icon

Ako riešiť konflikt v škôlke, keď syn pohryzol spolužiaka?

20. jan 2025

Ahojte idem si k Vam pre radu.. Syn sa mi dnes cestou zo skolky, ked som sa pytala ako bolo co sa mu pacilo atd.,,priznal.,, ze ked isli spat., ,,,prelozili” ho inde spat., lebo vystrajali.,, dotahovali., kopali. Sa so spoluziakom,, tak akoˇdeti., tak som povedala., dobre., rozumiem, ze Ste mali nejake nedorozumenie., aj to, ze ste boli asi nastvani, buchnete sa a podobne, ale treba si to vysvetlit, podat si ruky, otocit sa a spat., aby nebolo horsie, ved nikomu by sa nepacilo keby ten druhy chodil s placom domov.,atd.,, Nedavno mi dosla sprava od mamicky, ze moj syn pohryzol jej syna v skolke ci je to pravda(toho spoluziaka s ktorym sa handrkovali pred spanim).,, pritom, pri preberani syna zo skolky.,, nikto nic nepovedal., ze nieco sa stalo alebo bol nejaky problem., tak som sa opytala syna teda, comsa stalo ci mi povedal vsetko., a tak z neho vyslo., ze ano pohryzol ho., lebo ho stale tahal za vlasy pri spani.,,z jednej strany som ostala sklamana, smutna., ze mi nepovedal celu pravdu.,,zdruhej strany uz neviem co mam robit., kazdy den mu vysvetlujem cestou tam i spat., ze ak nastane situacia v ktorej si nevie rady skolke, ma ist za ucitelkou., aby mu poradila-usmernila., nie riesit to bitkou, hryzenim a podobne., ze tiez by sa mu nepacilo keby to bolo opacne a chodil s placom.,,svojhomsyna poznam a viem,, ze je niekedy vybusny a nevie kontrolovat svoje emocie., ale zase na druhej strane nikdy len tak niekomu neurobi zle., musel ho riadne vyprovokovat., ked to spravil.,, mrzi ma to, a urcite to nespravil len tak.,
Len ako to tej mamicke vysvetlit, aby pochopila, ze to neberiem na lahku vahu., ale zase si nenecham len tak kydat na syna., ked ho vyprovokoval.,, my tam niesme nevieme ako to bolo co sa naozaj stalo. su to deti to teraz budem riesit kazde buchnutie, atd.,,
Ucitelkam stale vravim ak bude problem alebo nieco vyvedie tak nech povedia poriesim nemam stym problem., ale nie ze sa dozviem od inych alebo cez spravumod nejakeho rodica.,., a ked sa opytam aj ucitelky ako bolo vsetko dobre mamka., a tak ti dojde sprava.,, som uz zufala, unavena :(.,, poradte ako jej to napisat , aby som tomeste nezhorsila.,neurazila ale zase aby vedela, ze to nebwriem na lahku vahu.,, Dakujem

ivik4
20. jan 2025

Normalne by som napisala ze synovi som povedala svoje ako sa moze a nemoze spravat a ze by bolo fajn spytat sa toho svojho, na dovod preco ho pohryzol. Ze to nebolo len tak

kitycat
20. jan 2025

Ja by som tiesila asi takto...
Syn mohol kludne zabudnut, ze sa pri handrkovani aj hryzlo
Ten druhy chlapec to neohlasil
Ty si synovi vysvetlila, ze sa to nerobi, ze ti je luto, ale dozvedela si sa to terqz, nie od uvitelky v skolke.
Poziadat aby vedla seba nelezali a popriat pekny vecer

taktotedanie
20. jan 2025

Ze dakujes, syn sa ti doma priznal, nevedela si o tom, jcitelky nic nepovedali, doma si mu to vysvetlila a bola by si velmi vdacna aby sa aj ona porozpravala so synom o celej situacii kedze tvojho syna sklbal za vlasy co podla teba tiez nieje v poriadku

gribka1
20. jan 2025

Napíš jej, že ti to je ľúto, že si synovi vysvetlila, že sa to nesmie, treba sa ospravedlniť. Kusnutie je už neprípustné. Zároveň by som ju poprosila, aby jej syn tvojho nebudil počas spánku, neťahal ho za vlasy. No a požiadala by som učiteľku, že v žiadnom prípade nech nespia vedľa seba.

