Ako odnaučiť dieťa od mobilu efektívne?
Máme 4r chlapčeka a ako to vidite z názvu je naučený na mobil.Viem že to bola veľká chyba.Zacalo sa to nevinne a teraz pozerá mobil každé ráno keď vstane,zakaždým keď jedáva,pred spaním alebo aj vtedy keď sa len nudí.Sam si ho pýta a dáme mu to.Vacsinou manžel no aj ja keď si potrebujem niečo v kľude porobiť alebo v kľude si vypiť kávu.Maly je neposedné dieťa stále všade ho je a vyžaduje nonstop spoločnosť.
No dnes som toho už mala dosť.Isla som niečo vybaviť s mamou do mesta,keď som odišla z domu začal pozerať na mobile a keď som sa vrátila domov po 2 hodinách ešte stále pozeral.Pytam sa manžela to vkuse pozeral 2 hodiny,on že áno že chcel mať kľud a oddýchnuť si od neho tak ho nechal nech si pozerá.
Ja koľkokrát mu už mobil ani nedám schovam to a malý plače za tým,skúsim mu odviesť pozornosť na iné a po čase prestane plakať.Manzel to nerieši,hovorí že keď bude väčší nebude na mobile lebo bude mať iné záľuby a kamarátov.No on je ako zavislak na tom mobile.
Pytala som sa aj kamarátok ako to majú ony,povedali mi že čo som si myslela že každé malé dieťa si pozerá mobil že to je normálne.No mne sa to aj tak nepáči.Ako ho oducit od mobilu?
Píšeš blbosti. Ja mám dcéru, ktorá v 5 rokoch ide so mnou ešte aj na záchod 🤣 aj do sprchy, pekne čaká, kým vykonám potrebu (ani smrad jej nevadí), keď sa sprchujem, tak čaká za závesom, alebo kúpe hračky v umývadle, perie svoje ponožky, keď varím, tak varí so mnou pre svoje hračky, keď upratujem, tak má svoju metlu, mop a pomáha, keď si chcem v kľude vypiť kávu, tak jej urobím kakao a pijeme kávu spolu a pri všetkých tých činnostiach sa veeeeľa veeeeľa rozprávame, vlastne ona rozpráva, mňa k slovu nepustí 🤣 ale nikdy, nikdy som nemala potrebu jej dať mobil, tablet, aby som si od nej oddýchla. Áno, je to náročné, ale je to moje dieťa, ktoré som chcela, ktoré mám (síce plán nebol vychovávať dieťa ako slobodný rodič, ale čo už, stáva sa). U nás jej babka kúpila tablet, otec jej kúpil mobil - veď všetky deti to majú🤣 áno, možno majú, mne je jedno, pekne som za darčeky poďakovala a odložila 🙂 a po pravde dcéru ani telka veľmi nezaujíma, ani rozprávky, čítame veľa kníh, ale vie sa aj pekne zahrať sama a hlavne veľa času trávime von, prechádzky hlavne, keďže ju veľmi ihriská nebavia.
Takže milá autorka, ver mi, že veeeeľa mamičiek vie, čo to obnáša, keď ti vlastné dieťa nedá ani 5 minút na vykadenie sa, takže toto je pre mňa osobne čistá výhovorka. Nehnevaj sa, ale je.
Ináč nesúdim, mne je absolútne jedno, kto, čo vo svojej domácnosti robí a ako sa venuje deťom, len som napísala, že ja to osobne poznám, nepamätám deň, kedy som bola na záchode sama, pokiaľ dcéra nie je v škôlke samozrejme.
Ak odides z izby a nepovies mu kam, jasne, ze ta ide hladat s placom. Aj so mnou chodi na wc, aj do sprchy. Ak nemoze akurat vtedy byt s manzelom. Aj jedavame spolu, aj caj si vypijem pri nom. Aj spolu robime domace prace. Takto funguje drviva vacsina matiek. Zbytocne sa vyhovaras.
Autorka, vy nejak často chcete od toho dieťaťa kľud.. Az mi je ho ľúto.. Aby to raz nebolo ľúto aj Vam, ked Vas uz potrebovat a chcieť nebude...
Ale pokusim sa teda nesudit..
Dôležité teraz je sa porozprávať aj s manzelom, musite byt jednotní a nie ze on chce furt kľud a dieťaťa sa zbaví mobilom... Potom si to dieťa nemal robit..
Je krásne letné počasie, robte si výlety, nech na mobil ani nemysli... Čokoľvek.. Skodite mu týmto fakt velmi..
