icon

Ako presvedčiť predškoláka jesť v škôlke?

1. sep 2025

Ahojte , syn 6 rokov je predškolák, ide o to že už by som rada šla do práce no problém je že môj syn vôbec nechce jesť v škôlke 🤦🏽‍♀️ a nie nedonútime ho nikto proste aj keby nejedol celý týždeň tak ani len neochutna nič 😭 v škôlke si ho nechcú nechať , len do 12stej a ani ja by som z toto nemala dobrý pocit nechať dieťa pól dňa hladné . Jedlo mu nemôžem nabaliť kvôli hygiene . Čo by ste robili ?

anonym_21bd20
1. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_21bd20 boli sme zas pred rokom a nič proste len že máme skúsiť sirup na chuť do jedla 🤦🏽‍♀️

@anonym_autor váhu ma akú? Ale keby mu nosíš stravu ty ,zje ju ? Keď píšeš, že nemôžeš vlastnú.

autor
1. sep 2025
@anonym_21bd20

@anonym_autor váhu ma akú? Ale keby mu nosíš stravu ty ,zje ju ? Keď píšeš, že nemôžeš vlastnú.

@anonym_21bd20 váži 23kg ma 120cm , áno to by zjedol keby som mu nabalila ja

anonym_a4c70e
1. sep 2025
@anonym_autor

@pribinak tiež som si to myslela že len vymýšľa a tak som ho nechala celý den tak bez jedla a keď bol hladný dala som to čo sme mali my , a proste ho napinalo nezvládla som to …

@anonym_autor tak nech neje, keď ho napína. Úprimne, je to prirodzené, keď má v ústach novú chuť, konzistenciu, že to tak úplne nevie hneď zvládnuť zjesť. Ja by som ho nenútila jesť ale nedostal by ani nič iné, než máme my ostatní, nech si postupne zvyká. Hladom neumrie. Ale tipujem, že musí byť aj podvýživený (nie vychudnutý ale podvýživený) ak jedáva stále to iste

karolinakr
1. sep 2025

nema tu chorobu, že len 2- 3 jedla cely život? bol taky program, že len syr alebo chipsy jedli, vsetko ostatne vyvratil po prvom kúsku

autor
1. sep 2025
@anonym_a4c70e

@anonym_autor tak nech neje, keď ho napína. Úprimne, je to prirodzené, keď má v ústach novú chuť, konzistenciu, že to tak úplne nevie hneď zvládnuť zjesť. Ja by som ho nenútila jesť ale nedostal by ani nič iné, než máme my ostatní, nech si postupne zvyká. Hladom neumrie. Ale tipujem, že musí byť aj podvýživený (nie vychudnutý ale podvýživený) ak jedáva stále to iste

@anonym_a4c70e to nie nieje podvýživeny ma normálnu váhu , nieje ani chudý

anonym_21bd20
1. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_21bd20 váži 23kg ma 120cm , áno to by zjedol keby som mu nabalila ja

@anonym_autor skúsila by som vybavil nejaký papier, aby mohol dostávať stravu od teba. Sestra tak mala výnimku, ale musela variť podľa jedálnička ms, aby mali všetky deti rovnaké.

petulda333
1. sep 2025
@anonym_a55e15

Jasné, to je zato, že ste ho doma nenaučili na normálne jedla. Je veru zopár takých matiek. A potom je problém. Je to tvoja chyba.

@anonym_a55e15 tiez mam takeho syna. Od mala mal domace prikrmy,do 3r jedol vsetko! Potom postupne ubudalo. Teraz zje maloco. A nove ani neochutna. Dcera rovnake zvyky pri jedeni a ta zje uplne vsetko,neboji sa ani vyskusat noveci. Takze nie,nemusi to byt chyba autorky a ak si to nezazila,bud rada

0silvia0
1. sep 2025

a v škôlke by nezjedol ani suchú ryžu, suché cestoviny, suché zemiaky, suchý chlieb? Či čo doma vlastne zje? Že by v škôlke zjedol aspoň to a doma by zjedol to, čo má rád?

denkabemommy
Autor odpoveď zmazal
autor
1. sep 2025
@petulda333

@anonym_a55e15 tiez mam takeho syna. Od mala mal domace prikrmy,do 3r jedol vsetko! Potom postupne ubudalo. Teraz zje maloco. A nove ani neochutna. Dcera rovnake zvyky pri jedeni a ta zje uplne vsetko,neboji sa ani vyskusat noveci. Takze nie,nemusi to byt chyba autorky a ak si to nezazila,bud rada

@petulda333 ako to máte v škôlke ?

petulda333
1. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor moj uz je v skole. V skolke bol cely den. Obcas zjedol stavu z polievky,zemiaky z hlav.jedla a pod. Nieco si vysupkal. A teraz skoro to iste

anonym_b57ab2
1. sep 2025

@anonym_autor A čo napríklad jedáva teda doma?

