Ako presvedčiť predškoláka jesť v škôlke?
Ahojte , syn 6 rokov je predškolák, ide o to že už by som rada šla do práce no problém je že môj syn vôbec nechce jesť v škôlke 🤦🏽♀️ a nie nedonútime ho nikto proste aj keby nejedol celý týždeň tak ani len neochutna nič 😭 v škôlke si ho nechcú nechať , len do 12stej a ani ja by som z toto nemala dobrý pocit nechať dieťa pól dňa hladné . Jedlo mu nemôžem nabaliť kvôli hygiene . Čo by ste robili ?
@lienka.7 podstatne je, ze som sem nesla riesit svojho syna, iba napisat, ze zeny co pisu ze neje kvoli tomu,ze vie ze kvoli tomu pre neho pride nama,tak nemusi byt pricinou. A ze mamu iba vydiera. A ze keby bol hladny, tak by zjedol. A pidobne blbosti. Nemaju doma take deti. Tak netusia ake to je,ked dieta nieco zje.
@tomilu711 teraz uplne neosobné, neriešim tvojho syna, aby si to nebrala osobne.
Ale nie je normálne, keď dieťa jednoducho neje. ine je, keď je vyberave, ze zje co ja viem cestoviny a ryžu a nezje co ja viem zemiaky. Ale nie, ze ma 5-6 jedál a tie točiť stále dookola.
Toto majú deti s diagnozami, napr.autisti. pokial si teda bola u toľkých psychológov a dieťati naozaj nič nie je, tak ide iba o jeho vymysly. Inak ako tu bolo už spomenuté, ako potom chodíte niekde preč? Ti v takom hoteli mu extra varíte? Alebo v reštaurácii. Mňa celkovo udivuje, ako sa tu k tomu staviate, ze je proste nejedak a bodka. Potom prečo sa rieši anorexia a bulímia? Prečo potom riešiť, keď sa dieťa reze? No však sa reze, co je tam toho. Nie? Ono neexistuje, aby dieťa len tak nejedlo. Nejaká pričina byt musí.
A ono to inak začína už v skolke, už sa teším na rodicko a každoročne hody typu, moja Ninka chlebík nepapa, nemôže dostať rožtek? Nemôže. Moj Miško koprovu omáčku nepapa, nemôže dostať čisté zemiaky? Nemôže. A prečo? Lebo začne vymýšľať kladicky ďalších 20 deti. Alebo potom, moja Maruška pomazánka nepapa ... čistý chlebík by nemohla mať. Nemohla. Vid predchádzajúca veta. A vieš čo je na tom najlepšie? Keď sa riaditeľka spýta, ze ci to doma papaju, tak odpoveď je nie. A tu je pes zakopaný.
A inak @pribinak je fajn, ale chápem, ze ked ti stúpla na otlaky, tak na nu stekas. To robia aj mne 🙈😁
@anonym_autor ja by som na vasom mieste skusila aspon par dni aby ostal dlhsie v skolke akl do 12tej. Od hladu neumrie predsa ked obed nezje, po pr dnoch s autcite do toho pusti. O rok ide do skoly a tam bude musiet chodit a ked bude vyucovanie dlhsie, ako budes ho nosit domov aby sa najedol?
@tomilu711 teraz uplne neosobné, neriešim tvojho syna, aby si to nebrala osobne.
Ale nie je normálne, keď dieťa jednoducho neje. ine je, keď je vyberave, ze zje co ja viem cestoviny a ryžu a nezje co ja viem zemiaky. Ale nie, ze ma 5-6 jedál a tie točiť stále dookola.
Toto majú deti s diagnozami, napr.autisti. pokial si teda bola u toľkých psychológov a dieťati naozaj nič nie je, tak ide iba o jeho vymysly. Inak ako tu bolo už spomenuté, ako potom chodíte niekde preč? Ti v takom hoteli mu extra varíte? Alebo v reštaurácii. Mňa celkovo udivuje, ako sa tu k tomu staviate, ze je proste nejedak a bodka. Potom prečo sa rieši anorexia a bulímia? Prečo potom riešiť, keď sa dieťa reze? No však sa reze, co je tam toho. Nie? Ono neexistuje, aby dieťa len tak nejedlo. Nejaká pričina byt musí.
