Ako adekvátne reagovať na správanie trojročnej dcérky?

denka259
20. feb 2021

Ahojte maminky, poradili by ste mi, prosím, ako reagovať na dcérkine správanie, v marci bude mať tri roky. Častokrát máva záchvaty plaču, ktorý začne “silene” a neskôr ho vyeskaluje na hysterický plač. Myslím si, že to má silnú spojitosť so skrytou žiarlivosťou na jej 6-týždňovú sestričku.
K nej sa ale správa pekne, prihovára sa jej a dáva jej pusinky. Dcérke sa venujeme tak ako predtým, povedala by som, že aj viac narodením druhej dcérky.
Chcela by som sa vás opýtať ako by ste napríklad reagovali na to, že ráno začne maličká mrnkať, prebalím ju a začnem kojiť. Na to sa zobudí dcérka a začne silene plakať, že chce Frozen čelenku. Takú doma nemáme, začnem jej vysvetľovať, že neviem akú myslí a že takú doma nemáme, vtedy už silený plač prejde do hystérie, že ona chce čelenku, nepomáha vysvetľovanie, sľubovanie ano neskoršia ignorácia (keď už neviem ako reagovať). Keď som uložila maličkú do dennej postielky a isla za staršou ju ukľudniť a objať tak ma odmietala, keď som teda išla preč tak zas plakala nech sa vrátim. Ani tak, ani onak. Takýchto podrobných situácii zažívame niekoľko denno denne. Prosím o akékoľvek rady ako správne reagovať na takéto správanie. Počas jej amoku nepomáha vysvetľovanie, objatie, zavretie do izby, ani ignorácia. Vždy to skončí taky, že sa vyplače, volá na mňa (sama nikdy nepríde keď ju volám), a potom prídem a objímame sa a snažím sa jej to vysvetlit. Ďakujem.

pininka1
20. feb 2021

Ako pises, je to ziarlivost navyse spojena s detskym vzdorom ktory je pre tento vek priznacny. Nepomoze len vydrzat, trvat si na svojom a vysvetlovat.

deedol
20. feb 2021

nemam skusenosti, tak len teoretizujem - skusila by som mozno pomenovat, co si myslim, ze sa deje v skutocnosti. napr. "v skutocnosti nejde o tu celenku, vsak? trapi ta, ze sa venujem babatku?" a ist tymto smerom... neviem.

basska_b
20. feb 2021

Fu, menší rozdiel medzi deťmi je síce zahul, žiarlia tiež, ale aspoň ešte nemajú toľko invencie. Frozen celenku? 😀 ja by som zladila reakcie. U mojej to funguje. Nemôžeš prejsť od vysvetľovania, že nemáme, k tomu, že kúpime (vieš, že nekúpis) a potom ignorovať. Skús zareagovať vždy nejako rovnako... ja vždy idem že pokazena platna: čím jednoduchšie, tým lepšie. "nemáme. Nemáme... nemôžeme mať všetko. Pozri, zahraj sa s týmto..." ono ju to prejde tieto stavy, keď si trochu zvykne. Moja tiež nežiarlila na sestričku, tú ma rada. Kým jej nezačala brat hračky 😁 ale žiarlila na mňa. Bolo treba fakt viac sa venovať, potúliť...

martul
20. feb 2021

Ja by som za ňou nešla, nech pekne príde za vami

lenkakravcova
20. feb 2021

@denka259 Môj syn mal také a zabralo, zaberá keď mu na to jeho vymýšľam ie poviem, že buď prestane alebo ide spať. 😀 Spať nechce tak prestane vrieskat. Samozrejme ale musíš to dodržať = keď neprestáva vrieskat tak ho s vreskotom ukladať do postele na spanie. Potom si to rozmysli ci vrieskat bude..

denka259
autor
20. feb 2021

@deedol no ano, nejde o čelenku ale neviem či rozumie tomuto vysvetľovaniu.

deedol
20. feb 2021

@denka259 mam syna v podobnom veku, v aprili bude mat 3r. myslim, ze by pochopil minimalne to, ze sa mu snazim porozumiet, ze vidim, ze ho trapi to babatko - toto by som pred nim pomenovala a povedala, ze je to normalne, ze ma sestricku rad, ale ze niekedy ho stve, lebo nema pozornost... proste by som vyjadrila slovami vsetko, co on este nedokaze, lebo tipujem, ze rozumie viac, ako vie momentalne povedat sam. ale ako som pisala vyssie, mam len jedno dieta, cize nie som v tej situacii a iba teoretizujem. na druhej strane, za skusku nic nedas ;)

babulina
20. feb 2021

@denka259 odputat pozornost, ja by som navrhla ze podme spolu hladat tu celenku aj ked taka nie je. Ak sa da nahovorit na tuto hru nasla by som nejaku inu, zvrtala rec ze podme sa hrat na princezne. Lebo ved tu nejde o tu celenku ale cas ktory chce dcera travit s vami. Zapajat otecka do starostlivosti o babatko a starsej sa venujte vy ako matka. Je to len obdobie, to prejde

siska53
20. feb 2021

@denka259 len strucne, ziadne litanie. Idealne ju nechat tak, nech sa vyreve, prestane.. nasa, ked chytila amok, tak sama.odisla prec, prisla naspat, ked ju to preslo. A maleho bolo dobre tiez si nevsimat. Prosto vzdor. Dohovaranie nepomahalo, vtedy oni nevnimaju velmi. Vseobecne ludia v amoku (aj dospeli) nie su schopni vtedy vnimat, co im.kto hovori.
U starsich sa potom da.o.tom.porozpravat, ale u tych malych je to ine..

evita2222
20. feb 2021

u nás na trojročného veľmi funguje, že poviem - kúpime to - a už je spokojný

stanulienkat
20. feb 2021

Aj keď ťa pošle preč, zostaň tam a objímaj ju, stále jej zdôrazňuj, že ju máš veľmi rada. Myslím, že to chce počuť. Boji sa o svoju pozíciu. Samozrejme , že žiarli na mladšie dieťa. Neustále ju ubezpečuj, že ju máš stále veľmi rada.

queen_mary
20. feb 2021

Na instagrame je doctorkrause , casto mava okna otazok a odpovedi, a vela sa venuje aj teme deti. Urcite poradi. Aj vo bybetoch ma dost info k detom.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz