5 ročný syn má záchvaty zúrivosti a škaredo rozpráva
Ahojte mamičky. som matka troch detí (8,5,3 ročných). svoje deti nesmierne milujem ale prostredný syn ma už psychicky ničí. vždy bol veľmi emotívny, náročný, hlučný. občas to už bolo na nevydržanie, potom sa to zlepšilo a neskôr zase zhoršilo. momentálne je situácia taká, že syn máva často záchvaty zúrivosti, nechce sa obliecť, najesť, alebo sa mu len jednoducho nepáči, že som spravila niečo, čo on nechce.nemôžem predsa robiť len to čo chce on, musí sa predsa naučiť že svet sa netočí len okolo neho a sú aj iný, len už som v takom začarovanom kruhu, že neviem ako dalej. za hocijakú maličkosť sa rozzúri a začne kričať, hádzať veci o zem. dokonca od kedy začal chodiť do škôlky, teraz v septembri, tak je to ešte horšie. v škôlke je vraj anjelik, všetko pekne urobí a žiadna zúrivosť, aj ked sa mu niečo nedarí. a doma potom vybuchne ako sopka. príšerne kričí, dokonca ma začal kopať a hrýzť a už aj škaredo rozpráva, čo pred tým nebolo. napr. mi povie že ma pichne aby ma to riadne bolelo, že mi ublíži, dá mi facku, že som hlúpa a nelúbi ma a že by bolo lepšie keby nebol a bol radšej v nebíčku, lebo ho aj tak nelúbime. minule po mne chcel hodiť stoličku. kým len kričal tak som sa ho snažila nevšímať, ale ked už chce ubližovať, tak to už predsa nemôžem tak nechať, len neviem ako reagovať. ked ho pošlem do izby tak mi povie, že on tam nejde a hotovo a ked ho zoberiem do postele, tak zlezie a kričí dalej. jeho súrodenci sú v pohode, mali tiež svoje muchy primerane k veku ale u stredného je to niečo iné. a pri tom ho často mojkám lebo to má rád, vždy mu hovorím že ho milujem a budem aj ked sa škaredo správa. som vdačná za každú jednu radu ak máte podobný problém.
Preco by si ho nemohla zamknut? Na chvilu by mu to isto neublizilo, nie je normalne, ze 5 rocne decko musis tisickrat odvadzat do izby lebo stale utecie a nechce tam ostat. Ved on ta nena za nic, vobec ta nerespektuje, neexistuje aby mi dieta tak skakalo po hlave a cvicilo somnou. Tiez si myslim, ze by mu taka necakana facka pomohla, nozno by sa uvedomil, ked uz nic ine nepomaha. Ved nikto ti nekaze strepat ho tak, ze skonci v nemocnici. Ale ked nie tak psychologicka, aj ked neviem ci to pomoze, ked v skolke sa sprava slusne. Skor len s tebou manipuluje, ale ako inak to potom chces vyriesit ked uz to doslo do takeho stadia?? Ja nie som tiez za fackovanie a bitku, ale v tomto pripade by si zasluzil. Ja mam len 2 rocne dieta, ale ked ma pohryzla, pohryzla som aj ja ju, potahala ma za vlasy, potahala som aj ja ju, bolo to davno ked mala take tahy a ver tomu, ze toto dieta to uz odvtedy neurobilo. Deti su velmi mudre a tvoj velmi rychlo pochopil, ze si pred tebou moze dovolit co sa mu zachce, sak mama pokrici, zoberie hracky, potom ich da, zatvori ma do izby, sak ja vijdem, sak ma lubi aj ked som zly...
suhlasim s predchadzajucimi nazormi, maly je rozmaznany a vidi, ze si moze vela dovolit. Ja mam podobne problemy so starsou, tiez skusam cele roky, co kedy zaberie a musim povedat, ze jednorazove zobratie hraciek, odmietnutie sladkosti alebo inej odmeny, par po zadku, zakaz telky, ani dobre slovo nezaberaju. Po kriku sa este viac zatne. Mne sa najviac osvedcila ignoracia. Ja uz som svoje deti aj par krat vylozila z auta na ulicu, aj odviedla z bytu von, nech si idu kade lahsie, ked sa doma nevedia spravat podla pravidiel. To mi zatial zabera najlepsie. Aj vcera vybehla dcera zo skoly ako blazon a na ulici po mne zacala nervozne stekat, ze na co som po nu prisla tak skoro, ze nejde so mnou po mladsiu do skolky. Ked som sa jej opytala, preco sa tak nepekne sprava, odvrklla mi, ze je to moja vychova.. Niekedy ma stoji fakt vela premahania nedat jej jednu poriadnu, ale uz viem, ze to nazaberie. Tak som jej pokojne odpovedala, ze si moze ostat na ulici a ist kade lahsie a rozhodne do auta ku mne nenastupi. Ked sme prisli mlcky k autu, bola ako medik... Este dve hodiny som sa s nou vobec nebavila, a zrazu sa vedela doma bez upozorneni aj prezliect, aj ulozit si veci, aj upratat, aj sa najest, aj ulohy si urobit...
