icon

Ako požiadať o vrátenie školného zo škôlky?

14. dec 2023

Najde sa tu prosim niekto, kto riesil nieco podobne? Moje dieta bolo v novembri v skolke den. Po troch tyzdnoch choroby od polky oktobra som ju dala do skolky zdravu. V ten den mali nahradny termin fotenia a podla slov dietata boli v skolke na tu chvilu fotenia pritomne aj deti, ktore prisli vyslovene len na fotenie, lebo inac boli doma z dovodu ochorenia. Jednoducho ucitelky umoznili prist na chvilku aj choremu dietatu na fotenie. Inac maju ranny filter a chore dieta do skolky nevezmu. A ja si myslim, ze to mohol byt dovod (ale ani nemusel), preco moje dieta o dva dni na to bolo zasa chore a uz viac skolku v tom mesiaci nenavstevovalo (druhy den mali riaditelske volno). Podla pravidiel je mozne poziadat o vratenie skolneho, ak dieta nenavstevuje skolku cely kalendarny mesiac. Riesili ste niektora ziadost o aspon ciastocnu kompenzaciu? Chapete snad moje rozhorcenie, ak mam zaplatit za jeden den v skolke plne skolne a este aj 5 nasobny poplatok za stravu, ale ten az tak neriesim. Ma vobec zmysel obratit sa na zriadovatela? Tiez si nechcem nejakym 'sprtanim sa' pohnevat osadenstvo skolky, lebo zrejme tam raz nastupi aj mladsie dieta. Riesili ste cosi podobne? Mam sa na to vykaslat alebo este cosi skusat?

autor
15. dec 2023

@selest ano chapem. Ja ani nejdem tvrdit, ze sa na sto percent nakazila od chorych deti ktore prisli na fotenie.

bosorkabb
15. dec 2023

Tak záleží od škôlky

tiika
15. dec 2023

Nemám skúsenosť. Ale možno ta vnútorne štve i to fotenie. Tak to môžeš spomenúť (ale v klude).. či by nebola mozna výnimka, že toto sa stalo, že to a to sa ti nepáčilo. Avšak ako si spomenula, ak áno -fajn, ak nie - okej.

mogaa
15. dec 2023

tak neviem či sa ti chce dohadovať pre 30-40eur....stravné by si ani neplatila len bolo treba dieťa odhlásiť a školné zase nie je taká suma....z hľadiska škôlky a aj zriaďovateľa je toto pochopiteľné, keďže majú rovnaké náklady či je v triede 10 alebo 20detí.... učiteľky a aj energie musia platiť rovnako....

mamina7070
15. dec 2023

take su pravidla nic neporiesis
a asi nepracujes ked mozes mat dieta tolko doma cena skolky je uplne minimalna oproti nakladom ktore za dieta da zriadovatel a stat

maciatkolulu
15. dec 2023

Prosím ťa a tu ide o koľko peňazí? Ja normálne neverím,že niekto sa chce ísť doťahovať niekam ,kvôli koľko? Veď si zjavne doma s druhým dieťaťom,evidentne tak škôlku nepotrebuješ využívať, prenechaj miesto iným,čo potrebujú a nemusíš platiť nič a ani tá nebude nič skriet.

mooonika1975
17. dec 2023

Ak bol v škôlke tri dni, poplatok vrátiť nie je možné. Žiaľ, kolektív je taký. Stále sú tam choré deti, najviac roznesie dieťa take, ktoré len ide byt choré a ešte len soplik sa mu ciry pusti.

mooonika1975
17. dec 2023

@dzulli1980 ja , keď ležia na postielkach, tak si pripadam ako na lôžkovom v nemocnici. Sople, kašeľ štekavy, kasel vlhký, pocikaju sa z choroby, hnačky. Áno, rodič je rozhodujúci. Dá aj choré. Treba riesit v šatni .

ninakajka
17. dec 2023

U nas to funguje tak, ze treba doniest potvrdenie od lekara, ze dieta bolo od - do chore.
Uprimne, moj syn nebol aj mesiac a pol v skolke, ale nikdy som neziadala vratenie, resp. kompenzaciu za skolne. To, ze tam moje dieta nie je, neznamena, ze skolke nevznikaju prevadzkove naklady. Zo stravy ho odhlasujem rano, ked viem ze do skolky nejde.
Ak vznikne prekazka na strane skolky, ako napriklad teraz v decembri, ze su prazdniny, v januari platime znizene skolne.

mooonika1975
17. dec 2023

@ninakajka v podstate máš pravdu. Ale je možnosť vrátiť, musí sa podávať žiadosť a čakať na schválenie. Tiež by som to určite neriesila.

