Ako presvedčiť predškoláka jesť v škôlke?
Ahojte , syn 6 rokov je predškolák, ide o to že už by som rada šla do práce no problém je že môj syn vôbec nechce jesť v škôlke 🤦🏽♀️ a nie nedonútime ho nikto proste aj keby nejedol celý týždeň tak ani len neochutna nič 😭 v škôlke si ho nechcú nechať , len do 12stej a ani ja by som z toto nemala dobrý pocit nechať dieťa pól dňa hladné . Jedlo mu nemôžem nabaliť kvôli hygiene . Čo by ste robili ?
Ahoj. Môj syn, keď mal asi tak 4 roky v škôlke nechcel nič jesť. Chodili sme po doktoroch a odporučili nám ísť na liečenie do Šrobavoveho ustavu vo Vysokých Tatrách. Tam mu robili vyšetrenie a zistili mu reflux. Užíval lieky a mal špeciálnu diétu. A vyliečil sa. Dnes je syn dospelý a zje všetko čo na tanier dostane. Skúste si to tam vybaviť. Ja som dodnes lekárom vďačná ,že ho vyliečili.
Autorka teraz vazne, on je proste rad, ze ho beries na obed domov. Ked ti normalne je.. 6 rocne dieta, s tym sa uz da porozpravat... mozno tam neznasa spat, mozno na poobedie dojde blba druzinarka, moznosti je xy...
@anjelicek26 vedale on sa nikde nenáje len doma, tak si nemyslím, žeby to robil naročky aby šiel domov.
Dcera mala v skolke spoluziacku, co robila to iste. V skolke nejedla. A to tam bola do 4.poobede. Proste rodicia museli do prace. Zacala trochu jest v predskolskej triede, ale iba vynimocne. V skolke jedlo vzdy dostala, ale teda skor nejedla, ako jedla. Ako potom v skole, neviem, uz sme neboli v kontakte.
Autorka teraz vazne, on je proste rad, ze ho beries na obed domov. Ked ti normalne je.. 6 rocne dieta, s tym sa uz da porozpravat... mozno tam neznasa spat, mozno na poobedie dojde blba druzinarka, moznosti je xy...
@anjelicek26 suhlaism. Proste pochopil, ze ak nebude jesť, nebude musieť zostať v MS
@anonym_21bd20 boli sme zas pred rokom a nič proste len že máme skúsiť sirup na chuť do jedla 🤦🏽♀️
@anonym_autor Bez hanby navstivit psychologa, lebo za tym je nejaky blok.
deti majú rôzne bloky, niektoré deti sa nevedia vykadiť, majú blok zo stolice, niektoré z jedla, hnusí sa im istá konzistencia alebo chuť. Aj ťažko prísť na to, čo to spôsobilo. Na tvojom mieste by som dieťaťu do škôlky nabalila aspoň ovocie a zeleninu, píšeš, že ovocie a zeleninu má rád, to by učiteľky mohli privrieť oko. A nechala by som ho v škôlke celý deň, od hladu neumrie.
@anonym_autor nenaučila si ho jest doma normalne veci a tolerovať si to v skolke aj naďalej. Tak čo sa teraz cudujes. Pokial nená nejakú diagnózu tak je možné, že to robí už zamerne, lebo veľmi dobre vie, že po neho v tom prípade prídeš. Len recnicka otázka, keby si bola samozivitelka, co by so robila? Dala kvôli tomu vypoved, lebo decko nechce jest v skolke? Potom ti neje ani doma.
@anjelicek26 suhlaism. Proste pochopil, ze ak nebude jesť, nebude musieť zostať v MS
@pribinak podla mna blbost. Moj bol normal v skolke cely den a nejedil. Tiez som si myslela, ze vsak uvidi ine deti tak sa rozje. Bude hladny, tak sa rozje. Atd atd. A nic. Nerozjedop. Proste neda do ust ani lyzicku.
Teraz zacal chodit do 5 triedy a vela sa nezmenilo. Ma pestry jedalnicek, ale prakticky stale to iste. Par jedal.