Podle me by jsi mela bych prisnejsi nebo ti uplne preroste pres hlavu....je to pro jeho dobro.
@katuskad ja by som sla za detskym psychologom na tvojom mieste. to ze to robi len doma neznamena ze je to len tvoja chyba. psycholog by ti mal pomoct odhalit tu pricinu a nasmerovat ta. to si myslim ze by bolo najvhodnejsie riesenie. mam pocit ze si to mala spravit uz skor. ci to chces nechat tak az kym nezacne vyvadzat v skolke alebo skole a ublizovat detom alebo neviem co?
To ste teda dopadli mamičky....samozrejme len niektoré, keď už dieťa si dovolí matku kopnúť a uhryznúť? Kde sa vytratil rešpekt k rodičom?
@katuskad A tvoje dieťa je len rozmaznané, nikdy som svoje deti nebila, ale občas výchovná nezaškodí. Takto to bude vekom stále horšie. V škôlke rešpektuje autoritu, ale doma vie, že si môže dovoliť, tak vyskakuje.
Ahoj.No povedala by som,ze sa jedna o velmi inteligentneho a prefikaneho chlapca,ktory velmi dobre vie,ze doma moze byt nadradeny,ved predsa sa vsetko toci okolo neho a jemu to tak vyhovuje a tsk isto dobre vie,ze v skolke si to dovolit vobec nemoze!Ja mam11,7rocnych synov a11mesacnu princeznu a ked som si nevedela s najstarsim synom rady,ignorovala som ho!Zo zaciatku som sa obcas pozabudla a reagovala som,no napokon som ho prestala vnimat,odpovedala som mu len na dolezite veci a ono predstavte si,malo to vyborne vysledky!Jednoducho v danny den,ked ta vytaca ho skus uplne ignorovat,len na seba puta.A nic by sa mu nestalo keby si mu obcas dala jednu po zadku,lebo o 2roky da po zadku on tebe.A mimochodom ako sa k tomu stsvia manzel?Nechyba mu muzska ruka?Prajem vela trpezlivosti a pozitivny vysledok🙂
@janickacrazy telku pozerá len trochu ráno a večer, ked mu zakážem tak aj to vydrží, tablet ani počítač nemá, zvyknem mu zobrať autíčka, alebo jeho opičku na spanie, ale všetko zaberá len na chvílku😕
@simsalabim som rada že spomínaš tú vodu a že ti to dokonca psychologička poradila, lebo párkrát som to skúsila, len som si nebola istá, či nerobím zle, ale zaberalo to viac ako na zadok, tak to asi budem skúšať viackrát......
@katuskad este moze byt problem, ze ma malo sebavedomia a pri cudzich je potom nesvoj,ma obavy sa prejavit slobodne..to ze poslucha v skolke nemusi znamenat poslusnost ,ale len strach sa prejavit..ak je toto jeho problem..ja len tipujem..tak je uplne prirodeze ze doma vybuchuje a ventiluje vsetko napatia so skolky...v tomto pripade treba paradoxne riesit prave skolku..teda spravanie maleho tam..podporovat ho v sebavedomi,popropsit aj ucitelky o pomoc aby mu pomohli sa viac osmelit a naplno prejavit..hoc aj negativne..,nech da proste najavo emocie ktore zaziva tam,.potom ,nebude mat taku potrebu ventilacie doma.
Netvrdim ze je to na 100%jeho problem-nepoznam ho-,ale skus sa nad tym zamysliet ci to nie je v tom...Vtedy totiz zbytocne riesis jeho prejavy len doma,ked ich pricina je v jeho napati mimo vas. mam takych oboch synov..preto ma to napadlao..starsi je uz z toho uplne vonku ma 18r a je to dnes slusny,mudry,mlady muz.ziadny vyvrhel z neho nevyrastol,prave naopak- ale teda presli sme si tazku cestu s nim a teraz sme na ceste s mladsim...a pekne to tiez ustupuje..uz bude mat 7 rokov.
