Ako ovplyvnia plánované poplatky dlhšie predškolské obdobie?
Ahojte maminky. Buduci rok dcerka bude predskolacka a uz som sa zamyslala ci nam neodporucia este dalsi rok v skolke. Dcerka je sikovna a mudra ale je este hrava a ma trosku problem s recou kedze je bilingualna. Preto moj osobny nazor je ze by jej este prospelo rok ostat v skolke. Mala by vsak uz 7.5 roka ak by nastupila do skoly. Ako to je u vas nelutovali ste rozhodnutie ze dieta islo neskor do skoly? A ako to je s poplatkami? Zijem vo velkomeste a skolne je dost vysoke avsak predskolaci neplatia ak ke dieta 2 roky predskolak 2 roky sa neplati skolne?
moje dieta malo odklad a 2 roky sme neplatili skolne
Dcéra je 2.rok predškoláčka a školné za ňu neplatíme ani tento rok. Syn mal tiež odklad a išiel do školy ako 7,5r.je veľmi drobný, takze vzhľadovo vyrera v triede ako najmladší pritom je najstarší. Myslím, že pri obidvoch deťoch to bolo správne rozhodnutie
Môj šiel o rok neskôr. Najlepšie rozhodnutie aké sme mohli urobiť. Teraz je v škole neskutocne šikovný. Nikto sa nikomu nevysmieva sú tam deti na tom podobne i keď môj je najvyšší z triedy.
Ak je dva roky po sebe predškolák je tak aj považovaný. Teda pre neho platia rovnaké poplatky ako normálne pre predškolákov.
@tatinka Akoby si písala o mojom, tiež nechápal, že pri naháňačke, keď ho niekto chytí, že má naháňať zas on. Takisto pri futbale napr. nechápe resp. neakceptuje, že ak mu niekto vezme loptu, že ju proste musí získať späť. Ako som písala , kamaráta mal v škôlke len jedného, ani nevedel mená ostatných detí, proste ho ostatné deti nezaujímali.
Aj to kreslenie, on sa rozkresli dosloval zo dňa na deň, a to práve počas druhého roka v predškolskej triede. Dovtedy nič, omaľovánky nehrozili, nakreslit hocičo bolo preňho strata času. Potom sa to zlomilo.
No a tie zvuky a hluk, do škôlky som ho v dni, kedy mali nejaké divadielko, karneval, koncert, Mikuláš... ani nedávala, lebo by to skončilo plačom a úzkosťou. Mal napr. narodeniny a p. učiteľka s deťmi mu začali spievať a blahoželať, on reagoval tak, že začal plakať a zakrývať si uši. Teraz ako prvák v ZŠ, na Mikuláša chodili po triedach deviataci prezlečení za Mikuláša, anjelov a čertov. Čerti zobrali jedného synovho spolužiaka "akože do pekla", odviedli ho za dvere. No a syn začal hystericky plakať, vôbec nepochopil, že to je len tak. Triedna mala čo robiť, aby ho upokojila.
Mňa zaráža ako sa dá hodnotiť školská zrelosť tak veľmi dopredu. Veď ešte sa jej ani nezačal predskolsky rok a už sa hodnotí že asi bude nezrela??? Veď za takmer 2 roky môže byť to dieťa absolútne inde. Ja mám dcéru v rovnakom veku a ani ma nenapadlo sa nad tým vôbec ešte ani zamyslieť 🤦 na to je kopec času ešte
@tatinka Kresliť začal sám od seba a dobrovoľne, keď bol druhý rok v predškolskej triede, to mal takmer 7 rokov. S tým svojím kamarátom mali nejakú obľúbenú rozprávku a kreslili si postavičky z nej. Nakreslí už v podstate všetko, len je to niekedy také " kostrbaté". Na prvom zápise v škole (pred odkladom) napr. nevedel nakresliť postave krk, čo pri zápise na to učiteľka upozornila, ze tá postava nespĺňa kritériá.
V škole s učením nemá žiadne ťažkosti, rozumie všetkému, pracuje samostatne, triedna ho chváli. Čo sa vzťahov so spolužiakmi týka, sledujem, zaujímam sa, ako ich on vníma, či nie je nejaký problém, ako sa k nemu správajú. Syn veľmi citlivo vníma akékoľvek poznámky a posmievanie na jeho adresu. Navonok má také stereotypné prejavy, ktoré môžu byť pre okolie zvláštne (máva rukami, točí rukami okolo hlavy... má taký zvláštny neprítomný a napätý výraz v tvári keď ho niečo fascinuje, zaujme). Preto aj v spolupráci s triednou dávam pozor na prístup detí k nemu. Zatiaľ ale je v škole veľmi spokojný, teší sa tam.
Nie, nechodím s ním na žiadne terapie, psychologička zhodnotila, že zatiaľ netreba, keďže je veľmi prispôsobivý, problémy so správaním nie sú, dokáže fungovať v podstate ako bežné dieťa. O jeho citlivosti na zvuky, hluk... v škole vedia a pani učiteľky sú naozaj nápomocné a chápavé, berú naňho ohľad.
@ecko80 dakujem ti za info, kiez by aj moj syn dostal v skole take uc.ako pises, lebo v skolke hned pri nastupe mal neskutocnu kravu co bila deti a jemu tiez fyzicky ublizila...aj som na nu podavala stqznost,no hrozne to bolo pre nho chuda moje....totalny strach uz mam z toho,aku ucitelku bude mat v skole...on je dost plachy a tichy, tazko si zvyka na novy kolektiv, plus tiez ma take svoje musky , stale si cmula palec ,napriek tomu,ze uz ma 5 a pol roka....a ma aj take svojsky prejav tiez, napriklad toci a zamva dlanami pri akomkolvwk citovom vypati ci uz negativnom alebo pozitivnom, velmi sa pri vsetkom sisme a lahko ho cokolvek vyrusi a odvedie jeho pozornost....
Áno, dva roky sa neplatia poplatky, prvý rok preto, že je predškoláčka a druhý rok preto, že má odloženú školskú dochádzku, čo sa týka zaškolenia, na to sú dobri odbornici , treba si dať urobiť testy školskej zrelosti a na základe toho sa rozhodnúť. Ešte máte dlhú cestu , takže dopredu povedať, že nebude do školy zrelá , je dosť skoro.
Moja takto mala odklad a isla do skoly ako 7 a pol rocna Ale teda mali sme na to aj dovody. Vedomostne uz bola pripravena aj vo veku 6 a pol, ale emocne to nebolo dobre. Odklad hodnotim ako dobre rozhodnutie. No pride mi to zbytocne riesit iba kvoli tomu, ze dieta je prilis hrave. Teraz moze mat tak ledva pat rokov, vobec by som nad tym teraz nerozmyslala, este sa vela zmeni, kym pride cas na skolu. Aky problem s recou ma? Moj syn tiez rozprava velmi necisto, ale neberiem to ako dovod na odklad. Za ten rok a pol to vylepsime. Vobec sa s tym este netrap, uvidis buduci rok v aprili, co vam odporuci psycholog.

@ecko80 kreslit vie len kruzok,ciarku a vlnku. Kresli rad,ale cokolvek ine kreslit odmieta,mozem sa snazit mu vysvetlovat alebo ukazovat,nema zaujem a nechce sa to naucit..