Ako ovplyvnia plánované poplatky dlhšie predškolské obdobie?
Ahojte maminky. Buduci rok dcerka bude predskolacka a uz som sa zamyslala ci nam neodporucia este dalsi rok v skolke. Dcerka je sikovna a mudra ale je este hrava a ma trosku problem s recou kedze je bilingualna. Preto moj osobny nazor je ze by jej este prospelo rok ostat v skolke. Mala by vsak uz 7.5 roka ak by nastupila do skoly. Ako to je u vas nelutovali ste rozhodnutie ze dieta islo neskor do skoly? A ako to je s poplatkami? Zijem vo velkomeste a skolne je dost vysoke avsak predskolaci neplatia ak ke dieta 2 roky predskolak 2 roky sa neplati skolne?
Nam tiez odporucili odklad, aj kvoli reci, zacal neskor rozpravat.... najlepsie rozhodnutie, ked ma dieta 7rokov tak je zrelsie. Uz je na druhom stupni, nikdy mu nik nepovedal nic, ze je starsi, je oblubeny, dokonca aj vo vyssich ale aj v nizsich rocnikoch. A ucivo mu islo od zaciatku lahko, v podstate vsetko zvlada v skole sa naucit. ... ale on odkladom a pobytom v skolke este rok vela ziskal.... v skolke preberali veci o slovensku, o vesmire, kvetoch, miloval encyklopedie, takze sutaze ibobor, vsetkovedko zvladal v pohode.... ked to porovnam s druhym dietatom, co islo bez odkladu, tak rozbeh bol tazsi, islo to tazsie... keby slo o rok neskor, tak by to bolo lahsie... aj ked v tretom a teraz vo stvrtom rocniku ma uz vo velkom sokuje ( do Vianoc teraz v prvom polroku ma spolu uz 104znamok)... a prekvapuje... od prveho rocnika sa snazim ich ucit, ako sa maju ucit... a ide to. Maju uzasnych ucitelov, navstevuju skolu a sme spokojni a deti s nami.
Môj je predškolák teraz druhý rok, tiež má odklad a neplatíme nič! Predškoláci neplatia a basta...tje čo tu píšu že neplatí len raz predškolák, tak to určite nieje osobná skúsenosť. .keď je dôvod na odklad, tak ho daj, poraď sa v nejakom cspp, kde majú aj psychológa a ten dá dôvod na odklad a hotovo.
Ja neľutujem odklad, u nás nieje jediný, bude ich viac a v škôlke si rozumie aj s menšími deťmi.
Nas pripad. Dcera tiež sikovna. Zacala rozprávať dlhšie vety v 4,5 roku. Bola bilingvalna. Zijeme mimo SR. Chceli sme odklad kedze je novembrove dieta, ale tak nie sme na Slovensku a tu je dieta brane automaticky do skoly, kt. sa narodilo od januara do decembra a nema nejake diagnozy. Cize nastupila do prveho ročníka ako 5 rocna tento skolsky rok. My sme samozrejme trosku mali stres. Tiez je hrava, ale je to normalne vec, stale je to dieta. Ale na druhej strane vedela kto je autorita v triede, do uloh sa zapajala. Ked ucitelia rozpravali viac o ulohe a nie stručne tak trosku s tym bol problem. Teraz sme mali individuálne rodicovske po trvom trimestri, skolu ma bilingvalnu francuzsko- anglicku, doma slovencina a obe ucitelky jazykov povedali, ze je excelentna. Problem u nas bola ta zrelost a u dieťaťa prebieha zrelost aj v prvom a druhom rocniku. Sme radi , ze sla skor, nastavila sa v systeme a ide. Samozrejme niekdy poobede bojujeme, ze sa jej uz nechce robit ulohy, ale vnimam to tak, ze ani mne by sa nechcelo po praci opäť pracovat, ze by som uprednostnila cas na psychohygienu.