A ono to inak začína už v skolke, už sa teším na rodicko a každoročne hody typu, moja Ninka chlebík nepapa, nemôže dostať rožtek? Nemôže. Moj Miško koprovu omáčku nepapa, nemôže dostať čisté zemiaky? Nemôže. A prečo? Lebo začne vymýšľať kladicky ďalších 20 deti. Alebo potom, moja Maruška pomazánka nepapa ... čistý chlebík by nemohla mať. Nemohla. Vid predchádzajúca veta. A vieš čo je na tom najlepšie? Keď sa riaditeľka spýta, ze ci to doma papaju, tak odpoveď je nie. A tu je pes zakopaný.
A inak @pribinak je fajn, ale chápem, ze ked ti stúpla na otlaky, tak na nu stekas. To robia aj mne 🙈😁
@lienka.7 ja stekam na nu? 😃 nestupila na ziaden otlak. Ja viem ze je to problem. Aj ho riesim. A nie,nemyslim si ze je fajn 😃 q nie na zaklade tejto diskusie.
A ako riesime vylety? Ked bol maly, tak som mu jedlo balila. Akonahle zacal jedt maso a ryzu,tak nebalim nic a dovolenky hotely, normal restiky. Len teda musime hladat. Kde maju maso a ryzu. Alebo mu daju k masu chlieb.Lebo napr zemiaky nezje v akejkolvek forme.
A ano, som presne ta matka, ktora vravi tam kam ide, co je a co neje. A vacsinou nie je problem. Ani v SvP, ani v tabore. Pokial je s tym pronlem, tak tam nejde. On si v tomto veku uz velmi dobre uvedomuje,ze je to problem a ako ho to obmedzuje.
Ale aj to neskusi.
Nie je to ze neje vobec. Ale proste neskusi nove ( pre neho nove) jedla.
A tie rady ze vsak nech ho napne no a co. Asi niktora ktora to pise neriesila vyvracane naspat do taniera. A nie, nerobi to naschval.
@lienka.7 a este k tomu,ze ci to papa doma a ze tam je pes zakopany...je to docela vtipne. Lebo ja som vravela,ze im kludne aj zaplatim za to ak sa im podari aby nieco ochutnal. Je uplne jedno ci mu dam natierku doma na chlieb alebo v skolke. Nezje ju ani tam,ani tam..
@lienka.7 vieš kde je problém? Že na Slovensku nie je psychiatra, ktorý by malému dieťaťu diagnostikoval ppp.My sme boli na vyšetrení v Čechách, kde mi povedali, že je to ukážkový strach zjedla ústiaci do ppp. tu sme sa k psychiatrovi nedostali lebo také oni neriešia. Dostali sme praktické rady ako s dieťaťom pracovať, máme ďalej riešiť liečbu u psychiatra tu na sk, Ale už rok a pol čakám na termín k psychiatrovi . Potom je jasné, že dieťa nemá diagnózu a pre také ako si ty si pribinakom, sú matky týchto detí ideálne nástroje na obtieranie úst. Lebo vy nemáte ani poňatia aké to je s takým dieťaťom v skutočnosti. Vidíte len autizmus alebo rozmaznané decko. Nič medzi.
@lienka.7 vieš kde je problém? Že na Slovensku nie je psychiatra, ktorý by malému dieťaťu diagnostikoval ppp.My sme boli na vyšetrení v Čechách, kde mi povedali, že je to ukážkový strach zjedla ústiaci do ppp. tu sme sa k psychiatrovi nedostali lebo také oni neriešia. Dostali sme praktické rady ako s dieťaťom pracovať, máme ďalej riešiť liečbu u psychiatra tu na sk, Ale už rok a pol čakám na termín k psychiatrovi . Potom je jasné, že dieťa nemá diagnózu a pre také ako si ty si pribinakom, sú matky týchto detí ideálne nástroje na obtieranie úst. Lebo vy nemáte ani poňatia aké to je s takým dieťaťom v skutočnosti. Vidíte len autizmus alebo rozmaznané decko. Nič medzi.