K psychologickam sme chodili. K viacerym. Ziadna vyrazna zmena. Obcas po sedeni skusil nieco nove. Ale teda nezjedol,iba ochutnal. Tak ze 1 cucoriedku, hryz z nektarinky, mesiacik z mandarinky. Tak som to vzdala. Platit 50 eur za hodinu sedenia a zje 1 cucoriedku. A potom uz nikdy viac.
Neostava mi nic ine ako dufat,ze ho to prejde. Lebo tak bohata nie som, aby chodil x hodin ku psychosovi a nikam sa to neposunulo.
A este doplnim, ze z jedlom mal problem od malinka, od prvych prikrmov. Po mne to isto nema 😃 ja zjem co nezje mna.
Ma extra dobry cuch, vsetko mu smrdi. Chlueb so sunkou alebo syrom vedla neho zjest nejde. Odsadne si. Smrdi mu to.
Ale samozrejme,su pokroky. X veci uz je,co predtym ani neochutnal. Napr pred tyzdnom zjedol svoj prvy trojuholnik pizze. Skakala som od radosti.
@pribinak podla mna blbost. Moj bol normal v skolke cely den a nejedil. Tiez som si myslela, ze vsak uvidi ine deti tak sa rozje. Bude hladny, tak sa rozje. Atd atd. A nic. Nerozjedop. Proste neda do ust ani lyzicku.
Teraz zacal chodit do 5 triedy a vela sa nezmenilo. Ma pestry jedalnicek, ale prakticky stale to iste. Par jedal.
K psychologickam sme chodili. K viacerym. Ziadna vyrazna zmena. Obcas po sedeni skusil nieco nove. Ale teda nezjedol,iba ochutnal. Tak ze 1 cucoriedku, hryz z nektarinky, mesiacik z mandarinky. Tak som to vzdala. Platit 50 eur za hodinu sedenia a zje 1 cucoriedku. A potom uz nikdy viac.
Neostava mi nic ine ako dufat,ze ho to prejde. Lebo tak bohata nie som, aby chodil x hodin ku psychosovi a nikam sa to neposunulo.
A este doplnim, ze z jedlom mal problem od malinka, od prvych prikrmov. Po mne to isto nema 😃 ja zjem co nezje mna.
Ma extra dobry cuch, vsetko mu smrdi. Chlueb so sunkou alebo syrom vedla neho zjest nejde. Odsadne si. Smrdi mu to.
Ale samozrejme,su pokroky. X veci uz je,co predtym ani neochutnal. Napr pred tyzdnom zjedol svoj prvy trojuholnik pizze. Skakala som od radosti.
@tomilu711 je ti jasne že normálne to nie je
Presne viem o čom hovoríš. Ja mám 4 ročnú dcéru ktorá tiež nič a nikde nebude jesť, proste ju napína. Nezje ani jedlá ktoré iné deti milujú - palacinky, pudingy, buchty, sladkosti a takto by som mohla pokračovať.
Raňajky, večere - pečivo, šunka, saláma, syr, párky a 2 obľúbené jogurty. Obed - zje 3 hlavné jedlá a 3 polievky, teda jej týchto 6 jedál striedam. Toto je vec na ktorú nie som hrdá, my ostatný jeme pestrú, zdravú stravu. Môžem sa aj na hlavu postaviť ona nič iné nezje, dostali sme sa ale do štádia že je ochotná aspoň občas ochutnať.
Tiež bude chodiť iba na 3-4 hodiny, neviem si predstaviť že by tam bola hladná celý deň. Ja mám ale robotu ktorá mi dovoľuje chodiť ju brať na obed domov.
Arfid syndrom, PAS, atď.. psychologička zameraná na autistov by to mohla objasniť.
@tomilu711 PAS?
Arfid syndrom, PAS, atď.. psychologička zameraná na autistov by to mohla objasniť.