@ecko80 ahoj,prosim ta citam ,ze tvoj syncek je asperger a mal odklad v skolke. Pises,ze to bolo dobre rozhodnutie,mozem sa ta prosim spytat, ako zvladal novy kolektiv? Zaujima ma,ked mu odisli kamarati zo skolky uz do skoly a on teda siel az neskor,nemal problem s novsim kolektivom? Nepotrebuje v skole asistenta? Mame 5 a pol rocneho syna, v lete bude mat 6. Je vysoko funkcny autista. Ide samozrejme aj na posudok o zrelosti. Ale psychologicka skolky a skoly sa vyjadruje,ze mu odklad prospeje,ze dozreje. Psychologicka z Cpp,ktora mu bude robit posudok hovori to,ze povie,co s nim treba dotrenovat,ale ze rozhodnutie ci uz ho dat do skoly alebo nie, necha na nas rodicoch. Psychologicka z centra pre autis.deti hovori,ze robit autistic.detom posudok o zrelosti je hlupost,ze tieto deti svoje musky budu mat vzdy a nedozreju v nich,....cize ja vobec neviem,ako sa rozhodnut...
@bublinka1426 ďakujem. Áno, uz v škôlke sa mu deti vysmievali, hlavne za to, že zle rozpráva a že je nízky. Ideme teraz na vyšetrenie, či má intelekt v norme. Každopádne mu budú upravovať učebné osnovy.
Dnes je uz uplne bezne ze prvaci maju na slovensku 8 rokov. Urcite ich v trede bude dost...takze toho by som sa nebala
Syn bol 2-x predskolak, ani jeden rok som neplatila školné v škôlke, nastupil do 1.rocnika ako 7-rocny plus 1 mesiac, je drobný, takze nevidno, ze je starsi. Vobec nema problem s tym, ze je starsi od spolužiakov, je hravy primerane veku. Odklad mal na zaklade odporučenia poradne.
@oblecenie99 kedze je tvoj syn decembrovy, tak by mal nastupit do skoly ako 6-rocny plus 8 mesiacov, ak by mal odklad, tak az ako 7 rokov plus 8 mesiacov. Škôlka ho zaraduje mozno aj podľa naplnenosti tried.
Nie nelutujem. Momentalne ma dcera odklad v pohode som sa dohodla so psychologickou, viac menej to bolo moje rozhodnutie. V juni ma 7rokov a nastupuje v septembri. A nie neplatime skolku uz 2.rok.
@ankare 🍀
ja nelutujem aj moja ide o rok neskor, a len cumim ako sa jej ten 1 rok pomohol.
@kukulienka83 Tiež sa čudujem, čo tu píšu, že školné sa neplatí len jeden rok. Syn bol v predškolskej triede 2 roky a neplatili sme nič po obidva roky.
@tatinka Ahoj, v škôlke mal len jedného kamaráta, s ktorým si rozumel, a ten mal tiež odklad spolu s mojím, takže nový kolektív vtedy nejako neriešil. Teraz, keď nastúpil do prvej triedy, má tiež úplne nových spolužiakov, ale hneď si našiel kamaráta, s ktorým si sadli a aj preto sa do školy teší. Ostatných spolužiakov nejako nerieši.
Psychologička po vyšetreniach usúdila, že asistenta zatiaľ nepotrebuje a uvidí sa časom, ako bude školu zvládať. Nie je ani integrovaný, má len individuálny prístup s odporúčaniami, ako k nemu pristupovať. Inak je samostatný, pracuje podľa pokynov učiteľky, stíha všetko, čo treba, dokáže sa sústrediť na prácu.
On mal v škôlke veľký problém s tým, že sa nezapájal do spoločných aktivít, odmietal napr. cvičiť, spievať (celkovo má problém so zvukmi a hlukom). V tomto mu výrazne pomohol odklad. Teraz mali napr. vystúpenie pred Vianocami a chcel vystupovať, s čím by napríklad v škôlke mal problém.
A áno má svoje špecifické "muchy" vyplývajúce z diagnózy, ktoré možno časom zmiznú, možno sa len zmiernia, alebo, presne ako píšeš, nikdy z nich nedozreje, to už sa rieši priebežne počas štúdia.
