Ako riešiť problémy s adaptáciou v škôlke?
Ahojte pokúsim sa rozpísať to . Syn minulý rok chodil do škôlky prvý týždeň poplakal a potom super.Cez prázdniny chodil do inej škôlky taktiež no bol v triede s jeho bratrancom predskolakom takže to zvládol super . Bratranec nastúpil do skolky a on sa vrátil do svojej starej triedy kde prišiel šok všetkých kamošov mu prehodili do "väčšej triedy" z jeho starej triedy tam zostali asi len 4 deti inak všetko nové a malé väčšina pod 3 roky. Malý zqcal veľmi plakať ráno že tam nemá kamošov nepáči sa mu tam a podobne.Trvalo to skoro 3 týždne. Jednu učiteľku ma super milú ma ju veľmi rad.Druha je strara ma veľmi zlý sluch tak kričí keď deti plaču dava ich za trest do inej triedy a podobne nemyslí. Nejde o historicky plač len proste tak zo smútku ze chce byť s maminkou a ze chce kamošov. Nakoľko malý sa narodil 2.9 bolo mi vysvetlene ze pre tie dva dni jeho neprehodili co mi prišlo hrozne nefer. Dala som tomu čas 3 týždne a keď sa to len zhorsovalo šla som za riaditeľkou ze by som ho chcela presunúť za nimi.Bola proti ale vyhovela syn hneď na druhý deň mal ísť do inej triedy .Volala som starej učiteľke a oznámila som jej to bola celá vytocena ze mu beriem detstvo a podobne.Tak som ju poprosila aby to malému nepovedala ze ja sa s nim doma o tom porozprávam.A tu to prišlo ze neskoro ja som mu to povedala lebo plakal tak ze zajtra ide do inej triedy a tam už plakať tefa nebude.On to pochopil ze to ma trest.Doma som mu to vysvetlila zdalo sa ze všetko v poriadkuporiadku.Ranúspechu.A tu prišiel šok...Zaklopal sme na dvere učiteľka otvorila
Škôlkari boli v septembri na výlet 100km od bydliska? Ako učiteľke MŠ sa mi to nechce veriť, ale keď to vravíš 🤷🏻♀️ naviac je pre mňa zvláštne, že si poslala dieťa na tak ďaleký výlet s kolektívom, kde sa necíti dobre a kde celý deň plače. Úprimne, ani ja s rodičmi počas dňa netelefonujem, naozaj na to nemám čas. To, že tam boli z vašej triedy iba 4 deti ešte neznamená, že učiteľka nemala na starosti iné. Ja som tiež veľmi citlivá na deti, na syna o čosi viac, tiež je plačko, ale to neznamená, že ho budem pri každej nepohode prekladať. Ako vieš, že učiteľka hulákala? keby boli všetky učiteľky aj riaditeľka také protivy, ktoré ignorujú deti pri konfliktoch alebo na ne za všetko zjapu, asi by plakali viacerí, nie iba tvoj, či? ostatné deti sú v pohode? Nemôže byť prvotný problém kdesi inde? Preložila si ho do kolektívu, v ktorom bol minulý rok a jeho prežívanie v škôlke sa nezmenilo.. nestalo sa niečo cez prázdniny? zmeny u vás doma?
Ak ho chceš napriek všetkému preložiť, tak ho daj úplne inde, nie naspäť do prvej triedy. Budú na teba pozerať ako na matku, ktorá len vymýšľa a sama nevie čo chce. Si predstav, že by to robili všetky matky 🤦🏻♀️
Inak ešte ma zaujalo tvrdenie, že syn vnímal preloženie do druhej triedy ako trest? prečo? keď tam chcel ísť sám? nemal by byť - naopak - rád? celé mi to príde veľmi zvláštne a mám pocit, že si nepovedala všetko.. niečo mi v tejto mozaike chýba..