Ani ja nie som za tresty. Vychovna po zadku dajme tomu, ale u nas to tiez nezabera. Ja verim na vychovu ucenim dosledkov a nie trestom. Ako minule, maly si od jedu vyzul topanocky, mol azima, vysvetlila som, ze sa to nerobi a pod. Na ceste spat mi to urobil znovu, tak siel bosy. Povedala som mu, ze ked sa vyzul, tak asi topanocky nepotrebuje.To na mna pozeral, ale ani nemrnkol.
A tiez by som zasla za psychologom. Nemyslim si, ze je tam nejaky problem, ale moze ti dat rady ako k synovi pristupovat.
@bibinko2006bubinko2009 dakujem za názor, no manžel by ho aj častejšie capol po zadku, vždy vravieva, že on si toto k otcovi dovoliť nesmel, ale ja ho pri tom pribrzďujem, ale asi som robila chybu. pripúšťam si že je to mnou, tak veľmi som chcela byť asi dokonalá matka, že mi to asi prerástlo cez hlavu.
naozaj dakujem za každý postreh, aj ked nie všetko sa mi dobre číta, ale určite sa prestanem báť byť tvrdšia, lebo vždy som sa bála že tou alebo inou reakciou synovi ublížim (je to asi dosť choré 🙂 ) a dat jasne najavo, kto je doma pán, určite to bude ešte nejaký čas trvať, ale verím že sa mi to podarí......
@kaja73 no ved práve, nehovorím že aj pred tým bol anjel, ale od kedy je v škôlke tak je to horšie, ako píšeš, musí sa po škôlke vyventilovať. majú tam napr. jedného chlapca ktorého synček nemá rád, lebo je zlý a aj jeho už párkrát sotil a robil mu zle a ten chlapec aj škaredo rozpráva a často sedí aj na stoličke trestu a syn povedal že on sa slušne správa v škôlke lebo nechce sedieť na stoličke a byť taký ako ten chlapec a potom príde domov a koniec......
@katuskad Nez urobite zbytocne chyby, tipy na vianocne citanie 🙂. Napr. Respektovat a byt respektovany od Koprivovcov alebo Uspesna rodicovska vychova Thomas Gordon, videla som aj v kniznici, netreba niekedy ani kupovat. A podobne. A potom sa rozhodnite, co ma zmysel. Maly ma na to dovody, preco sa tak chova, tak nez ho zosekate, skuste si najprv rozsirit obzory. Prajem vela stastia.
@katuskad ja mam tiez nervacke dieta a veru okolo tych 4-5 to bolo asi najhorsie, teraz ma 7 a trosku sa to zlepsilo. Ono viacmenej toto je jedna z tych vlastnosti co mu ostanu do konca zivota a bude sa musiet naucit ovladat aby svojimi amokmi neobtazoval okolie.
Mlada ked chyti takyto zachvat tak ju poslem do izby, tam si moze nadavat kolko chce (a aj nadava - neriesim), tam povyhadzuje vsetky veci z policiek - a potom ked sa uz ukludni tak stravi hodinu ich upratovanim.
Najviac pomaha uplna ignoracia, vôbec s nou nedebatovat a kludnym hlasom a kratkym príkazom ju poslat do izby nech sa ukludni. V strede zachvatu nema zmysel nic vysvetlovat, ani sa hadat, dietatu uplne prepne, zacne sa pucit, v tvari fialova ...
Ked ju zachvat prejde je cas vysvetlit si veci, ona sa proste v amoku nedokaze ovladat a samotnu ju to mrzi...
Ked je v klude ucili sme sa take blbosti ako ratat v hlave do 10 a potom nieco povedat, zavrieskat do vankusa, mackat nieco v ruke.. proste techniky ako si sama pomoze tu zlost skrotit a veru ich aj pouziva ked uz nevie co so sebou
Stalo sa aj ze mi moc skaredo vynadala, vtedy dostala trest - ja ju nebijem ale taky zakaz rozprávok ci schovanie lega na par dni, pripadne par dni sa nejde na detske ihrisko .... Dam jej pocitit ze som urazena, ze jej slova ma ranili a ze sa s nou proste najblizsie dni kamaratit nebudem.
Ked moc hadze vecami pomohlo ich pozbierat a dat do smetneho vreca s tym ze ich vyhodim..