@anonym_fb6642 strach z jedla? Ok a ešte z čoho bude mat strach? Ráno zo svetlá? Aby nemuselo do skolky? Večer z tmy? Aby nemuseli ísť spať? Samozrejme, keď už neviem čo tak poviem, že fóbia 🤦♀️ a teda liečba je potom aká? A najmä, ako, odkiaľ resp. kde ju dieta získalo? Lebo je to zvyčajne reakcia na niečo. A neviem, kde čakáš rok a pol ma termín, ale ok. Čakaj.
@anonym_fb6642 strach z jedla? Ok a ešte z čoho bude mat strach? Ráno zo svetlá? Aby nemuselo do skolky? Večer z tmy? Aby nemuseli ísť spať? Samozrejme, keď už neviem čo tak poviem, že fóbia 🤦♀️ a teda liečba je potom aká? A najmä, ako, odkiaľ resp. kde ju dieta získalo? Lebo je to zvyčajne reakcia na niečo. A neviem, kde čakáš rok a pol ma termín, ale ok. Čakaj.
@lienka.7 podla toho co si pisala vyssie si ucitelka v skolke,vsakze.
Ak ano, tak presne takyto typ ucky nemam rada. Idu si svojou linkou, kazde dieta nech je ako cez kopirak, ziadne odchylky, nic co je ine. Len nech to ide pekne podla pravitka. Ked sa dieta neprisposobi, neviete s tym pracovat. Take dieta je zle, rozmaznane,nevychovane. A to nepisem teraz o jedle. Ale aj tom strachu co si pisala.
@lienka.7 a ked uz pises taky blud ze fobiu muselo dieta niekde ziskat, tak by si mala trochu nastudovat, ze fobia je iracionalna, nezaklada sa na predchadzajucich skusenostiach. Fobiu mozes mat z pavuka aj ked ti chudak nikdy nic neurobil. Fobiu mozes mat z lietania, aj ked si este nikdy neletel.
@lienka.7 nech sa páči, môžeš skúsiť googliť afrid, a potom môžeš pohľadať aj to, koľko pedopsychiatrov je v banskobystrickom kraji a vôbec celkovo na Slovensku a môžeš nájsť aj tych čo prijímajú nových pacientov. Deti, ktoré sa boja jesť je mnoho, ale také ako ty to schovávajú za neschopnosť matiek ( zrejme podľa seba súdim teba ❤️).
moje dieta malo takeho spoluziaka, od 1.rocnika nejedol, on zjedol dve hranolku, 3x odhryzol do neicoho, ani polka banana... proste nejedak, inak inteligentne, zdrave dieta. jeho mama na prasky, ona mala v hlave dlhe roky len to nejedenia, jej uz to bolo jedno-zdrave, nezdrave, junky food, len nech prepanajana nieco zje.. uz jej z toho aj zasivabalo, kto nezazije, ozaj nechape.
potom chodili spolu aj na strednu, tam pomalicky sa rozjedol, sice ziadna slava, hlavne v porovnani s mojim zravym deckom.
skratka, su take deti.
*ARFID opravujem sa ak by si to so svojou mozgovou kapacitou nedokázala dohľadať aj s preklepom .
@anonym_autor baby ktoré s takýmito deťmi nemáte skúsenosť proste nebudete rozumieť , môžete na nás matky útočiť aké sme neschopné atd.. a ani neviete koľko sme sa kvôli tomu natrapili a naplakali . Ale súdiť je naozaj to najľahšie čo môžete urobiť však .
@anonym_autor nenaučila si ho jest doma normalne veci a tolerovať si to v skolke aj naďalej. Tak čo sa teraz cudujes. Pokial nená nejakú diagnózu tak je možné, že to robí už zamerne, lebo veľmi dobre vie, že po neho v tom prípade prídeš. Len recnicka otázka, keby si bola samozivitelka, co by so robila? Dala kvôli tomu vypoved, lebo decko nechce jest v skolke? Potom ti neje ani doma.
@lienka.7 da sa najst aj skolka, kde do deti jedlo nestopkaju ako do husiek🫣 a idem dakovat bohu za nase skolky, kde do mojich dvoch nejedakov nic nedavali. Jednoducho, dieta, ktore jest nechce (a je jedno z akeho dovodu) ti jest nebude, aj cely den ci dva. Jednoducho su deti nejedaci, ak je krvny profil okej, netreba riesit a mala by sa aj skolka k tomu prisposobit (tym mam na mysli nenutit deti do jedla, ktore odmietaju).
moje dieta malo takeho spoluziaka, od 1.rocnika nejedol, on zjedol dve hranolku, 3x odhryzol do neicoho, ani polka banana... proste nejedak, inak inteligentne, zdrave dieta. jeho mama na prasky, ona mala v hlave dlhe roky len to nejedenia, jej uz to bolo jedno-zdrave, nezdrave, junky food, len nech prepanajana nieco zje.. uz jej z toho aj zasivabalo, kto nezazije, ozaj nechape.
potom chodili spolu aj na strednu, tam pomalicky sa rozjedol, sice ziadna slava, hlavne v porovnani s mojim zravym deckom.
skratka, su take deti.
@anonym_1130d9 ako pises, cloveku je uz uplne jedno ake jedlo ochutna. Zdrave nezdrave.hlavne nejake. Ale moj syn ani tie nezdrave nechcel ochutnat. Hranolku ochutnal asi v 8 rokoch, burger este nejedol, pizzu ochutnal teraz prvy krat ako 10 rocny. Parky, kecup, salam, nic z toho este neochutnal.
@anonym_autor ak by si ho nechala v škôlke do 3-4, sťažuje sa, že je hladný? Lebo sú deti, ktoré budú kňučať a deti, ktorým je to jedno.
Píšem ti ako človek, čo si odtrpel škôlku/školu práve kvôli obedom. Neviem čo by mi psychológ pomohol, proste mi to nechutilo. Nezjem chleba, žiadne pomazanky, nič v čom je cibuľa, nenavidim rozvarenú zeleninu, zemiaky na masti, mäso s blanami, jedálňové omáčky, kečup, Tatarku, majonézu a ešte milión dalších vecí. Z toho ti asi dojde, že v jedálni som nemohla jesť vôbec nič. Celú ZŠ a strednú som prežila na pár zrnkach suchej ryže/cestovín, ktoré sa nedotýkali omáčky. Mala som to naprd v tom, že aj doma ma rodičia nútili jesť a mama len občas navarila niečo vyhovujúce. Samozrejme, že ma napínalo, ak to do mňa niekto pchal proti mojej vôli. Tak som sa naučila prehĺtať celé kusy, aby som necítila tú chuť. A prežila som.
Odišla som na VŠ a zistila som, že MILUJEM jedlo. Milujem ázijskú kuchyňu, Taliansku, výberové mäso, zeleninu surovú alebo restovanú, mixované polievky a zážitkovú gastronómiu. A z duše nenavidim Slovensku kuchyňu. Možno mu naozaj nechuti a potrebuje niečo iné.
Buď by som sa zamerala na výdatné, kvalitné raňajky, potom ho nechala hladného, mala nachystaný vyvážený olovrant (dostatok bielkovín, kvalitných sacharidov a tukov) po škôlke a varenú večeru.
Alebo by som zatlačila na škôlku, že musí mať vlastné jedlo (asi v kombinácii s posudkom od psychológa) - neviem však, či to je možné.
už sa mi to nechce čítať celé - ale čo je na tom akože nevychované dieťa, alebo že nevarí poriadne a podobne ... kks, ja od mala som nejedla toto, hento, raňajky som nejedla, z masa ma napínalo lebo mi smrdelo ... v škôlke neviem ako to bolo, ale v škole si pamatám že som odmietala jesť a len som sa prplala v tanieri, všetko smrdelo, tá konzistencia a ešte aj brucho ma z toho bolelo ...
a v dospelosti mi zistili milion gastro problémov lebo taký enzym sa mi netvorí, hentaký... toto nesmiete jesť, toto musíte obmedziť ... keď som bola dieťa nikto to neriešil... a podľa mňa ani teraz to neriešia, sama som ako dospelá chodila od šavla do pavla kým som našla náhodou pani doktorku ktorá ma nie že iba neodpinkala, ale aj nakoniec určila čo mi je ... takže teraz nejem čo mi nechutí + ani čo nesmiem ...
a pritom milujem jedlo ...