@earlgrey ono je tazke nieco vysvetlovat - ja ked som si vsimla ze moje 3 rocne dieta zacalo byt prilis navyknute na tv - lebo mm tiez zapinal telku aby mal klud, tak som proste zrusila telku cez tyzden - surovo, u nas sa nepozerala tv od pondelka do piatku - a to som si pred tym rada pozerala spravy cez obed alebo tesne po obede a proste som sa detom venovala. Tiez argumentacia ja citam svoje knihy ale dieta nechce citat aj ked ma vidi, ze citam 🤷♀️🤷♀️no ako by som to povedala do tych 6-7 rokov som si s detmi citavala ich knizky a deti sa s knizkami zabavili, ale nie tym stylom ty si citaj svoje ja si citam svoje - tu sa neda nic robit, lebo rodicia chcu aby dieta nerobilo nieco co oni praktizuju cely den a nevenuju mu pozornost. Kym neprehodnotia svoj postoj tak dieta bude riadne zmatene, prinajmensom
@prasiatko30 Veď áno, nesnažím sa vysvetľovať, len som napísala, ako to doma mám ja 🙂 Teda, aby som bola presnejšia - ohľadom potrieb na WC a sprchy. Síce moja neplače a nevyvádza, lebo ja jej vždy poviem, čo robím a kde budem a ak chce, kľudne za mnou môže prísť aj na ten záchod a aj do sprchy 🤣 Naposledy mi povedala, že poď mamka, ja ťa osprchujem a už som mala vodu vo vani pustenú, pekne modrú vodu z tých farebných bômb a dokonca aj penu mi urobila 🤣 a tá radosť v jej očiach, keď som ju pochválila 😁 A vážne som na dieťa úplne sama. Autorka má aspoň manžela, ale pokiaľ nie sú jednotní, tak je to aj tak na nič 🙂
nemusis sa venovat 24 hodin dietatu ale toto co ste s muzom dokazali je na potlesk (ironia)... a neospravedlnuje ta ani to, ze mas zivsie dieta... zobrat mobil tak ako ste mu ho dali... nervy budu lebo uz je na nom zavisly ale prezije a do buducnosti rob veci s rozumom
@earlgrey Píšeš že tvoja vie sa aj pekne zahrať sama,môj nevie alebo nechce sám.To je rozdiel.
@vreckovka2 Ja mu poviem kam idem no aj tak ide s plačom za mnou že prečo som odišla.
@tamta Ja sa snažím ho bravat čo najviac von,aj teraz idem preňho do škôlky a ideme na ihrisko až do večera.A večer padám od únavy do postele zaspím skôr než malý a ráno mi povie že tato mu večer dovolil pozerať na mobile.
@prasiatko30 Vieš aké to je náročné celý deň mu venovať pozornosť, nonstop byť sedieť pri ňom?A kedy si má rodič oddýchnuť,keď ani kávu za päť minút nemôžem vypiť v kľude.
Autorka - on sa to ale ani nemá šancu naučiť,ked mu nedáte priestor na nudenie sa.. až vtedy ma šancu zapojiť fantáziu a realne zacat používať hracky. Minimálne vymaľovanky a farbičky ci puzzle ci lego vie kazde dieta 15-20 minút zabaviť potichu a samé q keď už chceš "pasívne nech sa nehybe" tak pre mňa za mňa audio rozprávku pustiť alebo pesničky. Moja 8 rocna nespala na obed od 1.5 roka,obedná pauza ale povinná. Počúva poležiačky hodinu rozprávky, dnes už normálne knižky audio.. zbožňuje to...väčšinou pri tom ešte aj kreslí alebo izbu upratuje,ked počúva...
Autorka za mna chce toto vážny rozhovor s muzom. Naco ma to dieťa? Aby sa ho zbavoval mobilom? Pokiaľ to nevyriesis s muzom, tazko príde úspech...
@anjelicek26 Má všetky tie hračky čo píšeš, chvíľu sa s tým zahrá aj to musím pri ňom sedieť,potom začne že ja sa nudím neviem čo mám robiť.On nemá fantáziu že vymyslieť niečo.
@tamta Muž mu dovoľuje viac než ja,no je pravda že aj ja občas mu dám mobil keď potrebujem niečo v kľude vybaviť alebo vydýchnuť si pár minút.To sa nedá nonstop len dieťaťu sa venovať.Darmo ho zapajam do všetkého.Aj teraz utekala som do škôlky,už sme na ihrisku vybehá sa zahrá sa.Vecer potrebujem vybaviť ešte nákup pre rodičov tak malý bude s tatom doma a on zas mu ten mobil dá.