Kazdopadne je to povahova crta a nezmizne to nikdy
@katuskad ahoj tak toto poznam aj ja svagrinej syn presne toto iste. Vychovna vobec nepomohla, psycholog vobec nic nevyriesil, narodenie surodencov konec sveta. Moja mala je rozmaznana dost ale ked manzel alebo ja zarevem tak slecna vie ze skoncila. Nemam problem ked si vybere ze chce len salamik ale bez chleba tak jej poviem salamik a chlebik alebo salamik a zeleninka tak si vyberie. Ma pravidla ktore musi jednoducho. A su zas veci ktore jej dovolim po tajomky proste babske tajnosti. Pride za mnou a vzdy mi povie mamicka strasne ta lubkam. Samozrejme ze aj vychovne mame ja dam castejsie ako manzel to by asi letela cez celu izbu. 😂
@katuskad súhlasím s názorom janickacrazy , musíš stanoviť pevné pravidlá, trochu prísnosti, aby vedel kde sú hranice a čo sa týka toho , že je prostredné deti , oni často trpia pocitom nedocenenosti a nedostatočnej pozornosti. Ja to tiež u syna pozorujem , aj keď sa snažím čo najviac a nemám pocit , že niektoré z mojich detí na niečom oproti iným stráda . Stále má pocit, že má menej, že mu neostane , že jeho len peskujem,. Pritom staršia dcéra s ktorou mám super vzťah mi povie, že on je taký tvoj miláčik...
a môj syn nikdy nemal agresívne prejavy, ani zlosti u neho neboli . On skôr tak triedny šašo a kam si sa pozrel všade bol
@katuskad ... ja by som za tym psychologom zasla. Ked nenajde ziadny problem,aspon poradi 🙂. Nemusi to byt rozmaznanost. V skole sa dieta moze vediet kontrolovat a vyda na to vsetku energiu a doma je doma a moze sa vyventilovat. Nemyslim si,ze vychova je ina ako pri ostatnych detoch. Potom by boli rozmaznane aj oni.
Odporucam natocit na video v tom amoku a potom pustat,aby videl aky je super. U nas inak tiez najlepsie zabera ignoracia,hlavne vie,ze ked ma nervy a vresti a hadze okolo seba veci,ze mu nikto nepomoze a teda si nepomoze v konecnom dosledku sam.Ked sa ukludni,mozeme diskutovat dalej.
@katuskad ty naopak veľmi ubližuješ synovi tým, že nemá stanovené pevné pravidlá a netrváš na nich. Že ti utečie z izby, ak ho tam pošleš za trest? Keby si do večera už doma nič neurobila, ale vrátiš ho tam 156 krát. Bohužiaľ, to si mala urobiť už dávno, teraz on už má zafixované, že mu prejde všetko. Bude to oveľa ťažšie a bude to trvať dlhšie, ale ak nepovolíš, bude nútený svoje správanie zmeniť. V škôlke to nerobí preto, lebo mu je nad slnko jasnejšie, že by nasledoval trest. Vždy a za každých okolností. Inak myslím si, že správanie tvojho syna zašlo už tak ďaleko, že to s ním bez psychológa nezvládneš. Toho potrebuješ najmä ty, aby s tebou pracoval, aby si sa naučila ako na neho. Potrebuješ ho najmä preto, lebo si na neho mäkká a bojíš sa nastoliť jasné a nemenné pravidlá.
Rozmaznany nerozmaznany myslím že ako trojmatka vie rozlíšiť čo je ok a čo už je príliš. ..určite skus psychologa,samozrejme nie jednorázovo, to nemá zmysel,musí si získať jeho dôveru aby sa správal pred nim "prirodzene ".existujú rôzne poruchy správania aj ked dúfam za teba že do toho nespadá. Ja som si užila s mojou,má teraz 7 a záchvaty zlosti a zúrivosti má stále a tiez také že do kuta(ona by tam v živote neostala, to by radšej dvere rozbila ) alebo na zadok vôbec nezaberá, ani žiadne tresty a zákazy, mozem sa aj na hlavu postaviť. V prvom rade pevný režim a trocha u nás pomôže bodovanie. (Dobre body, zle body, za dobré odmena )
takže reci že je rozmaznana alebo nevychovana si musis zvážiť sama,myslím že sa to dá odlíšiť. U nás to bohužiaľ vyzerá na poruchu opozičného vzdoru.sodoma gomora, občas si myslim že skončím na psychiatrii 😁 (má aj adhd).
Tak držím palce 😊😉
@janickacrazy nie vzdy prostredne dieta musi byt problemove, ja som prostredna a bola som najmenej problemova a poznam este par prostrednych co problemovy nie su resp neboli...
@katuskad tiez sa priklanam k nazoru ze zrejme je niekde problem vo vychove ked v skolke je bezproblemovy...bit by som sa od dietata nenechala, ani ja dceru nebijem ... takisto neviem odkial moze mat take patrocne dieta akoty pises skaredy slovnik ked byval doma a do skolky zacal az teraz...a tiez vypravam dcere ze ju mam rada ale ak sa sprava zle tak jej nepoviem ze ju milujem aj ked sa sprava skaredo , v tom ho len utvrdis ze je jedno co robim mama ma aj tak rada...a deti hoci si to niekedy nemyslime su velmi chapave a vedia byt uz aj v utlom veku velmi prefikane...