@123321123321 prežívaš neprezivas si matka a ak vidíš že sa deje nieco s tvojim dieťaťom a súvisí to so škôlkou tak máš právo to riešiť. za mňa zmeniť škôlku. v tej starej triede ste to tolerovali lebo tam mal kamosov ale zistiť že mi učiteľka zatvára dieťa inde lebo plače už by som ho brala prec. a že riaditeľka hučí na dieťa? no myslím že je viac dôvod na zmenu
Ahoj, ja len napíšem za seba. Síce učiteľka ešte nie som, ale robila som praxe v Mš. Učiteľky naozaj nestíhajú zdvíhať telefón počas dňa či v škôlke alebo na výlete. Podľa mňa by všetko počkalo na koniec dňa kedy by si mala na teba urobiť čas a prípadne niečo predebatovat. Správanie učiteliek sa mi absolútne nepáči a to, že dieťa vykazuje príznaky stresu je alarmujúce a môže sa to len zhoršovať. Tvoj pocit, ktorý máš je určite pravdivý tak sa ho prosím ťa drž. Neprišiel len tak z ničoho nič. Ak sa ti niečo nepozdáva a ani situácia sa preradenim do druhej triedy nevyriešila je asi čas vymeniť úplne škôlku. Určite to riešiť ale aj s detským psychológom, či to nie je niečo vážnejšie a podchytiť to čo najskôr. Úzkosti a stres sa budú len prehlbovať a prosím neignoruj svoje negatívne pocity a určite nie si precitlivela ako tu niektorí píšu. Si mama panebože kto ak nie ty si zastane to dieťa, ak sa necíti dobre? A inak niektoré učiteľky sú naozaj otras, najmä na uplakané deti. Čo je pochopiteľné keď ich majú veľa, ale tak radšej nech to nerobia. Práve keď deti plaču potrebujú bezpečie a nie krik.
Telefonovala si do autobusu- tam už učiteľka nemusí dávať pozor na deti, či ako? Sa čudujem, že ti vôbec zdvihla. Nacvičovať ostatných rodičov, chlapca po týždni/dvoch prekladať hore-dole a zasa naspäť, prosím ťa, nedráždi personál, vo vlastnom záujme.
A, ešte ťa prosím, ak môžeš, napíš mi, (keďže teda nie si úzkostná, a na dieťa neprenášaš stres), čo konkrétne PRE TVOJE DIEŤA by sa zmenilo, keby učiteľka telefonovala s jeho matkou počas výletu.
Tiež by som im nevolala do autobusu, ale zas takto sa správať k dieťaťu, aj keď povedzme, že rodič je “otravný”? To sa nerobi, to nie je profesionalita.
Moje dieta by tam už nechodilo
Nevieme ani to, ako autorka s učiteľkami jedná. To, že napíše do spoločnej skupiny že si vyprosí to, alebo hento, zatiaľ čo ani rodičia ani učiteľky vôbec netušia či sa to týka ich a ich detí a akej situácie a ešte sa rozčuľuje, keď ju upozorní učiteľka, že na to je osobná konzultácia? Rozčuľuje sa, že je učiteľka podráždená z telefonátu počas toho ako má dohliadať na deti? Vadí, že vraj učiteľky zatvárajú deti do inej miestnosti keď deti plačú - ale nespomína, žeby zavreli jej syna - to by tam totiž musel byť zavretý celý deň, keď vraj celý deň preplače. Negatívny postoj k škôlke, k učiteľkám, k deťom, k riaditeľke má dieťa i matka. Tak ak sa nepozdáva nič.... a nie je dobre ani tam, ani tam... tak treba buď si zariadiť život tak, aby chlapec mohol ostať doma, keď nie je zrelý na škôlku, alebo urobiť všetko preto, aby mohol nastúpiť inde. A samozrejme psychologické stretká s dieťaťom. Nemyslím si, že má dieťa tiky z toho, že mu učiteľka povie, aby si dal pyžamo na voľnú posteľ, alebo žeby prestal hučať pri raňajkách. Učiteľky už cítia k matke averziu, pretože vycítili, že vlastne všetko je zle. Tomu dieťaťu ale neurobili nič, prečo by mal revať celý deň.... ak pred rokom okrem toho že plakal 3 týždne bolo všetko ok a teraz nie je ok nič...... tak to nebude škôlkou....