stvorenie
1. sep 2025

Keď som dávala deti do škôlky, prvé, čo som učiteľkám zakázala, nútiť ich jesť (nebol s nimi ale taký problém, že by nechceli jesť nič). Ja som ako dieťa okrem zákuskov nechcela tiež nič jesť. Zákusky mi samozrejme nedali a bola som vychudnutá ako anorektička (fotky) ale plná energie. Netreba to dramatizovať, ak sa nesťažuje a ak sa doma pekne naje.

pribinak
1. sep 2025
@anonym_21bd20

@anonym_autor odvtedy ste u pedi boli, čo na to hovorí?
@pribinak otec je pracujuci človek, tak nemoze byt doma hala bála.

@anonym_21bd20 tak dieťa má problém y s príjmom potravy, toto by bola priorita hľadať prácu doma a rieisit syna

pribinak
1. sep 2025
@anonym_autor

@pribinak tiež som si to myslela že len vymýšľa a tak som ho nechala celý den tak bez jedla a keď bol hladný dala som to čo sme mali my , a proste ho napinalo nezvládla som to …

@anonym_autor tak potom je to aj o tvojich hraniciach

anonym_21bd20
1. sep 2025
@pribinak

@anonym_21bd20 tak dieťa má problém y s príjmom potravy, toto by bola priorita hľadať prácu doma a rieisit syna

@pribinak mne sa zdá, ze to riešia. Ale z niečoho žiť musia, keď sa matka nevie zamestnať.

pribinak
1. sep 2025
@anonym_21bd20

@pribinak mne sa zdá, ze to riešia. Ale z niečoho žiť musia, keď sa matka nevie zamestnať.

@anonym_21bd20 na pol úväzok by sa zamestnať mohla

Za mna toto dieťa si odmietaním stravy niečo rieši

Mizno manipuluje aby nemusel byt v škôlke

anjelicek26
1. sep 2025

Tak autorka asi vyvaras presne to co chce on a proste je rad, ze "vdaka" tomu vzdy mohol chodit obedovat domov... hned dva dovody, preco to je ako to je.... hladaj psychologa, co ti s tym pomoze... ako vidis, tak s toho nevyrastol.. to je tiez dobra blbost inak, neodstranis pricinu, co sa ma zmenit? Mal obrovske stastie, ze si na toto mala cas a nemusela chodit do prace...

vevesh
1. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja by som isla cestou, nech mi lekar vyda potvrdenie, ze ine jedlo nestravi (boli ste uz v rieseni kvoli jedlu) a doniesla do skolky so ziadostou o podavanie vlastneho jedla a tym padom predlzenie casu do 17.00 (alebo do kolkej je skolka otvorena). Tam nie je vela co navymyslat, ak mu nezistili ziadne alergie ci intolerancie....

anonym_21bd20
1. sep 2025
@pribinak

@anonym_21bd20 na pol úväzok by sa zamestnať mohla

Za mna toto dieťa si odmietaním stravy niečo rieši

Mizno manipuluje aby nemusel byt v škôlke

@pribinak sú také možnosti, ale nie pre všetky profesie a asi to nejde keďže to napísala

amanii
1. sep 2025
@anonym_autor

@pribinak máme to od mala takto aj doma, len doma zje svoje jedla ktoré ma rad , iné neochutna hneď ho napína . Riešili sme to už s doktorkou a na nič sa neprišlo , proste je taký …

@anonym_autor Máme doma taký istý problém. Bojujeme s tým už od troch rokov. Teraz bude mať deväť a stále jedáva len pár "svojich" jedál. Skúsili sme všetko...

januska12323
1. sep 2025

Tak po prvé ak vôbec nič neje škôlka si nezoberie dieťa na starosť na celý deň pre svoju aj jeho bezpečnosť. To je správne. Treba ho naučiť jesť doma, poprípade navštíviť odborníkov aby sa prišlo na príčinu, sú rôzne poruchy prijímania stravy a vôbec za to nemusí on. Ak by ste mali potvrdenia škôlka by vám umožnila nosiť vlastné jedlo.

anonym_4cfada
Autor odpoveď zmazal
autor
1. sep 2025
@pribinak

@pribinak nevravim že ma moje dieťa problém s príjmom potravy , doma pekne naje, ma proste nejakých 8 jedál ktoré zje , tie mu striedam ,po obede papa stále jogurty , syr , zje toho dosť , ma rad ovocie zeleninu … proste ide len o to aby v tej škôlke nebol od rana do poobedia hladny

natalka13
1. sep 2025

co budes robit ked pridu skoly v prirode a podobne?
urobila si chybu, ked si to vzdala. doma neje ryzu zemiaky? neverim.
ak ma blok ze neje v cudzom prostredi. to uz 3! roky davno to mal riesit psychlog.