denkabemommy
20. jan 2025

Bola som v podobnej situácii. Jej napíš, že to budeš riešiť s učiteľkami - s ňou nič, je to vytočená matka, ktorá chce chrániť svoje dieťa.. rovno učiteľke zavolaj, že sa s ňou potrebuješ porozprávať. Prediskutujte to, čo sa deje v bežné dni, povedz jej, že ti mama toho dieťaťa písala.. uvidíš, nájdete spoločné riešenie.

My sme mali iný problém, s dievčatkom, čo si vymýšľalo vo veľkom, len preto, že sa s ňou môj syn nechcel hrať 😅🤦‍♀️ ale museli sme riešiť také hlúposti, že sa mi rozum zastával.

maminkadeticiek
20. jan 2025

Mamicke nic nevysvetluj ani neodpisuj.Vzdy pamataj na to,ze kazda matka je na svoje dieta precitlivela a ked sa ublizi jej anjelikovi mnohe sa menia na matky roka a premudrele furie.Sorry,ale je to tak.S najvacsou pravdepodobnostou je rozculena,lebo inak si neviem predstavit preco ti to domov vypisuje,aj tak by si ju nepresvedcila,lebo teraz je tvoj syn v jej ociach maly grazel a doma peni,ze nejaky hajzlik nevychovany nebude hryzt jej syna.A ked to urobis,ked jej zacnes vysvetlovat a ospravedlnovat sa,tak nabuduce ta bude otravovat opat.Nie si povinna ju presviedcat ze to neberies na lahku vahu ani jej nic vysvetlovat.V case pobytu v skolke su za dieta zodpovedne ucitelky a ty ak sa nieco stalo chces riesit s ucitelkami,nie s nou.Ty samozrejme doma syna pouc ako si aj popisala,vysvetli tak ako si povedala ze takto sa veci neriesia a hlavne sa spytaj preco to urobil.Ale hlavne treba zistit preco to urobil ak sa to skutocne stalo,aby si nekrivdila vlastnemu dietatu,lebo aj on ma svoje prava a ma pravo branit sa.Dostan po dobrom z neho,co sa stalo.Rano neries nic,len sa spytaj pani ucitelky ci je vsetko v poriadku,.Ak je tak nemas co riesit.Pani ucitelky maju mat zrucnosti taketo situacie medzi detmi riesit.Ty si v praci,nezodpovedas za to,co sa tam stalo.Ale so synom sa urcite porozpravaj.Ak by si ta dana mamicka zastavila povedz jej,ze sa k tomu nevies vyjadrit,lebo si tam nebola a pani ucitelky ti o ziadnom incidentne nehovorili a ty nebudes robit piriadky so synom lebo nejake dieta povie nieco na ine dieta.Preboha ved deti maju medzi sebou v skolke sarvatky,to je NORMALNE.Ze ak by to bolo fakt take vazne,urcite ta upozornia.A teda hlavne zaujima co mu ten chlapec spravil,ze bol nuteny sa takto branit.Casto sa stane drobnost-vytrhne hracku z ruk,povie ze je prasiatko alebo sa vysmieva alebo nieco a dieta zareaguje takto.Ale pre obe strany plati-das pokoj,mas pokoj.Nech si ak sa nieco stalo aj ona usmerni dieta.Neoplati sa ti byt prehnane empaticka a ospravedlnovat sa a vysvetlovat-ver mi.

doriiis
20. jan 2025

Ako pardon,ale z čoho si taká zrútena? Však sa normálne tej druhej mame ospravedln za syna a syn nech sa tiež ospravedlni chlapcovi a vysvetli mu,že takto to nemôže byť.Normalne sa s ním o tom porozprávaj.
Učiteľky nemuseli nič vidieť a o ničom vedieť.Tie z toho vynechaj.
Mám dve deti a ti vravím,že situáciu ako tato zazijes ešte kopec.