Treba to jednoznačne odkomunikovať s učiteľkami v škôlke, dieťa sa inak chová doma a inak v škôlke/škole....ak učiteľka povie že nie je dôvod na odklad, verila by som jej, v tomto smere pozná dieťa leošie ako ty, lebo v triede má 20 detí a vie porovnať ....ak ale uťiteľka odporuší odklad, ide sa tam na test predškolskej zrelosti a tam sa uvidí....ty sa nemôžeš len tak rozhodnúť že dieťa bude ešte rok doma.....čo sa týka platenia poplatku, najlepšie info ti dajú v danej škôlke. keďže povinná predškolskádochádzka je zavedená krátko....
@mirka17 Nas bol predskolak 2 roky, lebo mal odklad a 2 roky sme skolku neplatili. Keby bolo dieta 10 rokov v predskolskej triede, tak 10 rokov neplatite skolku.
Inak, za 8mesiacov urobí dieťa obrovský pokrok.....
@monikamalinka len problém je ten že to čo platí teraz, tak od septembra platiť nemusí, resp.to môžu zrušiť aj v priebehu roka....teda budúci rok nemusí platiť to, že ak dieťa navštevuje predškolskú triedu 2x tak 2roky nebude platiť....
@mogaa ano, zmenit sa to moze. Zatial to vsak plati takto.
@monikamalinka tak to je nezmysel, štát uhrádza iba 1 rok predškolskej, škôlka pochybila, viem o čom hovorím, pracujem pre štát. bud rada že ti to nedajú preplatiť a
@monikamalinka preškolák podľa zákona je dieťa, ktoré do konca augusta dovrši 6 rokov, takže žiadne 7,5, 9, 10 ročné deti, toto nie je holubník a totálny nezmysel
Ahoj, riesila som podobne so synom, tiez by mal 7.5 pri nastupe, keby ma odklad-predpokladam, ze aj teraz je predskolacka, tak by bola aj o rok predskolacka, moze byt len 1 odklad. Syn bol hravy, nechcel kreslit, nedokazal sediet za stolom a nieco robit, nesustredil sa, bol pomaly. V skolke im robili depistaz-tiez nedopadla nejak extra dobre-nesustredeny, nedokazal dake veci-odporucili dake cvicenia na trenovanie, ale ze by to mal zvladnut-len to nebude lahke, ale odklad neodporucaju-rozhodnutie je na rodicoch. Zozaciatku to bol boj-ale nenutila som ho. A uz som myslela ze dam odklad.mesiac pred zapisom zacal syn zo dna na den-stale kreslit, vyrabat nieco, pismenka sa ucit-no zrazu sa z dietata co len hracky zaujimali- zaujimalo len kreslenie, vyrabanie, pismenka a knizky. Na zapise-boli sme na 3 skolach-kedze som nechcela do spadu ho dat-mi ho vychvalili a on sa tesil ze este chce ist na dalsi🙂 aj na zapise vam povedia-ci by nebol lepsi odklad-lebo moze mat taky a taky problem.
Teraz je prvak, na moje prekvapenie priemerny ziak, ale bavi ho to. Pred rokom mi nechcel kreslit a dnes pride zo skoly nauci sa a dovecera nieco vyraba, vymysla. Pocuvala by som odbornikov a pani ucitelku. Tie deti sú často v kolektíve a pred p.ucitelkami iné ako doma a tie 6ročné zo dna na den vyspelejsie, rozumnejsie a presne v tomto veku najviac pochytia. A som rada, že som nedala nakoniec odklad, aj pretoze uz teraz je najvyzsi v triede a aj v druzine sa skor bavi so starsimi ziakmi z inej triedy ako so spoluziakmi. S mladsim bratom sa vobec nechce(3 roky), maju inu predstavu o hrani sa.
@mirka17 zjavne je v tom chaos, lebo aj predcasne zaskolene dieta moze byt predskolak, aj ked 6 rokov dovrsi napriklad az v septembri. Tomu by potom museli uhrady za cely rok vratit.
@monikamalinka tak to nefunguje.že predškolak je vtedy ked ide nasledne do školy, aj ked skôr, definicia predškoláka je jasna, to či da niekto dieta skôr alebo neskôr do školy je už ich problém. predškolak je iba raz.