autor
1. sep 2025
@anonym_21bd20

@pribinak sú také možnosti, ale nie pre všetky profesie a asi to nejde keďže to napísala

@anonym_21bd20 hľadala som prácu na 4 hodiny .. no už 3 roky ju hľadám …

anjelicek26
1. sep 2025

Autorka teraz vazne, on je proste rad, ze ho beries na obed domov. Ked ti normalne je.. 6 rocne dieta, s tym sa uz da porozpravat... mozno tam neznasa spat, mozno na poobedie dojde blba druzinarka, moznosti je xy...

autor
1. sep 2025
@natalka13

co budes robit ked pridu skoly v prirode a podobne?
urobila si chybu, ked si to vzdala. doma neje ryzu zemiaky? neverim.
ak ma blok ze neje v cudzom prostredi. to uz 3! roky davno to mal riesit psychlog.

@natalka13 skúsime toho psychológa

anonym_fb6642
1. sep 2025

Rozumiem tvojmu trápeniu. Mám takého istého syna, teraz už je školák a prvý rok ideme skúsiť obedy v škole lebo mám pocit, že sa to zlepšuje. Do dvoch rokov jedol všetko , potom akoby uťalo, postupne začal odmietať všetko . Nechutili mu ani sladkosti, ovocie...občas suchá príloha. Myslela som, že zošediviem. Také frázy ako " žiadne dieťa dobrovoľne od hladu neumrie " sú naozaj len frázy. Môj bol v škôlke na celý deň a nejedol tam nič, pil čistú vodu a dosť. Základ boli poriadne raňajky doma. Keď som sa zaťala, že dobre nejedz , ale iné nedostaneš, tak nedostal dva dni a dva dni mu to bolo jedno, jednoducho bol hladný. Viac som ho netrápila, nemá to zmysel. Varím tak, že prispôsobujem jedlo jemu, vždy je buď polievka alebo druhé také aké zje. Zlom prišiel minulý školský rok, postupne začal pýtať z môjho jedla ( ja sa stravujem inak ako zvyšok rodiny) ochutnať. Niečo mu chutilo, niečo hneď vypľuľ lebo ho naťahovalo. Teraz už skúsi, ochutná ak mu to nechutí, nemusí zjesť vezme si na čo má chuť, ale musí si pripraviť sám. ( Väčšinou si ohreje, to z jedál, ktoré som varila lebo viem, že mu chutí). Tento rok sám povedal, že chce ísť na obedy, že vždy aspoň ochutná -uorimne ti poviem, plakala som od dojatia keď to povedal. Držím palce nech sa to zlepší. So škôlkou neporadím, u nás s tým problém nemali, dôležité pre nich bolo, že aspoň vodu pije.

autor
1. sep 2025
@anonym_fb6642

Rozumiem tvojmu trápeniu. Mám takého istého syna, teraz už je školák a prvý rok ideme skúsiť obedy v škole lebo mám pocit, že sa to zlepšuje. Do dvoch rokov jedol všetko , potom akoby uťalo, postupne začal odmietať všetko . Nechutili mu ani sladkosti, ovocie...občas suchá príloha. Myslela som, že zošediviem. Také frázy ako " žiadne dieťa dobrovoľne od hladu neumrie " sú naozaj len frázy. Môj bol v škôlke na celý deň a nejedol tam nič, pil čistú vodu a dosť. Základ boli poriadne raňajky doma. Keď som sa zaťala, že dobre nejedz , ale iné nedostaneš, tak nedostal dva dni a dva dni mu to bolo jedno, jednoducho bol hladný. Viac som ho netrápila, nemá to zmysel. Varím tak, že prispôsobujem jedlo jemu, vždy je buď polievka alebo druhé také aké zje. Zlom prišiel minulý školský rok, postupne začal pýtať z môjho jedla ( ja sa stravujem inak ako zvyšok rodiny) ochutnať. Niečo mu chutilo, niečo hneď vypľuľ lebo ho naťahovalo. Teraz už skúsi, ochutná ak mu to nechutí, nemusí zjesť vezme si na čo má chuť, ale musí si pripraviť sám. ( Väčšinou si ohreje, to z jedál, ktoré som varila lebo viem, že mu chutí). Tento rok sám povedal, že chce ísť na obedy, že vždy aspoň ochutná -uorimne ti poviem, plakala som od dojatia keď to povedal. Držím palce nech sa to zlepší. So škôlkou neporadím, u nás s tým problém nemali, dôležité pre nich bolo, že aspoň vodu pije.

@anonym_fb6642 ďakujem aspoň niekto ma chápe❤️ dúfam že aj u nás sa to zmeni