@anonym_21bd20 nie už tomu neverím , do škôlky chodí 3 roky a nič sa nezmenilo
@anonym_autor si ma nepotešila. Mame obdobný problém. Minulý rok prvý rok škôlky a v podstate 90% času nič neje. Má iba pár jedál ktoré zje. Skúšali sme vyhrážky, skúšali sme podplácanie, skúsila som doma nič nedať jesť až do večere s odovodnením, že ostatné jedla mal v škôlke a keď je po škôlke hladný, má sa najesť v škôlke... Raz sa dokonca stalo, že celý deň nič nejedol, mali ešte aj angličtinu po škôlke a na konci nagličtiny (15:20) sa od hladu povracal... Zatiaľ ho nenechali iba pol dňa, ostáva celý deň, tak snáď začne aspoň trochu. Pretože veľakrát majú niečo čo má rád, ale nedá si povedať a ani neochutná. Chleba s maslom a džemom, oni im z toho robia nátierku, že to zmiešajú a on už to proste nechce 🤦🏼♀️ doma tiež má problém ochutnať, ale keď mu poviem, že ak mu to nebude chutiť, môže vypľuť do smetiaka, tak niekedy vyskúša (samozrejme sa dopredu nastaví že je to zlé a napína ho 🤦🏼♀️) tak plánujem povedať učiteľke, po dvoch týchto prvých týždňoch, keď deti v triede prestanú toľko plakať, nech na neho trošku zatlačila aj oni, že polievku aspoň 3 lyžičky, chleba aspoň jeden hryz, ale nech mu dovolia vypľuť ak to nebude chcieť. A uvidíme. Ale dúfala som, že však raz to musí skončiť a ty píšeš že vlastne nie 😂😂
Ak si neschopná to riešiť sama správnou výchovou tak treba ísť za psychológom. A neexistuje,že by nejedol keď by bol hladný. To je základna potreba a keď si hladný zjesnaj klince a aj dieťa rovnako. Má 6 rokov. Dobre s tebou točí.
Neviem fakt neviem kde moze byt "problem". Ale prajem ti/vam abysa to poriesilo. A teda aj v prospech syna nech ma vyvazenu stravu-aspon teda doma.
Ten co to doma nezazil nepochopi. Ja som mala prveho syna mi od narodenia spal 40min denne! Ludia mi nevereili ze ved novorodenec. Musi spat!!!! Ja viem ze musi. On proste nespi. Co mu mam urobit aby spal?!
Ja som neverila kamoskam. Ze ony museli doeta po 5 hodinach budit aby sa najedlo. Som bola priam zufala dobre ze som sa nezrutila z toho ze moje dieta takto ☹
Nechcel cumel. Ja ked tretie dieta vzalo cumel normalne som usta otvorila ze waaaaau.
Stvrte? Ako jedine chcelo byt v kociku..... to som si teda uzivala 😍😍😍😍 tri deti v kociku byt nechceli. Bolo to trapenie. Vraj si zvyknu a neviem co ☹
Proste kazde dieta je ine. Nevieme co sa v tom dietati ukryva. Preco nechce jest. ☹ neodsudzujme prosim.
Moje dieta zje viac ako ja!!! Ked niekto vidi kolko toho zje 🙈🙈🙈 rovnako nechapu. Najprv sranda ze sak nech si da. Nech si berie. Ved dieta chce. Potrebuje. Po par min pochopia ze moje dieta nema "dno". A je schopne ozaj zjest tolko ze sa bojim ze zaludok praskne 🙈🙈🙈 ze musim schovavat. Zakazovat 🙈🙈 nie ani mne to nie je prijemne a keby nezazijem mnohe situacie nepochopim/neuverim.
@barbie2023 si vedľa ako tá jedľa - dieťa nebude jesť keď mu má byť z jedla zle…
@anonym_autor baby ktoré s takýmito deťmi nemáte skúsenosť proste nebudete rozumieť , môžete na nás matky útočiť aké sme neschopné atd.. a ani neviete koľko sme sa kvôli tomu natrapili a naplakali . Ale súdiť je naozaj to najľahšie čo môžete urobiť však .