Baby fakt riešite veci na ktoré som sa nepýtala a ja neviem či to tu treba nakresliť alebo čo urobiť aby to bolo pochopene správne. Ja som vás nežiadala o analýzu môjho chovania 😀 Chcela som vedieť či je prístup správny a či sú možné veci ktoré som písala na začiatku. To ze sa starám o to aby bol syn v škôlke spokojný a ako to budú brať učiteľky alebo co si o mne pomyslia je mi na háku ja nežijem z toho kto si co o mne myslí to mi je úplne jedno pretože keď budeme riešiť co si kto mysli tak nikdy nebude môcť byť človek šťastný. Len toľko k tomu. U nás doma sa nič nezmenilo my fungujeme stále tak isto . U nás nie sú hádky napätie alebo niečo z čoho by mohol mat malý dáke traumy síce to znie neuveriteľne ale áno aj takéto rodiny sú. Prvý týždeň toho bolo naňho veľa prístup učiteľky a celkovo kolektívu. Áno ma tam par deti ktoré pozná a chcel ist za nimi no keď prišlo k tomu nereagoval ani na nich bohužiaľ stalo sa . Nemyslím si ze som konala zle . Učiteľky som vôbec nenapadla ani s nimi neriešila nič co sa týka veci co sa odohrali . Áno volala som a? Predtým v triede aj počas prázdnin v inej škôlke s tým nebol problém práveže nám bolo na začiatku povedané ze keď budeme chcieť niečo vedieť mame zavolať. A to že som napísala do skupiny s tým ze si nezelam aby bolo moje dieťa atakovane a označila som rodičov dotyčného si myslím ze to nebolo cez.Syn mi to povedal v piatok večer keď som bola s ním. Áno stane sa ze sa deti občas pobijú ale je neprípustné aby učiteľka na to nereagovala .Dieťa potrebuje mať pri sebe dospelého pri kom sa cíti bezpečne a akýkoľvek fyzický útok alebo náznak šikany ma byt napomenuty ak niekto zastáva názor ze nie prajem mu to zažiť na vlastnom kde ho niekto zbije a nikto to nebude riešiť potom milé mamky uvidíte ako sa budete cítiť. Nejde o to ze mu povedala ze si ma dat pyzamo na voľnú postel tu ide o prístup o tóne a bezcitnom vyjadrovaní k deťom a nie nie som jediná ktorá s tým má problém. Deti sa učiteľky boja a nemajú ju radi. Ja som do teraz žila v tom ze mi prišlo samozrejme ze problémy sa riešia a keď dieťa niekam dám tak sa k nemu nebude nikto chovat ako k vojakovi alebo dakemu psovi . Je milión prípadov kedy učiteľky deti zbili správali sa hrozne a podobne prečo by sme mali začať tolerovať zle chovanie keď nikto nevie ci o pár týždňov to neprejde k niečomu horšiemu? Všetci sa tvarite ako je to v poriadku a potom mame čo máme...Budeme tolerovať učiteľkam zle chovanie čašníkom zlu obsluhu politikom nech si robia čo robia a potom svet vyzerá tak ako vyzerá vsetci sa len sťažujú ako im tu žije zle ale keď som v práci svoju prácu robím ako najlepšie viem keď mi to nejde alebo ma to nebaví hľadám niečo iné.Ked človek nieje šťastný pri tom co robí tak to nikdy nemôže byť dobre. Končím túto tému pretože až na pár výnimiek co vedia čítať je to tu cele nasmiech .
@123321123321 je to tvoje jedine dieta? Ak ano, tak to vela vysvetluje tu precitlivelost a uzkostlivost. Dobre ti tu ostatne radia navstivit psychologa, obaja. Porozpravat sa.
@123321123321 buď iná škôlka, alebo ho nechať tento rok doma a budúci skúsiť inú škôlku. Proste v tejto starej škôlke nie je dostatočne láskavý prístup učiteliek pre tak citlivé dieťa a o tvojom prístupe si proste myslia svoje a prenášajú to ešte viac na dieťa. Chlapec tam nechce byť podľa mňa vôbec, preto má problém v oboch kolektívoch a všetko príliš citlivo vníma. Nemáš možnosť ostať doma, alebo si zaplatiť opatrovateľku pre neho? Podľa mňa pre teba aj pre dieťa by bol najlepší homeschooling už od škôlky......
