venujem moze podla mna aj do 2rocnika rovno nastupit :D mame slabikare vlastivedu prvouku... po sesterniciach .. ucime sa z toho.. len ma zaujima co je v tom dobre ze preskoci rocnik? bo ja v tom nic dobre nevidim... tak bude najmudrejsi z rovesnikov ci nie? mylim sa ? velmi dakujem za odpoved od odbornika- od teba

pehavcek
8. apr 2021

@almia Ano som psycholog. Pracovala som kedysi aj v poradni. moj osobny nazor je. Ze u vacsiny deti v tom nie je nic dobre. Pridu o jeden rok detstva. Jedine u deti, ktore su vo vsetkom top.vratane emocionalnej a socialnej zrelosti to ma vyznam. Aj to len vtedy ak sa tie deti viditelne nudia. Mnohe velmi sikovne deti stale potrebuju viac hrania ako ucenia. Verim, zeje sikulko. Ale videa nepomozu. Treba ist do poradne kde je dieta bez dietata, plni ulohy pod vedenim psychologa alebo pedagoga a tam sa vsetko krasne ukaze. Ja som vsak v praxi videla viac deti, ktorym predcasnym zaskenim bolo ublizene. Len par deti bolo takych, ktorym to bolo k osohu

dadka04
8. apr 2021

@lenka6309 Ja sama som tiez novembrova a ako 5-rocna som sla do skoly. Je to uz takmer 30 rokov dozadu, ale myslim, ze mi to nijak neublizilo, skor naopak 🙂 Samozrejme tomu predchadzala konzultacia u psychologicky, co by som odporucila aj vam. Nie je to nic traumatizujuce a budete vediet, co odporuca.

kath1210
8. apr 2021

@lenka6309 moj Simon je presne ako tvoj asi do bodky, s tym ze ma 3.5r, recovo komunikacne inteligencne vyspely, tiez mi tvrdi ze v skolke sa uz nudi, trochu mu to ajverim kedze jeho spoluziaci(je tam najmladsi) povacsinou nie su komunikacne na tom tak dobre ako on, velmi si s nimi nepokeca, ms dochadzka ziaden problem, je taky pani ucitelkin kamos.. na tvojom mieste by som ho ale dala testovat psychotestsmi ci je mentalne pripraveny zvladat skolsku dochadzku, ja to tk urcite urobim, skola uz je predsa velka vec a uz nebude cesty spat...

almia
8. apr 2021

@pehavcek ano to som chcela pocut nic dobre v tom nie je ze? ked su take sikovne budu i nadalej ze ? a mozno mudrejsie ako rovesnici.. a to je v ich prospech ale uberat ich o rok je zbytocne ze?