@anonym_autor ahoj tvoj syn je hladný, vie čo je to hlad?.... pýta si jesť....detské presnidávky, rôzne pudingy, jogurty má rád?...
@barbie2023 si vedľa ako tá jedľa - dieťa nebude jesť keď mu má byť z jedla zle…
@biba_18 ešte som nepočula ,že by dieťa umrelo hladom v našich končinách.. podľa mňa je to nesprávny prístup a stojím si za tým.
Ja neporadím, ale rozumiem, máme to doma. Neuveriteľne mi ubližuje, keď ma ešte aj odsudzujú a ponižujú ako neschopnú ľudia, ktorí si myslia, že je ich zásluha, že naučili dieťa jesť všetko, spať samostatne a pod. Nie, nenaučili, len ste mali šťastie. My, ktorí sme to šťastie nemali, sme prišli takmer o všetok čas, energiu, nervy a takmer aj peniaze, aby sme to zmenili. A zatiaľ bez úspechu.
Ak si neschopná to riešiť sama správnou výchovou tak treba ísť za psychológom. A neexistuje,že by nejedol keď by bol hladný. To je základna potreba a keď si hladný zjesnaj klince a aj dieťa rovnako. Má 6 rokov. Dobre s tebou točí.
@barbie2023 nie, nezje. Su ludia, ktori ti jedlo nezjedia aj keby co. Napriklad kurdi ti nezjedia jedlo, ktore vizualne nezodpoveda individualnym poziadavkam (a este to radi okomentovavaju). Radsej budu hladovat.....a zjedia az jedlo, ktore zodpovedat bude, aj keby to malo byt iba jedno jedlo za 4 dni....
To nie je o nechutenstve, ale je to psychický problém dieťaťa, ktoré je výchovne zanedbané. Predsa už dieťa od 2 - 3 rokov berie ako samozrejmosť, že má povinnosť chodiť do škôlky (jaslí) a hravo zvláda tamojší režim. K tomu má byť vedené od min. 2 - 3 rokov. Ak sa toto zanedbá, nikdy si už nezvykne na podmienky, ktoré sú pre väčšinu deti v tom veku samozrejmosťou. On nezvláda odlúčenie od matky a prejaví sa to odmietaním jesť, čo je pre neho výhodné, pretože kvôli tomu môže ísť skôr domov. To, že nie je schopný sa prispôsobiť predškolskému systému, nezaručuje, že sa prispôsobí aj podmienkam v škole. U takých detí sú vážne problémy v škole a to v správaní aj vo vzdelávaní. Takéto deti odmietajú v škole robiť čokoľvek, čo od nich požaduje učiteľka. Často presedia celé vyučovanie so zbalenou taškou a odmietajú z nej čokoľvek vybrať. Prečo ste to nechali až takto zanedbať? Veď od 3 rokov deti v MŠ sa pripravujú na požiadavky v škole, učia sa sústrediť na vyučovanie, vytrvať 45 min. v jednej činnosti, učia sa počítať, tlačené písmená, atď. V prípravke sú už dosť pokročilí a deti, ktoré prvý krát prichádzajú do MŠ až v prípravnom ročníku, často sa hanbia za to, že nevedia toľko ako ostatní, sú zatrpknuté, často odmietajú mnoho toho, čo sa od nich požaduje, medzi tým aj jesť. Ako bolo vaše dieťa pripravované na prípravný ročník v MŠ od 3 rokov?
