Ako reagovať, keď dieťa povie nadávku?
Ako čo najlepšie reagovať, keď dieťa povie škaredé slovo. Dnes syn dostal amok, má 5 rokov a fakt škaredo ma nazval .. že p.. . Neviem teda kde to počul, pretože doma sa tak nerozpravame ale to je jedno. Ja som zvolila štýl ignorácie. Trestanie dieťaťa fyzicky nie je podľa mňa správna cesta, nakoľko v ňom nechcem budovať zo mňa strach. Neskôr sa mi prišiel ospravedlniť, povedal že ho to veľmi mrzí. Že mi to už nepovie. Ale do budúcna by som chcela vedieť ako by ste vy zareagovali v takejto situácii
Ak to má dieťa od vás, tak mu to nemôžeš zazlievať. Píšeš, že od vás to nemá(trocha pochybujem), tak len vysvetľovať, vysvetľovať a vysvetľovať.
Áno tiež som názoru fyzické tresty nie . No moje ja reagovalo impulzívne keď nadávku povedala moja dcéra 🙈 no ruka mi v tom momente vyletela a zvýšený hlas ani nevravím .hneď otázky ktoré dieťa tak rozpráva . Nakoľko u nás nadávky nejdú všetko povedala a od vtedy sa to neopakovalo a to už bude mať 13 a keď mi ide povedať že tá a ten nadávajú tak povie že povedali škaredé slovo na pi , ku, ko . Takže u nás to malo svoj efekt dobrý lebo mladšia dcéra tu nadávku tiež počula ale aj videla čo sa udialo takže od nej ani raz také nič nebolo
@lonely66 hej, tiež sme nemali v pláne škôlkarov učiť, čo to znamená, ale časť sa naučili v škôlke, časť na ihrisku, hneď vedľa bol skatepark a zvyšok už starší vedeli sami podľa vety a intonácie uhádnuť. A nemienili sme sa doma tváriť, že nenadávame. Občas mi na ceste nejaký debil nedá prednosť a pod. Nemyslím si ani, že nebudú nadávať nikde v partii, ale vedia náš názor, aj, že doma musia mať na nejaké "do prdele" dôvod.
Dobré dámy, aj ľutujem že som tu niečo napísala, namiesto otázky ktorá bola pointou tohto príspevku (česť vynimkam, ktoré reagovali k veci), som sa tu akurát tak dočkala podrobného rozboru mojej domácnosti a dedukcií ako sa spolu doma rozprávame a fakt tu nemienim nikomu dokazovať môj slovník doma. Určite si doma nadávame ako osadníci 🫣 s mužom máme harmonický vzťah, nehadame sa a už si vôbec nenadavame. Keby sme si doma nadávali, tak by ma vôbec netrápilo,že syn pouzije vulgárne slovo na moju osobu. Preto som na to zvyknutá 🤣🤣pekný večer.
*pretože by som bola na to zvyknutá - OPRAVA
@galganka keď povedali medzi sebou schytali mne do oči to nepovedali len keď sa im niečo nesľúbilo tak povedali ale tak priamo že mama si p nikdy nepovedali
@andrejka1974 chápem, zanadávali si medzi sebou ako 99,9 percent dospelých, obchytili a odvtedy si dali pozor, aby ich doma nikto nepočul.
@mamamasama nebolo to tak proste sa naučili že doma sa nenadávali s nepoužívajú sa také slova a verní že naučili sa a sú slušne vychovaní vedia čo sa smie a čo nie už sú teraz dospeli a vermi radi chodia domov
Ignorovať, to, že sa.ospravedlnil je super.... Niektoré deti sú bohužiaľ chytľavé na škaredé slová. To ešte neznamená, že je zlý.
Ked sa ospravedlnil, tak by som mu iba povedala, ze to sa maminke nikdy nehovori, ze to je uplne hlúpe a nech sa to nezopakuje. Ak sa to zopakuje budu tvrde nasledky. U nas doma to obom detom uslo ale nie na cloveka ale jeden zakopol a povedal do p… a mame dohodu, ze za nadávku je 30 drepov a plati to aj pre dospelych. Za nadávku na mna, by dostali facku ale moji maju 9,10 rokov. Ja uz som drepovala 🤣🤣 lebo za volantom je to tazke udrzat. 🤣🤣🤣
Podľa mňa si reagovala okej, možno by som sa potom s malým porozprávala ze co nadávka znamená. Aby sa nestalo ze potom tak povie inému človeku. Ja som tiež jednu nadávku povedala keď som mala 4 a nedarilo sa mi zaviazať si šnúrku, ale to sama pre seba. Doma to tiež neriešili a ja som to už nezopakovala. Počula som to niekde v škôlke zrejme. Ale keďže sa doma nad tým nik nepozastavil tak som na to aj zabudla.
Ak by si vybuchla, nahnevala sa, pripisovala tomu váhu, moze si tu nadávku spojiť s tvojou reakciou a práve to ho zaujme, bude na tom baviť hovoriť. Lepšie je zostat neutrálny, veľmi si nevšímať. Môžeš sa neskôr spýtať, kde to počul, či vie, čo to znamená a vysvetliť, že sa tak nehovori a ak je nahnevaný povedať mu, čo hovoriť môže.
Ja mam ani nie 4 rocnu a povedala k…t, tiez sa takymto sposobom s muzom doma neoslovujeme :D ale zas nebudem sa tvarit, ze mi nikdy ziadna nadavka neubehla, napriklad pri sledovani nasich sprav 🤦🏼♀️ my sme jej vysvetlili, ze je to skarede a aj ked to niekde bude pocut nahodou, tak to nema opakovat, ze to je taky skaredy zlozvyk dospelakov, ked su nahnevani. 5 rocny uz evidentne chape vahu toho slova, kedze sa ti prisiel ospravedlnit. Normalne by som mu povedala, ze taketo slova nepouzivame a uz vonec nie v rodine jeden na druheho 🤷🏼♀️
Deti sa k nadavkam dostanu a aj k inym zlym veciam, preto som nazoru, ze im to treba vysvetlovat nie ignorovat to.
Moja keď mala 3 ci 4 roky povedala sprosta krava, spýtala som sa jej ci vie co to znamená, samozrejme nevedela. Tak som jej vysvetlila ze nemôže používať slová ktoré nevie co znamenajú lebo môže tým druhým ublížiť. Trestať som ju netrestala a viac sme sa k tomu nevracali ale ani to viac nepoužila.