Ako riešiť prípad obchytkávania detí v škôlke?
Ahojte . Som strašne šokovaná čo mi dcérka dnes povedala . Nebudem tu písať práve meno , tak si vymyslím …
Osprchovala som ju, natrela olejcekom a chytila si cikulu .. vravím jej nechytaj si , to sa nerobí .. a ona mi na to že aj Kubo ( meno vymyslené ) mi to robil tak ..
ja som taká ostala taká že som tomu nemohla uveriť najskôr .. a potom som sa o tom s ňou po chvíľke rozpravala a povedala mi že v škôlke v triede , kde bolo ďalších 20 deti +učiteľka že ju spolužiak zavolal za stôl a keď si sadla že jej chytal cez legíny cikulu .. vravela mi že nebolelo ma to len ma to trochu steklilo.. a pitam sa však učiteľka musela vidieť .. vraj nie lebo dcérka že mala nohy pod stolom .. že sa išla postaviť zo stoličky a ten spolužiak jej vravel nechoď nikam .. ostan .. bolo to minulý rok , povedala mi to až teraz 🥹🥹jed som sa jej pitala prečo to nepovedala hneď učiteľke a nám doma , povedala mi na to že on by sa vyhováral že to neurobil … povedala som jej na to že to sa nerobí a v žiadnom prípade jej to nikto robiť takéto veci nesmie , a hneď to musí povedať učiteľke a nám doma !! Že jej to robil keď sa jemu chcelo a stále proste .. a povedala mi ze teraz to robí mojej spolužiačkee .. určite si toto 5 ročne dieťa nevymyslelo … ja neviem čo robiť :(
Urcite povedat ucitelke, chlapec to asi videl doma , nic sexualne v tom nebude i ked v dnesnej dobe.
prečo to má ona povedať otcovi?prečo to má znova prežiť? musíš Ty povedať a nie ona.Ak je toto vôbec pravda.
@babababka ja som mu to povedala večer , s čím sa mi zdôverila , pitala sa ma keď išla spat , či to môže povedať aj ocovi .. tak som povedala že ráno povie .. teraz sa ma zasa pitala , že kedy mu to môže povedať . Že chce sama o tom hovoriť ..
@babababka keby to nebola pravda tak tu asi nepíšem … nemám dôvod si takéto veci vymýšľať 🙄🙄
Viem, že ťa to šokovalo, ale pohop sú to škôlkari. Nehladaj za tým nič sexuálneho. Choď za učiteľkou, povedz čo sa stalo, nech si dávajú väčší pozor. Dcérke vysvetlí, že sa ti môže zdvoveriť, ale zase netlač na ňu a nerob jej z toho zbytočne veľký problém, aby si nevypestovala nejakú fóbiu, traumu. Ale čo má ešte zarazilo na príspevku, píšeš, že si nech si nechytá intímne partie, že sa to nerobí. Skôr jej vysvetlí, že objavovať môže, ale patrí to do súkromia...
Velmi ma mrzi, s cim sa trapite, je spravne, ze vam to dcerka povedala a ked to chce povedat aj ockovi je to dobre, ma v neho doveru a oporu, tak to ma byt. Urcite sa porozpravajte s pani ucitelkou. Kedze viete, ze sa to deje u dalsieho dievcatka. Tiez si myslim, ze chlapcek, zial, to po niekom opakuje. Drzim palce.
Súhlasím s @annm81 aj s @bubuzu . Len dodám, že tvoja dcérka môže byt teraz rozrušená z tvojej reakcie. Doteraz to vôbec nebrala ako niečo zlé. A už vôbec nie ako traumu. Čistému je všetko čisté a deti sú čisté. Lenže zopakujeme si čo sa udialo: ona sa chytila za rozkrok u vás doma. Ty si to videla a dôrazne si ju napomenula. Práve si z toho urobila niečo zlé. Áno môžeš ju na to upozorniť že sa to nerobí ale pozor na tón akým to hovoríš. A potom to už šlo. “Dnes to poviem aj ockovi. “ Prečo? Veď doteraz nemala vôbec potrebu ti to vravieť. Nieto ešte ockovi. Lenže keď sa z toho urobil taký problém, tak potom to už chúďatko muselo riešiť ďalej. Povedať príbeh o chlačekovi, zvaliť na neho vinu že ale veď on to robí stále inej atd atd. Problém by bol ak by bol k tvojej dcérke násilný. Možno ju do toho nútil keď jej vravel nechod preč ale aká bola miera toho násilia v tom? A to, že sa mu nechce teraz pozdraviť môže byť len preto, že už je on ten zlý. V hlavičke sa jej vytvorila cela séria problémov súvisiacich s vinou a hanbou, obeťou a sudcom. A možno máš pravdu a skutocne je ten chlapček nepŕijemny a drzý a vidí to doma take veci. Len do akej miery je to nebezpečne pre spolužiačky. Kým nie je násilný a nerobí to furt a neponižuje, tak to nie je vážne. Povedz to učiteľke ako písali vyššie ale nerob z toho väčšiu drámu ako je. V tejto súvislosti som si spomenul na rozhovor Adely Vinceovej s jednou vychovavatelkou, ktorá študovala v Holansku sexualnu výchovu pre deti. A prave tieto veci deti správnym spôsobom vhodným pre ich vek majú vysvetlené. Nemôže sa im potom stať, že sa ich niekto dotkne a oni nevedia povedať nie.
Toto nepisala matka, ale zase jeden z tych pedofilnych retardov, co tu operuje na modromkonovi.
@trinityf tiez si myslim... kazdopadne toto riesit po roku znamena - nepamata si to ani ten chlapec a uz vobec nebude nikto nic riesit...
Autorka ak teda nie si ten spominany pedofil - dceru si usmernila, ze to nie je v poriadku, povedala jej, ako sa v podobnej situacii spravat, keby sa to zopakovalo (alebo keby videla, ze toto robi inemu dietatu) volat hned ucitelku a povedat jasne nie ruky prec a vybavene. Chalan uz za ten cas medzi tym mohol byt davno ucitelkou ci rodicom usmerneny a nikdy to nezopakuje, pochybujem a nikdy by som nehladala v prvom rade nejaky sexualny podton v tom veku, proste nie... skor videl doma, ako otec chytil mamu a ta sa "potesila" tak skusal to iste... take dieta staci usmernit a nikdy sa to nezopakuje, evidentne ani nezopakovalo, kedze je to rok dozadu...
Povedz to učiteľke ešte, nech to rieši s rodičmi. A ty zatiaľ porozmyslaj, či sa fakt nemôže chytať za cikulku svoju, keď je doma po kúpeľni. Týmto tomu nepomahas, odporúčam siahnuť po radách psychologov
@walentina7 Presne toto som práve šla písať. Vážne? 5r?
No ja ti neviem, ale hneď po prečítaní som si povedala, že veď deti. Týmto nechcem podceniť situáciu, ale mňa sa dcéra pred rokom (mala 5) pýtala, prečo má jej kamarát pipík a cika cez neho. Keď som sa jej spýtala, čo ju to napadlo vravela, že boli spolu cikať, lebo je to jej frajer. On sa pozeral na ňu a ona na neho. Učiteľka mi raz aj vravela, že mali lehátka pri sebe a spali "spolu". Ďalšia vec - kamoskina dcéra sa v lete hladkala medzi nohami sama. Na verejnosti. Mame vravela, že ju tam nesvrbelo, ale chcela sa chytiť.
Ja by som to práveže nechala tak, nevracala by som sa k tomu stále, aby si jej nevyvolala nejakú traumu. Proste, spomen učiteľke, ale s dcérou to už neriešte.
Deti majú bujnú fantáziu. Mne raz pani učiteľka gratulovala k tehotenstvu. Skoro mi oči vypadli. Vraj sa rozprávali o rodine, súrodencoch a moja dcéra vravela, ze mamka má bábätko v brušku a narodí sa na Vianoce ako Ježiško 🤣🤣🤣
v prvom rade chytat si pohlavne organy patri k vyvinu, dospievaniu a nie je to nic zle 🤷♀️ treba s detmi citlivo komunikovat ale nie tabuizovat tuto temu a tvarit sa ake strasne veci pachaju, ked sa chytaju
a teda neviem, ci je tato tema vymyslena alebo nie, kazdopadne urcite by som sa medzi 4-mi ocami poradila s pani ucitelkou, lebo zasa chlapec nemusi byt hned sexualny deviant a nie ani zneuzivany byt nemusi
@tetapetra a čo je na tom cudne ? Rada sa natiera keď sa okupe , natrela sa sama pomohla som jej rozotriet …
Väčšina detí v skolkarskom a skolackom veku sa nerada kremuje a natiera čímkoľvek. Takže áno pre väčšinu to čudné je.
Pokiaľ nie je zdravotný dôvod, teda kožné ochorenie, kde je nutné premastovat, nejde o masáž, tak mi to príde tiež divné.
Kamoška mali v škôlke podobný problém. Ale išlo o chalana z krízového centra, z úplne nefunkčné rodiny, zrejme aj zneužívaného (preto krizak) A neurobil to raz, ale skúšal na viacerých a viackrát.
Vedelo o to. Niekoľko rodičov, riešilo sa.
Teda dcéru poučiť, čo je osobná intímna zóna, že má povedať nie, upozorniť ak sa jej niekto dotýka a je jej to nepríjemné. A hlavne, že s čímkoľvek akokoľvek čudným môže prísť za tebou kedykoľvek.
Za mňa chyba sexuálna výchova na SK ako soľ.
Pretože toto všetko už primerane svojmu veku mala tvoja dcéra dávno vedieť
@trinityf Presne tak. A zvyšok osadenstva to bude rozpitvávať a len mu v tom pomáhať. Po prečítaní príspevku mi hneď bolo jasné, o čo tu ide a aj som hneď napísala, že je to vymyslené.
Nebudem riešiť či je to vymyslené alebo nie, je to úplne jedno.
Odkedy je dieťa mimo dozoru rodiča musí vedieť aký dotyk je v poriadku a aký už nie a treba ho zastaviť. Akýkoľvek dotyk, ktorý jej nie je príjemný nemusí nikomu dovoliť - objatie, pusa, chytanie za ruky... O svojom tele rozhoduje sama.
Na miestach kde má spodné prádlo - nohavičky a tielko sa jej nemôže dotýkať nikto iba ona. A v určitých prípadoch lekár, rodič.
@walentina7 tiež ma toto zarazilo, že natierať dieťa olejčekom. Ešte ako to je napísané…. tiež mi to príde tak že sa tu odbavuje nejaký uchyl.
Maminy nahláste túto diskusiu, lebo sa tu dogrcám nad týmto retardovaným polmozgovým úchylákom.
@trinityf nechápem o čo ti ide .. chcela som normálnu radu ale ako vidím sú tu samé puritánky … no nič. Dakujem mamičkám ktoré napísali k téme , radu ostatné choďte sa odbavovať inde ..
@trinityf troška menej paranoje by neuškodilo. Určite si úchylák založí diskusiu práve na fóre pre matky a ukája sa vetami, že matka má ísť za učiteľkou, aby tá lepšie dozrela na chlapca... teraz budem za hnusného hejtera, ale niektorým by vám neuškodilo zájsť za bránu detského ihriska a za steny bytu, aby ste zažili trocha vzrušenia z reálneho sveta a nehľadali ho potom v úplne bežných situáciách - lebo áno, ukazovanie si intímnych partií a hra na doktora je normálna súčasť detského vývoja a nie problém, ktorý neexistuje.
Riesila by som to s riaditeľkou aj povedala meno toho dalsieho dievčatka. Spojila by som sa aj matkou dalsieho dievčatka, ze ci mala doma o tom nehovori. Teraz uz maju skolky kamery, nech to sledujú. Nenechala by som to len tak. Urcite ma skolka aj spoluprácu s detským psychologom. Urcite by som nenechala obťažovať dievčatka len tak. Treba mozno tomu chlapcovi iba vysvetlit, ze to sa nerobi, to je ten ľahší pripad. Potom to moze byt aj kludne nejaka deviácia u toho chlapca. Ale to nemozeme posudit my ale odborník. Kazdopadne za mna, isla by som to riesit. A malej to kludne vysvetli, ze nemoze nechat nikoho aby ju chytal kdekoľvek, ak to ona sama nechce.
Olejom hej? Už len toto je celé divné. Aj ten časový úsek je divný. Deti naozaj nevedia čo je týždeň,mesiac a to nehovorím o roku.Stáva sa, že chlapcov veľmi zaujíma čo to tam vlastne dievčatá majú. Ako je možné, že môžu cikať, keď tam nič nemajú.
V prvom rade,decka nevedeli,ze je to nieco zle. Mozno az z tvojej reakcie pochopila,ze jej spoluziak robil nieco,co je zle. Len sa cudujem,ze si to nevsimla ucitelka? Ked jej to robil viackrat a navyse to teraz robi dalsiemu dievcatku. Mozno ani on si neuvedomuje,ze robi nieco zle. Porozpravala by som sa s ucitelkou a ta nech to riesi s rodicmi. A hlavne mala by to riesit vtedy,ked to vidi. Nech si ho viac vsima. U nas v skolke bol chlapec,ktory sa stale chytal za pipka,natahoval si ho. Aj pre rodicov to boli neprijemne a upozornovali,on ma taky tik. Upozornovala ho aj ucitelka a nakoniec s tym prestal.
Nie som puritanka, ale natierať 5 ročne dieťa olejcekom mi príde dosť zvláštne. Ďalej slovo cikula? Vážne? Po ďalšie, 5 ročne dieťa si ešte neuvedomuje čas (rok mesiac, týždeň) čiže nabudúce si vymysli niečo lepšie.

Nemuselo to byt presne pred rokom. Mohlotobyt(ak bolo) aj v maji-juni) vtedy ich tiez ucila este ta ina ucitelka.
Ci uz tak alebo tak… povedala by som aspon tej jednej ucitelke ze sa ti s tym dcera zdoverila-resp ti nieco take povedala.
A skusila by som sa skontaktovat aj s matkou toho druheho dievcatka. Ze ci nieco doma aj ona nepovedala. A ak ano potom to riesila uz spolocne aj s rodicmi toho chlapca.
Veru moze to vidiet doma. Mozno starsi surodenec-ktovie. Tak opakuje-skusa.