Nie ,moje deti vôbec nemajú v ruke mobil,a ani hry na tabletke.chodí do škôlky?Ak nie tak skolka tam isto nebude pozerať a keď príde zo škôlky tak toľko sa mu podceňujeme doma aby nemusel byt na mobile.Podľa mňa s to dá len treba prestať.
Ja vidím problém ten,že nie je náučný sám sa hrať,buď potrebuje teba k hre a ak nemá teba tak chce mobil,lebo je lenivý sa sám zahrať.Toto sa musí sám naučiť byt samostatnejšia a vedieť sa sám zahrať,ty ho necháš tak a keď ak bude otravovať a vyzdobiť pozornosť plakať nevšímaj si ho,-a hlavne nedávaj mu mobil aby ste mali vy kľud.Ak nechodí do škôlky tk najvyššiu čas aby šiel.
@prasiatko30 a boli ste jednotni s muzom? Ty nepustas telku, a muz tiez nie? Lebo ja ked frflem, ze muz jej pusta rozpravky, aby mal pokoj, tak mi povie nieco v zmysle, ze aj ostatne deti pozeraju. Ale ja nepustam, a potom mi pride nefer, ze ja sa max venujem a vymyslam aktivity, nemam absolutne cas na seba a muz si to odbije telkou a ma pokoj....
@ktochytavzite Chodí do škôlky,tam tiež sám sa nezahrá musí sa stále s niekým sa hrať.Neviem ako ho naučiť aby sa sám zahral doma.
@elenkaba U nás tak isto,ja stále malému vymýšľam niečo aby sa nenudil a nemyslel na mobil.Alebo ho zoberiem von ako aj teraz,lenže potom padám od únavy večer.Ja zaspím a tato mu pustí večer rozprávky z mobilu.Tak darmo sa ja snažím.
Treba byt s muzom jednotni, inak sa to neda
Treba nastaviť hranice.... dohodnúť sa že ráno môže na 20 minút, poobede môže na 20 minút. Potom mu ho treba zobrať a hotovo. Za pár dní pochopí že má časový limit a toho sa držíte.
Rozprávky mu začni púšťať na televízore. Keď sa nevie hrať sám treba sa začať hrať sním (ukázať mu ako sa hrá).
Škoda že nemá súrodenca,ak ma tak s ním sa nezahrá?
No začni ho nechávať aj nudiť sa,môže stále otravovať a hodiť za tebou ale nude to asi také náročné ako teraz keď sa mi venuje,niektoré v inej téme písali,že začať postupne najskôr 10’ až n 30’ a hodinu.
A daj mu aj nejaký krúžok raz do týždňa ho závet po škôlke nech trénuje.
@ktochytavzite Súrodenca nemá a u nás krúžky nie sú pre tak malé deti.Az v škole sú krúžky.
@elenkaba mame tv len v obyvacke - mali sme obaja jasne, ze nechceme tv v kazdej izbe a o to menej aby mali deti tv v izbach. Rano a doobeda sme nemali nikdy zvyk pustat tv skor sme mali pustene radio. A doteraz su u nas dni kedy tv zapada prachom - ked muz nie je doma mna ani nenapadne pustit ju- cize, nie nemala som ten problem. Na zaciatku to bolo sice tie prve dni o nerv lebo mladsie ditko si vynucovalo riadnym hysakmi mat pustenu tv po obede - ked jej presiel abstak tak potom aj tie hysaky vymizli, a samozrejme som musela zmenit aj nas program
Predstav si, že mala som také dieťa. A dokonca som to tu aj viackrát písala. A popri ňom ešte ďalšieho 3,5 ročného ktorý síce bol menej náročný ako jeho mladší brat ale za to neposlušny ako čert. No nikdy som deťom nedávala mobil do ruky, pri ničom. Radšej som ich nechala buchnut sa o zem, kričať alebo aj sedieť pri mne na záchode. Je to hlavne o tebe, čo všetko znesies. Ale chápem, že sú situácie kedy rodič polavi, každému sa ti stáva, len by to nemalo byt tak často, aby sa z dieťaťa stal závislák...

No, mne osobne príde viac normálne, keď tak malé dieťa chodí za rodičmi na wc, či do sprchy… Ako keď sedí 2 hodiny na mobile… Tu však musíte zasiahnuť vy, rodičia a neustúpiť.