To nie je o nechutenstve, ale je to psychický problém dieťaťa, ktoré je výchovne zanedbané. Predsa už dieťa od 2 - 3 rokov berie ako samozrejmosť, že má povinnosť chodiť do škôlky (jaslí) a hravo zvláda tamojší režim. K tomu má byť vedené od min. 2 - 3 rokov. Ak sa toto zanedbá, nikdy si už nezvykne na podmienky, ktoré sú pre väčšinu deti v tom veku samozrejmosťou. On nezvláda odlúčenie od matky a prejaví sa to odmietaním jesť, čo je pre neho výhodné, pretože kvôli tomu môže ísť skôr domov. To, že nie je schopný sa prispôsobiť predškolskému systému, nezaručuje, že sa prispôsobí aj podmienkam v škole. U takých detí sú vážne problémy v škole a to v správaní aj vo vzdelávaní. Takéto deti odmietajú v škole robiť čokoľvek, čo od nich požaduje učiteľka. Často presedia celé vyučovanie so zbalenou taškou a odmietajú z nej čokoľvek vybrať. Prečo ste to nechali až takto zanedbať? Veď od 3 rokov deti v MŠ sa pripravujú na požiadavky v škole, učia sa sústrediť na vyučovanie, vytrvať 45 min. v jednej činnosti, učia sa počítať, tlačené písmená, atď. V prípravke sú už dosť pokročilí a deti, ktoré prvý krát prichádzajú do MŠ až v prípravnom ročníku, často sa hanbia za to, že nevedia toľko ako ostatní, sú zatrpknuté, často odmietajú mnoho toho, čo sa od nich požaduje, medzi tým aj jesť. Ako bolo vaše dieťa pripravované na prípravný ročník v MŠ od 3 rokov?
@evkatk bol tu koment vyssie od zeny, ktorej az v dospelosti zistili x netolerancii na potraviny, ktore sa kryli s tymi jedlami, ktore od mala netolerovala. Neda sa to stopercentne zaskatulkovat ako problem psychiky.
Tiež mám doma predškoláka aj čerstvého škôlkara, ale veru nemám radu, s týmto problém nemáme, len som Vám chcela napísať, že Vám strašne držím palce, je to veľmi náročná situácia.
Ťažko hovoriť niekomu kto nezažil...naozaj ja mám 4 deti ..rovnaký prístup tri jedia a jeden dokáže držať hladovku ...a tiež ho z veľa veci napína a tiež už som na prášky... Živiny má dobré ale má nízku váhu a tiež už niekedy aj mu tie palacinky viac krát doprajem ako by som chcela aj koláč aj med na chlieb lebo ma rád sladké a ja už fakt niekedy neviem ako do neho niečo dostať. Takže rady nevadí že ho napne...no nevadí ..môj hodil šablu na tábore v reštaurácii... Lebo neznáša mastnú slaninu a šľachy a nejaké také mäso dostal... A to ešte dodám že teda zemiaky tiež len v polievke...alebo hranolky ale to zase nie som ja ochotná do neho pchať...takže ktovie prečo sú tie zemiaky také neoblubene... A to ešte fakt poznám aj horšie prípady ale tiež už niekedy neviem čo by som uvarila a ako bábätko bol najlepší jedák so všetkých... Jedol aj za staršieho brata...mám 4 deti a každé má tú stravovacích cestu inú..prvý do 6 rokov absolútne hrozne jedol ...som ho stále chodila krmiac lebo inak nič... Som sa napocuvala dokedy budem ... Potom sa rozhodol a od test zje takmer všetko... Najmladší od mala ľúbi papať a aj mu to zatiaľ do 5 rokov ostalo... Dcéra od 3 rokov začala špekulovať so zeleninou ale v podstate sa nech väčšinou presvedčiť...aj keď a nevôľou niekedy... A posledný je tazky oriešok zvykla som si pre neho mať zadné vrátka... Vždy vajíčka spraví si volské oko alebo chlebík už aj sám ak mu nechutí... On je totiz aj veľmi náročný povahovo a keď je hladný tak amen tma... Takže naozaj riešim aby hladný nebol aj za cenu že je na raňajky obed a večeru to isté ..ale má tlrad surovú zeleninu a ovocie tak to je fajn a chlieb a čisté mlieko
@barbie2023 jasne že neumrelo, pretože každá matka mu dá jesť aspoň to čo ako-tak zje… celkom sa mi nechce veriť že ty zješ každé jedlo, ale total bez výhrad…

Môj syn je rovnaký. Zje možno 7-8 jedál a koniec.
Z medicínskeho hľadiska mu nieje nič.
A áno bude hladný kľudne celý deň.
Chvalabohu v MŠ nemajú problém lebo majú dohodu že ochutná všetko. Tak má suchý chlieb, len prílohu alebo len polievku. A stačí mu to. Lenže od začiatku mal učiteľku ktorá má podobné dieťa. A vie ako na takéto deti.