lija22
20. jan 2025

ja si naopak myslim, ze ta mama si zasluzi spatnu vazbu.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
zuzinka888
20. jan 2025

Urcite to oznam ucitelke- udialo sa to v skolke. Ked budu vediet o tomto incidente hodia viac ockom na tych chlapcov a vsimnu si kto je " vinnik a provokater" a kto sa len brani - aj ked nevhodnym sposobom. Mamicke by som sa samozrenme ospravedlnila- no doplnila aj vasu verziu a ubezpecila ju, ze synovi razne dohovorim( casto mamickam ide len o to aby druhe dieta dostalo trest. Ak by si povedala ze na dieta nekricis, nebijes ho a nedostane prisny trest- ziskas v matke uhlavneho nepriatela). Samozrejme dietatu to treba prizvukovat aj kazde rano- ze sa nesmie bit ci hryzt.

aurinia
20. jan 2025

Nam zakazovali riesit to medzi sebou ako rodicmi myslim. Neodpisala by som. Porozpravala by som sa s učitelkou. Nech to ona vyrieši. Stalo sa to na pode školy, je to ich povinnost. Ucitelke by som povedala to čo uz tu ostatne dievčata spomenuli. Mamička moze byt v poho a može sa z nej vyklut neriadena strela

autor
Autor odpoveď zmazal
simona20201309
20. jan 2025

Ty robíš jednu obrovskú zasadnu chybu. Ty správanie svojho syna obhajujes. Je úplne jedno aký mal dôvod a povedať ho že,,určite mal dovod" je v podstate odsuhlasenie jeho konania.
Takýmto prístupom budeš mat so svojím synom ešte mega veľké problémy.
Očividne tvoj syn nie je žiadny anjelik a ty to dobre vieš.
Ospravedlnovanim ho nikam neposunies.
V prvom rade mu vysvetli, že pohryzt niekoho je už fakt cez! (Koľko majú rokov, odznelo to niekde?)
Nerob z neho chudáčika...takýchto chalanov dobre poznám. Nakoniec urobi ešte zo seba obeť ktoré.lmu celý svet krivdi.
Ak si s ním nevieš dat rady, porad sa s psychológom
A vôbec to nemyslím v zlom, ale viem, že takéto správanie sa bude len stupňovať a na ZS ani nehovorím

gribka1
20. jan 2025

Tak toto si mala povedať na začiatku, nie je to cudzia mamička. Čo máte za vzťahy?

maminkadeticiek
20. jan 2025

Och,tak to je zlozitejsie,to mas pravdu.Tak v tom pripade suhlasim s tym,co tu jedna mamicka pisala,odpis len jej zeti pani ucitelky nic nespominali,ze jej dakujes za info a s malym sa porozpravas.NIC VIAC.Ani vlastnej sestre by som viac nepisala na nieco take.Minca ma vzdy 2 strany a ona bude aj tak vnimat len svoju.

senta_sofia
20. jan 2025

Predpokladam, ze ta matka ma info len od svojho syna, ze ho tvoj pohryzol a ze sa nepriznal, ze aj on mu robil zle, tak ako tvoj povedal tebe. Kedze si tam nebola a zrejme ani ucitelka, tazko sudit, kto zacal, kto sa branil a kto je obet. Su deti, co nevedia spolu fungovat a podpichuju sa navzajom. Treba zistit, ci ho ma syn rad, ci ho berie ako kamarata alebo aky maju vztah. Take, ze chod zalovat moc nepomaha, ucitelkam je to zvacsa jedno a otacaju deti, nech nezaluju, pokial ozaj nieco nevidia. A matke toho chlapca by som napisala, ze tvoj tvrdi nieco, jej druhe, takze nech nerobi z toho dramu a z tvojho agresora, ked to moze byt naopak.

autor
20. jan 2025

@maminkadeticiek a co takto:

Dakujem, ze si mi napisala, nevedela som o tom. Pri preberani zo skolky triedna nespominala resp.nevravela nic. Ked som sa opytala ako bolo,ze vsetko poriadku. Ked som sa syna na to opytala priznal sa, ze ho pohryzol, pretoze sa handrkovali a ze ho tahal za vlasy, ked chcel spat. Neospravedlnujem ho, ale asi je za tym nieco viac. Je mi to luto, ospravedlnujem sa.,,,porozpravali sme sa o tom s nim. Vysvetlili a dohovorili sme mu, ze sa to nesmie, kusnutie je nepripustne, tiez by sa mu to nepacilo keby to bolo opacne. No skus sa aj ty porozpravat so svojim synom . Opytam sa nato aj triednej, ako to teda bolo, ci si vsimli nieco. Navrhnem jej, aby ich nedavali spat spolu, aby sa to neopakovalo.

maminkadeticiek
20. jan 2025

Panecku zeny to vo tu podaktore pisete!Ona robi chybu ze svoje dieta obhajuje???Nejake dieta nieco povedalo,pani ucitelky nereferovali nic,nie je zatial ziadny dokaz ani nevie preco sa to stalo a co ma dat svoje vlastne dieta na pranier??Ako halo.To dieta ma svoje prava a kto sa ma zanho postavit ak nie mama?!Doma nech synovi dohovori a v klude sa s nim porozpravat ale najvacsia chyba je ho hned hodit vlkom a zacat mu cistit zaludok ani nevie ci,co a preco sa stalo!

maminkadeticiek
20. jan 2025

Za mna prilis.Moj navrh by bol takyto skor,lebo naozaj to nie je take ze sa nieco stalo bez priciny takze by som sa nedavala do takej submisivnej polohy:
Dakujem, ze si mi napisala, nevedela som o tom. Pri preberani zo skolky triedna nespominala vobec nic. Praveze povedala,ze bolo vsetko v poriadku.Ak by to bolo vazne,urcite by o tom pani ucitelke povedal.Ked som sa syna na to opytala priznal sa, ze ho pohryzol, pretoze sa handrkovali a tvoj syn ho tahal za vlasy, ked chcel spat. Neospravedlnujem ho, ale asi je za tym nieco viac. Porozpravali sme sa o tom s nim. Vysvetlili a dohovorili sme mu, ze sa to nesmie, kusnutie je nepripustne. No skus sa aj ty porozpravat so svojim synom. Minca ma vzdy dve strany. Opytam sa nato aj triednej, ako to teda bolo, ci si vsimli nieco.

simona20201309
20. jan 2025

@maminkadeticiek aké práva??? Prosím ťa... konkretizuj aké práva ma a na aké právo sa mu siaha?
Pohrýzol spolužiaka, je agresívny, nezvláda svoje emócie- psychológa dúfam ze už riešia
Chlapec sa priznal. Co je teraz jeho právo? Jeho povinnost je prijať zodpovednosť- ospravedlniť sa, najlepšie aj priamo pred jeho rodičmi. Nech sa chlapec hanbí ( ak vôbec vie co je to)
Spamatajme sa konečne a prestane hájiť takéto správanie a robiť chúďatka z deti ktoré ubližujú druhým, lebo výsledok takéhoto obhajovania a tvarenim sa ze nič sa nedeje, bol len nedávno....
A presne tam to začína! V MŠ

maminkadeticiek
20. jan 2025

@simona20201309 Nereagujem na teba.Nevies o com pises,inak by si prvy odstavec ani nenapisala.Taras nezmysly.Hystericka mamicka.Tak svoje dieta vzdelavaj doma.Vsetkt drti maju pravo na MS.