@mimixxxx ano PAS a Afrid ( boji sa ze mu z toho bude zle, ze sa povracia) som napr ja so synom tiez riesila. Ale ani jedno mu nepotvrdili. Vzdy to skoncilo skor tak, ze vlastne on jedava docela dobre oproti inym detom.
@tomilu711 a co takto zmeniť psychologickú?
@tomilu711 a co takto zmeniť psychologickú?
@lienka.7 podstatne je, ze som sem nesla riesit svojho syna, iba napisat, ze zeny co pisu ze neje kvoli tomu,ze vie ze kvoli tomu pre neho pride nama,tak nemusi byt pricinou. A ze mamu iba vydiera. A ze keby bol hladny, tak by zjedol. A pidobne blbosti. Nemaju doma take deti. Tak netusia ake to je,ked dieta nieco zje.
@pribinak moja ,tak laskavo sa uklidni. A odid z diskusie ku ktorej nemas absolutne co povedat. Iba rozsievat svoje blbe rady a komenty.
Mas evidentne nejaky problem. Pretoze takto dospela zena standardne nevystupuje.
@tomilu711 ja nemám problem, skôr ty a tvije dieťa
Takze tam venuj svoju energiu a maj sa
@anonym_autor ostal by v skolke a uz davno, ziadne nosenie dmov. jasne ze mu to vyhovuje a jest nebude, ked moze ist na obed domkov a mamula nakrmi, ako 3 rocny sa nemusel naucit, nebude sa hrnut do toho ani ako predskola, proste cim bude starsi tym horsie. Tak nezje..nezje den, nezje dva. Hlad ho donuti zjest treti den. A neverim ze nie. Za mna si makka ty.. tak ho naplo? no a? vsak nech ho napne... prestane afektovat a zvykne si. Na gumicke ta ma, od malicka si si ho naucila, na "co ma rad". Tak vies.. nic ine nezostava = len budes v tomto pokracovat a varit, budes doma atd, alebo pritvrdis. Ono v skole to tiez nebude med lizat. Tam ale aspon desiatu mu vies vacsiu nabalit.
To nechodíte na výlety? Na dovolenky? Ste len doma?
Mna tu kamanuju ale ja by som ho proste nechala hladného……pokial nemá žiadne alergie a intolerancie či iné zdravotné problemy tak s tebou cvičí jedna radosť
Otec by mal byt doma a urobiť poriadok
Psychologickú si nezvazila? Čo doma je?
@pribinak môžem sa opýtať, ty si prečo dala dieťaťu miesto tebou robeneho prikrmu kúpený keď mu nechutilo ? Prečo si ho nenechala hladné? Nechala si so sebou cvičiť jedna radosť? Na cudzích deťoch sa lepšie aplikuje ako na svojích všakže? .. inak raz keď som sa tu pýtala, ktorý prikrm sa oplatí kupovať,tak si mi doslova napísala či som lenivá decku dve mrkvy uvariť.. sranda ako sa tvoje názory menia od diskusie k diskusií.
@anonym_autor ako decko som bola rovnaka. Nejedla som v skolke takmer vobec, len cistu vodu pila, v skole som zjedla len desiatu, obedy vynimocne nieco som si povyberala ako zemiaky a pod. Nic nepomahalo, urcite nie tresty ani ultimata, radsej som bola hladna. Ano, velakrat som nedostala na vyber a radsej bola hladna cely den, TOTO NAOZAJ NEZABERA 🙂. Pamatam si jedny narodeniny, ked som nechcela zjest svoju tortu (bohvie co mi vadilo, to uz si nepamatam), nechali ma ako trest hladnu cely vikend (efekt nula, tortu som potom na just ani neochutnala 😉).
Z vela veci na napinalo, vadili mi pachy, konzistencia... Doteraz mam problem kvoli konzistencii s mnohymi jedlami, ale uz som sa v dospelosti rozjedla a som viacmenej ,,normalna".

@anonym_autor Máme doma taký istý problém. Bojujeme s tým už od troch rokov. Teraz bude mať deväť a stále jedáva len pár "svojich" jedál. Skúsili sme všetko...
@amanii ako to bolo v škôlke ?