@123321123321 som toho názoru, že ak ho dáš zas preložiť, vaše vzťahy s učiteľkami a riaditeľkou sa ešte zhoršia a všetko si to odskace tvoj syn. Na tvojom mieste by som trvala na rozhovore tak s riaditeľkou aj učiteľkami, ospravedlnila sa im za vyvolávanie na výlet( hoci ty to berieš ako svoje právo ale ver, že je to nanajvýš nevhodné a obťažujúce- prekusni to, zapri sa aj keď si presvedčená o svojej pravde) ale na druhej strane im jasné vysvetlí, že si neželás, aby po tvojom dieťati niekto kričal, zatváral ho, ponižoval a aby riešili hneď prvé náznaky šikany. Keď ho nemôžeš preložiť do inej škôlky tak toto vidím ako jedinú možnosť
@dankabg ono byt presvedčená o svojej pravde, neznamená, že ju autorka aj musí mať. Mi príde, že si myslí, že môže organizovať chod skolky. Čakám, že tu nejaká premudrela matka vytiahne, aké bude mať dieta traumy z toho ze kamoši sú v druhej triede ako on 🤦♀️
Jednoducho autorka mala rešpektovať, ako boli deti na začiatku rozdelené a vysvetliť synovi, ze si nájde proste nových kamarátov. S praktikami co tu popisuje zadadne nesúhlasím, v každom prípade nevieme, ako to tam reálne vyzerá. Ak tam robí vyslovene scény, ani sa nedivím učiteľke, ze ho pošle, aby sa ukludnil vedľa. Aby toto robilo dieta, co chodí do škôlky niekoľko rokov je fakt sila. Mimo to, deti si aj radi vymýšľajú. Tiez sme mali v skolke "kauzu" a nakoniec vysvitlo, ze všetko si jedno dieťa vymyslelo. A vytelefonovavat na výlete, ako sa ma jej cecek je fakt mimo. Mala by navštíviť psychológa.
@autorka keď sa ti nepáči prístup, stále máš možnosť syna preložiť. Len je zaujímavé, že problémy ma tvoj syn/resp.ty až teraz, keď nie je po jeho/tvojom.
@lienka.7 človek môže mať výhrady a zastať si dieťa. Ale ideálne to je ako súkromná konzultácia a nechať si aj poradiť, alebo si aspoň vypočuť názor učiteliek, alebo riaditeľky. Dieťa plače, lebo mu je ľúto za maminkou, nie je zrelý na škôlku a už vôbec nie keď tam nie je individuálny citlivý prístup. Plakať začal od momentu ako nastúpil - nemá to nič s učiteľkami. Tie sú len z toho už na nervy a deti tiež.
@123321123321 ak máš možnosť, prelož ho do inej škôlky. Už tam máte zlé vzťahy a trpieť bude malý.
@123321123321 ak je 2.9 ja by som zvažovala predčasné zaškolenie. Môžeš požiadať prísluše Ccpac a absolvovat psychologicke vyšetrenie. Naco by v takej škôlke trčal zbytočne ďalší rok. Zažila som aj ovela mladšie deti ktoré nastúpili do školy skôr. Len teda musí byt zrelý...
@dankabg tak je to ešte rok dopredu. Tiez mu to tam podľa opisu moc neulahcuju. Skratka niektoré deti su viac citlivé. Ale ako vidno v našich Mš sa individuálny pristup nenosí. Každopádne jej budem držať palce. Ved ktorá z nás by chcela mat doma dieťa vystresovane zo škôlky. Škola bude ešte väčší zahul...

@123321123321 môžeš ho prehodiť kamkoľvek, nikde mu nebude dobre. Žiaľ, prikláňam sa k názorom vyššie že chyba je aj v tebe. Prelož ho, spravíš službu celej škôlke.