@mirka17 skôr už detí do školy nemôžu. Len 6r. Čiže žiadne, ktoré bude mať v septembri 6r. Je to tak asi 2roky. Predskolak môže byť aj 2x po sebe. Jednoducho nie je zrelé na školu. Je úplne bežné,že letné deti do školy nepôjdu. Môj syn je po odklade je májový a dnes je na narodeninovej párty spolužiaka, ktorý je januarovi a je po odklade. Čiže kým chalan má dnes 12 v triede Máj decká, ktoré ešte teraz majú 10
Prestaňte zavádzať a písať nezmysly že sa platí školne keď je 2 roky predskolak... Nič sa neplatí...
@mirka17 Vzdy som si myslela, ze byt minimalne 1 rok predskolak je povinnost. Ze je 1 rok povinna predskolska vychova. Cize vsetky deti musia byt aspon 1 rok predskolakmi, lebo ako predskolaci maju ine metodicke pokyny a vzdelavacie standardy ako mladsie deti.
@ecko80 nas sa v skolke do cvicenia napriklad zapoji,ale inak sa moc s detmi nehra. Respektive sa hra len asi 1 mozno dvoma detmi ale tak svojsky. Nevie sa v tej fanta,ii zapojit do hry. Rozumie napriklad nahanacke,ale nechape,ze ked ho niekto lapi,musi nahanat on. Urobi to az na povel ineho dietata. Je nepribojny,ked sa chce hrat napriklad s kuch.,ze vari,pridu ne deti,ktore ho od tial vystrnadia a on sa necha. Vystupenia ako besiedky a podobne to u nho nehrozi. Ako aj ty pises,jemu tiez robi problem akceptovat hluk ale aj rozne tony v hudbe. Su take.ktore mu sice vadia ,aoe znezie ich a su take,ktore mu sposobia ,ze zacne plakat ,zapchavat si usi a nedokaze ich zniest... V skole bude mat umoznene nost spuchadla protihlukove. Taktiez ma oslabene svalstvo,takze mnohe veci,co jeho rovesnici zvladaju fyzicky,pre nho su takze...ale skor sa bojim,ako si zvykne v skole, on sa nevie pripojit v hrani k detom hoci by velmi chcel,k detom ide,ma ich rad,ale nevie sa pripojit k hraniu,respektive len obmedzene sa pripoji...ale tak clovek sa snazi mu pomoct ako sa da...
Ma aj narusenu jemnu motoriku takze tak tiez potrebuje pomoct napriklad v obliekani vetrovky aj v jej zapnuti. Veci ako tricko,trenky,nohavice,ponozky ,ciapka a obut sa zvlada sam. Mentalne je tie, ok,. Neviem ,ci bude rozumiet tomu,co sa v skole od neho bude vyzadovat. Napriklad , v skolke sa ucili basen o vlocke na mikulasa,ucifelka hovorila,ze ju nevie,ze ju odmieta recitovat a podobne. Hovorim jej, ci je to o vlocke co sadne a sladkom pernicku a tak dalej a ona ,ze ano. Reku syn mi ju recitoval doma,ze sa to ucil v skolke. Cize toto tiez nechape,ze ma splnit. Hoci tu basen vie. V skolke sa ale on nudi. Ucitelky posluchne ked povedia,ze sa ide cvicit,alebo obliect von,alebo jest. Ale spievat,alebo recitovat,tak to ani nahodou..

Moj starsi je narodeny 4.9. Takze siel akoby “neskor”. Je najstarsi v triede a je to ok. Neviem si prave ze predatavit ze by mal ist skor. Teda isiel ako 7-rocny.
Zase dcerka isla ako “najmladsia”. Tusim iba jednu spoluziacku ma mladsiu a zase tiez super. Takze mala 6r 1m ked nastupila do skoly.
Kazde dieta je ine. A najlepsie to vies ty ako matka.
Co sa tyka platenia. Predskolakom sa ulava os platenia rata iba jeden rok. Ci ten “prvý” alebo ten “odkladovy”. Neviem ci rozhoduje skolka alebo rodic ze ktory rok si zaplati v plnej vyske. Aspon pri synovi tak bolo.