andykras
17. dec 2023

Dieta nesmie byt v skolke viac ako 30 po sebe nasledujucich kalendarnich dni. Treba pisomnu ziadost nasa skolka ju ma na stranke, potvrdit to od dr.a odovzdat v skolke. U nas vracaju polovicu prispevku. Podavala som minuly tyzden, syn tam nebol 5 tyzdnov. Vyjadrenie som zatial nedostala

andykras
17. dec 2023

A stravu u nas odratavaju ked ma preplatok dalsi mesiac neplatime vobec

sasikk
17. dec 2023

Ja som to riesila, ale riesi sa to “dopredu” vedela som ze syn ma plánovaný zákrok a 2 mesiace predtym nechodil do skolky vtedy som žiadala o odpustenie školného za tie mesiace ale posielala som ziadost dopredu, da sa aj po danom mesiaci ale teda nesmie byt v tej skolke ani ten jeden den ako pisu baby.. proste toto je platba za to ze ti tam to miestopre to dieta aj podrzia aj ked nechodi..

mentolka12
17. dec 2023

Inak j u nas v skolke dovolia prist chorym detom fotit sa. Ale ke striktne dany cas kedy maju prist aby sa nestretli zo zdravymi detmi

annie34
17. dec 2023

Ahoj môj syn hodil os septembra do škôlky bol tma Max dva týždne a potom som ho zo škôlky vzala a už tam nechodí vobec... školné aj všetky ostatné poplatky strava tak mi vrátili aj z obce...treba si o to požiadať u riaditeľa/teľky škôlky. Mne bolo všetko vrátené do cca 3mes. Mala som zaplatené do decembra...vrátili mi za október, november a december všetky poplatky.

x_mery_x
17. dec 2023

U nas, ked chyba viac ako 15dni z daneho mesiaca tak automaticky vracaju, ale az na konci skolskeho roka zo vsetkeho aj zo stravy.

hanka2020
17. dec 2023

U nás myslím hovorili že vracajú za mesiac celý ale teda začiatok nemusí byť 1.den v mesiaci. Môže to byť aj napríklad 10. a koniec 9. ďalšieho mesiaca. Tak by ti to s tým januárom ak necháš deň po prázdninách tiež doma mohlo sedieť. Skús sa spýtať na to ako je ten mesiac myslený u vás.

candii
17. dec 2023

My to máme takto, je to štátna škôlka .. ak dieťa nenavstevuje celý kalendárny mesiac škôlku (ani jeden jediný deň) škôlke sa vracia. Čo sa týka stravy, tá sa platí paušálne každý mesiac a na konci roka máme vyúčtovanie, kde sa vracajú preplatky. Nikdy nebol problém. Čo sa týka chorých detí na fotenie, tiež máme takúto možnosť s tým, že choré deti neprídu do kontaktu so zdravými. Choré deti prídu neskôr a čakajú dole v šatni, a postupne sa volajú na fotenie a odchádzajú preč. Keď sú choré deti odfotené, miestnosť sa vydenzifikuje a vyvetra a vtedy sa fotia zdravé deti. Čiže riziko nazakazy zdravého dieťaťa kvôli foteniu je minimálna. Ale tak ti poviem. Že teraz je hrozny rok, co sa týka chorôb. Moji boli tento mesiac len týždeň v škole a v škôlke a kolotoč chorôb dookola a nevieme sa z toho dostať

maris5
17. dec 2023

U nas je skolne 60€ a nic nam nevratia ak bolo dieta chore. Ak viem, ze dieta nebude chodit cely mesiac (je v kupeloch a pod.) musime pisomne poziadat o prerusenie dochadzky pred zacatim daneho mesiaca a cakat ci to schvalia. Iba v tomto pripade nam bude odpustene skolne.

jana_eyre_2
17. dec 2023

Bola som v podobnej situácii, najstarší nechodil do škôlky aj dva mesiace v kuse lebo proste bol stále chorý a keď bol zdravý tak som ho nechala doma aby mi nedoniesol ďalšiu chorobu, lebo.sme mali tretieho syna malé bábätko a všetko pochytal.. bolo mi povedané že sa to nedá a síce podľa mňa by sa dalo keby sa chcelo niekomu s tým piplat, ale u nás je spoločnosť nastavená na "nedá sa lebo preto" tak som to nechala tak.. mne sa zase tiež nechcelo venovať tomu energiu a niekoho presviedčať.. u nás v škôlke sa zase stále menili riaditeľky, takže podľa mňa aj preto sa tomu nikto nevenoval a bolo ľahšie povedať že sa to nedá..