simona20201309
20. jan 2025

@maminkadeticiek ,,Neospravedlnujem ho, ale asi je za tym nieco viac"
Presne toto je ospravedlnovanie.... určite mal dôvod že?
Autorka podľa toho čo píše takýto problém nerieši prvýkrát. Nezvláda ho

jakubrianka
20. jan 2025

Deti sa poznajú aj mimo škôlky a dovolia si preto k sebe viac. Sledovala by som dynamiku vzťahu medzi nimi, možno skúsila zobrať na nejaký dobrý spoločný výlet mimo škôlky, kde by sa ukázal koreň konfliktu medzi chlapcami a možno by sa aj prečistil vzduch medzi nimi a zážitok by ich zas mohol načas spojiť.
Ak sú ale ako oheň a voda, tak ich vzťah netreba vôbec siliť a radšej by som poprosila v takom prípade p. učiteľky o separovanie ich aj počas dňa, nielen na spánok. Celkovo rodina a kolektív čo som videla, nerobilo dobrotu u chlapcov (vtedy spolužiakov) v triede. Rivalita a konflikty, ktoré mali chlapci z domu, prerástli všetkým v škole vysoko cez hlavu. No ak máte vy dospeli medzi sebou nevypovedané veci, tak to môžu zrkadliť voči sebe si myslím.

andrejka1974
20. jan 2025

Však sa dohodni s tou maličkou že sa stretnete ráno v škôlke a chlapci si navzájom podajú ruku a tvoj sa ospravedlní tomu druhému a uvidíš všetko bude ok

negymama
20. jan 2025

presne, navrhni mamicke, ze nech sa chlapci vzajomne ospravedlnia a napravia spravanie. tvoj hryzenie a jej sklbanie vlasov.

andreatytler
21. jan 2025

Buchnutia, kopnutia, tahanie za vlasy to vsetko je agresia, zle veci ale hryzenie je uplne iny level. Tak isto plutie. To treba riesit ovela intenzivnejsie a doslednejsie. Aspon tak k tomu pristupovali ucitelky u nas v jasliach. Proste v tom veku sa rata s tym ze si deti riesia problemy rucne strucne, to dokazu ucitelky riesit za pochodu, ale hryzenie je zakazane, na tom musi pracovat rodic. Napisala by som tej mame ze pracujem na tom aby sa hryzenie uz neopakovalo a poprosila ucitelky aby chlapcov skor drzali od seba.

pauluska20
25. jan 2025

@doriiis učiteľky z toho vynechať ? Nemyslite vážne...A kto je zodpovedný za tie deti v MŠ, že by učiteľky ? Keby dieťa strčí do druhého, to si rozbije hlavu dajme tomu o hranu nejakého nábytku, áno potom budú všetci kričať kde bola učiteľka, prečo má niekto pocit, že obyčajne strkačky, búchačky, nadávačky, sa nemusia riešiť, však áno samozrejme, to sú len deti... Nie. Je to forma agresie, učím deti, že sa nikto toho druhého nesmie dotknúť, pokiaľ si to ten druhý neželá a bodka a je mi jedno, že si niekto povie, že bože takých strkaníc v živote ešte bude, no jasné, že bude, keď sa dieťa nenaučí, že toto je neadekvátne riešenie. Učím to aj svoje deti, aj tie v škôlke....Ale k veci... Očividne tam je viac týchto situácií, takže ak si toto učiteľky nevšímajú a nevedia čo sa tam deje, tak ďakujem pekne..sama som učiteľka neviem si predstaviť, neriešiť takéto situácie...mamičke povedz, že ťa to mrzí, že synovi vysvetlíš a veríš, že sa to už nebude opakovať, ostatné si doriešiť s učiteľkou..patrí sa jej odpísať, keď ti už napísala...porozprávaj sa teda s učiteľkami, ak majú viac podobných konfliktov treba ich požiadať, nech si ich viac všímajú a riešia to, určite žiadna učiteľka nedokáže predvídať to, že dieťa ide udrieť, pohrýzť, ale keď sa to deje, musí vytvoriť opatrenia, aby to minimalizovala, s tými deťmi treba pracovať a naučiť ich zvládať svoje emócie a konflikty, len treba chcieť a samozrejme je to práca naviac...takisto, keď sme mali konfliktnejšie dieťa v triede, museli sme ho mať viac pod palcom...ale išlo to....a hlavne, všetko, čo sa deje v triede treba riešiť s učiteľkou....ak sa konflikty opakujú a učiteľka s tým nič nerobí, treba osloviť nadriadených...