Zaujala ma odpoved s prostrednym dietatom,este nikdy som to nepocula.Moje prostredne dieta by si priala kazda matka,mudry,spolahlivy,nezny,skromny a to ma len 7rockov.Urcite je to len povera starych mam,ze prostredne dieta je problemove.😉
@katuskad spomínaná studená sprcha pri takom ataku je výborná vec. Stopne emóciu, lebo príde silnejší podnet a dieťa sa skľudní. Ono je ako nepríčetné predtým. Len to musí byť šok, čiže studená voda. To je jedna vec. Druhou je, že Ty by si to mala s niekým riešiť. A hlavne, ono absentuje muž často v dnešnej dobe pri výchove ako ten, kto je prirodzenou autoritou a mama je takou tou láskavou. Lebo ak muž nie je taký a žena, to má dať do poriadku, býva dosť problém. Pretože ona zrazu vo výchove preberá tú mužskú rolu. Si spomínala, že aj dosť žiarlil na to posledné dieťa. Možno ak si v Ba, skús terapiu hrou pre neho.
@katuskad Ste dosť inteligentná žena, preto prosím nehľadajte rady na modrom koníkovi. Verte mi, že Vám nepadnú dobre a riešenie tu skutočne nenájdete. Viete, väčšina ľudí vraví, že dieťa má mať svoje hranice, ale je to aj naopak - ma ich mať aj rodič. Môj názor je ten, že Váš postoj k deťom je správny a nemal by sa meniť. Ono nie nadarmo sa vraví - koľko lásky dáš, toľko dostaneš. Dieťa by malo byť rovnocenným partnerom, ktorým zostane až do dospelosti. Kto iný ho naučí milovať ľudí, život, všetko ak nie rodič?? Ak ho to nenaučíte, nikdy Vám to nevráti. Potom kopa dôchodcov plače, že vlastné deti na nich kašlu, že im nema kto pohár vody podať.... No, nečudujem sa... Pokiaľ by som si ako dieťa mal pamätať bitky, sprchy, kľačanie, hučanie, tak skôr rodiča znenavidim a neviem sa dočkať, kedy "vypadnem" z domu.
Nehľadajte prosím v mojich slovach rady, je to len nazor.
Podľa mňa má Váš syn nejaký vnútorný problém, s ktorým sa nevie vysporiadať. Na 90% by som povedal, že mu niekto povedal niečo veľmi zlé... Príčinou môže byť aj škôlka, aj ked Vám tvrdia, že tam je ako anjelik, to sa nevylučuje... U 5 ročných detí totizto nie je normálne vyjadrovat sa sposobom, ze by bolo lepsie keby nebol a bol radsej anjelik v nebíčku... Skôr mám pocit, že Váš syn vnútorne veľmi trpí a hnevom chce pútat pozornost, lebo nevie ako inak. Deti mnohým veciam nerozumeju, preto nie je pre ne lahke spracovavat mnohe veci. A chlapci sú obzvlášť uzatvorení.
Druhou alternatívou je to, že možno za to vôbec nemôže, činnosť mozgu je nevyspytateľná a žiaľ môžu to byť prvé príznaky nejakej choroby... rozhodne to netreba podcenovat. Nemyslim si, ze Vaše dieta je rozmaznané... Kiežby každé dieťa malo takú milujúcu matku...
Veľa síl a šťastia. Verím, že nájdete správne riešenie. 🙂
Mne s toho čo si písala vychádza jedno, malý žiarli a nevie sa s tým vyrovnať, nerozmýšľala si nad zavedením nejakého bodovacieho systému a odmien, možno by to zabralo.

My mame stoličku hanby maly na nej sedí 5 min a premýšľa čo urobil zlého ( funguje to podľa veku 4roky - 4 minuty , 5rokov - 5 minút atd) Musím však povedať že už veľmi dávno na nej nesedel ☺️ V poslednej dobe je veľmi kooperatívny a poslušný.Tiez ma 5 rokov ako tvoj.Este na neho platí to že keď ma nervy alebo sa nezmestí do koze odvedieš mu pozornosť na niečo ine a tiež ako písala @simsalabim detské sebavedomie sa utuží prostredníctvom možnosti si vybrať rozhodnúť sám za seba : chceš sa kúpať alebo sprchovat , ideš so mnou do obchodu alebo ostaneš s tatinkom doma a pod .Drzim palce !