domca2705
17. dec 2023

No to je tiež rozum, choré dieťa brat na fotenie 🤷‍♀️... A áno, platí sa aj keď je dieťa iba jeden v škôlke. To je ako u nás v škd. Tiež platia deti aj keby boli iba dve hodiny.. Peniaze sa vracali iba v prípade Covidu, vtedy keď bolo všetko zavreté. Aspoň v škd to bolo tak.

vespertine
17. dec 2023

Ženy tu nevedia zohnať štátne škôlky, lebo im deti neprijali, a ty chceš pýtať peniaze za ten jeden mesiac? Ja neviem, bola by som vďačná, že mám škôlku. Zimné obdobie je skratka také, mne dcéra prvý rok chodila do škôlky možno dokopy štyri mesiace za celý školský rok a neriešila som, skrátka je to tak. Zober si, koľko platia v súkromných škôlkach, a platia to tiež, keď chýbajú.

lucia245
17. dec 2023

Tiež myslím ze nepochodil, nesmie byť ani ten jeden deň v mesiaci. Aj u nás je to tak. Obrátiť sa môžeš na zriaďovateľa- mesto, riaditeľka ti s tým nepomôže.

betulinka1
17. dec 2023

Skusila si malej trosku zlepšiť imunitu? Lebo to je dost hned za dva dni opat ostat chora aj pre dospeleho. Ja som teraz schytala 3x po sebe, raz od deti, raz od muza (deti nechytili nic hoci sme boli PN obaja tyzden) a teraz zase od deti. Pricom deti iba maly soplik doriešený cez vikend a mna to odpálilo na tyzden. Uz posilňujem imunitu imunoglikanom a pekne potiahnem 3 mesiace. To vratenie penazi ti neporadím ale normalne napis zriaďovateľovi, co je mesto a mozno to doriesia.

nadjam
17. dec 2023

Ahoj, u nás v bývalej škôlke, než sme sa odsťahovali, vracali školné v plnej vyske automaticky, ak dieťa bolo v škôlke v tom mesiaci 3 dni a menej. Tu v novej škôlke nikto ani bu ani me, keď som odhlasila dieťa na cely mesiac popredu (bol januar a mala som ist do porodnice, takze som chcela neinfekcne prostredie). Takze som sa spýtala ucitelky, nakoľko sa mi nechcelo hľadať skolsky poriadok a hlavne ho čítať, aj keď som ho samozrejme v septembri podpísala. Ta ma odkázala na riaditeľku a napísala som jej informatívny email. Odpisala, že mám poslať ďalší mail ako žiadosť a o odpustenie školného. Bolo by fajn, to zakomponovať do školského poriadku, v triede mate dovernika, určite by som to napr na rodicovskom spomenula, uvidíš, že nebudeš sama, koho to trapi. Ak budeš slusne a asertivne komunikovať, nikto teba ani tvoje dieťa nemôže sikanovat. Ja som už prestala riešiť, čo si o mne ucitelky myslia a mam svaty pokoj.

slavomira236
17. dec 2023

U nas to toez tak je ze mesmie byt v skolke alebo skolskom klube ani jeden den. Vtedy uhradit musime aj tak a treba dat ziadost na urad o vratenie co schvalia. Ale musi to byt koli chorobe nie ze len tak ja si zmyslum ze dieta bolo 3tyzdne doma tak ho este tyzden necham sby som neplatila skolne. Treba papier od lekara

poleva
17. dec 2023

Bolo to davno, ale ja som dala pisomnu ziadost a neplatila som😊viem ze som to davala pisomne a pekne som poprosila.Ze mam dvojicky...ale to boli malinkí a teraz maju 13 rokov😊

pe_mi
17. dec 2023

Inak na margo toho papiera od lekára.vidim ,že v každej skolke inak.
Ja som nikdy nedokladala papier od lekára,vždy (teda 2x sme takto boli)som len na edu page napísala do skupiny, že dcerku nechávam doma. A platiť školné nejdem.odo mňa papier nepýtali.aj keď som ju vlastne potom nechala doma,nie kvôli chorobe ,ale kvôli tomu,že som si to vyrátala.

ali184
17. dec 2023

Náš bol za 5 týždňov 2 dni v škôlke ale teda vracať poplatok má ani len nenapadlo, ani ciastocne. 🤷 55€ máme poplatok, strava 50€. Držia mu miesto, tým, že to platíme.

isis234
17. dec 2023

Ako dobre je pred podpisom VZN všetko prečítať a dôkladne zvážiť. Týdeň ešte OK, ale 29 dní??? V podstate 15 dní. Veď obedy nevadali. Náklady na dieťa neboli.
Spýtlaa by som sa na to zriaďovateľa. Aj nadriadeného.